Lenkai bando sukurti duoną, kuri gydytų ir saugotų nuo ligų | Diena.lt

LENKAI BANDO SUKURTI DUONĄ, KURI GYDYTŲ IR SAUGOTŲ NUO LIGŲ

Lenkijoje mokslininkai siekia sukurti duoną, kuri turėtų gydomųjų savybių. Vroclavo gyvybės mokslų universiteto tyrėjai bando receptus, kurie vieną iš pagrindinių Lenkijos mitybos produktų paverstų daugiau nei maistu.

Duona – apsauganti ir gydanti nuo ligų. Būtent tokį tikslą išsikėlė grupė Lenkijos mokslininkų. Bandydami įvairius ingredientus, jie nori sukurti produktą, kuris ne tik maitintų, bet ir profilaktiškai apsaugotų nuo tam tikrų ligų.

Kad tai pavyktų, anot mokslininkų, svarbu, jog duonoje esantys priedai neprarastų maistinių savybių, todėl tam naudojama speciali šaldymo-džiovinimo technologija, kuri apsaugo produktus nuo aukštos temperatūros ir išlaiko jų maistinę vertę.

Mokslininkai siekia, kad ateityje duona būtų kaip piliulė, kurią valgytume kasdien net negalvodami apie jos savybes.

„Tai bus [tarsi] piliulė, kurioje, be įprastų maistingųjų medžiagų, bus ir nemaistingų, bet svarbių mūsų kūnui. Tai – skaidulų dalelės, kurios apsaugo ir gydo nuo daugybės ligų – tiek nuo gyvenimo būdo sukeltų ligų, tokių kaip nutukimas, tiek nuo diabeto, vėžio“, – sako Vroclavo gyvybės mokslų universiteto profesorius Zygmuntas Gilis.

Laboratorijoje bandomi įvairūs tešlos paruošimo ir kepimo metodai, tiriant medžiagas atsižvelgiama į jų kaloringumą, riebalus, o receptai papildomi skaidulomis.

„Jei duona turi daug maistingų skaidulų, tai yra visiškai netukinantis produktas, nes jo energinė vertė nėra didelė. Skaidulos pripildo skrandį, todėl pavalgę nesijaučiame alkani ilgą laiką, o savo kūną aprūpiname energija“, – teigia Vroclavo gyvybės mokslų universiteto darbuotoja dr. Agata Wojciechowicz-Budzisz.

Pastaraisiais metais dėl smarkiai plintančių sveikos mitybos madų duonos vartojimas Lenkijoje itin sumažėjo, todėl mokslininkai tikisi, kad jų tyrinėjimai sugrąžins duoną į lenkų namus.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

vv

Nereikia suversti Landsbergiui kaltes del daugelio vyriausybiu nemokejimo valdyti valstybe,juk jo laikas jau senokai baigesi,o jus vis - Landsbergis,Landsbergis. Patys pakovokite uz savo teises,neleiskite valdziai daryti,ka nori ir rinkite i seima ne tuos,kurie garsiau rekia,o vertus zmones,gal maziau busite viskuo nepatenkinti.

pufas

nieko čia keisto, todėl ,kad reikia pirkti tiesiai iš kinų ir prekiauti ne tik vietinėje rinkoje , bet ir PL,LV, Minskas , nes dabar globalus pasaulis internetas viska pakeite, cia kad desras perka tai dzin bet reikia kelt BVP parduodant prekes lenkam ir kt salim, aisku geriau gaminti, bet cia jau persudetinga Lietuvai kunkuruoti. Pats sedziu sitoje valtyje tai zinau

KAIP KEIČIASI LIETUVA....

Kai buvau jaunas ir stiprus...kartą į savaitę varydavome į Lenkiją bizniauti. Veždavome iš Lietuvos viską, pradedant atsuktuvais, dešromis ir baigiant degtine, televizoriais...Šiandien - lietuviai varo į Lenkiją...apsipirkti. Dabar dar ir duoną pirksim....Man pačiam gėda tai konstatuoti kovo 11-tą dieną...Praėjo ketvirtis amžiaus po nepriklausomybės. Landsbergis dar ir šiandien laiko save "didvyriu"...Bet, ką mes turime šiandien - jis LIETUVOS IDAVIKAS

SUSIJUSIOS NAUJIENOS