Centras + Panemunė = Nemunas: Kaune atsiras naujas policijos komisariatas | Diena.lt

CENTRAS + PANEMUNĖ = NEMUNAS: KAUNE ATSIRAS NAUJAS POLICIJOS KOMISARIATAS

Nuo lapkričio 3 d. Kauno miesto Centro ir Panemunės policijos komisariatai (PK) jungiami į vieną – Nemuno PK. Kauniečių laukia pokyčiai – keisis buvusio Panemunės PK vieta.

Eksperimentas pasiteisino

Miestiečiai to nejautė, tačiau kaip vienas darinys Centro ir Panemunės policijos komisariatai jau veikė nuo praėjusių metų balandžio. Tada buvo nuspręsta dviejų komisariatų veiklą organizuoti vieno komisariato principu, pamėginti ir įvertinti, kaip sėkmingai jie veiktų sujungti. Eksperimentas pasiteisino ir šią vasarą buvo priimtas galutinis sprendimas komisariatus sujungti.

Nuo lapkričio 3 d. nebeliks kauniečiams įprastų Centro ir Panemunės komisariatų, o veiklą pradės Nemuno komisariatas. Tokį pavadinimą išrinko patys pareigūnai. Tiesa, buvo ir ne mažiau skambių naujo komisariato pavadinimo pasiūlymų – Žalgirio, Karaliaus Mindaugo. Apsistota ties iki šiol šiuos abu komisariatus jungiančio upių tėvo Nemuno vardu.

"Kam to reikėjo? Siekiama efektyviai naudoti valstybės lėšas ir komisariatų materialinius ir žmogiškuosius išteklius, gerinant pareigūnų darbo aplinką, policijos prieinamumą visuomenei", – teigė Panemunės PK viršininkė, atliekanti ir Centro PK viršininko funkcijas, Jolita Dockienė.

Abiejų komisariatų priežiūros teritorija didelė ir gana įvairiaspalvė. Centre – visi miesto didieji lankomi objektai, "Žalgirio" arena, barai ir restoranai Laisvės alėjoje, Senamiestyje. Panemunės PK teritorija tęsiasi nuo Rokų, Vaišvydavos iki Palemono – plotai didžiuliai, nors gyventojų tankumo prasme ne tokia kaip Centro.

Teritorijų specifiškumas

"Iš pradžių buvo darbo skirtumų. Vien tai, kad pareigūnai dirba skirtinguose pastatuose. Tačiau netrukus ėmėme vienodai organizuoti darbą, skirstyti užduotis. Buvo pakoreguotos prižiūrimos teritorijos", – minėjo J.Dockienė.

Kiekviena teritorija turi savo specifiką, skiriasi ir nusikalstamumo pobūdis. Centre daugiau fiksuojama vagysčių, viešosios tvarkos pažeidimų, o Panemunėje labiau dominuoja vagystės, smurtas artimoje aplinkoje.

Numatyta, kad nuo 2022 m. visi naujojo Nemuno PK darbuotojai persikels į A.Juozapavičiaus prospekte esantį pastatą, kuriame nuo 1969 m. veikė Panemunės PK.

Kažkada Centro PK dirbo per 100 darbuotojų, tai turėsime sutilpti ir su dabartinėmis pajėgomis.

Dabar laukia priešingi pokyčiai. Kadangi policijos pastatą A.Juozapavičiaus prospekte rengiamasi rekonstruoti, įrengti ketvirtą aukštą, buvusio Panemunės PK darbuotojai laikinai persikelia dirbti į Centro PK, esantį Kęstučio gatvėje.

"Kažkada Centro PK dirbo per 100 darbuotojų, tai turėsime sutilpti ir su dabartinėmis pajėgomis", – dviejų komisariato darbuotojų perkėlimą į vienas patalpas vertino J.Dockienė.

Etatų nemažina

Vyresnysis tyrėjas Vytautas Markauskas, atsakingas už Centro PK dirbančių pareigūnų veiklos organizavimą, tikino, kad dėl komisariato sujungimo didelių pokyčių nepajuto. Jis neabejoja, kad ir ateityje labai kažkas nesikeis, išliks tos pačios pareigūnų aptarnaujamos teritorijos.

"Iš esmės niekas nesikeičia. Tai, ką dariau iki šiol atlikdama ikiteisminius tyrimus, tą darysiu ir toliau. Tad keičiasi tik pavadinimas. Žinoma, dabar bus taip, kad Panemunės PK darbuotojų darbo sąlygos pablogės dėl persikėlimo į Centro PK pastatą, tačiau tai bus laikinas nepatogumas", – pokyčius vertino Aušra Kalvaitytė, Panemunės PK dirbanti nuo tarnybos pradžios – 28-erius metus.

O štai gyventojai pokyčius pajus. Iš pradžių Šančių, Panemunės gyventojams bus šiek tiek nepatogu dėl to, kad, esant reikalui, teks važiuoti į Centrą. Vėliau Centro, Aleksoto gyventojams teks pratintis komisariato būstinės ieškoti A.Juozapavičiaus prospekte.

Anot viršininkės, beveik pusantrų metų vykusiame eksperimente dėl komisariatų sujungimo pareigūnai buvo raginami aktyviai dalyvauti ir teikti pasiūlymus, kaip geriau organizuoti darbą, išsakyti pastabas dėl galimų trūkumų, taip pat vertinti ir pareigūnų profsąjungos pastebėjimai.

Komisariato viršininkė užtikrino, kad rengiantis šiai reorganizacijai nebuvo numatyta mažinti darbuotojų. Pareigūnų etatų nesumažėjo, skirtumas tas, kad naujame Nemuno PK didžioji dalis užims aukštesnes pareigybes. Viršininkė neslėpė, kad vykstant tokiems pokyčiams darbuotojai sprendžia, kaip jiems geriau, dalis gali palikti ir rinktis kitus policijos padalinius, tačiau manoma, kad tokių tebus apie 10 proc.

Rašyti komentarą
Komentarai (13)

www

Tai jau kažkam pastato centre Kęstučio gatvėje prireikė,jei didesniam kiekiui gyventojų reikės keliauti kažkur į Šančius,Patogumus kuria nežinia kam.

Tas pats

Apgint neapgins, bet baimes jausma trupininiams nusikalteliams teikia kad gali but paristas

Reikia palikti tik

Svirnelį, su jo 140 milicininkų.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS