Viduržemio auksas ant mūsų stalo Pereiti į pagrindinį turinį

Viduržemio auksas ant mūsų stalo

2013-04-25 15:38
Viduržemio auksas ant mūsų           stalo
Viduržemio auksas ant mūsų stalo / Shutterstock nuotr.

Atgimus sodų ir daržų populiarumui, net ir jaunosios šeimininkės „rudenėlio šventę" vis dažniau pasitinka virtuvėje. Kad gėrybės įšoktų į puodą, o ne voliotųsi po stalu, siūlome keletą paprastų receptų. Šįkart – su cukinija.

Jei tradiciniai italų šeimos pietūs dar galėtų apsieiti be krosnyje keptos picos ar parmos kumpio, tai cukinija privalo būti ant kiekvienos šeimynos stalo. Ši daržovė dėl savo nelepumo vis labiau vertinama ir Lietuvoje – paprastai auginama, ilgai išsilaikanti, ji gali atsidurti puode ir vėlyvą rudenį.

Cukinija ypač tinka tiems, kurie baiminasi papildomų kilogramų: 100 g šios daržovės teturi 15 kalorijų, tačiau net 24 µg folio rūgšties, 280 mg kalio bei 115 g vitamino A. Suvalgę 100 g cukinijos taip pat gausite penktadalį rekomenduojamo magnio kiekio.

Tiems, kurie nori skaniai pavalgyti, bet ne persivalgyti, TV diena ragina išmėginti cukiniją įvairiuose „žanruose“ – konservuojant, gaminant mėsišką patiekalą, sriubą ir net pyragą.

Įdaryta cukinija

Reikės:

3 cukinijų;

500 gramų kiaulienos faršo;

Skardinė konservuotų pomidorų;

4 skiltelės česnakų;

Ketvirtadalis čili pipiro;

Truputį majonezo ir pomidorų padažo;

50 gramų sūrio;

Įvairių prieskonių.

Cukinijas nuplaukite ir išskobkite. Faršą apkepinkite, suberkite pjaustytus česnakus, po smulkiai supjaustytą čili pipiriuką. Viską dar apkepinkite. Suberkite prieskonius – galima daug pipirų, druskos, kaukazietiškų prieskonių „chmeli suneli", kalendros, baziliko, mairūno. Supjaustytus išskobtos cukinijos gabaliukus šiek tiek patroškinkite. Sudėkite supjaustytus konservuotus pomidorus. Patroškinus keletą minučių įdėkite po šaukštą majonezo ir pomidorų padažo (vietoje jo galima naudoti nuo pomidorų likusį skystį). Cukinijų vidų ištepakite mėgstamais prieskoniais ir pridėkite paruoštos masės, apšlakstykite aliejumi. Dėkite į orkaitę ir kepkite apie 30 min 180 laipsnių temperatūroje. Tuomet išimkite, aptepkite majonezu, užbarstykite sūriu ir gražinkite į orkaitę iki tol, kol sūris išsilydys .

Cukinijų ir pipirų mišrainė žiemai

Reikės:

3 kilogramų cukinijos;

100 gramų česnakų;

1 čili pipiro;

3 paprikų;

0.5 litro pomidorų pastos;

160 g cukraus;

2 šaukštų druskos;

200 ml aliejaus ;

120 ml 9% acto.

Cukinijas susmulkinkite arba sutrarkuokite burokine tarka, supjaustykite česnakus, paprikas, čili pipirą. Cukinijas sumaišykite su paprikomis, čili, pomidorų pasta, aliejumi, cukrumi, druska ir virkite apie 1 valandą ant nestiprios ugnies. Likus 10 minučių iki virimo pabaigos sudėkite česnakus ir supilkite actą. Sudėkite viską į stiklainius ir šiltai apdenkite. Laikykite apie parą, tuomet stiklainius sudėkite į šaltą rūsį.

Cukinijų sriuba su česnakiniu kremu

Reikės:

1 kg cukinijos;

3 svogūnų;

300 gramų grietinės;

Saujos krapų;

3 skiltelių česnakų;

1 šaukšto sviesto;

1 šaukšto alyvuogių aliejaus;

1 šaukšto kario prieskonių;

Druskos;

Cukinijas supjaustykite stambiais kubeliais, svogūnus - pusžiedžiais. Supjaustytas daržoves sudėkite į gilią skardą, apliekite aliejumi, sudėkite sviestą, suberkite karį. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje 25 min, retkarčiais pamaišydami. Tada supilkite 1 l vandens, uždenkite folija ir dar patroškinkite 30 min. Troškintas daržoves sutrinkite smulkintuvu. Pasūdykite. Atskirai suplakite į vientisą masę česnakus, krapus ir grietinę. Įpilkite sriubą į lėkštes, įdėkite po šaukštą krapų-česnakų kremo.

Cukinijų pyragas

Reikės:

1 kiaušinio;

3 šaukštų 10-20 proc. riebumo grietinės

300 gramų cukinijos;

1.5 šaukštelio kepimo miltelių;

300 gramų kvietinių miltų;

Druskos;

Gaminimas:

Vidutinio stambumo tarka sutarkuokite cukiniją. Įmuškite kiaušinį ir išmaišykite. Pridėkite grietinės, druskos ir kartą išmaišykite. Miltus sumaišykite su milteliais ir suberkite į cukinijų masę. Miltų kiekis gali svyruoti (250-300 g). Sudėkite tešlą į 20 cm skersmens formą. Kepkite 40-45 180 laipsnių orkaitėje.

Turite mėgstamą receptą? Dažnai tenka gaminti? Siųskite savo receptus su nuotraukomis el. pašto adresu: [email protected]

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra

Daugiau naujienų