Tinklaraštininkė K. Pišniukaitė-Šimkienė: valgymas lauke – didelis malonumas | Diena.lt

TINKLARAŠTININKĖ K. PIŠNIUKAITĖ-ŠIMKIENĖ: VALGYMAS LAUKE – DIDELIS MALONUMAS

  • 2

Vasarai įpusėjus, norime mėgautis kiekviena saulėta diena. Tinklaraščio "Ant medinės lentelės" autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė sako, kad vienas didžiausių vasaros malonumų – valgymas lauke. O įvairiausias iškylas jos šeima išties labai mėgsta.

"Iškyla sujungia dvi mūsų šeimos meiles ir aistras – maistą ir gamtą. Abu šie dalykai yra neatsiejami nuo mūsų gyvenimo būdo. Į iškylas dažniausiai išsiruošiame, kai leidžia orai. Su vyru iškylas ruošti mėgstame ir įvairiausiomis progomis, ir kasdien. Proginės iškylos galbūt skiriasi tuo, kad pasiruošiame ypatingesnio maisto. Tačiau kasdien – tikrai nepersistengiame. Tokioms per daug nesuplanuotoms iškyloms dažniausiai renkuosi itin paprastus patiekalus", – teigia K.Pišniukaitė-Šimkienė.

Pasak tinklaraštininkės, į iškylą galima greitai išsiruošti ir tiesiog po darbo. Tačiau daugiausia pasiruošimo laiko tikriausiai užims maistas. Būtent dėl šios priežasties gali padėti iš anksto pagaminti patiekalai.

"Šiuo metu nebeliko stigmos parduotuvėse pirkti iš anksto paruoštus patiekalus ar maisto išsinešti. Dabar yra gausu tikrai skanaus, sveiko ir kokybiško maisto, todėl pasiruošti iškylai galima ir išsirinkus kulinarijos gaminių arba suderinti parduotuvėje pagamintus patiekalus ir savo gamintą maistą", – kalba K.Pišniukaitė-Šimkienė.

K.Pišniukaitė-Šimkienė primena, kad ruošiantis vakarieniauti ar pietauti gamtoje yra kelios svarbios taisyklės. Pirmas dalykas – reikėtų rinktis ilgiau negendančius produktus: tam idealiai tinka įvairios užtepėlės, tokios kaip humusas, salotos, kurios nepavandenija ir nepraranda savo tekstūros, sumuštiniai.

Iškyla sujungia dvi mūsų šeimos meiles ir aistras – maistą ir gamtą. Abu šie dalykai yra neatsiejami nuo mūsų gyvenimo būdo.

Prieš ruošiantis į iškylą reikėtų pagalvoti, kad yra tam tikrų produktų, kurie yra jautrūs aukštai temperatūrai, todėl jų reikėtų vengti. Pavyzdžiui, šviežios žuvys. Reikėtų pagalvoti ir apie tai, kad produktai bent kelias valandas turėtų puikiai išsilaikytų šiltoje temperatūroje.

"Jeigu visgi renkatės gamtoje valgyti itin greitai gendančius produktus, reikėtų pagalvoti ir apie transportavimą – tam naudoti šaltkrepšį. Dar vienas dalykas – patiekalai, kuriuos patogu valgyti rankomis. Iš esmės reikėtų rinktis tokį maistą, kuris išlieka toks, kokį jį pagaminote, – jis neištirpsta, nepavandenija, nesubyra", – pasakoja K.Pišniukaitė-Šimkienė.

Ji mėgsta, kai būna bent keletas pasirinkimų: pora užkandžių, vienas ar du pagrindiniai patiekalai: salotos ar sumuštiniai ir kažkas saldaus – dažnu atveju, anot jos, tai būna kažkoks kepinys, uogos, vaisiai.

K.Pišniukaitė-Šimkienė pabrėžia, kad ruošiantis iškylai svarbu ne tik skanus maistas, estetiškai mielas padekoravimas. "Net ir gamtoje stengiuosi nesirinkti vienkartinių indų. Juk daug maloniau valgyti iš gražių lėkščių, jau nekalbant apie aplinkosaugą, todėl ir kitiems siūlau į gamtą vežtis gražias lėkštes, įrankius, taures, netaupyti jų ypatingoms progoms. Ruošiantis iškylai svarbu pasiimti gražų pleduką, pintinę, mėgstu įsidėti ir gėlių. Kartais į nedideles iškylas vykstu viena, tuomet mano palydovu tampa knyga", – pasakoja tinklaraštininkė.

K.Pišniukaitė-Šimkienė dalijasi keliais nesudėtingai pagaminamais ir gamtoje valgyti pritaikytais receptais.

Vištienos salotomis įdaryti kruasanai

Asmeninio archyvo nuotr.

• 4 švieži kruasanai,

• 250 g virtos vištienos,

• 1 saliero lapkočio,

• 1 sauja tamsių vynuogių (galima keisti razinomis),

• 1 sauja graikinių riešutų,

• 1 skiltelė česnako,

• 1 šaukštas majonezo,

• 1 šaukštas graikiško jogurto,

• 1 šaukštas citrinų sulčių,

• 1 šaukštelis Dižono garstyčių,

• druskos,

• pipirų.

Virtą vištieną suplėšome arba smulkiai supjaustome. Vištieną sumaišome su smulkiais kubeliais pjaustytu saliero lapkočiu, smulkintomis vynuogėmis, kapotais riešutais, trintu česnaku, majonezu, jogurtu, citrinų sultimis, Dižono garstyčiomis, druska ir pipirais. Kruasanus išilgai įpjauname (ne iki galo). Vištienos salotomis įdarome kruasanus.

Traškūs avižiniai sausainiai

Asmeninio archyvo nuotr.

• 1 stiklinė kvietinių miltų (tinka avižiniai miltai),

• 1,5 stiklinės avižinių dribsnių (geriausia – viso grūdo dalių),

• 1 šaukštelis cinamono,

• žiupsnelis druskos,

• 120 g sviesto (tinka ir kokosų aliejus),

• 1/2 stiklinės cukraus arba kito saldiklio,

• 1 kiaušinis,

• 1 stiklinė razinų.

Dideliame dubenyje sumaišome miltus, avižinius dribsnius, cinamoną ir druską. Kitame dubenyje iki vientisos masės išplakame lydytą sviestą, cukrų, kiaušinį. Skystą masę pilame prie birios, suberiame razinas ir viską gerai išmaišome. Perkeliame masę į šaldytuvą valandai. Kai tešla sustingsta, rankomis formuojame nedidelius jos rutuliukus, lengvai paspaudžiame, kad būtų plokštesni ir dedame ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Kepame iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 15 min., kol sausainiai gražiai apskrunda. Vėsdami sausainiai tampa traškūs.

GALERIJA

  • Galimybė: K.Pišniukaitė-Šimkienė dažnai surengia iškylų ir nelaukdama savaitgalio – pavalgyti gamtoje galima ir po darbo šiokiadieniais.
  • Tinklaraštininkė K. Pišniukaitė-Šimkienė: valgymas lauke – didelis malonumas
  • Tinklaraštininkė K. Pišniukaitė-Šimkienė: valgymas lauke – didelis malonumas
Asmeninio archyvo nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Nu bet vistiek

Kas primasto tokias pavardes?

kokia dar

pisliukaite-apie skumbriene pamirsot parasyt

SUSIJUSIOS NAUJIENOS