Sulaukus šviežių bulvių derliaus, daugelio šeimų virtuvėse vienu populiariausių garnyrų tampa paprasčiausios virtos bulvytės, gausiai paskanintos krapais, galbūt su trupučiu sviesto ar spirgučių.
„Virtos bulvės yra amžina klasika, puikiai deranti prie įvairių patiekalų – ir prie šašlykų, ir prie šaltibarščių, – pastebi „Iki“ kulinarijos šefė Jolita Tamoševičienė. – Bulvės tik atrodo kuklios – pasitelkus šiek tiek fantazijos, jos gali tapti pagrindinėmis net ir grilio vakarėlio žvaigždėmis. Lietuviai mėgsta eksperimentuoti su šašlykų marinatais ar skirtingais prieskoniais vištienos iešmeliams, tačiau tai puikiai galima daryti ir su daržovėmis. Puikiai pažįstamas bulves, iškeptas ant grilio vos su keliais priedais, patieksite taip, kad namiškiai ir svečiai negailės komplimentų. Pavyzdžiui, bulvėms labai tinka prieskoniai, tad bandykite vis naujus. Kartą kepkite jas su česnakais, kitąkart – su rozmarinais, trečiąkart palepinkite aštrumo gerbėjus ir pabarstykite saldžiąja ir aštriąja paprikomis“, – siūlo J. Tamoševičienė.
Daugeliui karštos, dar dūmais kvepiančios ant žarijų keptos bulvės – vienas gardžiausių patiekalų, kuris savaime sukelia malonių asociacijų. Kas nėra kepęs jų vakarojant prie laužo ir atsargiai, bet nekantriai lupęs karštą odelę?
J. Tamoševičienė įsitikinusi, kad būtent nostalgiškų patiekalų derinimas su naujais priedais būna raktas į kulinarinę laimę. Maistas gali magiškai sukelti malonių prisiminimų, o keli netikėti papildymai įneš naujų vėjų ir privers aiktelėti nuo gardumo. Be to, bulvių nebūtina vynioti į foliją, kaip daugelis įpratęs: jas labai skaniai iškepsite ir ant iešmo.
Šviežios bulvytės ant iešmo 3 skirtingais būdais
Pirmam variantui:
12 mažų šviežių panašaus dydžio bulvių,
4 šaukštai alyvuogių aliejaus,
3 česnako skiltelės,
druskos,
šviežiai maltų juodųjų pipirų,
3 šaukštai mėgstamų šviežių žolelių (raudonėlio, petražolių, rozmarino, mėtų ir pan.) arba 1 šaukštas džiovintų žolelių mišinio,
2 šaukštai tarkuoto parmezano.
Antram variantui papildomai reikės:
pievagrybių,
cukinijos,
raudonojo svogūno,
ananaso,
paprikos,
vyšninių pomidorų.
Trečiam variantui papildomai reikės:
mėgstamų dešrelių.
Bulves gerai nušveiskite ir apie 8–10 min. pavirkite pasūdytame vandenyje. Jos turi būti apvirusios, tačiau ne visiškai išvirusios. Jei naudojate medinius iešmelius, prieš tai juos pamirkykite vandenyje apie 30 minučių. Paruoškite česnako ir žolelių mišinį – su aliejumi sumaišykite smulkintus žalumynus, išspaustą česnaką, pagardinkite druska ir pipirais. Ruošdami antrą variantą, visas daržoves ir vaisius supjaustykite gabalėliais. Trečią – dešreles supjaustykite maždaug 2 cm storio riekelėmis. Visas bulves (ir daržoves, dešreles, jeigu kepate su jomis) gerai padenkite žolelių ir česnako mišiniu ir verkite ant iešmų. Papildomus priedus verkite pakaitomis su bulvėmis. Kepkite grilyje 15–20 minučių arba kol taps auksinės spalvos, kelis kartus apversdami. Laikas priklausys nuo bulvių dydžio. Pabaigoje nuimkite, pabarstykite tarkuotu parmezanu ir grąžinkite virš žarijų dar kelioms minutėms. Skanaus!
Naujausi komentarai