JAV agentūra pripažino: NASA teisėtai pasirinko „SpaceX“ skrydžiui į Mėnulį | Diena.lt

JAV AGENTŪRA PRIPAŽINO: NASA TEISĖTAI PASIRINKO „SPACEX“ SKRYDŽIUI Į MĖNULĮ

JAV Vyriausybės atskaitomybės biuras (GAO) paskelbė, kad Nacionalinė aeronautikos ir kosmoso administracija (NASA) nepažeidė įstatymų, nuspręsdama Mėnulio modulio kūrimo sutartį sudaryti su „SpaceX“, praneša AFP.

„Žmonių nusileidimo sistemos“ (HLS) sutartis, kurios – vertė 2,9 mlrd. JAV dolerių, balandį atiteko Elono Musko įmonei „SpaceX“.

Tačiau sprendimą apskundė kiti konkurso dalyviai – „Dynetics“ ir Jeffo Bezoso bendrovė „Blue Origin“. Anot jų, NASA negalėjo skirti tik vieno laimėtojo, o vertinimo procesas buvo nesąžiningas.

Tačiau JAV agentūra paskelbė, kad NASA konkurso taisyklėse buvo numatyta pripažinti kelis, vieną arba nė vieno laimėtojo. Be to, nustatyta, kad organizacija veikė numatyto finansavimo ribose.

Šis sprendimas turėtų būti smūgis „Blue Origin“, kuri, manyta, turėjo antrą geriausią pasiūlymą.

Bendrovės savininkas J. Bezosas šią savaitę parašė atvirą laišką NASA, pasiūlydamas nuleisti projekto kainą iki 2 mlrd. JAV dolerių.

„Blue Origin“ ir toliau sieks, kad būtų pripažinti du konkurso laimėtojai, aiškindama, kad dviejų įmonių konkurencija būtų naudingesnė.

„SpaceX“ kurs „Starship“ raketos variantą, kuris galėtų į Mėnulį nuskraidinti astronautus.

NASA „Artemis“ programoje numatyta, kad žmonės vėl skris į žemės palydovą šio dešimtmečio viduryje, o Mėnulio orbitoje bus įkurta stotis, prieš siunčiant žmones į Marsą ateinantį dešimtmetį.

2002 m. E. Musko įkurta „SpaceX“ yra pirmaujanti privati bendrovė, bendradarbiaujanti su NASA.

Gairės: JAV, NASA, SpaceX, mėnulis
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

Saunuoliai! Sekmes Elonui!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS