Iš Bergštrasės apskrities savivaldybės delegacija parsivežė naujų idėjų | Diena.lt

IŠ BERGŠTRASĖS APSKRITIES SAVIVALDYBĖS DELEGACIJA PARSIVEŽĖ NAUJŲ IDĖJŲ

Kauno rajono savivaldybės ir Bergštrasės apskrities (Vokietija) draugystė tęsiasi daug metų. „Turime ne vieną bendradarbiavimo partnerį, tačiau bendradarbiavimas su Bergštrasės apskritimi yra produktyviausias“, – pabrėžė Kauno rajono meras Valerijus Makūnas.

Sužavėjo meninis ugdymas

Kauno rajono savivaldybė, pasinaudojusi Bergštrasės apskrities modeliu ir adaptavusi jį pagal mūsų šalies teisinius reikalavimus, pirmoji šalyje įsteigė šeimos darželius. Kiekvienas apsilankymas Vokietijoje ar bendradarbiavimo partnerių priėmimas pakaunėje savivaldybės vadovams pasufleruoja naujų idėjų. Ne išimtis ir gegužės 9–12 d. Bergštrasėje vykęs vizitas. „Nors pagrindinis akcentas buvo Europos dienos paminėjimas ir Jaunimo metų pabaigtuvės, vizitas buvo labai turiningas, vyko daug įvairių susitikimų“, – pasakojo V.Makūnas.

Būtent viename jų – su Fyrnheimo kultūros, muzikos ir švietimo skyriaus vedėju Runaru Emilssonu – merui kilo mintis pakaunėje didinti meninio vaikų ugdymo prieinamumą. „Esame žiedinė savivaldybė, kai kurios vietovės yra atitolusios, todėl vaikų meninio ugdymo prieinamumas nepaprastas. Stengsimės panaudoti Vokietijos partnerių patirtį ir įgyvendinti modelį, kai pedagogai vesti užsiėmimų atvyksta į vaikų gyvenamąją vietovę“, – sakė savivaldybės vadovas.

Vizito metu Kauno rajono delegacijai buvo pristatyta Bergštrasės apskrities vaikų muzikinio ugdymo programa, kuri apima ir ankstyvojo amžiaus – vienų–šešerių metų – vaikų ugdymą kartu su tėvais grupėse. Modelis apskrityje veikia 20 metų. Pasak mero, įdomūs keli programos aspektai. Tėvai neveža vaikučių į meno mokyklą, nes mokytojai atvyksta į tinkamas erdves – mokyklas, darželius ir pan. – jų gyvenamojoje vietovėje. „Paslauga tampa prieinama visiems, padedamas geras tolesnio vaikų muzikinio ugdymo pamatas: kurti muziką, dainų žodžius, naudotis šiuolaikinėmis medijomis. Keturios pusvalandžio trukmės pamokėlės per mėnesį kainuoja 60 eurų, 44 proc. paslaugos kainos apmoka tėvai, likusi dalis finansuojama iš biudžeto“, – pasakojo meras.

Apdovanojimas: Vasario 16-osios gimnazijos direktorei R. Weis meras V. Makūnas. / KRS nuotr.

Senoliai slaugomi namie

Delegacijos nariai taip pat turėjo galimybę susipažinti, kaip Vokietijoje organizuojama garbaus amžiaus žmonių slauga. „Tai, ką pamatėme, iš esmės keičia požiūrį į slaugą. Pagrindinis vokiečių siekis ir tikslas šios apskrities ir apskritai valstybiniu lygmeniu – senyvo amžiaus, praktiškai nesugebantiems pasirūpinti savimi žmonėms leisti kuo ilgiau gyventi jiems įprastoje aplinkoje namuose. Tam pasitelkiami ne tik slaugytojai, bet ir išmanieji įrenginiai“, – įspūdžiais dalijosi V.Makūnas.

Koks paslaugų paketas yra būtinas, nusprendžia komisija. Žmogui sudaroma galimybė nusipirkti papildomų paslaugų, kurių jis pageidauja. Būdamas sveikas ir darbingas, žmogus gali dalį lėšų kaupti slaugai senatvėje, nacionaliniu lygmeniu veikia slaugos draudimas. Vokietijoje taip pat ilgėja gyvenimo trukmė, didėja ir lankomosios priežiūros paslaugų senyvo amžiaus žmonėms poreikis.

Patirtimi keisis ir ūkininkai

Pasak mero, įdomi buvo išvyka į vietos ūkį, kuriame auginami smidrai ir braškės. Ūkis turi gilias tradicijas, jame puoselėjamas nacionalinis kultūrinis ir ekonominis paveldas. Auginant šiuos augalus, neišvengiama rankų darbo ir jo yra išties nemažai, tačiau smidrus apdorojant, pakuojant ir pateikiant rinkai taikomos aukščiausio lygio technologijos. Ūkyje taip pat veikia trumpoji grandinė – produkcija prekiaujama ir vietoje.

„Kauno rajonas – žemdirbių kraštas, savivaldybei svarbus žemės ūkis, kaimo verslai, trumpųjų grandinių taikymas. Kadangi sulaukėme pasiūlymo organizuoti ūkininkų delegacijų mainus, galimybes aptarsime su naujuoju Kauno rajono ūkininkų sąjungos pirmininku Mindaugu Maciulevičiumi“, – tvirtino pašnekovas.

Delegacijos vadovas pabrėžė, kad bus tęsiamas ir bendras projektas su Vasario 16-osios gimnazija. „Tai lietuvybės, mūsų išeivijos centras, jie nori su mumis palaikyti ryšį ir mes stengsimės atliepti jų lūkesčius. Su naująja gimnazijos direktore Rasa Weis aptarėme tolesnio bendradarbiavimo klausimus, tarp jų – ir moksleivių mainų programą. Netrukus ekskursija į šią Vokietijos apskritį kaip dovana bus surengta projekto „Jaunieji politikos talentai“ finalininkams“, – pasakojo meras.

Gimnazijai meras perdavė keletą Kauno rajone išleistų knygų ir Arvydo Baryso filmus „Lietuvių tarmės“, „Kauno rajonas – žaliasis pakaunės smaragdas“ ir „Kuršių nerija“.

Atkeliaus vynmedžių sodinukai

Fyrnheime esantis Turizmo informacijos biuras veikia panašiu principu kaip ir Kauno rajono turizmo ir verslo informacijos centras, turistams siūlo gausybę veiklų ir edukacijų. Apsilankymo metu sutarta didinti bendradarbiavimą ir šioje srityje.

Bendradarbiavimo partneriai vizito į Kauno rajoną atvyks dar šių metų lapkritį, juos labai sudomino Kauno ir Kauno rajono – Europos kultūros sostinės baigiamieji renginiai.

Raudondvario dvaro direktorė Snieguolė Navickienė pasakojo, kad vokiečiai ketina atvežti vynmedžių sodinukų – Raudondvaryje bus įveistas vynuogynas, o ateityje ketinama rengti ir vyno degustacijas. „Panašus vynuogynas Raudondvario dvaro parke buvo pasodintas ir Tiškevičių laikais. Tai būtų puiki galimybė pritraukti daugiau turistų“, – kalbėjo direktorė.

Kauno rajono delegacijai didžiulį įspūdį paliko 2,2 ha Hermannshofo Veinheimo botanikos sodas, kurio istorija – 200 metų. Šią oazę įkūrę verslo magnatai pelno nesiekia, botanikos sodas nemokamas ir atviras visiems norintiems jį aplankyti.

Paskirtis: Vasario 16-osios gimnazija įsikūrusi Reinhofo pilyje. / KRS nuotr.

Čia galima aiškiai matyti klimato kaitos padarinius: atvirai, ne po stogu, augančius bananus, datules ir kitus šiltųjų kraštų augalus, kuriems dar prieš 15–20 metų Vokietijoje buvo per šalta. Sodas Vokietijoje garsėja ne tik įspūdingais vaizdais visus metus, bet ir moksliniais tyrimais. Cassianas Schmidtas, Hermannshofo sodo direktorius, per ilgus bandymų metus išgrynino metodiką, kuria remiantis galima kurti mažai priežiūros reikalaujančius derinius. Tai aiškūs ir lengvai pritaikomi metodai, tinkami ir privačiam kiemui, ir kuriant viešuosius želdynus.

„Kadangi esame partneriai su Vytauto Didžiojo universitetu, Girionyse veikia Kauno miškų ir aplinkos inžinerijos kolegija, galvojame apie pasidalijimą patirtimi augalų priežiūros ir dauginimo srityje“, – sakė V.Makūnas.

Planuoja dešimtmečio paminėjimą

Kauno rajono savivaldybės ir Bergštrasės apskrities bendradarbiavimo ryšiai užsimezgė dar 2006 m., o 2013 m. pasirašytos bendradarbiavimo sutartys švietimo, sporto, kultūros ir turizmo srityse.

Pamatus draugystei padėjo Heinzas Klee – intelektualus, dvasingas žmogus, kuriantis eiles. Šios viešnagės metu merui jis padovanojo eilėraščių knygą. „Manau, kad gražus akcentas bus išversti jo kūrybą į lietuvių kalbą, išleisti knygą, dalį jos tiražo padovanoti Vasario 16-osios gimnazijai, o kitą – pakaunės bibliotekoms. Turime minčių kurią nors Kauno rajono gatvę arba skverą pavadinti Bergštrasės vardu“, – sumanymus vardijo savivaldybės vadovas.

GALERIJA

  • Kartu: Jonas Petkevičius ir Kauno rajono turizmo ir verslo informacijos centro direktorė Raminta Popovienė <span style=color:red;>(trečia iš kairės)</span> su Vasario 16-osios gimnazijos auklėtiniais.
  • Apdovanojimas: Vasario 16-osios gimnazijos direktorei R. Weis meras V. Makūnas.
  • Paskirtis: Vasario 16-osios gimnazija įsikūrusi Reinhofo pilyje.
  • Planai: vizito metu su Bergštrasės apskrities direktore Diana Stolz ir meru Christianu Engelhardtu V. Mankūnas aptarė tolesnį bendradarbiavimą.
KRS nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS