Renginys „pARTy“ – rimtai nerimtas žvilgsnis per petį | Diena.lt

RENGINYS „PARTY“ – RIMTAI NERIMTAS ŽVILGSNIS PER PETĮ

Kauno – kultūros sostinės – renginių programa plati ir gili it upė, kiekvienam pasiūlanti tai, ko geidžia žinių trokštantis protas, juslių kutenimo – kūnas ir jautrių išgyvenimų – širdis. Visus šiuos dėmenis sujungs vienas didžiausių šiuolaikinio miesto festivalių „Audra“ ir jo metu vyksiantis IRGI galerijos organizuojamas gaivališkos energijos renginys „pARTy (ART, why so serious?)“.

Tai skirtingų menų sintezė, kviesianti bent trumpam nusiimti rimtumo akinius ir nakties šviesų apsuptyje išsilaisvinti, kad naujai patirtume  meną, pačią save kuriančią realybę, į kurią žvilgtelėję per petį be baimės, mestelėtume kokį paprastą, neįpareigojantį klausimą. Meninės instaliacijos metu vyks parodos pristatymas, dirbtuvės, o renginį uždarys žemų dažnių muzika ir tikras, laukiamas, lyg audros šuoras praošiantis vakarėlis "pARTy".

Renginį kuruoja Gintarė Konderauskaitė, Gertrūda Šuminaitė ir Karolina Latvytė-Bibiano. Pastarąją įkvėpimas kurti šią meninę instaliaciją aplankė žvelgiant į savo pačios patirtis parodose ir meninius ieškojimus. Galime kurti progas džiaugtis ir būti drauge net ir neramiu šiandienos laiku, kaip niekad stipriai primenančiu dabarties išskirtinumą ir svarbą. Įkvėpta šių minčių randasi švelnaus lengvabūdiškumo ir šmaikštavimo erdvė – it gyvenimo kibirkštims įžiebti.

Liepos 3-ąją nuo 14 val. žiūrovai galės išvysti Lilijos Gotautaitės performansą „Life’s a drag“, kuriuo menininkė atkreipia dėmesį į vis dar  opią visuomenei LGBTQ+ bendruomenės kūno politiką ir raiškos būdus. Trumpam įžengdami į kitokios kasdienybės užkulisius, pajusdami ten neretai tvyrantį nerimą, galiausiai būsime pasiruošę švęsti drąsą būti savimi.

Nuo 16 val. Ieva Bartuškaitė lankytojus kvies tapti performanso „(PAIN)ting" dalimi. Autorė ragina dar labiau permąstyti, paleisti ribojančius įsitikinimus, nuostatas ir atsiduodant vakaro tėkmei, gal net pajusti jį savo oda. Tatuiruotės – vis populiarėjanti meno forma, svyruojanti tarp įvairiausių požiūrių, tačiau I.Bartuškaitė kviečia patirti kažko dar nežinomo pradžią.

Visų renginių metu (ir www.irgigalerija.lt) veiks IRGI galerijos kuruota paroda, pristatysianti penkis menininkus, jungiamus asmeniškų, išgalvotų ir besikuriančių paslapčių.

Tapytoja Gintarė Konderauskaitė kūryboje neretai panyra į savęs stebėjimą, virstantį nenutrūkstančiu vakaro, savaitės, o gal ir ilgesnio laiko būviu. Ne vieno kartu įvykdyto projekto bendraautorė Gertrūda Šuminaitė, pasitelkdama skirtingus objektus ir medijas, kuria įkalčių kupinas fotografijas-scenas, kurių išaiškinančią istoriją paliekama sukurti žiūrovui.

Menininkė, slapyvardžiu Vaporwave Kaunas, dažnai per daug įprastus pilkšvo miesto vaizdus paverčia spalvingomis dvimatėmis oazėmis, kupinomis fantastikos elementų ir neoninių šviesų gausmo. Tapytoja Aira Urbonavičiūtė tarp žvilgsnių ir kūno linkių, ryškių spalvų kompozicijų ieško saugios erdvės, kurioje galėtų iškilti asmeniškų abejonių, klausimų ir gal net atsakymų.

Skulptorius Domas Mykolas Malinauskas kviečia vienu metu žvilgtelėti į praeitį ir ateitį per fosilijomis tapusius visai nesenus mūsų gyvenimo palydovus ir pagalvoti, ką darome ir kaip veikiame savo dabartyje.


Kas? IRGI galerija organizuojamas renginys „pARTy (ART, why so serious?)“.

Kur? TEMPO erdvėje (M.Daukšos g. 34).

Kada? Liepos 3 d. nuo 14 val.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS