„Kaunas Art Book Fair“: meno leidiniai stambiu planu | Diena.lt

„KAUNAS ART BOOK FAIR“: MENO LEIDINIAI STAMBIU PLANU

  • 0

Tarptautinių meno leidinių mugių žemėlapyje jau kitą savaitgalį atsiras ir Lietuvos vardas: lapkričio 16–17 d. Kauno fotografijos galerijoje ir exFotostudijos erdvėje vyks pirmoji Kaune meno leidinių mugė "Kaunas Art Book Fair", skirta meno leidinių, albumų, fotografijos knygų, zinų, žurnalų, katalogų, nedidelių tiražų, savileidybos ir ne tik kultūrai kurti ir puoselėti.

Unikali proga

Kauno fotografijos galerijos ir šiuolaikinio meno knygyno "Six Chairs Books" organizuojamame renginyje leidinius pristatys daugiau kaip 20 leidėjų ir menininkų iš Lietuvos ir užsienio, kartu vyks "Steidl" leidyklos knygų paroda, o norintys labiau susipažinti su meno leidinių kultūra turės retą progą apsilankyti vos porai dienų duris atversiančioje exFotostudijoje (Rotušės a. 1). Čia jų lauks turtinga edukacinė programa: paskaitos, kūrybinės dirbtuvės vaikams, diskusijos, knygų pristatymai, skaitymai bei menininko ir žurnalo "Starship" (Berlynas) leidėjo Martino Ebnerio filmų programa "Nėra lengva, bet".

"Debiutinė mugė yra gana įvairi leidėjų atžvilgiu, siekiant lankytojui pristatyti plačią meno leidinių įvairovę", – pasakoja mugės vadovė Viktorija Mašanauskaitė-Rinkšelė.

"Kaunas Art Book Fair" dalyvauja tiek pripažinti, išskirtinių rankų darbo leidinių kūrėjai, savileidėjai iš Lietuvos, tiek knygynai, pristatantys užsienio leidyklų knygas ir ne tik, svečiai iš Latvijos, Lietuvos kultūros paveldo ir meno istorijos tyrimus parodantys leidiniai bei studentų eksperimentai. "Kadangi knygas pristatys patys menininkai ar leidėjai, bus galima su kiekviena knyga susipažinti iš arčiau, išgirsti daug įdomių istorijų", – sakė mugės vadovė.

Norime, kad kiekvienas mugės dalyvis susipažintų su meninės leidybos ypatumais ir atrastų jos žavesį.

Vienam savaitgaliui Kauno fotografijos galerija taps meno leidinių namais, kur bus galima pamatyti ir įsigyti kokybiškų ir įdomių leidinių: čia įsikurs ir su lankytojais bendraus AsurSura, Dainius Junevičius, FK Magazine (Latvija), galerija "Meno parkas", Humanitas, knygynas "Tūkstantis ir viena knyga", Inga Navickaitė-Drąsutė, Kaunas Gallery Books, Kauno menininkų namai kartu su "Kaunas 2022", Kauno modernaus meno fondas, "Kitokia grafika", knygynai "Juodas Šuo" ir "Six Chairs Books", kūrybinė platforma "Menų zona", Laima Kreivytė, Lietuvos fotomenininkų sąjungos Klaipėdos skyrius, Lietuvos kultūros tyrimų institutas, Milda Books (Latvija), NoRoutine Books, VDA KF Grafikos katedra, Visvaldas Morkevičius ir kiti kūrėjai.

Erdvę papildys ir vienos svarbiausių meno bei literatūros knygų leidyklų "Steidl" rinktinių knygų paroda. Šie išskirtinės kokybės ir dizaino reputaciją užsitarnavę leidiniai tapo neatsiejama meno gerbėjų ir profesionalų bibliotekų dalimi. Parodoje bus galima susipažinti su Roberto Franko, Dayanitos Singh, Richardo Serros, Henrio Leutwylerio ir kitų autorių leidiniais.

Visai netoliese, exFotostudijoje (Rotušės a. 1.), vyks edukacinės dirbtuvės. "Norime, kad kiekvienas mugės dalyvis susipažintų su meninės leidybos ypatumais ir atrastų jos žavesį", – sako edukacinės programos kuratorė Justina Zubaitė.

Iš autorių lūpų

Šeštadienį programą pradės meno istorikės, dėstytojos ir rašytojos Inesos Brašiškės, tyrinėjančios pokario Europos ir JAV meno raidą, ypatingą dėmesį teikiant minimalizmo ir konceptualizmo plėtotei, institucinei kritikai, abstrakcijos problematikai bei įvairiems 7-ojo ir 8-ojo deš. menininkų saviorganizacijos būdams, paskaita "7-ojo ir 8-ojo deš. meniniai eksperimentai: knyga kaip paroda, puslapis kaip kūrinys", kurios metu bus apžvelgiami klasikiniai 7–8 deš. JAV ir Vakarų Europos menininkų ir kuratorių popieriniai eksperimentai.

Monografijos "Atminties ir žvilgsnio trajektorijos: vaizdo kultūros refleksija" (Lietuvos kultūros tyrimų institutas, 2019) pristatyti atvyks autorių komanda Odeta Žukauskienė, Žilvinė Gaižutytė-Filipavičienė ir Stanislavas Mostauskis, kurie bandys atsakyti į klausimus, kaip vienas kitą veikia vaizdo ir atminties laukai? Kaip didėjanti vaizdų pasiūla bei nesustabdoma prisiminimų ir priminimų tėkmė veikia mūsų sąmoningumą? Knygoje tyrinėjama atminties ir vaizdo kultūros sąveika, analizuojami atminties ir vizualumo sklaidos būdai, aptariamas transkultūrinis atminties tyrimų laukas, aktualūs atminties atkūrimo ir industrinimo procesai. Taip pat gvildenami globalios vizualinės kultūros dėsningumai, kino ir kitų vaizdinių technologijų įtaka kultūrinės atminties raiškai.

Mūsų vaizduotė yra begalinė, o vaikų – nustebinanti ir unikali.

Mėgstantys girdėti, kaip knyga skamba iš paties jo kūrėjo lūpų, turėtų nepraleisti menininkės ir rašytojos Annette's Weisser knygos "Mycelium" (Semiotext(e), 2019) skaitymų. Kandžiame ir vaizdingame romane, konceptuali kūrėja radikalų Berlyno virsmą iš Šaltojo karo pasienio į tarptautinį meno centrą pasitelkia kaip paralelę pasakojant chaotiškas ir kūniškas transformacijas, kurias Noora patiria susidūrusi su liga ir jos gydymu. Parašytas paprastu, asociatyviu stiliumi, šis "Coming-of-age" žanro romanas analizuoja vokiškąją traumą, meno mokyklos dramas ir neišvengiamą padalijimą į pralaimėtojus ir nugalėtojus, su kuriuo, įpusėjusi ketvirtą dešimtį, susidūrė ir jos karta.

Prasmingi susitikimai

Intelektualiam pokalbiui ir poezijos skaitymams šeštadienio popietę pakvies menotyrininkė, parodų kuratorė, pilietinių aplinkosaugos iniciatyvų aktyvistė, feministė Laima Kreivytė bei žurnalo "Nemunas" redaktorė Erika Drungytė. Naujoje L.Kreivytės poezijos knygoje "Artumo Aritmetika" (Homo liber, 2019) vyrauja subtilios moterų tarpusavio jausmų, socialinės, visuomeninės ir meno temos. O pavadinimu autorė tarsi mėgina trinti prarają tarp jausmų ir racionalumo, tarp intymumo ir skaičių kalbos, kartkartėmis leisdama išsprūsti meilės lyrikos blyksniams.

Vilniuje gyvenantis ir kuriantis menininkas Rokas Pralgauskas "Kaunas Art Book Fair" metu pristatys naujausią savo knygą "radiniai, sidabro dulkės ir kitos gėlės" (Lietuvos fotomenininkų sąjunga, 2019), mugės lankytoją pakviesdamas į naują tęstinio performanso "dainuojamoji poezija" dalį. Pristatomoje knygoje gausu absurdiškų, ironiškų fotografijų ir piešinių ar jų eskizų, tad leidinys bus sutinkamas skambant gyvai laisvojo džiazo-repo muzikai, kurią kartu su Rasa Vaštakaite (mušamieji) ir Tadu Petkevičiumi-Grajausku (gitara), saksofonu ir mikrofonu atliks knygos autorius.

Vakarą užbaigs menininko, žurnalo "Starship" leidėjo M.Ebnerio filmų programa "Nėra lengva, bet", kurioje bus rodomi 2003–2019 m. sukurti eksperimentiniai trumpametražiai filmai, muzikiniai vaizdo įrašai, performansai ir spektakliai.

"Mūsų vaizduotė yra begalinė, o vaikų – nustebinanti ir unikali", – sako Kaune gyvenanti ir kurianti grafikė Ieva Stankutė, kviesdama sekmadienio rytą į mugę atvykti pačius mažiausius, 3–7 metų, lankytojus. Kūrybinių vaizduotės dirbtuvių "Ateina vaikai, išeina menininkai" metu vaikai, duodami laisvę akvarelei ir vaizduotei, galės sukurti neįtikėtinus personažus ir charakterius, su jais susidraugauti ir parsivesti į namus. Dalyvių kiekis ribotas, todėl reikalinga registracija e.paštu info@sixchairsbooks.lt

Meninės leidybos ypatumai

Norintys susipažinti su dabartinėmis nepriklausomos leidybos trajektorijomis ir iššūkiais, kviečiami į Pauliaus Petraičio paskaitą "Leidyba kaip (foto)meninė praktika". Joje menininkas, kuratorius ir teoretikas pristatys knygos kaip meninės praktikos sampratą ir pasitelkdamas istorinius bei šiuolaikinius fotoknygos pavyzdžius ir asmeninę patirtį, trumpai aptars šios praktikos ypatumus, meno knygų festivalių specifiką bei meninės knygos formatą.

Su 1969–1989 m. Lietuvos, Latvijos ir Ukrainos meno fotografų ryšiais, socialinėmis, vizualinėmis ir kūrybinėmis jų sąveikomis supažindins fotografas ir fotografijos istorikas Valentynas Odnoviunas, paskaitoje "8-ojo ir 9-ojo deš. Baltijos šalių ir Ukrainos fotomenininkų kūrybinės sankirtos", išryškindamas pastebimas fotomenininkų tarpusavio įtakas, taip pat jų santykį su tuometine politine ir ideologine santvarka.

Apie tai, kas yra aktyvus menas ir kaip kito "aktyvizmo" sąvoka, pasakos Joachimas Hamou ir Barbara Sirieix, pristatydami knygą "Active Art" (Paraguay Press, Kim? Contemporary Art Centre, 2019), kurioje surinkti tekstai meno aktyvizmą aptaria atsispirdami nuo latvių filosofo Andrejaus Kurcijo manifesto "Aktyvus menas".

"Kaunas Art Book Fair" edukacinę programą uždarys įsimintinos, meno gerbėjams gerai pažįstamos asmenybės, skulptoriaus, Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato, instaliacijų ir objektų, akcijų bei performansų kūrėjo, pedagogo, taip pat ir originalių knygų sudarytojo Roberto Antinio ir menininko bei kuratoriaus Povilo Ramanausko pokalbis apie būsimą R.Antinio biografiją, kurio metu bus pristatoma šios knygos "lėlė".

Nors didžioji dalis renginių vyks lietuvių kalba, dalis jų bus suprantama ir užsienio svečiams: Annette Weisser knygos "Mycelium" (Semiotext(e), 2019) skaitymai, menininko ir žurnalo "Starship" (Berlynas) leidėjo filmų programa "Nėra lengva, bet" (It’s not easy, but), V.Odnoviuno paskaita "8-ojo ir 9-ojo deš. Baltijos šalių ir Ukrainos fotomenininkų kūrybinės sankirtos" (Intersections Between Art Photographers from the Baltics States and the Ukraine in the 1970s and 1980s) ir knygos "Active Art" (Paraguay Press, Kim? Contemporary Art Centre, 2019) pristatymas vyks anglų kalba be vertimo.

"Tikimės, kad "Kaunas Art Book Fair" pritrauks ne tik profesionalų bendruomenę, bet ir visus smalsius žmones, norinčius sužinoti, kas yra meninė leidyba, kodėl menininkai kuria knygas, kaip ir kur jas platina, kokios tendencijos šiuo metu vyrauja pasaulyje, pabendrauti su menininkais, kūrėjais, leidėjais ir pamatyti, kokie skirtingi gali būti meninio pobūdžio leidiniai: albumai, fotografijos knygos, zinai, žurnalai ir katalogai", – sako J.Zubaitė.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS