Šefas A. Ivanauskas: šventės prasideda prie vaišių stalo (receptai) | Diena.lt

ŠEFAS A. IVANAUSKAS: ŠVENTĖS PRASIDEDA PRIE VAIŠIŲ STALO (RECEPTAI)

Ką veiksite per Jonines? Kūrensite laužus, ieškosite paparčio žiedo ir naktinėsite? „Nors prieš šventes visi sako, kad ne pavalgyti renkamės, gyvenimas nuolat patvirtina, kad visos šventės prasideda prie vaišių stalo. Paskui – jau visa kita“, – sako žinomas virtuvės šefas Alfas Ivanauskas ir iškart dalijasi savo patarimais ir receptais.

• Šiemet rekomenduoju išbandyti gardų svogūnų pagardą: mėlynąjį svogūną supjaustykite labai plonais šiaudeliais, pašlakstykite baltojo vyno actu, aliejumi, pabarstykite cukrumi ir druska, gerai išmaišykite. Iš vyšnių išimkite kauliukus ir sumaišykite uogas su svogūnais. Tobula! Be to, estetiška.

• Kaip iškepti gardų šašlyką, apie kurį kalbos netiltų iki kitų Joninių? Aš tik priminsiu, kad gera mėsa – jau savaime skani, nereikia įmantrių prieskonių ir sunkių marinatų – pakanka saujos šviežių prieskoninių žolelių ir gero aliejaus. Dabar populiari brandinta jautiena. Ji išvis be kaprizų – pabarstome druska, pipirais, šiek tiek rozmarinų, česnakų, gero aliejaus, ir visiškas skonio kosmosas!

• Dar viena tendencija – glazūra. Ja aptepta baigianti kepti mėsa įgauna dar daugiau skonio ir apetitą keliančią išvaizdą. Tai gali būti pomidorų ar kitas mėgstamas padažas, paskanintas žolelėmis ir mėgstamais prieskoniais. Glazūruoti galima viską – mėsą, paukštieną, daržoves, grybus.

• Man svarbu ne tik kas, bet ir kaip patiekta (gal kartais kaip net svarbiau nei kas). Kad ir kur švęstumėte šventę, pamirškite vienkartinius indus – dubenys, dubenėliai, serviravimo lėkštės, puodeliai ir įrankiai tegul būna gražūs, estetiški. Viskas atrodys skaniau ir bus kitas lygis. Nusipelnėte.

• Viską galima daryti kaip visada, bet aš kviečiu žaisti. Tradicinius šašlykus patiekite kitaip, pavyzdžiui, žaliuose salotų lapuose, ant tortilijų arba ant dzadzikio padažu apteptų bandelių.

• Galėčiau būti bulvinių blynų ambasadorius, nes dievinu juos. Manau, kad ir Joninių stalui jie tobulai tiktų, o patiekti su įvairiais pagardais nustelbtų net šašlykus.

• Dar keli dalykai, be kurių šiųmečio Joninių stalo neįsivaizduoju: saldžiarūgščiai spiraliniai agurkai, raugintos arbūzų žievelės ir… ant šakos keptas šakotis.

• Padėk paparčio žiedą ant stalo – tegu būna jis surastas šiemet! Gerų Joninių!

Ant šakos keptas naminis šakotis

1 pasirinkta šaka,

250 g sviesto,

6 šaukštai cukraus,

3 kiaušinių baltymai,

3 kiaušinių tryniai,

žiupsnelis druskos,

2 šaukštai grietinės,

150 g miltų,

mėgstami ledai (patiekti).

Į trintuvą dėkite sviestą, cukrų ir maišykite iki vientisos konsistencijos, kol cukrus susijungs su sviestu. Kiaušinių baltymus išplakite iki putų, kiaušinių trynius išplakite. Trynius dėkite į trintuvą ir išmaišykite su sviestu. Dėkite grietinės, berkite pusę miltų ir gerai išmaišykite. Sudėkite kiaušinių baltymus, likusius miltus, druską ir gerai išmaišykite. Ant pasirinktos šakos tepkite šakočio masę ir kepkite virš įkaitinto grilio, kol apskrus, vėl tepkite masę, apkepkite ir taip kartokite procesą, kol sunaudosite visą šakočio masę. Patiekite su mėgstamais ledais.

Traškios raugintos arbūzų žievelės

1 kupinas šaukštas druskos,

1 l vandens,

1 kg arbūzų žievelių su baltąja dalimi,

1 ryšelis krapų su koteliais,

3–4 traiškytos česnako skiltelės,

1 arbatinis šaukštelis kmynų.

Druską ištirpinkite vandenyje. Apipilkite juo arbūzų žieveles. Suberkite krapus, česnakų skilteles ir kmynus. Arbūzus prislėkite, kad nekiltų į viršų. Palikite kambario temperatūroje 24 valandoms. Tada dėkite 12 valandų į šaldytuvą arba palaikykite per naktį. Jau kitą dieną galėsite skanauti.

Saldžiarūgščiai spiraliniai agurkai

2–3 skiltelės česnakų,

2–3 šaukštai sojų padažo,

1 šaukštas sezamų aliejaus,

1–2 šaukštai cukraus,

1–2 šaukštai baltojo vyno acto (arba ryžių acto),

žiupsnelis maltų uoginių paprikų,

žiupsnelis aitriųjų paprikų dribsnių su druska,

4 trumpavaisiai arba 2 ilgavaisiai agurkai.

Česnakus sutarkuokite. Visus marinato ingredientus sudėkite / supilkite į indą ir gerai išmaišykite. Agurkus supjaustykite spiralėmis. Tai nesudėtinga: agurką padėkite tarp dviejų lazdelių (jos reikalingos, kad neperpjautumėte agurko pusiau, tik gana giliai įpjautumėte). Prilaikydami tarp lazdelių gulintį agurką, jį per visą ilgį pjaustykite griežinėliais. Kai supjaustysite, apversite kita puse, vėl dėkite tarp lazdelių ir dabar per visą ilgį pjaustykite būtinai įstrižais griežinėliais. Agurkų spirales dėkite į gilesnį dubenį, supilkite padažą ir švelniai įtrinkite, kad padažas geriau įsigertų.

Vištienos iešmeliai kokosų marinate

1 aitrioji paprika (aštrumą reguliuokite pagal savo skonį),

5–6 skiltelės česnakų,

100 ml kokosų pieno,

30 ml alyvuogių aliejaus,

1 nubrauktas šaukštas kario,

1 šaukštas nerafinuoto cukranendrių cukraus,

žiupsnelis druskos,

500 g vištienos kumpelių be odos.

Į trintuvo indą sudėkite papriką ir česnakų skilteles, sutrinkite, tuomet supilkite kokosų pieną, aliejų, suberkite karį, nerafinuotą cukranendrių cukrų ir druską, viską sumaišykite. Vištieną supjaustykite nesmulkiais kubeliais. Sudėkite vištieną į marinatą, uždenkite, dėkite į šaldytuvą ir palikite bent valandai. Suverkite vištienos gabaliukus ant prieš tai išmirkytų šakų arba medinių iešmelių ir kepkite grilyje vidutinėje kaitroje.

Vasariškos melionų ir agurkų salotos su sultingos vištienos vėrinukais

Agurkų ir melionų salotoms:

½ nedidelio meliono,

½ ilgavaisio agurko,

2 kiviai,

1 mėlynasis svogūnas,

1 mėtų šakelė (tinka pipirmėtė, bazilikas).

Padažui:

3–4 šaukštai rapsų ir kanapių aliejaus,

šlakelis baltojo vyno acto,

1 šaukštelis cukraus sirupo,

1 mėtų šakelė,

žiupsnelis juodųjų pipirų,

žiupsnelis druskos arba aitriųjų paprikų dribsnių su druska (jeigu mėgstate aštriau).

Vištienos vėrinukams:

350 g viščiukų blauzdelių mėsos be kaulo,

1–2 šaukštai terijakio padažo,

žiupsnelis azijietiškų prieskonių,

1 šaukštas rapsų ir kanapių aliejaus,

žiupsnelis uoginių paprikų (suteiks ne tik skonio, bet ir spalvos),

2 česnakų skiltelės,

žiupsnis kumino.

Nulupkite meliono žievelę (svarbu, kad neliktų žalios dalies, nes ji neskani) ir supjaustykite dailiais, patogiais valgyti griežinėliais. Agurką galite pjaustyti ilgomis plonomis juostelėmis daržovių skustuku, laikydami jį išilgai agurko. Vidinę agurko dalį, kuri labai vandeninga, palikite kitiems patiekalams gaminti, pavyzdžiui, agurkų šaltoms sriuboms. Esame įpratę kivius pjaustyti griežinėliais, bet šioms salotoms pjaustykite išilgai. Svogūną supjaustykite pusžiedžiais. Į negilią lėkštę dėkite melionus, ant jų – agurkus, tada – kivius ir svogūnus. Puoškite mėtomis. Mėtas padažui susmulkinkite, visus padažo ingredientus sumaišykite. Apšlakstykite salotas padažu prieš patiekdami, kai iškeps vištiena. Įjunkite grilį ir paruoškite marinatą vištienai: česnakus sutarkuokite, visus ingredientus sudėkite į dubenį ir gerai išmaišykite. Marinatu užpilkite vištieną ir lengvai mėsą įtrinkite, kad marinatas geriau įsigertų. Šiek tiek pasimarinavusius vištienos gabalėlius verkite ant iešmelių ir dėkite į grilį kepti. Taip paruoštą vištieną galima kepti ir orkaitėje, ir keptuvėje. Iškeptus vištienos vėrinukus dėkite ant paruoštų ir padažu pagardintų salotų.

Tortilijos su arbūzų ir uogų salotomis

Tortilijų (patiekti),

250 g šviežios triušienos,

1 šaukštelis cukraus sirupo,

1 šaukštas balzaminio acto,

100 ml espreso kavos,

20 g alyvuogių aliejaus,

250 g arbūzo minkštimo,

125 g ananaso,

1 mėlynasis svogūnas,

5–6 svogūnų laiškai,

1 ryšelis kalendrų,

125 g šilauogių,

1 žalioji citrina,

1 šaukštas marinuotų kapotų Chalapos paprikų,

žiupsnelis druskos.

Salotų užpilui:

1 šaukštas prieskonių mišinio itališkoms salotoms,

1 skiltelė česnako,

1 citrinos sultys (~50–60 ml),

50 ml rapsų ir linų sėmenų aliejaus,

žiupsnelis druskos.

Triušieną apibarstykite druska, įtrinkite cukraus sirupu, apšlakstykite balzaminiu actu, kava ir aliejumi, palikite ne trumpiau kaip 30 minučių vėsioje vietoje. Kepkite orkaitėje 180 °C temperatūroje 15–20 minučių arba keptuvėje ant grilio. Arbūzą ir ananasą supjaustykite kubeliais, susmulkinkite mėlynąjį svogūną, smulkiai supjaustykite svogūnų laiškus ir kalendras. Užpilui sumaišykite prieskonių mišinį itališkoms salotoms, smulkintą česnaką, druską, citrinos sultis, rapsų ir linų sėmenų aliejų. Tortilijas apskrudinkite ant grotelių. Ant skrudintų tortilijų sudėkite salotas ir pagardinkite užpilu. Galite papuošti kalendrų lapeliais.

Apelsinų žievelėje ant grilio kepti neįtikėtinai tobuli keksiukai

50 g margarino,

2 kiaušiniai,

5 šaukštai cukraus,

1 apelsino žievelė,

šlakelis apelsinų sulčių,

5 šaukštai miltų,

1 šaukštelis kepimo miltelių,

žiupsnelis druskos,

mėgstamų uogų, šviežių mėtų, miltelinio cukraus (papuošti).

Margariną išlydykite.

Kiaušinius įmuškite į indelį. Ten pat suberkite cukrų ir įtarkuokite apelsino žievelę. Viską gerai išplakite ir supilkite sultis. Suberkite miltus, kepimo miltelius ir druską. Gerai išmaišykite ir supilkite lydytą sviestą. Į išskobtų apelsinų puseles pilkite šiek tiek tešlos ir kepkite grilyje, kol iškils. Puoškite mėgstamomis uogomis, mėtomis ir apibarstykite milteliniu cukrumi.

Kiaulienos sprandinės šašlykas

0,75 l baltojo sauso vyno,

1 šaukštas pomidorų pastos,

½ kg svogūnų,

100 ml alyvuogių aliejaus,

800 g kiaulienos sprandinės,

1 šaukštelis maltų rūkytų paprikų,

1 šaukštelis saldžiųjų paprikų,

4–5 čiobrelio šakelės,

žiupsnelis druskos,

žiupsnelis juodųjų pipirų.

Patiekti:

4 tortilijos,

200 g marinuotų svogūnų,

200 g saldžiarūgščių agurkų,

200 g su bazilikais ir medumi marinuotų pomidorų.

Baltąjį sausą vyną sumaišykite su pomidorų pasta. Svogūnus supjaustykite storokais šiaudeliais, pamaigykite rankomis, užpilkite vandeniu ir aliejumi. Sprandinę supjaustykite, pasūdykite, apibarstykite pipirais, rūkytomis ir saldžiosiomis papirkomis, užpilkite marinatu. Sumaišykite, dėkite čiobrelius ir palikite nakčiai šaldytuve. Prieš kepdami būtinai nuimkite svogūnus ir čiobrelius. Suverkite mėsą ant iešmų ir kepkite ant žarijų. Iškepusią mėsą nuimkite nuo iešmų, uždenkite lavašu arba tortilijomis, palikite 10–15 minučių ir supjaustykite. Ant tortilijos dėkite mėsos, marinuotų svogūnų, agurkų, pomidorų. Galite patiekti ir su kuskusu.

Traškūs bulviniai blynai su aštriomis arbūzų ir krevečių salotomis

5–6 vidutinio dydžio miltingos bulvės,

1 nedidelis svogūnas,

1 skiltelė česnako,

1 kiaušinis,

1 šaukštelis džiovintų mairūnų,

1 šaukštelis druskos,

žiupsnelis aitriųjų paprikų dribsnių,

aliejus (kepti),

žiupsnelis juodųjų pipirų,

mėtų lapeliai ir mėgstami daigai (papuošti).

Salotoms:

1 maža aitrioji paprika,

1 ryšelis mėtų,

1 žaliosios citrinos sultys,

1 žaliosios citrinos tarkuota žievelė,

400 g nulupto arbūzo,

400 g virtų krevečių,

šlakelis avokadų aliejaus,

žiupsnelis druskos.

Bulves sutarkuokite stambia trintuve. Palikite masę 5–7 minutes, kad nusistovėtų skystis, jį nupilkite. Sutarkuokite svogūną ir česnaką smulkesne trintuve. Sumaišykite kartu su bulvėmis. Įmuškite kiaušinį, suberkite druską ir mairūnus, viską išmaišykite. Stipriai įkaitinkite mažą keptuvę, įpilkite aliejaus, sumažinkite kaitrą ir šaukštu dėkite tešlą. Kepkite blynelius įkaitintame aliejuje. Iškepusius blynelius trumpam padėkite ant popierinio rankšluosčio, kad nuvarvėtų aliejus. Salotoms susmulkinkite aitriąją papriką, mėtas, sumaišykite su žaliosios citrinos sultimis, druska ir žievele. Marinatą sumaišykite su arbūzų gabaliukais ir krevetėmis, pagardinkite avokadų aliejumi, užbarstykite aitriųjų paprikų dribsnių. Bulvinius blynus patiekite su krevečių salotomis. Berkite juodųjų pipirų, papuoškite mėtų lapeliais ir įvairiais daigais.

GALERIJA

  • Šefas A. Ivanauskas: šventės prasideda prie vaišių stalo <span style=color:red;>(receptai)</span>
  • Šefas A. Ivanauskas: šventės prasideda prie vaišių stalo <span style=color:red;>(receptai)</span>
  • Šefas A. Ivanauskas: šventės prasideda prie vaišių stalo <span style=color:red;>(receptai)</span>
  • Šefas A. Ivanauskas: šventės prasideda prie vaišių stalo <span style=color:red;>(receptai)</span>
  • Šefas A. Ivanauskas: šventės prasideda prie vaišių stalo <span style=color:red;>(receptai)</span>
  • Šefas A. Ivanauskas: šventės prasideda prie vaišių stalo <span style=color:red;>(receptai)</span>
  • Šefas A. Ivanauskas: šventės prasideda prie vaišių stalo <span style=color:red;>(receptai)</span>
  • Šefas A. Ivanauskas: šventės prasideda prie vaišių stalo <span style=color:red;>(receptai)</span>
  • Šefas A. Ivanauskas: šventės prasideda prie vaišių stalo <span style=color:red;>(receptai)</span>
Organizatorių nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS