Kauno rajono ūkininkų sąjungai už aukas ir paramą – dėkingumo gestas | Diena.lt

KAUNO RAJONO ŪKININKŲ SĄJUNGAI UŽ AUKAS IR PARAMĄ – DĖKINGUMO GESTAS

Per Kauno rajono bažnyčias keliauja grafikos darbo „Ukraina nepalaužta“ kopija – ukrainiečių dėkingumo gestas Kauno rajono ūkininkų sąjungai už aukas ir paramą.

Iš pakaunės – į Biržus

Ukrainos Chmelnickio apskrities karinių pajėgų ir kelių ligoninių kapelionas tėvas Leonidas vyskupo dovanotą paveikslo kopiją įteikė Kauno rajono ūkininkų sąjungos pirmininkui Mindaugui Maciulevičiui. Jis, pasitaręs su kitais geradariais, nusprendė, kad paveikslo kopiją turi pamatyti kuo daugiau pakaunės žmonių ir nusprendė ją eksponuoti bažnyčiose.

Pirmąja grafikos darbo kopijos stotele tapo Babtų Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčia. Kunigo Žilvino Zinkevičiaus pašventinta dovana buvo eksponuojama dvi savaites, paskui iškeliavo į Panevėžiuko Nukryžiuotojo Jėzaus bažnyčią.

„Vėliau, prieš balandžio 2-ąją, jį išvešime į Biržus, paskui su paveikslu galės susipažinti Vandžiogalos parapijos tikintieji Švč. Trejybės bažnyčioje“, – suintrigavo M. Maciulevičius. Išties, kodėl Kauno rajono ūkininkų sąjungai skirta dovana turėtų keliauti į Biržus?

Kiekviena, net maža, parama tampa sraunia upe, kuri tikrai pralauš ledus.

Iškili istorinė asmenybė

Pasirodo, grafikos darbo apačioje autorius pavaizdavo 40 didvyrių, paaukojusių savo gyvybes už Ukrainą, o viršuje – 33 iškilias istorines asmenybes, prie kurių priskirtas ir 1976 m. rugpjūčio 28 d. Biržuose gimęs lietuvių režisierius, dokumentinių filmų kūrėjas Mantas Kvedaravičius, pernai balandžio 2 d. žuvęs Mariupolyje. Paveiksle M. Kvederavičius yra vienuoliktas iš dešinės.

Išties džiugu, kad lietuviškasis „Mariupolis 2“ pripažintas geriausia šių metų dokumentine juosta Europoje, ir liūdna, kad filmo kūrėjas M. Kvedaravičius šios žinios neišgirdo, neatsiėmė apdovanojimo. Pasak kino kritikės Rasos Paukštytės, „Mariupolis 2“ – daugiau nei filmas, tai ir žmogaus likimo dalis. Šio filmo nebūtų, jei ne M. Kvedaravičiaus meilė žmonėms ir Mariupolio gyventojams, tačiau jo kaina didelė – režisieriaus žūtis, pelniusi jam istorinės asmenybės titulą.

Padėka: tėvas Leonidas paties vyskupo dovanotą paveikslo kopiją įteikė Kauno rajono ūkininkų sąjungos pirmininkui M. Maciulevičiui. / Organizatorių nuotr.

Triptiko dalis

Darbo „Ukraina nepalaužta“ autorius Artūras Orlionovas – šiuolaikinis Ukrainos tapytojas, sukūręs daugiau kaip 200 darbų. Garsiausiais laikomi jo paveikslai, atspindintys Ukrainos kunigaikščių Ostrožų gyvenimą.

Šiuo metu tapytojas yra vyriausiasis Ukrainos kovos menų studijos menininkas. Jam ir anksčiau buvo nesvetima istorinių mūšių tematika.

Bendraudamas su M. Maciulevičiumi, A. Orlionovas pabrėžė, kad šis grafikos darbas – trečioji triptiko „Šlovingoji Ukraina“ dalis, vėliau ji bus spalvota.

„Ukraina nepalaužta“ originalas yra Kyjive, Ukrainos istoriniame klube, kuriame jau dvylika metų veikia nuolatinė tapytojo paroda. Prieš keturis mėnesius pagal projektą „Tautos kūrimo muziejus“ šio paveikslo atspaudas iškeliavo į parodas visoje Europoje: pirmoji surengta Vatikane, paskui – Lenkijoje, Prancūzijoje, Vokietijoje, atkeliaus ir į Lietuvą.

Paramos srautas tęsiasi

Paveikslo kopija Kauno rajono ūkininkų sąjungai perduota solidarumo su Ukraina vakare, vykusiame Kauno kunigų seminarijoje. Tėvas Leonidas pasidalijo įspūdžiais ir nuoširdžiai dėkojo už nenutrūkstamą paramą ne tik pakaunės ūkininkams, bet ir Lietuvos žemės ūkio kooperatyvų asociacijai „Kooperacijos kelias“, Kauno moterų LIONS klubui, Aleksoto bendruomenei.

Parama ypač buvo svarbi pirmomis karo dienomis, kai visos logistikos grandinės sutrūkinėjo. „Kooperacijos kelias“ tuomet labai operatyviai išsiuntė greitosios pagalbos automobilį ir medicinos priemonių.

Netrukus tiesiai į frontą išvažiuos trys Kauno rajono ūkininkų sąjungos dovanoti automobiliai. „Labai svarbu, kad klausome, girdime ir organizuojame būtent tokią paramą, kokios reikia. Kiekviena, net maža parama tampa sraunia upe, kuri tikrai pralauš ledus“, – įsitikinęs M. Maciulevičius.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS