„Laisvų pokalbių vakarai“ – ne tik merginoms | Diena.lt

"LAISVŲ POKALBIŲ VAKARAI" – NE TIK MERGINOMS

Praėjusią savaitę į kavinės "Kultūra" terasą susirinko maždaug 250 įvairiausio amžiaus kauniečių, norinčių pasiklausyti gerai Lietuvoje atpažįstamo balso savininko – Ryčio Zemkausko. Čia vyko jau tradicija tampantis nekomercinis renginys – "Laisvų pokalbių vakarai".

Intelektualas, žurnalistas, dėstytojas, scenaristas, filmų įgarsintojas ir, žinoma, "snobas" – niekas neleis suabejoti, kad R.Zemkauskas – itin įdomi ir įvairiapusė asmenybė.

Renginio vedėjui, žurnalistui Pauliui Gritėnui neprireikė traukti žodžių iš pašnekovo lūpų – šis noriai dalijosi mintimis apie religiją, politiką, Lietuvos ir užsienio kiną, literatūrą – pasakojimus nuspalvindamas pavyzdžiais iš asmeninės patirties, visur įžvelgdamas pozityvumą ir galimybę tobulėti.

Susirinkusieji sužinojo, kokie seniau buvo filmų įgarsinimo užkulisiai, koks R.Zemkausko knygų, kurias reikėtų perskaityti jaunam žmogui, penketukas, kad pašnekovui poezijos rašymas – tarsi meditacijos forma ir kad jis tikras kaunietis iki kaulų smegenų.

Atsakydamas į paskutinį – kokia gyvenimo prasmė, R.Zemkauskas liko ištikimas savo pozityviam tonui: "Svarbiausia gyvenime – džiaugtis ir būti dėkingam."

Išsamiau apie "Laisvus pokalbių vakarus" papasakojo šio projekto sumanytoja ir įgyvendintoja Ugnė Vedeikaitė.

– Kokia šio projekto esmė?

– Projektą sumaniau prieš metus. Subūriau komandą ir nors kol kas projektas veikia tik Kaune, bet komandos jau yra Telšiuose, Tauragėje ir Vilniuje. Vilnius pradeda savo darbą ir pirmoji diskusija ten turėtų vykti jau rugpjūčio pradžioje. Šio projekto esmė – kad žmonės tiesiog ateitų turiningai ir intelektualiai praleisti vakarą, bet neapkrautų galvų. Projektas "Laisvų pokalbių vakarai" iš esmės nereikalauja išteklių, abipusė nauda tiek toms vietoms, kur vyksta renginys, tiek mums –  organizatoriams. Tarkime, renginio vedėjas atvažiuoja tik dėl draugystės ir pašaukimo, pašnekovai taip pat ateina vedami gerų norų.

– Kaip renkatės pašnekovus?

– Kviesdami stengiamės išsirinkti tokius žmones, kurie būtų įdomūs. Pastaruoju metu stengiamės atsiriboti nuo politinių dalykų, nekviesti partijų kandidatų, nors jie patys kreipiasi norėdami viešumo likus porai mėnesių iki rinkimų. Norime parodyti tuos, kurie tyliai dirba stengdamiesi dėl miesto, šalies, kultūrinio gyvenimo. Kai rengėme pirmąjį renginį šiek tiek daugiau nei prieš metus, pašnekovas buvo Mantvydas Leknickas. Susirinko 70–80 žmonių ir išskirtinai – vien merginos, kurių amžius – nuo 14 iki 18 metų. Rengdami kitus pokalbius pasistengėme rasti pašnekovus, kurie pritrauktų šiek tiek įvairesnę auditoriją.

– Kokius "Laisvus pokalbių vakarus" įsivaizduojate ateityje?

– Mūsų auditorija tikrai didėja, kauniečiai pradeda atpažinti patį prekės ženklą ir noriai renkasi į renginius. Tarkime, pokalbiui su profesoriumi Vytautu Landsbergiu rinkomės VDU didžiąją salę, kuri talpina 800 dalyvių. Mūsų ateities vizija – tiek plėstis į kitus miestus, tiek išlikti Kaune. Mano didelė svajonė, kad šis projektas patektų į televiziją ne tik kaip įrašo transliacija, bet ir kaip rimta laida.

GALERIJA

  • Laisvi pokalbiai
  • R. Zemkauskas
  • Laisvi pokalbiai
  • Laisvi pokalbiai
  • Laisvi pokalbiai
  • Laisvi pokalbiai
  • Laisvi pokalbiai
  • Laisvi pokalbiai
  • Laisvi pokalbiai
Elijaus Kniežausko nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS