Rašytoja J. Zykutė virtualiojoje erdvėje kvietė vaikus susipažinti su pavydu | Diena.lt

RAŠYTOJA J. ZYKUTĖ VIRTUALIOJOJE ERDVĖJE KVIETĖ VAIKUS SUSIPAŽINTI SU PAVYDU

Rašytoja Jolita Zykutė į vaikus kreipėsi su naujausia savo knyga. Anksčiau kalbėjusi apie grožį ir laimę, šįsyk kūrėja virtualiojoje erdvėje kvietė susipažinti su pavydu.

Gražus ar laimingas

Į Kauno apskrities viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyrių subūrusi kelias dešimtis moksleivių 2019-ųjų vasarį, Hamburge gyvenanti rašytoja J.Zykutė klausė; geriau būti gražiam ar laimingam? Dailės ir Juozo Naujalio gimnazijų pradinukai tąkart pasiskirstė į dvi stovyklas. Vieni jų tikino, kad būti gražiam – didžiausia laimė. Kiti prieštaraudami šaukė, kad žmogus gražus tada, kai jis laimingas. Į kūrybinę provokaciją "Gražiausios karalaitės pasaulyje rinkimai. Ką renkiesi tu?" rašytoja J.Zykutė kvietė neatsitiktinai, o su svarbia žinute, kurią laikė savo glėby knygos "Kaip karalaitė iš grožio konkurso pabėgo" pavidalu.

Pudelis juk nesvajoja būti senbernaru, o štai mes visi puolame į jorkšyrų madą.

"Maniau, kad grožio tema svarbi paauglystėje, pasirodo, smarkiai klydau", – J.Zykutę sukrėtė, kad televizijoje ir spaudoje įkyriai brukami liekno kūno standartai vis dažniau sujaukia mažų mergaičių pasaulį.

Pastarąjį jos ima matuoti talijos centimetrais, putliomis lūpomis, priaugintais nagais ir blakstienomis. Todėl rašytoja tėvus kvietė knygą skaityti kartu su atžalomis ir priminti, kad gražūs žurnalų viršeliai su tobulais modelių, aktorių ir dainininkių atvaizdais – grimo meistrių, kirpėjų ir visagalio fototošopo rezultatas.

"Pudelis juk nesvajoja būti senbernaru, o štai mes visi puolame į jorkšyrų madą. Šunims standartai reikalingi, kad būtų išrenkamas geriausias veislės egzempliorius ir taip saugomas veislės grynumas, o žmonėms?" – puoselėti asmenybės išskirtinumą ragino rašytoja.

Pokalbis apie pavydą

Po dvejų metų J.Zykutė ir vėl užsuko į Kauno apskrities viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyrių. Tiesa, virtualiai – po namus išsibarsčiusius jaunuosius bibliotekos bičiulius kūrėja šįsyk sveikino ranka mojuodama į kamerą.

"Biblioteką prisimenu su šilta šypsena, o vienos mergaitės spalvintą ir man dovanotą akmenuką iki šiol laikau savo virtuvėje. Sentimentai – galingas dalykas", – žvelgdama iš kompiuterio ekrano rašytoja prie krūtinės glaudė knygą, kurią vasarą rašė ir Hamburge, ir savo tėvų namuose Alytuje.

Susipažinkite: naujausia rašytojos knyga vaikams pasakos apie Karolinos pavydą. / Leidyklos nuotr.

Naujausia J.Zykutės knyga "Kaip karalaitė Karolina pavydėjo ir kas iš to išėjo" – tai dar viena pamoka apie gyvenimą. Joje rašoma apie mergaitę, kuri, kankinama pavydo, sugalvojo planą, kaip pasirodyti geresnei ir užkariauti visų ją supančiųjų dėmesį.

"Vaikams tai istorija apie draugystę, atsakomybę. Manau, daugelis patyrė, ką reiškia, kai pavydi geriausio draugo. Tai gali būti labai skaudus dalykas. Karalaitė Karolina pavydi ir šunelio Tapio, ir Visų reikalų ministro. Fi ir Fifi pavydi atvykėliui šuniukui Sniegeliui, kad jų draugai jį mėgsta labiau. Kiekvienas herojus su pavydu tvarkosi skirtingai, tad vaikai gali pagalvoti skaitydami, koks būdas geriausias, – naujausią knygą, išleistą 2 tūkst. egzempliorių tiražu, rašytoja kvietė skaityti ne tik vaikus, bet ir tėvus, o naudingiausia tai esą daryti drauge. – Tėvai turėtų permąstyti informaciją, kurią gavo, kaip patys augo, kad pavydas – tai blogybių blogybė. Pavydas yra viena iš daugelio emocijų. Nuo to, kaip su juo elgsimės, bus arba gerai, arba blogai."

Planuose – trečia knyga

Kūrėja vylėsi, kad jos rašyta knyga nebus viena tų, kurios perskaitytos dūla lentynose, o skaitytojams įsimena ne tekstu, bet spalvingais paveikslėliais.

"Aš noriu, kad žmonės ne šiaip knygą paskaitytų ir numestų į šoną, o kad gautų naudos ir malonumą. Kalbu ne apie savo knygą, o apskritai apie knygas. Skaitantys vaikai ir geriau mokosi, ir egzaminus geriau išlaiko, o aš pati labai propaguoju skaitymą garsiai net skaityti mokantiems vaikams. Nes skaitymą vertinu kaip kokybišką laiką vaikams ir tėvams būti kartu. Tai išgyvenimai, kurie jungia", – J.Zykutė tikino, kad garsus skaitymas ypač aktualus dabar, kai dėl karantino žmonės priversti daugiau laiko praleisti namuose. Prasimanyti kokių nors pramogų – sudėtinga, o knygos gali tapti puikia priemone pašalinti šeimoje kilusią įtampą, sustiprinti tarpusavio ryšius. Rašytoja kvietė aplankyti ir interneto puslapį kaipkaralaitekarolina.lt. Jame mažieji skaitytojai ras nemokamų žaidimų, užduočių ir piešinėlių spalvinti.

Ateityje, jei Lietuvos kultūros taryba skirs finansavimą leidybai, turėtų pasirodyti ir trečia knyga "Kaip karalaitė Karolina kovojo už laimingus saldumynus".

"Tai bus istorija apie lobio paieškas, o kartu aiškins vaikams apie saldumynus. Primins, kad reikia skaityti mažas raideles ant etikečių, vengti palmių aliejaus. Taip pat vaikai sužinos, kad būna laimingi saldumynai ir nelaimingi saldumynai", – rašytoja J.Zykutė nuoširdžiai tikėjo, kad, knygai išvydus dienos šviesą, jos pristatymas vyks jau kontaktiniu, o ne virtualiuoju būdu.

GALERIJA

  • Rašytoja J. Zykutė virtualiojoje erdvėje kvietė vaikus susipažinti su pavydu
Rašyti komentarą
Komentarai (4)

replika komentarui "iš tos operos"

Klausykit, man atrodo, kad Jūsų komentaras kalba apie tai, kad Jūs pavydit. Nežinau, kiek tamstai metų, bet Jūs gal tą knygą, apie kurią čia kalbama, paskaitykite? Gal padės ramybę surasti?

cia is tos operos

jei gali nedainuot-nedainuok-is kur tu rasytoju priviso

Skaitytoja

Labai aktuali tema. Niekas tokios negvidena. O juk pavydas keliauja per visą gyvenimą. Ir paprastai su metais jis, deja, tik sustiprėja, darosi sunkiai valdomas ir iškrapštyti jį iš širdies beveik neįmanoma. Labai malonus ir šiltas rašytojos veidas.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS