Dirbtinis intelektas įnešė naujų vėjų į šefo A. Ivanausko virtuvę | Diena.lt

DIRBTINIS INTELEKTAS ĮNEŠĖ NAUJŲ VĖJŲ Į ŠEFO A. IVANAUSKO VIRTUVĘ

Dirbtinis intelektas jau nėra mokslinė fantastika – aplink mus gausu išmaniųjų sprendimų, palengvinančių buitį ir kasdienius darbus. Kadaise su žmogumi besikalbantis robotas atrodė įmanomas tik filmuose, dabar kiekvienas galime pasikalbėti su dirbtiniu intelektu tiesiog telefone. Dirbtinis intelektas gali padėti žmonėms įvairiose srityse – net kūryboje.

Virtuvės šefas ir devyniolikos knygų apie maistą ir jo ruošimą autorius Alfas Ivanauskas neseniai pristatė savo naują virtualiąją kulinarijos knygą „Kai norisi (pa)lepinti“, kurią nemokamai vartyti ir ja naudotis gali kiekvienas, kad ir kuriame pasaulio krašte būtų.

Tačiau Alfas nebūtų Alfas, jeigu į kūrybą nepažiūrėtų netradiciškai. Naująją savo knygą jis kūrė, kaip pat sako, kartu su unikaliu kolega ir dabar visų taip geidžiamu žaislu – dirbtiniu intelektu (angl. Artificial intelligence (AI).

„Savo kūriniams visada ieškau originalių sprendimų, įdomių pateikimo būdų ir gardžiausių derinių. Todėl šį kartą kartu su naujuoju kolega sukūrėme keliolika skonio rekomendacijų ir receptų knygai, – sako Alfas. – Buvo įdomu, ko šis, daugybe duomenų operuojantis, sutvėrimas gali pasiūlyti skoniui bene jautriausiai ir išrankiausiai būtybei žemėje – žmogui. Kaip man sekėsi su juo bendrauti, galite įvertinti vartydami knygą. Dabar su jumis noriu pasidalyti keliomis ištraukomis iš mūsų pokalbių.“

– Ar tikrai vasarą labiausiai atgaivina ledai?

– Ledai vasarą yra labai populiari ir mėgstama atsigaivinimo forma. Jie suteikia gaivumo jausmą, ypač karštomis dienomis, nes yra malonaus skonio ir šalti. Kai kurie žmonės mėgsta ledus dėl jų svaiginančio poveikio burnoje, kiti džiaugiasi jų skonio įvairove.

Ledai taip pat dažnai naudojami įvairiems desertams, tokiems kaip ledų pyragaičiai, ledų tortai ir pieno kokteiliai. Šie desertai gali būti puikus būdas atsigaivinti ir maloniai praleisti karštą vasaros dieną.

Tačiau svarbu pažymėti, kad nors ledai gali suteikti trumpalaikį gaivumo jausmą, jie nėra vienintelis būdas atsivėsinti karštą dieną. Gausu kitų natūralių būdų, pavyzdžiui, gerti daug vandens, mėgautis vaisiais ir daržovėmis, gulėti pavėsyje, naudotis vėsiu vėjo gūsiu arba mažinti kūno temperatūrą vonioje. Taigi, nors ledai gali būti malonus atsigaivinimo būdas, jie nėra vienintelis ar visiškai būtinas pasirinkimas karštomis vasaros dienomis.

– Ką skanaus galima pagaminti iš arbūzų?

– Arbūzas yra nuostabus vaisius, kuris gali būti naudojamas įvairiems ir skaniems patiekalams. Štai kelios idėjos, kaip panaudoti arbūzus.

Arbūzų salotos. Supjaustykite arbūzo minkštąją dalį kubeliais arba rutulėliais ir sumaišykite su šviežiais agurkais, mėtų lapais, tarkuotu sūriu (pavyzdžiui – fetos) ir lengvu „vinaigrette“ padažu. Tai gaivus ir skanus patiekalas karštą vasaros dieną.

Arbūzų ir mėtų ledai. Panaudokite arbūzą ir truputį citrinų sulčių, kad gautumėte gaivų arbūzo skonį, ir sumaišykite su smulkintais mėtų lapais. Šį mišinį pilkite į ledų formeles ir užšaldykite.

Arbūzų kokteilis. Sumaišykite arbūzų sultis su vandeniu, citrinų sultimis ir trupučiu agavų arba cukraus sirupo, kad gautumėte gaivų kokteilį. Galite pridėti truputį mėtų arba imbiero, kad būtų dar daugiau skonio.

Arbūzų desertas. Supjaustykite arbūzo minkštąją dalį gabalėliais ir patiekite su šalta grietinėle arba kaitintu vanilės padažu. Galite pridėti šiek tiek smulkintų mėtų arba šokolado lazdelių trupinėlių, kad būtų įdomesnis skonis.

Arbūzų užkandis. Supjaustykite arbūzą pailgomis juostelėmis ir patiekite su trupučiu druskos, sūrio (pavyzdžiui – fetos) ir pipirų. Tai suteiks šviežumo ir netikėto skonio kombinaciją.

Šios idėjos gali padėti iš arbūzų sukurti skanumynų, kurie tikrai atgaivins karštą vasaros dieną. Svarbiausia – būkite kūrybingi ir eksperimentuokite, kad atrastumėte savo mėgstamiausius arbūzų receptus!

– Kokiu patiekalu nustebinti vaikus vasarą?

– Vasarą vaikus galite nustebinti gausybe skanių ir linksmų patiekalų. Štai keletas idėjų, kaip juos pamaloninti.

Vaikiški ledai. Pagaminkite skirtingų skonių ir formų naminius ledus. Galite naudoti ledų formelių rinkinį, kad gautumėte įdomias formas, pavyzdžiui – gyvūnų arba vaisių figūrėles. Taip pat galite leisti vaikams patiems kurti savo ledus su skirtingais padažais, vaisiais ir trupinėliais.

Pasigaminkite vaisių sušių iš blynelių tešlos su įvairiais vaisiais, uogomis, pavyzdžiui – braškėmis, bananais ir mangais. Vaisius supjaustykite juostelėmis ir juos susukite į blynų tešlą. Vaikams tai bus smagi ir skani patirtis.

Organizuokite mini piknikus lauke arba net savo kieme. Ruoškite lengvus ir skanius užkandžius, tokius kaip mini sumuštiniai, vaisių kebabai, daržovių traškučiai ir vaisių salotos. Taip vaikai galės mėgautis gamta ir skaniais užkandžiais tuo pačiu metu.

Sukurkite bėgimo taką, kuriame vaikai gali pasigrožėti skirtingomis vaisių ir jogurto stotelėmis. Jie gali patys kurti savo unikalų jogurto kokteilį, pridėdami įvairių vaisių, grūdų ir užpildų. Tai vaikams ne tik skanu, bet ir įdomu.

Namuose pagaminti ledai arba šerbetas iš šviežių vaisių yra puikus būdas vaikams atsigaivinti karštomis vasaros dienomis. Galite pasigaminti vaisių šerbetą, sumaišydami susmulkintus vaisius su vaisių sultimis ir šiek tiek saldiklio. Tai bus skanus ir natūralus ledų variantas.

Svarbiausia yra kūrybiškumas ir pasirinkti patiekalus, kurie atitinka vaikų skonį ir jų pomėgius. Leiskite vaikams virtuvėje eksperimentuoti ir mėgautis skaniais vaisiais ir atostogomis!

– Kaip originaliai ir įdomiai panaudoti braškes?

– Braškės yra skanios ir gausios antioksidantų, jos gali būti naudojamas įvairiems patiekalams. Štai keletas idėjų, kaip originaliai panaudoti braškes.

Braškių sriuba su pipirais. Paruoškite šaltą sriubą iš šviežių braškių, agurkų, jogurto ir pipirų. Ši neįprasta kombinacija suteiks gaivaus ir pikantiško skonio.

Braškių ir avinžirnių salsa. Smulkiai supjaustykite braškes ir sumaišykite su smulkintais avinžirniais, svogūnu, petražolių lapais, alyvuogių aliejumi ir citrinų sultimis. Ši salsos versija puikiai tiks kaip užkandis su tortilijų traškučiais arba mėsos patiekalams.

Braškių ir rūkytos žuvies tartaras. Sumaišykite smulkiai supjaustytas braškes su rūkyta žuvimi, tarkuotu agurku, svogūnu, krapais, citrinų sultimis ir alyvuogių aliejumi. Tai sukurs neįprastą ir skanų tartarą su šviežiais skoniais.

Braškių ir avokadų salotos. Supjaustykite braškes ir avokadus, sumaišykite su gražgarstėmis, tarkuotu sūriu (pavyzdžiui, fetos), lazdynų riešutais ir užpilkite alyvuogių aliejaus ir balzaminio acto. Gausite gaivias ir sveikas salotas su skirtingomis tekstūromis ir skonio elementais.

Braškių ir šokolado grilio tortas. Sudėkite braškes į aliuminio foliją, apšlakstykite išlydytu šokoladu ir kepkite grilyje kelias minutes, kol šokoladas ištirps. Tai skanus ir neatsivalgomas desertas, kurį galite patiekti su vaniliniais ledais arba šviežiai plakta grietinėle.

Šios idėjos gali padėti jums kūrybiškai panaudoti braškes ir padaryti jūsų patiekalus įdomesnius. Eksperimentuokite su skoniais ir ingredientų kombinacijomis, kad atrastumėte naujų mėgstamiausių braškių receptų!

– Tokios buvo dirbtinio intelekto rekomendacijos Dabar kviečiu patiems išbandyti net penkis gardžiausius ir vasarą lepinančius, mano kurtus patiekalus. Gardžių atradimų su savo mylimaisiais!

 


Cezario salotos su degintomis citrinomis ir triušiena

A. Ivanausko asmeninio archyvo nuotr.

1 kiaušinis,

1 šaukštelis garstyčių,

5–6 ančiuvių filė,

1 šaukštas kaparėlių,

1 šaukštas citrinų sulčių,

žiupsnelis druskos,

žiupsnelis juodųjų pipirų,

100 ml linų sėmenų ir rapsų aliejaus ir 1 šaukštas kepti,

30 g 24 mėn. brandinimo sūrio „Delicate“,

1 vidutinė citrina,

2–3 mažos romaninės salotos,

2–3 riekelės duonos „Aviža“,

200 g šviežių triušienos mėsos juostelių.

Kiaušinio trynį atskirkite nuo baltymo ir sumaišykite jį su garstyčiomis, smulkinta ančiuvių filė, kaparėliais, citrinų sultimis ir prieskoniais. Iš lėto pilkite linų sėmenų ir rapsų aliejų, maišykite šakute, kol susijungs į vientisą masę. Į gautą padažą smulkiai sutarkuokite 24 mėn. brandinimo sūrio „Delicate“, gerai išmaišykite.

Citriną perpjaukite pusiau ir kepkite sausoje keptuvėje, kol apdegs kraštai.

Romanines salotas perpjaukite pusiau ir gausiai apšlakstykite paruoštu padažu.

Duonos „Aviža“ riekeles apskrudinkite sausoje keptuvėje iš abiejų pusių po 2–3 min.

Šviežias triušienos mėsos juosteles pagardinkite druska ir pipirais. Kepkite įkaitintoje keptuvėje su aliejumi iš visų pusių po 2–3 min., kol apskrus. Iškeptas juosteles perpjaukite pusiau.

Šalia padažu pagardintų salotų sudėliokite degintas citrinas, keptas triušienos mėsos juosteles ir paplėšytas skrudintas duonos riekeles.

Traškūs bulvių blyneliai su aštriomis arbūzų ir krevečių salotomis

A. Ivanausko asmeninio archyvo nuotr.

5–6 vidutinio dydžio miltingos bulvės,

1 nedidelis svogūnas,

1 skiltelė česnako,

1 kiaušinis,

1 šaukštelis džiovintų mairūnų,

1 šaukštelis druskos,

žiupsnelis aitriosios paprikos dribsnių,

aliejus (kepti),

žiupsnelis juodųjų pipirų,

mėtų lapeliai ir mėgstami daigai (papuošti).

Salotoms:

1 maža aitrioji paprika,

1 ryšelis mėtų,

1 žaliosios citrinos sultys,

1 žaliosios citrinos tarkuota žievelė,

400 g nuvalyto arbūzo,

400 g virtų krevečių,

šlakelis avokadų aliejaus,

žiupsnelis druskos.

Bulves sutarkuokite stambia trintuve. Palikite masę 5–7 min., kad nusistovėtų skystis, ir jį nupilkite. Sutarkuokite svogūną ir česnaką smulkesne trintuve. Sumaišykite su bulvėmis.

Įmuškite kiaušinį, suberkite druską ir mairūnus, viską išmaišykite.

Stipriai įkaitinkite mažą keptuvę, įpilkite aliejaus, sumažinkite kaitrą ir šaukštu dėkite tešlą. Kepkite blynelius įkaitintame aliejuje.

Iškepusius blynelius trumpam padėkite ant popierinio rankšluosčio, kad nuvarvėtų aliejus.

Salotoms susmulkinkite aitriąją papriką, mėtas, sumaišykite su žaliosios citrinos sultimis, druska ir žievele. Gautą marinatą sumaišykite su arbūzo gabaliukais ir krevetėmis, pagardinkite avokadų aliejumi, užbarstykite aitriosios paprikos dribsnių.

Bulvinius blynus patiekite su krevečių salotomis. Berkite juodųjų pipirų, papuoškite mėtų lapeliais ir įvairiais daigais.

Keptos jautienos salotos su įvairiaspalviais pomidorais ir avokadų padažu

A. Ivanausko asmeninio archyvo nuotr.

220 g sausai brandintos jautienos antrekoto didkepsnio be kaulo,

1 šaukštas aliejaus (kepti),

1 sunokęs avokadas,

½ šaukštelio cukraus,

1 žaliosios citrinos sultys,

žiupsnelio malto kumino,

žiupsnelis aitriųjų paprikų dribsnių su druska,

žiupsnelis malto imbiero,

1 sauja kalendrų,

1 skiltelė česnako,

100 ml alyvuogių aliejaus,

2 saujos įvairiaspalvių pomidorų,

1 sauja įvairių salotų lapų,

žiupsnelis druskos,

žiupsnelis juodųjų pipirų.

Sausai brandintą jautienos antrekoto didkepsnį be kaulo pagardinkite druska ir juodaisiais pipirais iš abiejų pusių. Kepkite įkaitintame aliejuje po 2 min. iš abiejų pusių.

Avokadą sumaišykite su cukrumi, žaliosios citrinos sultimis, prieskoniais, saujele kalendrų, česnaku ir alyvuogių aliejumi. Pagardinkite druska ir sutrinkite virtuviniu trintuvu iki vientisos konsistencijos.

Į lėkštę dėkite stambiai pjaustytus įvairiaspalvius pomidorus, salotų lapus. Dėkite iškeptą ir juostelėmis supjaustytą jautienos didkepsnį.

Viską gausiai apšlakstykite avokadų padažu ir papuoškite kalendrų lapeliais.

Traškios kukurūzų ir avokadų salotos su sūriu

A. Ivanausko asmeninio archyvo nuotr.

4–5 romaninės salotos lapai,

1 sunokęs avokadas,

1 virta kukurūzo burbuolė,

3 šaukštai majonezo,

1 nedidelis mėlynasis svogūnas,

1 saujelė vyšninių pomidorų,

1 sauja šilauogių,

2–3 marinuotos aitriosios paprikos,

2 šaukštai aitriųjų paprikų marinato,

1 šaukštas alyvuogių aliejaus,

1 šaukštelis žaliosios citrinos sulčių,

1 sauja traškučių su sūriu,

žiupsnelis aitriųjų paprikų dribsnių su druska,

1 saujelė kalendrų šakelių.

Romaninės salotos lapus supjaustykite šiaudeliais ir dėkite į lėkštę.

Avokadą susmulkinkite, išskobkite ir sudėkite ant salotų lapų.

Virtas kukurūzų burbuoles nupjaukite nuo kietosios dalies ir sudėkite į lėkštę.

Majonezą sudėliokite krūvelėmis.

Svogūną supjaustykite griežinėliais ir išdėliokite lėkštėje kartu su per pusę perpjautais vyšniniais pomidorais. Berkite šilauogių.

Aitriąsias marinuotas paprikas susmulkinkite ir sudėkite į lėkštę.

Aitriųjų marinuotų paprikų marinatą sumaišykite su alyvuogių aliejumi, sultimis ir apšlakstykite salotas.

Traškučius su sūriu patraiškykite rankomis ir dėliokite ant salotų.

Viską pagardinkite aitriųjų paprikų dribsniais su druska ir papuoškite kalendrų šakelėmis.

Varškės pyragas su mėlynėmis ir sausainių pagrindu

A. Ivanausko asmeninio archyvo nuotr.

1 pakelis sausainių „Kondensuotas“,

50 g lydyto sviesto,

2 šaukštai žemės riešutų kremo,

2 kiaušiniai,

4–5 šaukštai nerafinuoto cukranendrių cukraus,

500 g 9 proc. riebumo varškės,

½ stiklinės pieno,

2 šaukštai aliejaus,

1 šaukštelis tarkuotos apelsino žievelės,

žiupsnelis peletrūnų,

1 šaukštelis kepimo miltelių,

2 šaukšteliai vanilinio cukraus,

20 ml midaus,

2 saujos braškių,

2 saujos mėlynių,

1 sauja šilauogių.

Sausainius susmulkinkite virtuviniu smulkintuvu iki trupinių. Sumaišykite su lydytu sviestu ir žemės riešutų kremu. Gautą masę įklokite į kepimo formą ir stipriai suspauskite. Kepkite orkaitėje 160 °C temperatūroje apie 12–15 min.

Kiaušinius išplakite su nerafinuotu cukranendrių cukrumi iki vientisos masės. Sudėkite varškę, supilkite pieną, aliejų. Suberkite apelsino žievelę, peletrūnus, kepimo miltelius ir vanilinį cukrų. Virtuviniu trintuvu viską sutrinkite iki vientisos masės.

Gautą masę pilkite ant sausainių pagrindo, ant viršaus sudėkite mėlynes ir kepkite orkaitėje 150 °C temperatūroje apie 40 min.

Iškeptą pyragą atvėsinkite, apšlakstykite midumi ir papuoškite pjaustytomis braškėmis ir šilauogėmis. Galite puošti ir braškių lapeliais.

GALERIJA

  • Dirbtinis intelektas įnešė naujų vėjų į šefo A. Ivanausko virtuvę
  • Dirbtinis intelektas įnešė naujų vėjų į šefo A. Ivanausko virtuvę
  • Dirbtinis intelektas įnešė naujų vėjų į šefo A. Ivanausko virtuvę
  • Dirbtinis intelektas įnešė naujų vėjų į šefo A. Ivanausko virtuvę
  • Dirbtinis intelektas įnešė naujų vėjų į šefo A. Ivanausko virtuvę
  • Dirbtinis intelektas įnešė naujų vėjų į šefo A. Ivanausko virtuvę
A. Ivanausko asmeninio archyvo nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (6)

koks

tai koks jis sefas jei klausia dirbtinio intelekto? suprasciau jei butu megejas

nusibodo

tie straipsniai...virėjai, šefai, ką valgyti, kaip gaminti, kaip laikyti, kiek pirkti, kada pirkti it t.t. ir t.t. fui ...

rhrfgn

koks jis šefas:)))
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS