Apdovanojimo garbės ženklais tradicija – su naujomis spalvomis | Diena.lt

APDOVANOJIMO GARBĖS ŽENKLAIS TRADICIJA – SU NAUJOMIS SPALVOMIS

Trylika metų Kauno rajono savivaldybėje gyvuojanti tradicija labiausiai pakaunei nusipelniusius žmones Vasario 16-ąją ir Liepos 6-ąją arba šių valstybinių švenčių išvakarėse apdovanoti garbės ženklais šiemet įgavo naujų spalvų. Dėl pandemijos savivaldybės aukščiausių apdovanojimų įteikimo ceremonija perkelta į kovo 10-ąją.

Renginyje šalia žodžio „Lietuva“ skambėjo žodis „laisvė“, už kurią kovoja kaimyninė Ukraina, skambėjo „Tautiška giesmė“ ir šios šalies himnas, renginių programoje netrūko paramos ir palaikymo karo draskomai šaliai. Be to, pirmą kartą savivaldybės istorijoje garbės ženklas skirtas po mirties.

Kauno rajono meras Valerijus Makūnas, sveikindamas susirinkusius pabrėžė, kad Lietuva turi tris kertines tautos tapatumo, savarankiškumo, laisvės ir nepriklausomybės šventes. „Kovo 11-ąją Lietuvos žmonės įtvirtino savo troškimą būti laisviems, todėl šią šventę visuomet švęsdavome pakiliai ir džiaugsmingai. Deja, 32-aisias mūsų laisvės metais dangų užtemdė juodi karo dūmai Ukrainoje. Tai tik patvirtina seną tiesą, kad laisvę reikia saugoti ir ginti kiekvieną dieną“, – sakė V.Makūnas.

„Eidami į nepriklausomybę, turėjome tris vertybes: tai mūsų tautiškumas, krikščioniškas tikėjimas ir demokratijos siekis. Šiandien svarbu viso to neprasti ir atrodo, kad gimstame naujai mokydamiesi naują pamoką iš Ukrainos. Aš tikiu, kad jei mes būsime tokie vieningi, susitelkę kaip anuomet, 1990-aisiais, atsilaikysime ir dabar“, – kalbėjo Lietuvos Nepriklausomybės Akto signataras Leonas Milčius, ragindamas visus būti susitelkusius, vieningus ir padedančius kaimynams.

Aukščiausias laiptelis

Pirmojo lygio garbės ženklu komisijos sprendimu už nuopelnus Kauno rajono bendruomenei po mirties apdovanotas Kauno rajono savivaldybės tarybos narys Jonas Mačiulis.

Sodinti medelius, vežti labdarą nepasiturinčių šeimų vaikams, organizuoti bendruomenės renginius J.Mačiuliui buvo didžiausias malonumas. Jo iniciatyva Karmėlavoje, prie Balio Buračo gimnazijos, įrengtas parkas. Karmėlavos bendruomenėje, seniūnaičių sueigose, savivaldybės taryboje, Lietuvos miškininkų sąjungoje – visur jis buvo moralinis autoritetas. Tai, kad J.Mačiulis – išskirtinė asmenybė, patvirtina ir Seimo medalis „Tarnaukite Lietuvai“, skiriamas žmonėms už filantropinę veiklą, pilietiškumą ir savanorystę.

Akcentai: po „Tautiškos giesmės“ nuskambėjo Ukrainos himnas. / Vilmanto Raupelio nuotr.

Aukščiausią Kauno rajono savivaldybės apdovanojimą atsiėmė J.Mačiulio žmona Marytė, dukra Jūratė su mažuoju Pijumi ant rankų, sūnus Jonas.

Pirmojo lygio garbės ženklas šventėje papuošė Benjamino Želvio, Kauno valstybinio muzikinio teatro vadovo, krūtinę. Jis apdovanotas už svarų indėlį į Kauno rajono kultūrinį gyvenimą ir profesionalaus meno sklaidą. Piotro Čaikovskio opera „Jolanta“, koncertai „Operetės karalių Imre's Kalmano ir Franco Leharo muzikos perlai“, „Neapolietiškų dainų vakarai“ – tik dalis kultūrinių renginių, paįvairinusių Raudondvario menų inkubatoriaus renginių paletę. B.Želvys ir jo vadovaujamas kolektyvas kultūros šviesą skleidžia ir atokesnėse pakaunės vietovėse, pavyzdžiui, Vilkijoje. Jo dėka „Sakralinės muzikos šedevrai“ skambėjo šio miestelio Šv.Jurgio bažnyčioje.

Prieš iškilmingą minėjimą Raudondvario dvaro oranžerijoje Kauno rajono muziejus kartu su Japonijos ambasada surengė Taikos gervių dieną, skirtą Ukrainos vaikams palaikyti.

Žvilgsnis į verslininkus

Antrojo lygio garbės ženklai atiteko trims verslo atstovams. Vytautas Petružis, Kauno laisvosios ekonominės zonos valdymo bendrovės direktorius, įvertintas už svarų indėlį į verslo plėtrą Kauno rajono savivaldybėje. Šiuo metu Kauno LEZ yra pritraukusi 46 užsienio ir vietos investuotojus, taikančius pažangius technologinius sprendimus ir kuriančius inovatyvius produktus. Nuo pirmojo investuotojo 2005 m. iki šiandien Kauno LEZ teritorijoje sukurta daugiau nei 6,2 tūkst. darbo vietų, pritraukta daugiau kaip 1 mlrd. eurų tiesioginių investicijų.

Žilvinas Bliujus, UAB „Transrifus“ direktorius apdovanotas už socialiai atsakingą verslą ir aktyvią veiklą Garliavos bendruomenėje. Pasak Garliavos seniūnės Nijolės Tarvydienės, Ž.Bliujus aktyviai dalyvauja bendruomenės gyvenime, padeda organizuoti seniūnijos renginius, remia ne tik juos, bet ir neįgaliųjų draugiją, socialiai remtinus šio miesto žmones. Šie metai įmonei – jubiliejiniai, ta proga jos savininkai nusprendė dovanoti 25 tūkst. eurų vaikų žaidimų aikštelėms įrengti Garliavoje.

Turbūt niekas nesiginčys, kad ūkininkavimas – taip pat verslas. Babtų seniūnijoje ūkininkaujančių Staliūnų ūkis – pavyzdys ne tik Kauno rajone, o jo šeimininkė Genė Staliūnienė dar spėja suktis ir įvairiose visuomeninėse veiklose. Ne vienus metus ji vadovauja Kauno rajono ūkininkų sąjungai ir telkia šio krašto ūkininkų bendruomenę.

Ketvirtas antrojo lygio garbės ženklo nominantas Juozapas Romas Liekis įvertintas už technikos paveldo ir tradicinių amatų puoselėjimą. J.R. Liekis – ilgametis Raudondvario seniūnijos gyventojas ir aktyvus bendruomenės narys. Jo prižiūrimame amatų centre vyksta bendruomenės renginiai. Vos pradėjęs rinkti ir kaupti XIX–XX a. etninės kultūros ir techninio paveldo kolekciją, jis kvietė vaikus, mokytojus ir kitus žmones išsaugoti senuosius rakandus, branginti senolių palikimą, aiškino apie jų unikalumą ir vertę. Dabar jis vykdo pažintines projektines veiklas, organizuoja vaikų vasaros poilsį, edukacijas.

Empatija: šventinio renginio programoje netrūko įvairių paramos ir palaikymo karo draskomai šaliai ženklų. / Vilmanto Raupelio nuotr.

Skirtinga trijulė

Trečiojo lygio garbės ženklų nominantų trijulė – labai skirtinga. Nelita Gudžiūnaitė-Bybartienė, VšĮ Kauno rajono greitosios medicinos pagalbos stoties direktorė, apdovanota už reikšmingą veiklą gerinant greitosios medicinos pagalbos prieinamumą ir kokybę. Dirbant įtemptomis ir sudėtingomis sąlygomis, gerokai išaugus iškvietimų skaičiui, N.Gudžiūnaitės-Bybartienės vadovaujamas kolektyvas sugebėjo atrasti galimybių praktiniams įgūdžiams, kaip elgtis nestandartinėse, rečiau pasitaikančiose situacijose, atnaujinti, priimti mokinių ekskursijas, dalyvauti švietėjiškose projektinėse veiklose. Kauno rajono greitosios medicinos pagalbos stotis be Sveikatos apsaugos ministerijos pagalbos nuolat atnaujina greitosios medicinos pagalbos automobilių parką, medicinos aparatūrą.

Ovidijus Jurkša, Garliavos apylinkių „Sąnašos“ bendruomenės pirmininkas, įvertintas už istorinės atminties saugojimą, bendruomeniškumą ir savanorystę, o Auksė Smilgytė, Garliavos Adomo Mitkaus pagrindinės mokyklos muzikos mokytoja, – už pilietinių iniciatyvų įgyvendinimą, mokinių kūrybiškumo ugdymą ir skatinimą.

O.Jurkša kartu su „Sąnašos“ bendruomene nuo 2013 m. organizuoja tradicines Joninių ir Užgavėnių šventes III forte, yra sudaręs ekskursijų po Garliavos apylinkes maršrutus, jei reikia, pabūna gidu edukatoriumi. Advento vakarai su socialinės atskirties vaikais, Kaimynų diena ir kitos iniciatyvos liudija, kad nominantas savanoriškai siekia spręsti socialines problemas, aktyvinti bendruomenės įsitraukimą į kultūrines, edukacines, sveikos gyvensenos, turizmo, aplinkosaugines pilietiškumo skatinimo veiklas.

Dėl ligos O.Jurkša šventėje dalyvauti negalėjo, apdovanojimą jam perduos sesuo.

O.Smilgytė rengia mokinių pasirodymus Juragiuose organizuojant Laisvės gynėjų dienos minėjimus ir Garliavos miesto šventėse, Garliavos Adomo Mitkaus pagrindinėje mokykloje – chorų karus, pilietinės dainos konkursus, kalėdinę talentų alėją ir kt. Ši muzikos mokytoja yra sukūrusi šventinę nuotaiką ne viename Kauno rajono savivaldybės renginyje.

Vilkijiečiui treneriui Olehui Fedorchakui Kauno rajono ženklas įteiktas už futbolo populiarinimą, o Kauno rajono mero pavaduotojas Antanas Nesteckis už indėlį į Kauno rajono plėtrą apdovanotas vardiniu laikrodžiu.

Empatija: šventinio renginio programoje netrūko įvairių paramos ir palaikymo karo draskomai šaliai ženklų. / Vilmanto Raupelio nuotr.

Netrūko solidarumo akcentų

Prieš iškilmingą minėjimą Raudondvario dvaro oranžerijoje Kauno rajono muziejus kartu su Japonijos ambasada surengė Taikos gervių dieną, skirtą Ukrainos vaikams palaikyti. Renginyje dalyvavo trylika jaunųjų ukrainiečių, neseniai atvykusių į pakaunę. Lankstyti japoniškas origamio gerveles susirinkusius moksleivius pamokė Japonijos ambasadoriaus Tetsu Ozakis žmona Harumi Ozaki. Renginio globėjai Jo Ekscelencija ir ponia liko sužavėti Garliavos meno mokyklos auklėtinių koncerto.

Kovo 10-ąją Raudondvario dvaro sodyboje pradėta ir aukų rinkimo Ukrainai akcija. Geradariai kviesti pasivaišinti UAB „Via Baltica“ arbata ir kava. Saulėtomis, bet vėsokomis dienomis dažnas Raudondvario dvaro svečias susiviliojo vietoje kepamomis įmonės „Močiutės tortai“ spurgomis. Jos savininkai Lina ir Gediminas Pranskūnai lėšas, surinktas už šiuos gardėsius, skyrė už laisvę kovojantiems Ukrainos žmonėms.

GALERIJA

  • Akcentai: po „Tautiškos giesmės“ nuskambėjo Ukrainos himnas.
  • Empatija: šventinio renginio programoje netrūko įvairių paramos ir palaikymo karo draskomai šaliai ženklų.
  • Empatija: šventinio renginio programoje netrūko įvairių paramos ir palaikymo karo draskomai šaliai ženklų.
Vilmanto Raupelio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Jonas

Vis tie patys veidai,negi kiti išmirė.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS