Smidrai – ne tik madingi, bet ir naudingi organizmui (receptai) | Diena.lt

SMIDRAI – NE TIK MADINGI, BET IR NAUDINGI ORGANIZMUI (RECEPTAI)

Į lietuvių mitybos racioną vis dažniau grįžta kadaise mūsų senolių labai mėgtos, bet vėliau kuriam laikui nepelnytai užmirštos pirmosios pavasarinės daržovės, turinčios daug vertingų savybių, – smidrai. Įprastai mūsų šalyje smidrų sezonas prasideda balandžio pabaigoje ir tęsiasi iki birželio vidurio, tačiau šiemet dėl vėsių orų jie sudygo vėliau, tad dar galite suskubti jų paragauti ir jas pamėgti.

Norėjo ankstyvųjų daržovių

Jolita Blažonytė prieš keletą metų sugalvojo smidrus auginti mamos Marijonos Blažonienės uogų ūkyje. Pasodino juos 10 a plote dar 2019 m., tačiau pirmojo derliaus sulaukė tik pernai. Šiais metais dėl vėsių orų smidrai pradėjo dygti porą savaičių vėliau nei įprastai.

„Kodėl sugalvojau auginti smidrus? Tiesiog norėjau kokių nors daržovių, kurios užauga pavasarį, – pasakoja Jolita. – Smidrus atradau, sakyčiau, atsitiktinai – pamačiau kažkokią laidą apie juos, kad pirma daržovė, kad turi daug vertingų savybių, kad kažkada Lietuvoje juos dažnas augino, o dabar – mažai kas. Išgirdau ir susidomėjau, nors ragavusi buvau vos kartą, ir tie patys buvo atvežtiniai.“

Pašnekovė pasakoja, kad smidrus auginti nelabai sudėtinga – pasodinai ir auga, kenkėjai nelabai juos puola. Didžiausias vargas – ravėti. Derliaus gausa bene labiausiai priklauso nuo žemės, kurioje daržovės auga, ir oro sąlygų, kuriems daryti įtakos ūkininkai, deja, negali. Kai orai šilti ir lietingi, smidrai užauga sultingi, tiesūs, gražūs.

Ir žali, ir pakepti

Smidrai, pasak J.Blažonytės, pastaruoju metu tampa vis madingesni ir populiaresni. Kai kurie žmonės juos valgo nuolatos, kiti, kurie šios daržovės dar nepažįsta, perka paragauti. Ypač juos mėgsta vegetarai.

„Mano virtuvėje smidrai – kasdienės daržovės, – sako moteris. – Pernai juos dažniausiai valgydavau žalius. Dabar man labiausiai patinka šiek tiek pakepti ant sviesto – išlieka traškūs, o ant jų patarkavus mėgstamo sūrio galima gardžiuotis labai skaniu patiekalu. Smidrai tinka ir į įvairių daržovių salotas, kiaušinienę, juos galima tiesiog valgyti su virtu kiaušiniu. Smidrai gana sotūs, tad jei valgote kaip garnyrą prie mėsos – daugiau nieko ir nereikia. Tiesiog, ką mėgstate, prie to jie ir tinka. Daug kas smidrus apsuka šonine ir kepa orkaitėje ar ant žarijų – tai bene populiariausias receptas. Tačiau patartina kuo mažiau juos termiškai apdoroti, nes tada prarandama nemažai vertingų medžiagų.“

Smidrai patenka į sveikatai palankiausių daržovių sąrašą ir pasižymi ypatingomis savybėmis, naudingų maistinių medžiagų gausa.

Didelė nauda organizmui

Gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės teigimu, smidrai patenka į sveikatai palankiausių daržovių sąrašą ir pasižymi ypatingomis savybėmis ir naudingų maistinių medžiagų gausa. Ne veltui smidrai patenka į pasaulio sveikiausių maistinių daržovių sąrašą ir vis dažniau atsiduria lietuvių lėkštėse. Tad šias daržoves tiesiog būtina įtraukti į kasdienės mitybos racioną.

Smidruose gausu folio rūgšties, vitaminų A, C, K ir E bei B grupės vitaminų, įvairių mineralinių medžiagų: geležies, magnio, kalio, kalcio, seleno, cinko, mangano. Smidruose yra mažai kalorijų (100 g – tik 20 kcal). Šios daržovės įvardijamos ir kaip puikus skaidulų šaltinis – 100 g yra 2,1 g skaidulų, kurios aktyvina žarnyno veiklą, mažina cholesterolio koncentraciją, šalina toksinus. Smidruose yra ir tokių medžiagų, kurios juos daro išskirtinius, pavyzdžiui, saponinų, kurie pasižymi cholesterolį mažinančiu efektu.

Smidrai priskiriami daržovėms, turinčioms žymų antioksidacinį poveikį – tai svarbu širdies ir kraujagyslių sistemai ir gydant ligas, susijusias su lėtiniu uždegimu, pavyzdžiui, cukriniu diabetu ar nutukimu.

Maistingųjų medžiagų šaltinis

Smidruose yra apie 100 fitomedžiagų, tarp jų fenolinių junginių ir rūgščių, flavanoidų – rutino, kvarcetino, kaemferolio, izorhamnetino, antocianinų. Rutinas yra svarbus antioksidantas, stiprinantis kraujagysles, saugantis nuo kraujo krešulių susidarymo, palaikantis sveiką širdies ir kraujagyslių sistemą. Kvarcetininas – antioksidantas, mažinantis uždegimo procesus organizme, lėtinantis senėjimą, slopinantis virusus, blogojo cholesterolio oksidaciją.

Šiose daržovėse gausu ir kitų maistingųjų medžiagų: vitamino K (saugančio smegenų nervines ląsteles nuo pažeidimų), B grupės vitaminų (B1, B2, B3, B6, B9), vitamino A (svarbaus regėjimui), vitaminų E ir C (turinčių antioksidacinį poveikį), taip pat seleno, vario, mangano, fosforo, kalio, cholino, cinko, geležies, magnio ir kalcio bei maistinių skaidulų. Smidruose beveik nėra riebalų ir druskos, o juose esantys B grupės vitaminai padeda reguliuoti baltymo homocisteino koncentraciją, kurio padidėjimas didina širdies ir kraujagyslių sistemos ligų riziką. Vitaminas B9 yra itin svarbus žmonėms, sergantiems reumatoidiniu artritu, nes mažina uždegimo procesus ir skausmą.

Tiesa, kai kuriems žmonėms nerekomenduojama valgyti smidrų. Juose yra angliavandenio rafinozės, kurį skaidant organizme susidaro dujų. Tai gali sukelti nemalonių pojūčių. Taip pat nerekomenduojama žmonėms, kurie yra alergiški svogūnams, nes jie gali būti alergiški ir smidrams.


Svarbu žinoti

Plonų smidrų skusti nereikia. Storesnių reikia skusti tik apačią, kadangi ji būna kieta ir plaušinga. Apatinę ūglio dalį galima skusti paprastu daržovių skustuku.

Gaminimui geriausia naudoti visus nepjaustytus ūglius. Norint ūglius pjaustyti mažesniais gabalėliais, geriau tai daryti, kai jie išvirę.

Apdorojant smidrus termiškai galioja trys pagrindinės taisyklės: minimali temperatūra, minimalus gaminimo laikas (3 minutės – vienai pusei ir 3 minutės – kitai) ir minimalus kontaktas su riebalais. Taip pavyks išsaugoti kuo daugiau naudingų maisto medžiagų.

Jei norite susmulkinti smidrus, geriausia tai daryti juos termiškai apdorojus.

Norėdami paprastai ir greitai pagaminti smidrus, galite juos nuplikyti verdančiu vandeniu arba garais.

Dėkite smidrų į salotas, valgykite su grikiais, perlinėmis kruopomis ar makaronais, gardinkite alyvuogių aliejumi. Smidrai suteikia skonio ir spalvos omletui, puikiai tinka su kitomis daržovėmis.

Smidrus skanu keletą minučių pakepti keptuvėje – tiesiog apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir retkarčiais pavartykite. Galima kepti ir ant grotelių: švelniai pavilgykite ūglius aliejuje ir kepkite vidutiniame karštyje dažnai vartydami, kad nesudegtų.

Jei norite kepti orkaitėje, iš anksto ją įkaitinkite, į kepimo skardą sudėkite smidrų ūglius, apšlakstykite juos alyvuogių aliejumi ir pagardinkite druska, pipirais, kitais mėgstamais prieskoniais. Kepkite apie 10 minučių.

Kad smidrai kuo ilgiau išliktų švieži, jų koteliai turėtų būti laikomi drėgnai, todėl smidrų galus apvyniokite drėgnu popieriniu rankšluosčiu, sudėkite į plastikinį maišelį arba sandarų maistinį indelį ir laikykite vėsiai šaldytuve.

Smidrus galima laikyti ir kaip skintas gėles: nupjaukite sumedėjusią smidrų stiebų dalį, pamerkite juos į indą su vandeniu (papildomai galima uždengti augalus plastikiniu maišeliu) ir laikykite šaldytuve. Taip laikomi smidrai bus tinkami vartoti apie keturias dienas.

Smidrai greitiems pusryčiams

Smidrai,

sultinys,

mėgstamas padažas ar sūris.

Į karštą daržovių ar vištienos sultinį įdėkite nepjaustytus smidrų ūglius, uždenkite ir palaikykite 5 minutes. Išimkite smidrus į dubenį ir paskaninkite savo mėgstamu padažu ar sūriu.

Smidrai su šonine

Smidrai,

kiaulienos šoninės juostelės,

alyvuogių aliejus,

druska,

šviežiai malti juodieji pipirai.

Smidrus nuplaukite, nupjaukite sumedėjusius galus. Apvyniokite šonine ir sudėkite ant kepimo skardos. Šiek tiek apšlakstykite alyvuogių aliejumi, pabarstykite druska ir juodaisiais pipirais. Kepimo skardą įdėkite į orkaitę, kepkite 200 °C temperatūroje, kol šoninė taps traški. Galima kepti ir ant grotelių, tačiau svarbu neperkepti.

Omletas su smidrais

Kiaušiniai,

keli smidrų ūgliai,

druska,

šviežiai malti juodieji pipirai,

tarkuoto sūrio,

šviežių prieskoninių žolelių,

šiek tiek lydyto sviesto arba alyvuogių aliejaus.

Nupjaukite smidrų sumedėjusius galus, dėkite ūglius į verdantį vandenį ir pavirkite 3–4 minutes. Trumpai palaikykite po šaltu vandeniu, supjaustykite kąsnio dydžio gabalėliais arba palikite vientisus. Suplakite kiaušinius kartu su žiupsneliu druskos ir šviežiai maltais juodaisiais pipirais. Į įkaitintą keptuvę su sviestu ar aliejumi supilkite kiaušinių masę, paskirstykite tolygiai ir kepkite 1–2 minutes, kol pagrindas sukietės. Uždėkite smidrus ant pusės omleto kartu su tarkuotu sūriu ir žolelėmis. Perlenkite omletą, kad kita pusė uždengtų smidrus. Baikite kepti karštoje orkaitėje ir patiekite. Į omletą galima dėti ir rūkytos kiaulienos šoninės, plonai pjaustytų svogūnų ar bet kurių kitų priedų, kuriuos mėgstate.

GALERIJA

  • Smidrai – ne tik madingi, bet ir naudingi organizmui <span style=color:red;>(receptai)</span>
  • Smidrai – ne tik madingi, bet ir naudingi organizmui <span style=color:red;>(receptai)</span>
J. Blažonytės asmeninio archyvo nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Šūds ne valgis

Žoles augina ir siūlo visiems,nei skonio nei kvapo..Dar dylgėles pasiūlykit.

Vvv

Gyvenom ir turėjome ką valgyti be smidru ir toliau gyvensime be jų.Idiotu gauja,kažkur , kažkas juos augina ir valgo,tegul augina,tegul valgo,nes turime daržovių kurių užtenka ,kad tik augtų jos.

NEŽINAU

AR BLOGAI AUGINA,BET DIDESNĖ DALIS YRA JAU SMEDĖJUSI.,TAI DAUGIAU KAIP PUSĘ ILGIO REIKIA NUPJAUTI.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS