Organizacija: „Facebook“ ir „Google“ verslo modeliai kelia grėsmę žmogaus teisėms | Diena.lt

ORGANIZACIJA: „FACEBOOK“ IR „GOOGLE“ VERSLO MODELIAI KELIA GRĖSMĘ ŽMOGAUS TEISĖMS

  • 0

Technologijų milžinės „Facebook“ ir „Google“ turi būti priverstos atsisakyti „sekimu paremto verslo modelio“, kuris esą kelia grėsmę žmogaus teisėms, pareiškė žmogaus teisių organizacija „Amnesty International“, praneša „Deutsche Welle“.

„Nepaisant privalumų, kuriuos turi jų teikiamos paslaugos, „Google“ „Facebook“ platformos turi sisteminę kainą“, – 60 puslapių ataskaitoje teigia „Amnesty International“.

Pasak organizacijos, rinkdamos asmeninius vartotojų duomenis, kurie vėliau perduodami reklamos bendrovėms, šios dvi milžinės vykdo beprecedenčius teisės į privatumą pažeidimus.

Faustiškas sandėris

„Amnesty International“ teigimu, interneto milžinė priverčia žmones pasirašyti savotišką faustišką sandėrį, pagal kurį vartotojai dalijasi savo asmeniniais duomenimis mainais už prieigą prie „Google“ ir „Facebook“ paslaugų.

Nevyriausybinės organizacijos teigimu, tai kelia daug problemų, nes abi bendrovės turi monopoliją pagrindiniuose kanaluose, per kuriuos dauguma žmonių patenka į interneto pasaulį, todėl „Google“ ir „Facebook“ galia esą neturi precedento.

„Grėsminga mūsų skaitmeninio gyvenimo kontrolė pažeidžią pačią privatumo esmę, tai yra vienas iš svarbiausių mūsų laikmečio žmogaus teisių iššūkių“, – sakė „Amnesty International“ generalinis sekretorius Kumi Naidoo.

Be to, tvirtina „Amnesty International“, šios dvi interneto milžinės kelia grėsmę kitoms žmogaus teisėms, kaip saviraiškos teisei ir teisei į lygybę.

Ataskaitoje šalių vyriausybės raginamos vykdyti politiką, kuri leistų apsaugoti žmonių privatumą, tuo pačiu užtikrinant prieigą prie interneto paslaugų.

„Vyriausybės turi pareigą saugoti žmones nuo korporacijų vykdomų žmogaus teisių pažeidimų. Deja, bet pastaruosius du dešimtmečius technologijų bendrovėms buvo leista pačioms save reguliuoti“, – sakoma ataskaitoje.

„Facebook“ atmeta kaltinimus

Savo ruožtu „Facebook“ nesutiko su ataskaitos išvadomis. Bendrovės viešosios politikos vadovas Steve'as Satterfieldas atmetė kaltinimą, esą įmonės verslo modelis yra paremtas sekimu ir pabrėžė, kad vartotojai prie „Facebook“ prisijungia savo noru.

„Pats žmogus pasirenka naudotis „Facebook“ paslaugomis. Tai, kaip mes renkame, gauname ar naudojame duomenis, yra paviešinta ir žinoma vartotojams. Taigi, negalima to sieti su priverstiniu ir dažnai neteisėtu valstybiniu sekimu, apibrėžtu tarptautinėje teisėje“, – sakoma „Facebook“ atsakyme „Amnesty International“.

„Amnesty International“ teigimu, „Google“ taip pat užginčijo organizacijos teiginius, tačiau nepaviešino savo komentaro.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS