Į Kauną pažvelgti – nuo „Britanikos“ stogo | Diena.lt

Į KAUNĄ PAŽVELGTI – NUO „BRITANIKOS“ STOGO

Savaitgalį prasideda didžiausias šalyje architektūros renginys – Kauno architektūros festivalis (KAFe 2019). Atidarymo proga kauniečiai galės į Kauno panoramą pasižvalgyti nuo nebaigto statyti "Britanikos" viešbučio stogo.

"KAFe 2019" festivalio organizatoriai įsitikinę, kad, norint pamatyti miesto plėtrą, būtina į viską pažvelgti iš viršaus. Todėl nuspręsta, kad tinkamiausias pastatas tokiai apžvalgai bus "Britanikos" viešbutis.

"Žmonės pamatys Kauno panoramą nuo, matyt, aukščiausio pastato, esančio centrinėje miesto dalyje. Ekskursijos dalyviai galės įgyti unikalią patirtį ir nekasdienių įspūdžių, nes dažniausiai žmonės architektūrą jaučia vaikščiodami gatvėmis ir į viską žiūri akių lygyje. Bet tie aukštieji miesto pastatai turi tokių užslėptų architektūrinių sumanymų. Tad pagalvojome, kad "Britanikos" greitai neliks, todėl reikia sudaryti galimybę pasižiūrėti į miestą būtent nuo šio pastato stogo", – "Kauno dienai" sakė festivalio vadovas architektas Gintaras Balčytis.

Anot jo, ekskursijų metu bus užtikrintas dalyvių saugumas. Jie į pastatą bus įleidžiami per vieną laiptinę. Joje jau įrengti laikini turėklai. Užlipus ant stogo taip pat žmones nuo pastato kraštų atskirs tvorelės. Organizatoriai tikino, kad ekskursijos metu nėra numatyta galimybė paklaidžioti po įvairius "Britanikos" užkaborius, tik užlipti ant stogo.

"Kiekvieną ekskursiją lydės gidai, o žmonės negalės niekur kitur nuklysti", – patikino G.Balčytis.

Norintys užlipti ant "Britanikos" stogo, turi iš anksto užsiregistruoti. Planuojama, kad ekskursijos abi festivalio dienas bus rengiamos maždaug kas pusvalandį. Vienos metu ant "Britanikos" stogo galės užlipti apie dvidešimt žmonių.

Šių metų "KAFe 2019" festivalio tema – "Įženklinta architektūra – kurianti ar griaunanti miesto tapatybę?" Renginio metu bus kviečiama diskutuoti, ar tikrai kiekvienas miestas turi turėti prie konkrečios vietos pritaikytą architektūrą, kokia ji turėtų būti.

Festivalio organizatoriai tikina, kad klausimas apie įženklinančios (angl. landmark) architektūros reikšmę tampa vis aktualesnis.

"Festivalio metu sieksime išsiaiškinti, ar tokia įženklinta architektūra padeda suvokti miesto tapatybę, ar ją griauna. Kiekvienas miestas norėtų turėti tokį pastatą, tačiau architektai ne visada tokius pastatus projektuoja tinkamai. Jaučiamas visuomenės susidomėjimas architektūriniais procesais, įvairūs projektai sulaukia paklausimų, protestų. Todėl tema tikrai įdomi, tad norime festivaliu parodyti, kad miestą kuria ne tik architektai, bet labai daug įvairių žmonių, tarp jų ir miesto gyventojai, su kuriais reikia derinti projektus, nors nebūtinai paprastų žmonių vizijos sutampa su miesto ar architektų vizija", – apie šių metų "KAFe 2019" festivalio temą kalbėjo G.Balčytis.

Festivalio metu sieksime išsiaiškinti, ar tokia įženklinta architektūra padeda suvokti miesto tapatybę, ar ją griauna.

Kauno architektūros festivalis truks iki lapkričio 30 d. Viso festivalio metu bus surengta daugybę renginių, kurių metu bus galima ne tik apžvelgti esamas architektūros tendencijas, bet ir sukurti tai, kas padėtų išsaugoti architektūros vertybes.

"Visi festivalio renginiai yra nemokami, tačiau kai kur reikalinga registracija dėl ribotos galimybės priimti šimtus žmonių. Štai renginys "Heriton" yra skirtas paveldui. Čia bus kūrybinės grupės, kuriose kartu su informacinių technologijų specialistais bus kuriamos programėlės, kurios galėtų padėti visuomenei suvokti mūsų turimą paveldą", – apie paveldui išsaugoti skirtą renginį, kuris vyks rugsėjo 27–29 d. KTU mechanikos inžinerijos ir dizaino pastate, užsiminė festivalio vadovas.

Detalią Kauno architektūros festivalio renginių programą galima rasti internetiniame puslapyje kafe.lt.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Petras R. Cvirka

Kaip Britanikos greit neliks?Taigi visai ne seniai Vieningas Kaunas su meru priesakyje uzdraude griauti...net siulant 30mln.eur.investicijas....kadangi tai galimai gali pakenkti keliu biciuliu interesams....Pastatas stoves - kol bus dabartinis meras.

matasxxx

Negalvokit kad visi kaunieciai glusiai,kurie masto kaip darzelinukai....sitas pastatas jokia architekturine ar meno vertybe - tai apleistas namas vaiduoklis,i kuri ziurnt gali jausti tik pasislykstejima.

zita

Kada sita griuvena,vaiduoklis,pulinga piktzaizde Kauno geda bus nugriauta....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS