Seniūnijose tęsiasi kultūros potvynis | Diena.lt

SENIŪNIJOSE TĘSIASI KULTŪROS POTVYNIS

Už programos „Kaunas ir Kauno rajonas – Europos kultūros sostinė 2022“ titulą skirta premija leis toliau mėgautis kultūriniu gyvenimu. Pinigai bus panaudoti projekto „Šiuolaikinės seniūnijos“ ribose, kuriam renginių idėjas galėjo siūlyti patys gyventojai.

Gavo solidžią premiją

Už Europos kultūros sostinės titulą Europos Komisija skiria piniginę premiją. Kauno miestas ir rajonas pernai buvo tapęs žemyno kultūros arena, tad dabar gauta premija leis tęsti pradėtas kultūros iniciatyvas.

Kauno rajono savivaldybei skirta 250 tūkst. eurų premija. Ji bus panaudota per projekto „Šiuolaikinės seniūnijos“ veiklas.

„M. Mercouri premija buvo didelis ir itin reikšmingas įvertinimas projektui „Kaunas ir Kauno rajonas – Europos kultūros sostinė 2022“. Tokio pobūdžio premijos suteikia motyvacijos užtikrintai tęsti nuoseklų darbą ir drąsiai žvelgti į kylančius iššūkius. Kauno rajonas džiaugiasi, kad galėjo prisidėti prie kelionės minėtos premijos link.

250 tūkst. eurų – tokia premija skirta Kauno rajono savivaldybei.

Žinoma, tai ir papildoma atsakomybė, kai žinai, kad buvai pastebėtas ir įvertintas tokiu lygmeniu, supranti, kad kartelė užkelta gana aukštai. Be to, per pastaruosius metus Kauno rajono kultūros bendruomenė įgijo išties vertingos patirties, kuri sudarys sąlygas parodyti vietos gyventojams ir svečiams, kad šis įvertinimas buvo pelnytas“, – apie premiją kalbėjo Kauno rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Rūta Černiauskienė.

Atrinko geriausias idėjas

Norėjosi gautą premiją panaudoti taip, kad kultūrinis gyvenimas dar labiau įtrauktų vietinius gyventojus, todėl buvo sudaryta speciali komisija, kuri vertino projekte „Šiuolaikinės seniūnijos“ pateiktas bendruomenių idėjas. Pasirinkti tikrai buvo iš ko, tačiau nuspręsta finansuoti ryškiausius ir didžiausią vertę paliekančius renginius.

Kiekvienam: bendruomenės pasiūlė įvairiausių renginių, tad kiekvienas galės įsitraukti, dalyvauti, patirti ir atsiminti. / Kauno rajono savivaldybės nuotr.

„Vertinimo komisijai svarstyti buvo pateiktos 24 paraiškos. Tokia gausa, originalios idėjos ir motyvacija veikti uždavė ne pačią lengviausią užduotį komisijai – pateiktų paraiškų bendra prašomų lėšų suma buvo dvigubai didesnė už numatytą biudžete. Vis dėlto didžiąją dalį šių paraiškų buvo nuspręsta finansuoti.

Kiekvienas projektas buvo vertinamas atskirai, atkreipiant dėmesį į idėją, tikslų ir uždavinių formulavimą, veiklos planą, sudarytą sąmatą ir pan. Visi komisijos nariai susipažino su paraiškomis, joms skyrė balus. Galiausiai projektams finansavimas buvo skirtas atsižvelgiant į projekto surinktų balų vidurkį“, – kaip buvo ieškoma geriausių kultūros idėjų, kalbėjo Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vedėjo pavaduotojas kultūrai Lukas Alsys.

Išaugo festivalių lygis

Pasak jo, kiekviena vietos bendruomenė, kultūros operatorius paraiškas rengė atsižvelgdami į vietos tapatybę, istoriją, tradicijas ir siekį panaudoti šiuolaikinius kultūrinius sprendinius, reprezentuojant Kauno rajoną per kultūrines iniciatyvas.

Didžiausias dėmesys buvo skiriamas didiesiems tradiciniams Kauno rajono renginiams, kurie ne vienus metus buvo projekto „Kaunas ir Kauno rajonas – Europos kultūros sostinė 2022“ Kultūros partnerysčių programos dalis ir savo programomis atskleidžia, koks įvairialypis yra Kauno rajonas, jo kraštovaizdis, istorija, ir nuolat sulaukia gausaus ne tik vietos gyventojų, bet ir svečių dėmesio, susidomėjimo.

Vertinimo komisijai svarstyti buvo pateiktos 24 paraiškos. Tokia gausa, originalios idėjos ir motyvacija veikti uždavė ne pačią lengviausią užduotį komisijai.

„Tai ir festivaliai, ir renginiai, kurie žymiai ūgtelėjo dėl suteikto Europos kultūros sostinės titulo. Praėjusiais metais buvo pastebėtas į teigiamą pusę akivaizdžiai pasikeitęs šių renginių lankytojų skaičius, o tai rodo, kad pristatomas turinys yra įdomus. Norisi tai kartoti kiekvienais metais, todėl ir šiemet didžiųjų festivalių, renginių organizavimo metu ieškoma tokių kūrybinių sprendimų, kuriais pavyktų pristatyti Kauno rajoną, jame vykstančius tradicinius didžiuosius kultūrinius vyksmus ir nustebinti kiekvieną žiūrovą, lankytoją. Papildomas finansavimas yra svari pagalba siekiant tikslo“, – pažymėjo R. Černiauskienė.

Projekto „Šiuolaikinės seniūnijos“ metu šįmet numatoma surengti kelias dešimtis įvairių renginių, kurių kiekvienas renginio dalyviams suteiks galimybę išvysti Kauno rajono unikalumą vis kitu kampu. Laukia įvairialypė skirtingų menų ir kultūros sintezė. Galima palinkėti domėtis Kauno rajono kultūros naujienas ir dalyvauti būsimuose renginiuose, veiklose“, – domėtis kultūriniu gyvenimu paragino vyr. specialistė Milda Rutkauskaitė.

Ir tęstiniai, ir nauji

Rajono savivaldybės ekspertai pažymėjo, kad vienas pagrindinių šių metų konkurso prioritetų buvo programos „Kaunas ir Kauno rajonas – Europos kultūros sostinė 2022“ tęstinumas, todėl Kauno rajono kultūriniame lauke ir bendruomeniniame gyvenime tikrai bus galima išvysti tai, kas vyko pastaraisiais metais. Vis dėlto dėliojami ir nauji kultūriniai akcentai.

Įtraukia: veiklas galėjo siūlyti pačios bendruomenės. / Kauno rajono savivaldybės nuotr.

„Nepaisant to, buvo siekiama paskatinti vietos kultūros operatorius kurti ir naujas idėjas, prisijungti prie tokio pobūdžio projekto, net jeigu jame neteko dalyvauti anksčiau, kai Kauno rajonas šventė Europos kultūros sostinės titulą. Šiais metais išvysime naujų projektų, todėl džiugu, kad save, savo istorijas ir legendas per kultūros prizmę galės viešai pristatyti ne tik projekto „Šiuolaikinės seniūnijos“ veteranai, bet ir pirmuosius žingsnius projekte žengiantys kultūros operatoriai“, – intrigavo L. Alsys.

„Tiek tęstiniai, tiek nauji projektai yra svarbūs. Kauno rajono kultūriniame kontekste yra palaikomi ir tradicija tapę, ir dar tik užgimstantys projektai. Kiekvienas jų atranda savo vietą vykdomoje Kauno rajono kultūros strategijoje“, – apie tai, kad kiekvienas galės atrasti širdžiai mielus renginius, kalbėjo R. Černiauskienė.

Gerina gyvenimo kokybę

Projektas „Šiuolaikinės seniūnijos“ yra išskirtinis, įtraukiantis įvairios patirties turinčius gyventojus, kūrėjus ir bendruomenes. Praėjusiais metais suteikus Europos kultūros sostinės titulą, Kauno rajono kultūros operatoriai įgijo vertingos patirties, užmezgė naujas vietos ir tarptautines partnerystes, įgijo daugiau pasitikėjimo savimi.

„Pradedant projektą „Šiuolaikinės seniūnijos“ ne kartą teko išgirsti: „Mes? Ką mes tokio lygio projekte galime parodyti? Nieko!“ arba „Ateis toji kultūros sostinė su savo šiuolaikiniais menais ir mūsų tradicijas visai į šoną nustums.“ Pajutus tokį nusiteikimą, visų pirma, buvo siekta įrodyti vietos kultūros darbuotojams, kad regioninė kultūra yra įdomi, juk čia kiekvienas miestelis ar kaimas turi ką papasakoti, ir tai įdomu ne tik Lietuvos gyventojams, bet ir užsienio svečiams“, – apie projektą kalbėjo M. Rutkauskaitė.

Pasak jos, visa etnografinė kultūra ar su ja susiję elementai yra apie mus, apie tai, kas mes esame ir kodėl esame, o šiuolaikiški meniniai ir kultūriniai sprendiniai tai padeda pateikti originaliu ir XXI a. žmogui įdomiu būdu.

„Dabar jau matome, kad vietos kultūros darbuotojai ryžtasi drąsiau svajoti ir nevengia imtis iniciatyvos. Ko gero, tai būtų galima laikyti vienu didžiausių laimėjimų, kurį suteikė Europos kultūros sostinės titulas. Be to, juntamas sustiprėjęs bendruomeniškumas, aktyvesnė ir įdomesnė kultūros renginių pasiūla, lankytojų skaičiaus augimas. Projektas turi didelės įtakos kuriant Kauno rajono žmonių gerovę“, – projekto svarbą įvardijo pašnekovė.

„Šį projektą būtų galima palyginti su ilga kelione, kai besiruošiant jaučiamas malonus jaudulys, pirmosios kelionės akimirkos šiek tiek nedrąsios, vėliau atsiranda vis daugiau pasitikėjimo ir polėkio, kažkuriuo metu tampa sunku ir norisi stabtelėti, tačiau, atėjus pabaigai ir pažvelgus į visą kelią, imi suprasti, kokia tai buvo įdomi patirtis, o atsisveikinti tampa sunku“, – savo įspūdžiais stebint, ką projektas „Šiuolaikinės seniūnijos“ davė Kauno rajono gyventojams, pasidalijo R. Černiauskienė.

Tai, kad šis projektas Kauno rajone buvo vertingas, įrodo jo tęstinumas. Svarbiu projekto „Šiuolaikinės seniūnijos“ akcentu tapo tai, kad idėjos nebuvo primestos iš viršaus, o jas padiktavo patys žmonės, matydami, kokių veiklų jiems reikia, kas jiems teikia džiaugsmą, palieka vertę.

Kauno rajono gyventojams ir svečiams lieka stebėti, kaip šiemet pildysis renginių kalendorius, patiems įsitraukti į projekto „Šiuolaikinės seniūnijos“ iniciatyvas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS