Iš Italijos – tiesiai į „Brazilką“ | Diena.lt

IŠ ITALIJOS – TIESIAI Į "BRAZILKĄ"

  • 3

Italų fotomenininkė Emanuela Colombo į Kauną atvyko su neįprasta misija. Festivalio "Kaunas Photo" kvietimu dviejų savaičių meninei rezidencijai liekanti italė dokumentuos Žaliakalnio mikrorajono dalį, kauniečių dar žinomą Brazilkos pavadinimu.

"Sparčiai keičiantis Kauno miesto paveikslui, intensyviai nyksta senieji jo kvartalai, o su jais palaipsniui iš atminties išsitrina ne tik ypatingas urbanistinis peizažas, bet ir legendomis tapusios istorijos. Viena iš tokių istorijų slypi Žaliakalnio mikrorajono dalyje, vadinamoje Brazilka", – pastebėjo festivalio koordinatorė Eglė Tamulynienė.

Žemės plotui, kurį riboja Jonavos, Varnių, Žemaičių gatvės ir Savanorių prospektas, neoficialų pavadinimą suteikė iš emigracijos Brazilijoje grįžę lietuvaičiai. Jie, sekdami Pietų Amerikos favelų kvartalų pavydžiu, dabartinės Jonavos gatvės pašonėje ėmė statyti nedidelius medinius namelius, kurie ilgainiui sukūrė, daugelio dabar romantišku kvartalu vadinamą mikrorajoną. "Deja, medinius lūšnynus palaipsniui išstumia mūriniai statiniai, sparčiai keisdami Brazilkos landšaftą, todėl ypač svarbu išsaugoti senąją istoriją ją dokumentuojant. Tikimės, kad E.Colombo, bendradarbiaudama su vietos gyventojais, sukurs įstabių kadrų ir mūsų atmintį grąžins į medinėmis trobelėmis apaugusio Neries šlaito laikus", – vylėsi E.Tamulynienė.

E.Colombo įgijo komunikacijos mokslų išsilavinimą ir dešimtmetį dirbo pardavimo srityje. 2007 m. ji nusprendė pasiduoti savo didžiausiai gyvenimo aistrai fotografijai. Įgijusi fotografijos ir vizualiųjų menų magistro diplomą pradėjo dirbti fotografe su keliomis viešosiomis įstaigomis. E.Colombo kuria įvairialypes istorijas apie žmonių gyvenimą Italijoje ir užsienyje, savo fotografijos studijoje fiksuoja gyvūnų ir žmonių portretus. Menininkės darbai buvo publikuoti nacionaliniuose žurnaluose.

Sekmadienį į susitikimą Žaliakalnio turguje kauniečius kviečianti fotografė pristatys ką tik sukurtus darbus, ragins vietos gyventojus ne tik pasidalyti legendomis, nuogirdomis, istorijomis apie Brazilką. Be to, fotomenininkė surengs turgaus lankytojų fotosesiją. E.Colombo meninės rezidencijos rezultatai visuomenei bus pristatyti šių metų antroje pusėje.

"Kaunas Photo" festivalis užsienio fotomenininkų rezidencijas Kaune rengti pradėjo 2016 m. Naują Kauno ikonografiją 2016 m. kūrė: "The Caravan Gallery" (Jungtinė Karalystė), Sergiy Lebedynskyy (Ukraina / Vokietija), Henrikas Dunckeras (Suomija), Mariuszas Foreckis (Lenkija). 2017 m. Kaune rezidavo: Dorota Dawidowicz (Lenkija), Andreasas Müller-Pohle (Vokietija) ir Jari Silomäki (Suomija), kurie sukūrė darbų apie Kauno vandenis. 2018 m. meninę rezidenciją Kaune jau atliko iš Ispanijos atvykusi menininkė Conchi Martínez, kuri sukūrė interaktyvų žaidimą "Kaunopolis".

Fotomeno festivalis "Kaunas Photo" – ilgiausiai be pertraukų rengiamas kasmetis tarptautinis fotografijos meno festivalis Lietuvoje ir Baltijos šalyse. Nuo 2004 m. festivalį organizuoja viešoji įstaiga "Šviesos raštas". Didieji rėmėjai – Lietuvos kultūros taryba, Kauno miesto savivaldybė. Techninis rėmėjas – EPSON. Festivalis yra pasaulinės "Festivals of Light" organizacijos narys.


Kas: Susitikimas su E.Colombo.

Kur: Žaliakalnio turgavietėje (Zanavykų g. 25H).

Kada: Birželio 10 d. 11–13 val.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

DĖL BANKO SNORAS UŽGROBIMO

D.GRYBĘ - MAGNOLIJĄ Į KALĖJIMĄ!

q

ar bent žino kas toji brazilka ir kodėl ji brazilka , kokios lietuvos garsenybės ten gyveno ir kodėl

OHC

Nebėra jau seniai tos tikrosios Brazilkos dar nuo 1984m.pastatyto Varnių tilto.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS