T. Vedrickienė: po šeimos mitybos revoliucijos – geresnė savijauta | Diena.lt

T. VEDRICKIENĖ: PO ŠEIMOS MITYBOS REVOLIUCIJOS – GERESNĖ SAVIJAUTA

Šių dienų tėvelių baubas – vaikų alergija maistui. Ją gali sukelti daugiau nei 100 produktų, o jos aukos – patys jautriausi, iki trejų metų amžiaus vaikai. Todėl kaunietė mamytė Toma Vedrickienė nelabai ir nustebo, vieną dieną ant savo aštuonių mėnesių Rido veiduko išvydusi negražias raudonas dėmes...

– Kokia pirma mintis aplankė, išvydus Rido bėrimus?

– Alergija! Kažkodėl tąkart nepuoliau pas pulmonologus ir imunologus daryti kraujo tyrimų, odos dūrio mėginių, bet ryžausi ieškoti sprendimo pati. Iki dešimties mėnesių Ridas gėrė tik mano pieną, paskui pradėjau primaitinti. Stengiausi, kad mano pačios mitybos racione netrūktų baltymų. Labai mėgau įvairius pieno produktus. Kai sunerimau dėl Rido bėrimų, ėmiau ieškoti informacijos feisbuke, radau kažkokią augalinės mitybos grupę. Pasižiūrinėjau, pasiskaitinėjau, ką jie valgo. Patiko keletas jų receptų ir mintis, kad galima išgyventi ir be gyvulinės kilmės maisto. Nusprendžiau imtis revoliucijos. Nuėjau pas vyrą ir pasakiau: nuo rytojaus mes – veganai. O tada padariau labai rimtą šaldytuvo reviziją, mėsos, žuvies likučius atidaviau tėvams. Kadangi ir pačią nuo paauglystės kamavo veido odos problemos, nusprendžiau, kad šis mitybos eksperimentas išeis į naudą ir man.

– Specialistai sako, kad jei gimsta vaikutis, turintis alergiją lemiančius genus, tai kuria nors alerginių ligų jis greičiausiai sirgs. Jeigu pakitusių genų neturi, galės gyventi bet kokioje aplinkoje, valgyti įvairiausią maistą. Vadinasi, žmogus jau gimsta turėdamas polinkį sirgti arba ne alerginėmis ligomis?

– Galbūt, nežinau. Nesidomėjau. Mano pirmagimė Milija buvo alergiška vilnai, kokoso plaušui (miegojo ant jų prikimšto čiužinuko). Ridas turėjo vargo dėl maisto. Kai tik pamačiau ant jo veiduko atsiradusias dėmes, ėmiausi pokyčių. Kalbant atvirai, netgi neieškojau kažkokios informacijos internete apie alergijas ir jų priežastis. Pirma mintis, šovusi man į galvą tąkart, buvo… maistas. Pasiskaičiau, kad mažiems vaikams dažniausia alerginė imuninės sistemos reakcija būna į pieno baltymą. Riebalai ir angliavandeniai nealergizuoja. Todėl ir nusprendžiau pamėginti keisti šeimos mitybos įpročius.

– Kaip maitinotės su vyru ir dukrele Milija iki tol?

– Valgėme tai, ką ir visi. Buvome visaėdžiai (juokiasi). Tik cukrų Milijai ribodavome, nes jo padauginusi mergaitė išsyk sukarščiuodavo, išglebdavo. Dabar, pakeitę mitybą, valgį saldiname datulėmis, razinomis, bananais. Įdomiausia atliekant šį eksperimentą buvo tai, kad mitybos įpročius pakeitėme drastiškai, per vieną dieną. Dabar jau eina penkti metai, kai mūsų šeima valgo tik veganišką maistą. Lygiai po mėnesio, kai mes per dieną tapome veganais, ant Rido veiduko nebeliko jokių negražių dėmių. Vaikas pasveiko tiesiog akyse. Padariau išvadą, kad jam netiko jokie gyvulinės kilmės baltymai. Iki dabar savo virtuvėje naudoju tik augalinius.

Esame niekuo neišsiskirianti penkių asmenų šeima, kuri džiaugiasi mažais dalykais, palaiko vienas kitą, dalijasi gražiais žodžiais ir mokosi gyventi draugiškai.

– Kodėl nėjote pas specialistus, nedarėte Ridui jokių alergijos tyrimų?

– Kai pirmoji dukrelė Milija pasirodė esanti alergiška vilnai, gydytoja išrašė tokio antibiotinio tepaliuko. Galvojau, kad ir Ridui turbūt pasiūlys tą patį… Nenorėjau gydyti savo vaikų antibiotikais ir hormonais. Pakeitus mitybą pagerėjo vaikų savijauta. Nuo mano veido dingo bjaurieji raudonieji guzai. Vyrui Nerijui – širdies problemos. Mat anksčiau iš niekur nieko atsirasdavo silpnumas, širdis daužydavosi... Dabar visa šeima esame atsisakę bet kokios mėsos, kiaušinių, jūrų gėrybių, pieno ir jo gaminių, žuvies, želatinos. Nors niekada nemaniau, kad tai pasakysiu, bet šiandien sakau: lengva gyventi ir be jų. Svarbiausia – mano vaikai sveiki. Ko gi daugiau mamai reikia?!

– Koks yra jūsų šeimos dienos mitybos planas – pusryčiai, pietūs ir vakarienė? Ką iš jūsų vartojamų sveikuoliškų produktų labiausiai mėgsta vaikai?

– Mūsų šeimos pusryčiai dažniausiai būna bananų ledai, pateikti kokosų dubenėliuose su įvairiais sveikais pabarstukais. (Maisto pateikimo estetika man irgi labai svarbu). Pietums dažniausiai renkamės vaisių kokteilį su skaidulomis arba baltymais. Vakarienei paprastai gaminu kažką iš ankštinių – avinžirnių, lęšių, pupelių. Dar mūsų dienos maisto racione dominuoja ryžiai, grikiai, bulvės. Gaminame troškinius, humusą, daržoves, salotas, valgome sumuštinius ar kitokius patiekalus. Ką labiausiai mėgsta šeima? Vienareikšmiškai – bananinius ledus! Niam… Su kokoso drožlių, cinamono, kakavos ar datulių pagardais.

– Ką patartumėte mamytėms, kurių vaikučiai irgi turi bėdų dėl alergijos?

– Mamoms, kurių vaikučiai irgi galbūt alergiški maistui, norėčiau pasiūlyti iš pradžių pakeisti mitybą. Pamėginkite atsisakyti gyvulinės kilmės produktų. Juk dabar yra tiek visokių galimybių, informacijos ir sveikesnio maisto alternatyvų. Nebijokite rizikuoti: juk nuo maitinimosi įpročių priklauso ne tik jūsų vaikų, bet ir jūsų pačių sveikata. Nepamirškite gerti daug vandens, tai mes irgi labai mielai darome, įpratinome vaikus jau nuo mažens. Būna, privalgome pačių keptos naminės duonelės su humusu, o tada atsitempiame dvilitrinį ąsotį vandens su imbierais, apelsinais ar citrinomis. Mūsų vaikai pažįsta ir pripažįsta tik vandenį, na, dar namines obuolių sultis.

– Nuo to laiko, kai pakeitėte mitybą, retai ką perkate iš produktų parduotuvėje?

– Perkame vaisius, uogas, daržoves, grūdinius produktus. Viską, iš ko galima sveikai gaminti namuose. Kartais mano tėvai pavaišina vaikus veganiškais jogurtais. O daugiau viską gaminu pati. Padedant vaikams. Kepame pyragus, sausainius, sveikuoliškas duoneles. Ar einame į kavines? Na… Turime keletą mėgstamų veganiškų kavinių, jose lankomės tik ypatinga proga. Pastarąjį kartą tai buvo Rugsėjo 1-oji, kai Milija pradėjo lankyti parengiamąją mokyklos klasę. Be to, dar ir nuvažiuoti į jas mums dabar sudėtinga. Kai gimė Danas, trečias vaikas, nebesutelpame penkiese į savo keturvietę mašiną. Tad gastroliuojame, kai tėtis pasiskolina septynvietę. Kita vertus, kavinėje pamatau patiekalą ir imu mąstyti, kaip pagaminčiau jį pati. Žinau, kad ne prasčiau. O gal net ir skaniau. Tai kam tuomet išlaidauti?

Kavinėje pamatau patiekalą ir imu mąstyti, kaip pagaminčiau jį pati. Žinau, kad ne prasčiau. O gal net ir skaniau.

– Šeimos mitybos įpročių keitimas inspiravo ir naują jūsų veiklą – kulinarinio tinklaraščio "Vegan Pipiras" rašymą. Ar tai tiesa?

– Taip, pradėjau jį rašyti būtent tuo laiku…

– Jo herojai – jūsų šeima. Patys iš pradžių viską išbandote, patikrinate. Pristatykite savo šeimos narius.

– Esame niekuo neišsiskirianti penkių asmenų šeima, kuri džiaugiasi mažais dalykais, palaiko vienas kitą, dalijasi gražiais žodžiais ir mokosi gyventi draugiškai. Vyras Nerijus yra kompiuterių gydytojas. Jis mano geriausias draugas, apie viską galiu su juo šnekėtis. Kartu auginame tris mažus padaužas: septynerių Miliją, beveik penkerių Ridą ir beveik dvejų Daną. Mano veikla iš pirmo žvilgsnio labai paprasta, bet jau iš antro – visai ne (juokiasi). Esu tikra namų šeimininkė, kuri mėgaujasi būdama namuose su vaikais. Su jais kartu gaminame maistą, tvarkomės, einame į kiemą žaisti. O kai sumiega pietų, tada jau sėdu prie kompiuterio ir rašau receptus savo "Vegan Pipiras" tinklaraščius. Dar internetu prekiauju ekologiškais kokosų dubenėliais, iš kurių valgome patys ir kuriuose maistas, patikėkite, yra gerokai skanesnis. Daug kas nesupranta, kaip dar galima spėti ir dirbti, kai namuose aplink sukasi trys vaikai. Rašyti randu laiko, kai juos užmigdau (per pietus ir vakare), o gaminti visiems drauge visada smagiau.


Sveikuoliški Vedrickų šeimos gardėsiai su avižų dribsniais

Anot "Vegan Pipiras" tinklaraštininkės T.Vedrickienės, avižos – viena vertingiausių grūdinių augalų. Jos turi daug svarbių žmogaus organizmui mineralinių medžiagų ir vitaminų.

"Mūsų vaikai, – džiaugiasi ji, – labai mėgsta valgyti avižų košę pusryčiams. Neatsiliekame ir mes su vyru. Beje, avižas žmonės vadina žarnyno šluota. Jos ne tik kad stimuliuoja žarnyno veiklą, gerina medžiagų apykaitą, bet ir padeda pašalinti iš organizmo šlakus, nuodingas vaistų liekanas."

Bet labiausiai Vedrickų šeimynai, ypač vaikams, patinka gardėsiai su viso grūdo avižiniais dribsniais.

Avižinių dribsnių Šreko pyragas

Svarbu: šiam receptui naudojau 250 ml talpos puodelį.

Reikės:

4 puodelių viso grūdo avižinių dribsnių,

1 puodelio kokosų drožlių,

1,5 puodelio filtruoto vandens,

1 puodelio sutrintų bananų piurė,

1 puodelio špinatų (tinka tiek šaldyti, tiek švieži),

3 saujų razinų (patikrinkite, kad visos būtų švarios),

1 arbat. šaukštelio sodos,

3 valg. šaukštų obuolių acto.

Kaip gaminti:

Avižinius dribsnius sumalkite kokteilinėje iki miltų. Į daugiafunkcį plakiklį supilkite avižinių dribsnių miltus, kokoso drožles. Kokteilinėje suplakite bananų piurė, vandenį ir špinatus drauge. Šią masę pilkite į daugiafunkcį plakiklį. Sumaišykite viską drauge. Tuomet berkite razinas. Vėl išmaišykite. Sodą nugesinkite su actu. Pilkite į masę ir maišykite. Viską sudėkite į kepimo formą. Šaukite į iš anksto įkaitintą orkaitę ir kepkite 180 °C temperatūroje apie 35–40min. Atvėsinkite ant grotelių.

Avižinių dribsnių sausainiai

Svarbu: šiam receptui naudojau 350 ml talpos puodelį.

Reikės:

3 bananų,

0,5 puodelio kokosų drožlių,

1 puodelio saulėgrąžų (gerai nuplautų),

0,5 puodelio razinų (gerai nuplautų),

2 puodelių viso grūdo avižinių dribsnių.

Kaip gaminti:

Visus produktus kruopščiai pasimatuokite ir susidėliokite į atskirus dubenėlius. Bulvių grūstuve sutrinkite bananus. Juos sumaišykite su kokosų drožlėmis, razinomis ir saulėgrąžomis. Tada berkite avižinius dribsnius ir gerai išmaišykite! Prieš kepimą išplaukite silikoninį kilimėlį. Nusausinkite indų šluoste. Su šaukštu dėkite ant jo paruoštą masę, kaskart vis spustelėdamos, kad sausainiai būtų apie 1 cm storio. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Pašaukite sausainius į įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 20–30 min. Ištraukusios sausainius palaukite kelias minutes, kol atvės.

Avižinių dribsnių obuolių pyragas

Svarbu: šiam receptui naudojau 350 ml talpos puodelį.

Reikės:

2 puodelių avižinių dribsnių,

2 šaukštų kepimo miltelių (naudojau naminius),

2 bananų (vidutinio dydžio),

4 šaukštų (su kaupu) tiršto kokosų pieno,

10–15 datulių,

5 obuolių,

2–3 šaukštų Ceilono cinamono.

Naminiams kepimo milteliams pagaminti reikės:

4 šaukštų kepimo sodos,

8 šaukštų ekologiško tapijokos, arba ekologiško kukurūzų krakmolo,

2 šaukštų citrinų rūgštelės.

Citrinų rūgštelę sumalkite kavamale iki miltelių. Visus produktus gerai sumaišykite ir persijokite. Laikykite uždaromame stikliniame inde. Atminkite: labai svarbu naudoti sausus produktus ir indus, nes susilietę su skysčiu milteliai ims reaguoti.

Nulupkite obuolius, išimkite sėklas ir supjaustykite. Apiberkite cinamonu ir palikite pastovėti dubenyje. Į kokteilinę pilkite avižinius dribsnius ir sumalkite iki vientisos masės. Gautus avižinius miltus pilkite į dubenį, berkite kepimo miltelių ir išmaišykite su šluotele. Suplakite plakikliu datules ir bananus iki vientisos masės. Į miltus pilkite bananų masę, kokosų pieną ir gerai išmaišykite. Į stačiakampę silikoninę kepimo formą pilkite tešlą ir gražiai paskirstykite silikonine mentele. Tuomet ant viršaus dėkite obuolius. Šaukite į iš anksto įkaitintą iki 180 °C temperatūros orkaitę ir kepkite apie 40 min.

Kadangi kepant nuo silikoninės kepimo formos tešla atšoka pati, visai nebūtina naudoti riebalus! Ištraukę pyragą iš orkaitės, palaukite kelias minutes, kol atvės. Avižinių dribsnių pyragai mėgsta lūžti, bet tik tada, kai jie būna karšti. Tad turėkite kantrybės – gerai atvėsinkite. Skanaus!

Drėgnas brownie pyragas su avižiniais dribsniais ir graikiškais riešutais

Svarbu: šiam receptui naudojau 250 ml talpos puodelį!

Reikės:

1/4 puodelio rudo cukranendrių cukraus,

1 puodelio baltų speltų miltų,

0,5 puodelio ekologiškos natūralios kakavos,

2 šaukštų kepimo miltelių (naudojau naminius),

2 puodelių viso grūdo avižinių dribsnių,

1,5 puodelio vandens,

8 šaukštų tirpinto kokosų aliejaus,

40 ml avinžirnių nuoviro (naudoju vietoj kiaušinio baltymo),

4 saujų graikiškų riešutų.

1 puodelį avižinių dribsnių sumalkite kokteilinėje. Kitą puodelį avižinių dribsnių suplakite su vandeniu. Į daugiafunkcį plakiklį berkite cukrų, persijotus miltus, kakavą, kepimo miltelius, maltus avižinius dribsnius ir viską gerai išmaišykite. Tuomet pilkite kokosų aliejų ir vėl maišykite. Į  masę supilkite paruoštą avižinių dribsnių ir vandens mišinį, dar –  avinžirnių nuovirą. Suberkite dvi saujas graikiškų riešutų ir vėl viską išmaišykite. Tešlą pilkite į pasirinktą kepimo formą. Ant viršaus suberkite likusius graikiškus riešutus (jei labai juos mėgstate – galite dėti ir daugiau). Pyragą pašaukite į iš anksto įkaitintą orkaitę ir kepkite 180 °C temperatūroje apie 40 min. Atvėsinkite ant grotelių.

Rašyti komentarą
Komentarai (11)

Pas alkoholikus

Kaip tik rasi visko pavalgyt ir i mokykla su pinigais ateina.Alkoholikai nesupranta ,tos kvailos veganines mitybos.Cia su galva negerai,nes nori viska isbandyti.

Prajuokino

Kai pasakė, kad “mano vyras kompiuterių gydytojas”, tai ties ta vieta buvo aišku, kad protelio nerasta..... kokio riboto proto reik būti. Gėda skaityti.

Str. Autoriams

Nesuprantu, kaip galima save gerbiančiam žurnalistui, rašyti tokias pievas, apie kažkokią savamokslę, kuri “padarė išvadą” ir dabar “gydo” visus! Gerai prieš tai rašė žmonės komentarus, kad gal tam vaikui 1 koks produktas netiko, o ji nusprendė, kad viskas! Kas taip vaikus maitina? Pusryčiams ledai, pietums kokteilis, vakarienei kažką pakepa.. motina, ar tu turi proto? Tas vyras nuotraukoje kaip ligonis išbalęs.. apie ką jūs čia rašote žurnalistai? Ar jums ne gėda? Ar tuos indukus norėjot iš kokoso pareklamuoti?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS