COVID-19 susirgęs Kauno architektas A. Karalius: sveikatos sistema – pasimetusi | Diena.lt

COVID-19 SUSIRGĘS KAUNO ARCHITEKTAS A. KARALIUS: SVEIKATOS SISTEMA – PASIMETUSI

Koronavirusas neaplenkė ir žinomo Kauno architekto, pastaruoju metu aktyviai pasisakančio prieš tarpukario vilos nugriovimą Žaliakalnyje, Audrio Karaliaus. Architektas papasakojo apie savo savijautą ir neslėpė apmaudo – akivaizdu, kad šiuo metu sveikatos sistema yra pasimetusi.

A. Karaliui koronavirusas patvirtintas paskutinį spalio šeštadienį. „Buvo temperatūra, kosulys, silpnumas. Apie kontaktą aš taip ir likau nesužinojęs – nežinau, kur užsikrėčiau. Šiais laikais, kai pandemija už lango, kiekviena temperatūra kelia nerimą. Norėdamas ir pats suvokti, kas čia vyksta, kad ir aplinkiniams nesukelčiau pavojaus, pasidariau testą ir jis buvo teigiamas“, – pasakojo architektas.

Visas gydymas ir yra – vaikštai į gydytojo Vytauto Kasiulevičiaus feisbuką, žiūri, kas ką mano, žiūri, kokios kitų sergančiųjų patirtys...

Nors jautė kitus koronavirusui būdingus simptomus, tačiau skonio ir kvapo pojūčių A. Karalius praradęs nebuvo. „Čia turbūt kaip kam. Kiek per tą laiką bendravau su sergančiais, keičiamės informacija ir pagrindinis mūsų daktaras yra jo didenybė feisbukas. Simptomai labai įvairūs – koronavirusas tuo ir klastingas. Jis – kaip Putino žmogeliukai Kryme – neapčiuopiamas, labai įvairus, užsimaskavęs. Skonį ir kvapą puikiai jaučiu, apetitas sumažėjo, bet nedingo. Yra silpnumas ir dvi savaites nedingstanti žema temperatūra – tarp 37 ir 38 laipsnių“, – apie savijautą kalbėjo A. Karalius.

Pasak architekto, vos tik virusas pradės trauktis iš jo organizmo, jis skubės atlikti pakartotinį testą. „Žinoma, kai tik kris temperatūra ir suprasiu, kad virusas jau pasitraukia, būtinai. Bet kol kas temperatūra dar laikosi. Stengiuosi apsieiti be jokios chemijos – tik arbatos. Žolininkas, vos sužinojęs apie mano ligą, atvežė savo surinktų žolių. Galiu rekomenduoti, ką jis man paskyrė – siauralapiai gauromečiai, vingio rykštė ir džiovintos goji uogos“, – apie gydymosi metodus pasakojo vyras.

Freepik.com nuotr.

Trūksta informacijos

Anot COVID-19 užsikrėtusio A. Karaliaus, apie virusą internete ir visuomenėje trūksta konkrečios, susistemintos, profesionalios informacijos. Vyro nuomone, internete pateikti sausi, tačiau dažnai nenaudingi faktai. „Jeigu jūs pabandytumėte rasti koncentruotai, vienoje vietoje Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) informaciją apie covidą, simptomus, jo įvairovę, apie gydymąsi namie, apie galimas komplikacijas ir t. t. – jūs tokio tinklapio nerasite. Visas gydymas ir yra – vaikštai į gydytojo Vytauto Kasiulevičiaus feisbuką, žiūri, kas ką mano, žiūri, kokios kitų sergančiųjų patirtys... Tai yra nenormalu. Daug atsakymų covido ligoniai galėtų gauti savitarnos būdu – gal net klausimų, atsakymų sesijoje su profesionaliais daktarais – surinkti keturis, penkis daktarus kaip V. Kasiulevičius – raštingus ir galinčius skirti laiko. Sugrupuoti juos į vieną portalą ir būtų puikus informacinis srautas. O dabar mes visi blaškomės nežinioje“, – apmaudo neslėpė A. Karalius.

Daugybė ligonių neturi kompetencijos įvertinti tas marias informacijos, plaukiojančios internete – ar ji teisinga, patikrinta, ar informacijos šaltinis kompetentingas.

„Daugybė ligonių neturi kompetencijos įvertinti tas marias informacijos, plaukiojančios internete – ar ji teisinga, patikrinta, ar informacijos šaltinis kompetentingas. Apie koroną rasite pilną internetą įvairios medžiagos. Tačiau aš kalbu apie informaciją, kuri būtų praėjusi SAM filtrą, su tam tikru kokybės ženklu. Žmonės blaškosi, skambinėja daktarams, važinėja be reikalo į gydymo įstaigas, užverčia jas nereikalingais kontaktais ir nebūtinais klausimais. Manau, kad čia yra didelis rezervas, kurį reikėtų išnaudoti. Internetas juk ir duoda tą galimybę, kad tu, būdamas saviizoliacijoje, nesiblaškai po miestą ir dalyvauji gydymo procese“, – kalbėjo vyras.

Nors koronaviruso sergamumo rekordai, pasak specialistų, ir toliau augs, Karštojoje linijoje jau darosi karšta. Žmonės pastaruoju metu ypač dažnai dalijasi apmaudu, kad norint prisiskambinti užsiregistruoti COVID-19 tyrimui užtrunka kelias valandas – linija nuolat užimta. Su šia problema susidūrė ir Kauno architektas. Tiesa, kaip teigė jis pats, specialistams prisiskambinti pavyko palyginti greitai. „Aš prisiskambinau per dvi valandas. Tiesiog gulėjau ant telefono ir tiesiog su juo dirbau. Kiti sakė, kad man neblogai pasisekė, nes yra žmonių, kurie visą dieną neprisiskambina. Tai rimta bėda – yra žmonės ir vyresnio amžiaus, ir šiaip yra stresas – nežinai, kaip elgtis. Ir dar negali prisiskambinti“, – apmaudo neslėpė vyras.

Vilmanto Raupelio nuotr.

Visgi panašu, kad žmonėms užsiregistruoti COVID-19 tyrimui nuo šiol taps paprasčiau. Praėjusią savaitę pranešta, kad visi asmenys, pajutę koronaviruso infekcijai būdingus simptomus, užsiregistruoti tyrimui mobiliajame punkte gali ir užpildę specialią anketą interneto tinklalapyje 1808.lt. Tai leis gyventojams registracijos procedūrą atlikti greičiau ir patogiau, nes nereikės skambinti į Karštąją liniją.

Sveikatos sistema – pasimetusi

Man iš dalies sarmata, kad aš nežinau, nuo ko užsikrėčiau. Reiškia, kažkur praleidau įvartį, užsižiopsojęs ar atsipalaidavęs

Kadangi buvo kritęs deguonies kiekis kraujyje, A. Karalius nusprendė vykti į gydymo įstaigą persišviesti plaučius. „Turėjau daktarės siuntimą, paskirtą laiką. Nuvykau į Karščiavimo kliniką. Ten pralaukiau, paaiškėjo, kad yra sugedęs rentgeno aparatas. Karščiavimo klinika ilgai svarstė, ką su manim daryti. Galų gale surašė raštelį ir nusiuntė į buvusią 3-iąją ligoninę Šančiuose. Ten iš vienos vietos nusiuntė į kitą, ten pasakė, kad koronos ligonių neaptarnauja ir išvis turiu iš ten dingti. Pasakė: dinkit, kur norit, važiuokit namo, kvieskit greitąją“, – medikų žodžius prisiminė A. Karalius.

 

 

Audrys Karalius/Justinos Lasauskaitės nuotr.

Visgi, po ilgų klaidžiojimų, vyras buvo nukreiptas tinkama linkme. „Paskui viena medikė pasakė važiuoti į Šilainius. Nuvažiavau į 2-ąją ligoninę, ten vėl – iš vieno galo į kitą... Finale – priėmė ir pasakė, kad pataikiau ten, kur reikia. Viskas truko labai ilgai. Žodžiu, sugaišau devynias valandas. Iš to darau išvadą, kad pati medicinos sistema yra pasimetusi, sutrikusi, nežino, kur siųsti, informacija prieštaringa. Taip neturėtų būti“, – sakė architektas.

Baigdamas pokalbį A. Karalius linkėjo sveikatos. „Man iš dalies sarmata, kad aš nežinau, nuo ko užsikrėčiau. Reiškia, kažkur praleidau įvartį, užsižiopsojęs ar atsipalaidavęs“, – apie klastingą virusą kalbėjo vyras.

Rašyti komentarą
Komentarai (29)

>pilietis

Analitikas būsi?

Pilietis

Kaip lengva valdyti avinu banda

tiesa

Tikrai. Labai teisingai pasakyta! Visokios informacijos pilnas internetas :ir teisingos ir fantazijų bei kliedesių. .Nejaugi labai sudėtinga surinkus visą būtiną sudėti SAM puslapyje ir paskelbti Tik yra vienas bet ... Gerai jei garbus senjoras turi kompiuteri ar artimųjų kurie jam padės, o jeigu ne - eiti pas kaimynus o jie nenori įsileisti , nes bijo. Ir dar. Gerbiamas architektas važinėjo po Kauno ligonines ir ieškojo pagalbos. O ką daryti tam kuris mašinos neturi, kaip jam nuvykti į mobilųjį patikros punktą? Taksi neveš. Šiandien per LRT girdėjau, kad pėsčiomis atvykusį pacientą mobiliajame punkte nepriėmė, nes priima tik atvažiavusius.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS