Baigęs karjerą disko metikas grįš ūkininkauti į pakaunę | Diena.lt

BAIGĘS KARJERĄ DISKO METIKAS GRĮŠ ŪKININKAUTI Į PAKAUNĘ

Lietuvos disko metikas, 2017 m. pasaulio čempionas Andrius Gudžius gimė Kaune, tačiau savo gimtine jis vadina Kauno rajoną. Sportininkas neatmeta galimybės, kad, baigęs karjerą, dirbs treneriu ir kartu ūkininkaus Padauguvoje.

A.Gudžius su šeima gyvena, kaip pats sako, ant rubežiaus, netoli Karmėlavos, Jonavos rajone, tačiau jo žmona Dovilė pradėjo ūkininkauti Vilkijos apylinkių seniūnijoje. Kaime, kuriame nuo vienų metų bėgo vyro vaikystė, D.Gudžiuvienė įveisė lietuviškų uogų uogyną ir šiemet jau skina pirmą derlių.

Disko metikas neslėpė, kad dabar Vilkijos apylinkių seniūnijoje praleidžia pusę savo laisvo laiko. "Kai būnu Lietuvoje, į Padauguvą atvykstu ir kelis kartus per savaitę. Deja, kol kas žmonai ūkyje netalkinu, ji dirba savo darbą, o aš – savo, visur specialistu nebūsi", – šypsojosi jaunas vyras.

Ar gali atsitikti taip, kad po kokių dvidešimties metų A.Gudžius taps ūkininku? "O kodėl gi ne? Visai norėčiau būti ūkininku ir dirbti treneriu tuo pačiu metu. Duok Dieve, kad viršūnėje dar pavyktų išlikti bent penketą metų. Būčiau labai laimingas. Sportas – labai trumpas reikalas. Daug metų dirbi, ruošiesi, pakyli į tą zoną, į reikiamą vietą, kurioje pasiekiami rezultatai. Galbūt juokingai nuskambės iš dvidešimt aštuonerių metų vyruko, bet metai labai spaudžia. Sporte į pensiją išeinama anksti, tikrai – ne šešiasdešimties sulaukus. Kiti dirba, stengiasi ir nieko per tą produktyvųjį laikotarpį nepasiekia. Planai planais, tačiau reikia turėti tikslus ir mėgautis darbu", – prisipažino žymus sportininkas.

Pralaimėjimai naudingesni nei pergalės

Būtent tokia dabar ir yra A.Gudžiaus kasdienybė. Grįžęs po traumos, treniruojasi, ruošiasi pasaulio lengvosios atletikos čempionatui. "Ariu, dar turiu tris mėnesius, tendencijos lyg ir neblogos, žingsnelis po žingsnelio judame į priekį, ateitis vis šviesėja. Nenoriu prisikalbėti, bet tikiuosi pakilti į gana gerą lygį. Operuota koja dar trukdo, jei netrukdytų, mesčiau diską toliau. Tačiau po truputį bandau išlįsti į tarptautines arenas, nesvarbu, kad neraškau prizinių vietų. Tarp didžiųjų startų turiu sukaupti ir psichologinį bagažą, kad svarbiausiose metų varžybose galėčiau gerai jaustis psichologiškai. Ne veltui sakoma: tam, kad laimėtum, reikia ir pralaimėti. Iš laimėjimų nieko nepasimokome, visos pamokos ateina iš pralaimėjimų", – samprotavo pašnekovas.

Didieji startai – tai rudenį Katare vyksiantis pasaulio lengvosios atletikos čempionatas ir kitų metų vasarą organizuojamos Tokijo olimpinės žaidynės ir Europos čempionatas Prancūzijoje. Visiems jiems lietuvio tikslai – tik aukščiausi.

Jei gyvensi tuo, kuo buvai, greitai gausi per kepurę ir nebebus tų pergalių.

Panašu, kad A.Gudžius atgal į praeitį nesigręžioja. Pasak jo, visos iškovotos pergalės – jau būtasis laikas, užverstas lapas. "Jei gyvensi tuo, kuo buvai, greitai gausi per kepurę ir nebebus tų pergalių. Ir dabar dirbame, nervinamės, nes laukia dar keli startai. Koks auksinis amžius, jei žinai, kad, truputį suklydęs, nebebūsi pirmas? Pergalės – smagus dalykas, džiugu, kai paskelbia šalies pavadinimą, groja himną, iškelia vėliavą, bet tai, pasikartosiu, jau buvo", – tvirtino sportininkas.

Tačiau jo kraštiečiai, Vilkijos apylinkių žmonės, mano kitaip. Jie bendruomenės šventėse vis sodina ąžuoliukus, skirtus A.Gudžiaus pergalėms pasaulio ir Europos disko metimo čempionatuose įamžinti. Paklaustas, ar kartais palaisto šiuos medelius, sportininkas buvo sąžiningas: "Ne, turiu tą nuodėmę. Vasarą vis nėra tam laiko. Kai reikia laistyti, manęs nėra, o kai aš esu, laistyti jau nebereikia. Džiugu, kad mano pasiekimus bendruomenė vertina."

Ar galima sakyti, kad A.Gudžius Vilkijoje yra savotiškas Dievas? "Oi ne, man to nereikia, niekada gyvenime to nesiekčiau. Koks aš Dievas? Aš savo srities specialistas, kaip kad kitas žmogus yra labai geras mokytojas, gydytojas ar labai geras statybininkas. Skirtumas tik tas, kad mes, sportininkai, Lietuvai atstovaujame plačiau pasaulyje, garsiname šalį, esame labiau matomi, tačiau nesame išskirtiniai, kad mus reikėtų liaupsinti ar nešioti ant rankų. Džiaugiamės, kad savo pergalėmis praskaidriname žmonėms nuotaiką, suteikiame gerų emocijų", – kalbėjo pašnekovas.

Disko metikas tikino, kad jam tapus žinomam, bendravimas su šio krašto žmonėmis nepasikeitė. Žinoma, ir nepažįstami jį kartais užkalbina, sveikinasi, teiraujasi, kaip sekasi. "Aš per daug nesureikšminu – su kuo bendravau, su tais ir toliau bendrauju. Aišku, žmonės pasidžiaugia laimėjimais, o aš džiaugiuosi, kad jiems smagu", – tvirtino sportininkas.

Viešojoje erdvėje A.Gudžius pristatomas kaip Lietuvos, Kauno sportininkas. "Atstovauju Lietuvai, Kaunui ir Kauno bei Jonavos rajonams. Garsinant šalies vardą man nesvarbu, kaip esu pristatomas, nepuolu aiškinti: oi, dabar aš ne Kauno rajone, o Jonavos rajone gyvenu. Nesu susiskaldymo šalininkas, man svarbus žmonių bendrumas, nepriskiriu savęs kuriai nors vienai vietai", – tikino jaunas vyras.

Džiaugiasi permainomis pakaunėje

Kauno rajoną A.Gudžius vadina ne tik gimtine, bet ir smagiu Lietuvos kampeliu. Vis dėlto jis neskirsto, kuri vietovė dabar mielesnė širdžiai. "Visur miela ir savaip miela. Gimtinė yra gimtinė, čia – daugiau vaikystės prisiminimų, vietos ir pievos, kuriose laksčiau vaikystėje, o Jonavos rajone – dabartinis paties susikurtas gyvenimas", – atviravo disko metikas.

Žymusis sportininkas labai džiaugiasi permanomis Kauno rajone. "Gerėja infrastruktūra, mažėja žvyrkelių, atsiranda daugiau dviračių takų, tvarkomi parkai, rekreacinės vietos, gražėja miesteliai, mokyklų aplinka. Tą patį galiu pasakyti ir apie Vilkiją, kuri per pastaruosius metus pagražėjo, buvo įrengta apžvalgos aikštelių, kad atsiveriančiais vaizdais galėtų pasigrožėti miestelio žmonės ir svečiai", – vardijo pašnekovas.

Teigiamai sportininkas įvertino ir pastangas atnaujinant jo buvusios mokyklos – Vilkijos gimnazijos – stadioną. "Stadionas buvo, tačiau jo būklė buvo apverktina. Puiku, kad darniai pasidarbavo Kauno rajono savivaldybė ir Lietuvos futbolo federacija, pasistengė dėl Vilkijos jaunimo, miestelėnų. Tėvai tikrai geriau jaučiasi, kai žino, kad vaikai turi kur saugiai praleisti laisvalaikį", – įsitikinęs A.Gudžius.

Disko metiko žodžiais, kelias į pergales prasideda nuo mažų žingsnelių, nuo kiemo, nuo paprastų žaidimų, nuo mokyklos stadionų. "Niekas nebeda pirštu ir nepasako: tu būsi čempionas. Būtent mokyklose slypi lobiai, sporto ištekliai. Čia ir reikėtų sukurti palankias aplinkas, kad vaikai galėtų atsiskleisti. Mano laikais sąlygų Vilkijoje sportuoti nebuvo. Būdamas paauglys atvažiavau į Kauną, sąlygos irgi nebuvo pačios geriausios. Kai tu dar jaunas, nėra finansavimo ir treneriai iš pradžių žiūri į tave atsargiai. Bet, turint didelę motyvaciją, palaikymą, didelį norą, viską galima pasiekti. Tai pritaikoma kalbant ne tik apie sportą, bet apskritai apie gyvenimą, bet kurią sritį. Jei nori, turi tikslą ir tikrai stengsiesi – pasieksi", – teigė A.Gudžius.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Ne sportininkas

Jus jam sveikatos palinkekite, kad greiciau po traumos atsigautu.

Raimondas

Šaunuolis didis sporto vyras ir Kauno rajono patriotas!

Annie Clark

Šiuo metu „Google“ kas menesi moka nuo 17 000 iki 22 000 JAV doleriu, kad galetu dirbti internete iš namu. Aš prisijungiau prie šios veiklos prieš 2 menesius ir uždirbau 20544 $ per pirmaji šios veiklos menesi. Galiu pasakyti, kad mano gyvenimas visiškai pagerejo! Patikrinkite, ka aš darau.apsilankykite >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> w­­w­­w.W­­orkLinks3.Com
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS