Grilio sezonas įsibėgėja: ką ir kaip čirškinti ant grotelių? | Diena.lt

GRILIO SEZONAS ĮSIBĖGĖJA: KĄ IR KAIP ČIRŠKINTI ANT GROTELIŲ?

  • 0

Vienas didžiausių vasaros džiaugsmų – grilio patiekalų ruošimas lauke. Lietuviško prekybos tinklo "Maxima" maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas dalijasi patarimais, kaip meistriškai paruošti dūmais kvepiantį maistą.

Padažai suteikia įvairovės

Šiltuoju metu laiku norisi kuo ilgiau būti lauke, todėl ir maisto ruoša po atviru dangumi teikia daug žavesio. Be grilio patiekalų neįsivaizduojamos iškylos gamtoje, pasibuvimai kieme su draugais ar šeimos nariais. Tai ir galimybė paįvairinti ir atrasti naujus skonius.

Jau seniai virš žarijų kepame ne tik nuo seno pamėgtus šašlykus, bet ir įvairius kepsnius, žuvį, daržoves. Prekybos tinklo "Maxima" maisto gamybos ekspertas A.Poleninas įsitikinęs, kad dar daugiau galimybių atveria padažų įvairovė.

"Jeigu iškylose retkarčiais ruošiate vis tuos pačius kepsnius, tikėtina, kad įsibėgėjus vasarai pabosite ir sau, ir savo artimųjų nebenustebinsite. Idėjų grilio patiekalams paskaninti ir paįvairinti toli ieškoti nereikia, nes kartais mėgstamam patiekalui užteks pasigaminti kelis skirtingus padažus, ir ant laužo iškeptas mėsos ar žuvies kepsnys atsiskleis naujais skoniais", – sako A.Poleninas.

Vis dėlto persistengti nereikėtų. Pasak maisto gamybos eksperto, keptus grilio patiekalus skaninant padažu svarbu, kad jis nebūtų dominuojantis: "Valgyti turėtume pagrindinį patiekalą su pažadu, o ne padažą su patiekalu. Jeigu kepsnį paskandinsite padaže, kad ir kokiame lengvame, skoniu mėgautis bus sunku."

Naudingi patarimai

Jei nenorite daug kvaršinti galvos, galite rinktis kepsnius, kurie jau paruošti "Maximos" meistrų su įvairiausiais padažais. Tereikės gaminius uždėti ant grotelių ir mėgautis pasklidusiu aromatu. A.Poleninas pataria grįžus iš parduotuvės prieš kepimą panardinti maišelį su gaminiu į karštą vandenį. Tada mėsa taps kambario temperatūros ir greičiau iškeps. "Dūmas bus kvapnesnis, jei ant žarijų padėsite kadagio šakelių, alksnio ar klevo malkų. Jautienai ir žvėrienai kepti labai tinka ir ąžuolo šakos", – pataria A.Poleninas.

Jei ruošiatės valgyti vėrinukus, prieš dėdami juos ant grilio, apsukite iešmelių galus aliuminio folija – tada ir medis nesudegs, ir nuo grotelių lengviau nuimsite. "Norėdami, kad mėsa ar žuvis nepriliptų prie medinių iešmelių, pamerkite iešmelius pusvalandžiui į šaltą vandenį arba patepkite aliejumi", – primena ekspertas.

Lietuviai labai mėgsta šonkauliukus. O jei jie dar ir sultingi, apsilaižome pirštus. To pasieksite kepdami šonkauliukus suvynioję į foliją. Prieš pabaigą foliją atidenkite, patepkite šonkauliukus "BBQ" padažu ir dar šiek tiek pakepkite, kad apskrustų. Geriausia, jei kepsite juos kepsninėje su dangčiu dvi valandas 110–120 laipsnių temperatūroje. "Iškepusių iškart nepjaustykite, leiskite jiems dar 10 min. atsipūsti kambario temperatūroje", – rekomenduoja A.Poleninas.

Jis užsimena, kad "Maximos" parduotuvėse parduodami ir jau paruošti su barbekiu padažu marinuoti šonkauliukai, kurie tikrai maloniai nustebins jūsų kompaniją.

Populiariausi – kepsniai

Čirškantys kepsniai vilioja kiekvieną gurmaną. Labiausiai vertinami jautienos kepsniai. Jie turi šiuos pavadinimus. "T-Bone" kepsnys – T formos kaulu perskirta nugarinė ir išpjova. "New York strip" vaidnamas nugarinės kepsnys. Antrekotas kilęs iš prancūziško žodžio "entrecote", kuris reiškia "tarp šonkaulių". Jei kepsnys su kaulu, jis vadinamas "Rib-eye", tarsi būtų panašus į akį.

Idėjų grilio patiekalams paskaninti ir paįvairinti toli ieškoti nereikia, nes kartais mėgstamam patiekalui užteks pasigaminti kelis skirtingus padažus, ir ant laužo iškeptas mėsos ar žuvies kepsnys atsiskleis naujais skoniais.

Geram kepsniui nieko daug nereikia. Tik druskos ir pipirų. Galite išmėginti juodą arba rūkytą druską. "Maximos" meistrai siūlo ir savo marinatus. Pavyzdžiui, nenuvils marinuota kiaulienos sprandinė brandintų pipirų marinate.

Prie mėsos pasikepkite daržovių. Tiks kukurūzai, cukinijos, svogūnai, žalieji smidrai, vyšniniai pomidorai. Vietoj bulvių pamėginkite pakepti moliūgą ar saliero šaknį. Pakeptos šios daržovės ne tik skanios, bet ir lengviau virškinamos. Jos turi daug vitaminų, ypač – kalio.

Atraskime žuvies skonius

Ant kepsninės keptos žuvys gauna naujų skonių ir tikrai suteiks malonių pojūčių. Prekybos tinklo "Maxima" atstovai pastebi, kad tai atranda vis daugiau Lietuvos pirkėjų. Todėl "Meistro kokybės" linija turtinga ir žuvies gaminių.

"Skubantiems pirkėjams aktualu parduotuvėse rasti ne tik platų šviežios žuvies asortimentą, bet ir iš anksto kepti jau paruoštų jos gaminių – marinuotų žuvų kepsnių, filė ar žuvų vėrinukų, kuriuos galima išsikepti vos grįžus namo po darbo ar pasiimti į iškylą su kepsnine gamtoje", - pasakoja A.Poleninas.

Iškylautojai žuvies skyriuose gali rasti ne tik marinuotų ir kepti paruoštų jūros lydekų, atlantinių lašišų didkepsnių, doradų, bet ir kalmarų, skirtingais prieskoniais ir pagardais marinuotų Lietuvos žuvų ūkiuose užaugintų šamų filė ir kitus gurmaniškai paruoštus žuvies gaminius.

Nepamiršti ir vegetarai

Ir nevalgantys mėsos neliko nuskriausti vasaros puotoje. Šiuo metu "Maximose" yra per 100 veganiškų maisto produktų. "Keletas įdomesnių pasirinkimų veganams iš mūsų pasiūlos – ekologiški lubinų kepsneliai ar didesni kepsniai, kurių pagrindą sudaro virtos lubinų sėklos", – pristato A.Poleninas. Pasak jo, pakeptus lubinų kepsnelius galima valgyti su bolivinių balandų, juodųjų ryžių ar kitomis košėmis, taip pat su gvakamolės padažu, humusu ar tiesiog salotomis.

Vasarą A.Poleninas salotas rekomenduoja pagal skonį gardinti įvairiais žalumynais ir prieskoninėmis žolelėmis: mėtomis, bazilikais, kalendromis, petražolėmis ar šalavijais. Bus sočiau, jeigu iškeptą lubinų kepsnį pabarstysite riešutais – kedrinių pinijų, anakardžių, kuriuos galima ant folijos kiek paskrudinti kepsninėse. Užspaudus citrinos ir pabarsčius druska ir pipirais išeis puikus patiekalas.

Norintiems užkąsti sočiau A.Poleninas siūlo rinktis kepsninėse ant grotelių čirškinti sojų dešreles su aitriomis paprikomis. Yra ir kitų alternatyvų – sojų kepsneliai ar rutuliukai.

"Sūrus baltas graikiškas avių ar ožkų pieno sūris – halumis – yra puiki alternatyva mėsiškiems kepsninių patiekalams tiek vegetarams, tiek visavalgiams, kurie nori pailsinti skrandį nuo mėsos ir pabandyti ką nors naujo. Keptas halumis, patiektas ant salotų yra klasika, o iškylautojams siūlau išbandyti halumio suvožtinius – sotu, sveika ir patogu valgyti gamtoje", – pataria A.Poleninas.

Jis rekomenduoja suvožtiniams rinktis specialiai tam pritaikytas bandeles. Netoleruojantieji glitimo gali įsigyti "Maximoje" kepamą "Meistro kokybės" šviesią duoną be glitimo ir jos riekes šiek tiek paskrudinti ant grotelių – dvi duonos riekės irgi tiks suvožtiniui.

A.Poleninas kviečia ragauti iš ekologiško avių arba ožkų pieno pagaminto jogurto, kuriais irgi prekiaujama "Maximose". "Keptos daržovės, ko gero, yra vienas skaniausių vasaros patiekalų, net jeigu ir valgai mėsą. Ožkų ar avių pieno jogurtas savaime turi kiek kitokį poskonį, o dar pagardinus jį agurku ir mėtomis išeina puikus derinys. Be to, ant grilio galima kepti ne tik daržoves, bet ir vaisius", – pažymi A.Poleninas.

GALERIJA

  • Grilio sezonas įsibėgėja: ką ir kaip čirškinti ant grotelių?
  • Grilio sezonas įsibėgėja: ką ir kaip čirškinti ant grotelių?
  • Grilio sezonas įsibėgėja: ką ir kaip čirškinti ant grotelių?
  • Grilio sezonas įsibėgėja: ką ir kaip čirškinti ant grotelių?
  • Grilio sezonas įsibėgėja: ką ir kaip čirškinti ant grotelių?
  • Grilio sezonas įsibėgėja: ką ir kaip čirškinti ant grotelių?
  • Grilio sezonas įsibėgėja: ką ir kaip čirškinti ant grotelių?
  • Grilio sezonas įsibėgėja: ką ir kaip čirškinti ant grotelių?
  • Grilio sezonas įsibėgėja: ką ir kaip čirškinti ant grotelių?
  • Grilio sezonas įsibėgėja: ką ir kaip čirškinti ant grotelių?
  • Grilio sezonas įsibėgėja: ką ir kaip čirškinti ant grotelių?
  • Grilio sezonas įsibėgėja: ką ir kaip čirškinti ant grotelių?
"Maximos" nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS