Angelų sargų diena – be žadėto obelisko | Diena.lt

ANGELŲ SARGŲ DIENA – BE ŽADĖTO OBELISKO

Spalio 2-ąją policija mini Angelų sargų dieną. Policijos profesinės šventės dieną Laisvės alėjoje turėjo būti atidengtas obeliskas, tačiau jo statybos užtruko. Tikėtina, kad beveik 8 metrų paminklas bus atidengtas kitą policijai svarbią dieną.

Koją pakišo biurokratija?

Dar vasaros pradžioje Kauno miesto savivaldybė skelbė, kad Laisvės alėjos pradžioje, prieš Kauno vyriausiojo policijos komisariato pastatą, iškils policijos vardo šimtmečiui skirtas akcentas „Paminklas Lietuvos policijai – GINTI. SAUGOTI. PADĖTI“. Jį planuota atidengti Angelų sargų dieną, tačiau pirmadienį obelisko dar nebuvo, įrengtas tik jo postamentas.

„Pirminis lūkestis ir ambicija atidengti obeliską spalio pradžioje buvo gana realūs, tačiau biurokratinės procedūros užtruko ilgiau nei tikėtasi.  Vis dėlto, tikimės sulaukti paskutinio pritarimo iš paveldosaugininkų, su kuriais kaip tik šiuo metu vyksta gana konstruktyvus dialogas šiuo klausimu“, – „Kauno dienai“ komentavo savivaldybės Kultūros paveldo skyriaus vedėjas Saulius Rimas.

Jis pridūrė, kad šiam projektui gauta Kultūros paveldo specialioji ekspertizė, kurioje konstatuojama, kad projektas atitinka visus paveldosauginius reikalavimus ir nepažeidžia jokių naujamiesčio vertingųjų savybių, todėl esą liko tik suderinti tam tikrus aspektus.

Kauno policijos atstovai nurodė, kad dabar tikėtina obelisko atidengimo data – spalio 27-oji, kuomet bus minima Kriminalinės policijos diena.

Primename, kad Laisvės alėjos pradžioje vieta obeliskui buvo pradėta ruošti dar rugpjūčio pirmoje pusėje. Praėjusį mėnesį įkasta ir kapsulė. Tąkart ceremonijoje dalyvavo Lietuvos policijos generalinis komisaras Renatas Požėla, miesto meras Visvaldas Matijošaitis, Kauno tarybos nariai, projekto autoriai. Kapsulę pašventino kunigas Algirdas Toliatas. Apie kapsulės įkasimo ceremoniją iš anksto skelbta nebuvo.

Regimanto Zakšensko nuotr.

Visuomenėje – priešingos nuomonės

Policijai skirto obelisko projektas visuomenėje buvo sulaukęs įvairių reakcijų. Vieni džiaugėsi, kad mieste bus atiduota duoklė policijai, kitiems kliuvo tiek vieta, tiek tokio paminklo aukštis.

Viešumoje ne kartą skriejo kritikos strėlės, kad beveik 8 metrų obeliskas, lipant nuo Vytauto parko laiptų, užstos Šv. Mykolo arkangelo (Įgulos) bažnyčią. Kiti tikino, kad toks paminklas tiesiog per aukštas, o pasirinkta vieta – esą neatitinka konteksto. Dar kitiems kliuvo projekto idėja.

 

Policijos obelisko kapsulės įkasimo ceremonija

Regimanto Zakšensko nuotr.

Kaip atrodys?

Kauno miesto savivaldybė skelbė, kad obeliskas dedikuotas artėjančiam Lietuvos policijos vardo šimtmečiui. Nors milicininkai-savanoriai veikė jau nuo 1918-ųjų, tik 1924 m. sausio 1-ąją organizacija oficialiai pervadinta į policiją.

Tribriaunę granito obelisko viršūnę turėtų papuošti iš visų pusių matomas dvigubas Jogailaičių kryžius, postamente išryškės šviesūs policijos ženklo kontūrai. Ant paminklo plokštumų numatyta įkomponuoti Lietuvos policijos šūkį: „Ginti. Saugoti. Padėti.“

Šio akcento autoriai: pirmasis Lietuvos Policijos departamento generalinis komisaras-generolas Petras Liubertas bei VDA Kauno dailės fakulteto dekanas prof. Jonas Audėjaitis. Įgyvendintojas – Lietuvos dailininkas ir skulptorius Arūnas Sakalauskas.

Rašyti komentarą
Komentarai (23)

bus

krabas su milicininko kepure ir bananu znyplese

Kaunietis

Puikus sprendimas.

Konservatsudziai

Pastatykite pozelai falo obeliska, labai tiktų ir parodytų jo sistemos tarnystę pedokonsrvams.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS