Darbo vietas Vilkijoje kuria ir turizmas: autobusų stotelėje valgyti nebereikia | Diena.lt

DARBO VIETAS VILKIJOJE KURIA IR TURIZMAS: AUTOBUSŲ STOTELĖJE VALGYTI NEBEREIKIA

Lietuvos Šveicarija vadinamą Vilkiją dviratininkai atrado jau prieš keletą metų. Nereti svečiai šiame pakaunės mieste yra ir vokiečiai, kitų šalių turistai. Šiemet atvykstančiųjų srautus gerokai išaugino savaitgaliais maršrutu Kaunas–Vilkija–Kaunas plaukiojęs laivas "Vilkija".

Tiek minantys dviračių pedalus, tiek Nemuno pakrantėmis nuo laivo denio besigrožintys turistai iki Vilkijos spėja gerokai išalkti. Jauni šio miesto gyventojai čia įžvelgė verslo nišą: pavasarį Vilkijoje, toje pačioje Čekiškės gatvėje, kone viena priešais kitą, pradėjo veikti dvi picerijos. Viena jų jau sukūrė šešias naujas darbo vietas. Kitos savininkas verslą plėtoja toliau ir įsigytoje neveikiančioje parduotuvėje įrengia kavinę. Kai ji pradės veikti, be dviejų picerijos darbuotojų, dar trijų keturių žmonių reikės ir kavinėje. Šios dvylika naujų darbo vietų per metus Vilkijoje bus atsiradusios dėl pagyvėjusio turizmo.

Stotelėje valgyti nebereikia

Sandra Blaževičienė, picerijos "Juodai skanu" bendraturtė patikino – idėją imtis verslo paskatino padidėję turistų srautai. Ši picerija pradėjo veikti šiemet, balandžio 10-ąją. Prieš tai mažučiame namelyje buvo kebabinė. "Susipažinus su jos savininke Ugne Vaitiekaitiene kilo mintis išplėtoti verslą. Tapome verslo partnerėmis, papildėme asortimentą, pradėjome siūlyti ir picas. Mūsų klientai nėra vien Vilkijos gyventojai, todėl ir meniu – įvairus. Turime ir solidžių picų, kurios įtinka ne tik laivu atplaukiantiems kauniečiams, bet ir į Vilkiją užsukantiems užsieniečiams", – džiaugėsi S.Blaževičienė.

2000 – tiek keleivių šiemet į Vilkiją atplukdė "Vilkija".

Iš pradžių dviratininkai ir kai kurie laivu atplaukę iškylautojai, nusipirkę picų, prisėsdavo jų suvalgyti ... šalia esančioje autobusų stotelėje. "Todėl ir nusprendėme, kad reikalinga bent nedidelė terasa, kad užsukusieji galėtų jaukiai ir patogiai įsikurti lauke prie staliukų", – prisipažino jaunoji verslininkė.

Picerijos "Juodai skanu" bendraturtė neslėpė, kad vasaros pradžioje klientų antplūdžio nepajuto, todėl ėmė daugiau reklamuotis. "Mums padėjo ir "Vilijos" kapitonas, išdalydamas keleiviams lankstinukus. Jie kelionės metu galėdavo pageidaujamas picas užsisakyti telefonu, o laivus prisišvartavus, mes pristatydavome karštus gaminius tiesiai į prieplauką. Žmonėms tai labai patogu, rugpjūtį jau sulaukėme antplūdžio, per dieną iškepdavome net 60 picų. Kai kursavo laivas, pasitaikė tokių dienų, kai trečiadienis būdavo geresnė diena nei šeštadienis ar sekmadienis", – tvirtino S.Blaževičienė.

Verslu neapsiribos

Tiek S.Blaževičienė, tiek U.Vaitiekaitienė gimė ir augo Kaune. Abi moteris į Vilkiją atvedė meilė: iš čia yra kilę jų vyrai. Kaunietės ne tik patenkintos gyvenimu šiame mieste, bet ir įsiliejo į bendruomenės veiklą. Nors verslo pradžia nėra lengva, moterys jau parėmė kelis Vilkijos renginius.

"Esu trijų vaikų mama, prieš imdamasi verslo, auginau vaikučius. Puoselėju svajonę rengti seminarus bendruomenėje daugiavaikėms mamos, nusivylusioms gyvenimu ir manančioms, kad jos ir teliks namų šeimininkėmis, kad mažame miestelyje nieko pakeisti negalima. Noriu jas padrąsinti, paskatinti nebijoti imtis veiklos, nes verslas ir šeima yra suderinami", – tvirtino jauna mama.

Picerijos "Juodai skanu" bendraturtės planuoja plėtoti ir verslą. "Vilkijoje ši rinka yra užpildyta, tad rinksimės kitą vietovę, kurioje gyventojų skaičius didesnis, plėsime ir asortimentą, turime neįgyvendintų idėjų", – planais dalijosi S.Blaževičienė.

Plečia valdas

Čia gimęs ir augęs Deividas Dubinskas verslą taip pat pradėjo ne vienas ir piceriją "Sotus kampas" Vilkijoje atidarė kovą. "Taip jau atsitiko, kad likau vienas ir tęsiu su kolega pradėtus darbus", – šypsojosi D.Dubinskas.

Ar dviem tokio pat profilio maitinimo įstaigoms nėra ankšta Vilkijoje? "Neiname per kaimą ir neklausinėjame, kas ką ketina daryti. Ir patys nesiskelbėme, ką esame sumąstę. Kai jau ėmėme įrengti šias patalpas, sužinojome, kad kebabinė taip pat taps picerija. Trauktis nebuvo kur. Pagalvojome, kad konkurentai nėra blogai, bus mums spyris į užpakalį pasistengti dar skaniau gaminti. Laikas parodys, gal išliks abi picerijos, gal kažkam teks imtis kitokios veiklos. Nesame didmiesčio centre, Vilkijoje žmonių skaičius ribotas", – samprotavo jaunasis verslininkas.

Pavasarį Vilkijoje, toje pačioje Čekiškės gatvėje, kone viena priešais kitą, pradėjo veikti dvi picerijos.

Pradėdamas verslą, D.Dubinskas, labiau orientavosi į vietos gyventojus. "Norėjau vilkijiečius aprūpinti skaniu maistu, tačiau dabar papildomų pinigėlių atneša ir iškylautojai laivu, ir dviratininkai. Tačiau kai jie užplūsdavo būriu, nespėdavome visų aptarnauti, kildavo sąmyšis, susidarydavo grūstis. Įsitikinau, kad picerija per ankšta, todėl nusprendžiau plėstis, įsigijau buvusios parduotuvės patalpas ir jose įsirengiu kavinę-piceriją. Ketinu pastatyti keletą biliardų stalų, kad vaikai ir jaunimas turėtų kuo užsiimti, pakabinti televizorių, kad būtų galima stebėti varžybas ir kitas sporto transliacijas, gaminti ir pardavinėti cukraus vatą", – pastebėjimais ir planais dalijosi jaunas vyras.

D.Dubinskas verslo plėtrai bandė pasinaudoti ES parama, tačiau jaunam verslininkui buvo paaiškinta, kad neatitinka kriterijų. Todėl Deividas savomis lėšomis skuba kuo greičiau įsirengti patalpas, kad prasidėjus šaltiems orams ir lietui jau galėtų klientus priimti kavinėje. Kapitalą plėtrai kol kas neša ne picerija, jos savininkas dirba apsaugininku ir remontuoja automobilius.

"Savas kampas" veikia namelyje ant ratų, todėl, D.Dubinsko žodžiais, laivu atplaukiančių ir persikėlusių keltu iškylautojų patogumui būtų nesudėtinga piceriją vasarą įkurdinti prieplaukoje. Vis dėlto jaunas verslininkas abejoja, ar toks sprendimas pasiteisintų finansiškai. "Turiu išvežiotoją, kuris picas pristato 25 kilometrų spinduliu ir į prieplauką laivui atplaukus, manau, kad ir kitą sezoną liksime prie šio modelio", – samprotavo pašnekovas.

Pasiteisinusi naujovė

Kol kas palyginti gražus ruduo Vilkijai leidžia tikėtis, kad turizmo sezonas dar nesibaigė. Tiesa, laivas "Vilkija" praėjusį šeštadienį, pabėręs būrį poilsiautojų, šiemet jau švartavosi paskutinį kartą, o keltas "Vilkynė" dviratininkų ir keliaujančiųjų automobiliais dar laukia iki Vėlinių.

Sezono naujovė – reguliarus reisas Kaunas–Vilkija–Kaunas, startavęs šiemet birželio 1 d., pasak Kauno rajono turizmo ir verslo informacijos centro (KRTVIC) direktorės Emilės Kaminskaitės-Sutkuvienės, labai pasiteisino. "Negalutiniais duomenimis, juo plaukė apie 2 000 keleivių: iškylautojų ir dviratininkų. Šis skaičius tikriausiai yra didesnis, nes buvo ir tokių, kurie plaukė iš tarpinių stotelių: Kačerginės, Zapyškio ar Kulautuvos", – tvirtino E. Kaminskaitė-Sutkuvienė.

Kelionė laivu "Vilkija" buvo ne tik puiki galimybė pasiekti norimą kelionės tikslą, bet ir plaukiant pasigrožėti pakrančių panorama, besikeičiančiais miestų ir miestelių vaizdais, sutvarkytu Pyplių piliakalniu, Sklandytojų kalva, Zapyškio Šv.Jono Krikštytojo bažnyčia.

"Vilkijoje siūlydavome apžiūrėti bažnyčią arba apsilankyti A. ir J.Juškų etninės kultūros muziejuje. Vieni tuo pasiūlymu pasinaudodavo, kiti mieliau užsisakydavo picų ir jomis užkandžiaudami, pasimėgaudavo poilsiu prie Nemuno. Pusantros valandos susipažinti su Vilkija išties yra per mažai – tiek laiko užtenka tik pakilti iki bažnyčios, įkopti į apžvalgos bokštą ir skubėti atgal į laivą. Vis dėlto nusiskundimų dėl laivo nesulaukėme, kaip ir buvo planuota, įvyko 32 reisai",– sakė centro vadovė.

Kadangi laivo bilietai buvo pigūs, pasak E.Kaminskaitės-Sutkuvienės, visai dienai samdyti gidą būtų buvusi per didelė prabanga, todėl KRTVIC parengė lankstinukus, kurie buvo dalijami laive. Lankstinukuose sužymėtos lankytinos ir vietos, kur galima pavalgyti.

Vilkiją vis dažniau aplanko dviratininkai

"Vilkiją vis labiau atranda ir dviratininkai. Nors trasa panemune kol kas nėra visiškai pritaikyta minti pedalus, savivaldybė deda dideles pastangas, kad takas būtų kiek įmanoma patogesnis. Persikėlę keltu "Vilkynė" dviratininkai atgal grįžta jau kita Nemuno puse", – pasakojo E.Kaminskaitė-Sutkuvienė.

KRTVIC direktorei antrino Paulius Chadaravičius, kelto "Vilkynė" savininkas: "Turbūt jau penkeri metai, kai savaitgaliais užplūsta dviratininkai, kai kuriuos jau net pažįstu, nes keliasi faktiškai kiekvieną savaitgalį, o vasarą, kai geras oras – ir vakarais, po darbo".

Vienintelis toks keltas Lietuvoje jau seniai tapo turistų atrakcija. P.Chadaravičius džiaugėsi, kad šis sezonas išties buvo puikus, geresnis nei praėjęs. "Daugiausia jų yra vasarą, dabar srautai jau sumažėję. Vasarą būna dienų, kad perkeliame 30–50 automobilių", – tvirtino kelto "Vilkynė" savininkas.

Vis dėlto, P.Chadaravičius teigimu, rekordinė diena būna lapkričio 1-oji, kai žmonės važiuoja aplankyti artimųjų kapų. Besikeliantieji iš vienos Nemuno pusės į kitą keltu, kelią sutrumpina apie 60 km. Šaltuoju metų laiku, kai keltas ruošiamas naujam sezonui iš Vilkijos į Zapyškį tenka važiuoti per Kauną arba Jurbarką.

GALERIJA

  • S.Blaževičienė, picerijos „Juodai skanu“ bendraturtė patikino – idėją imtis verslo paskatino padidėję turistų srautai.
  • P.Chadaravičius, kelto „Vilkynė“ savininkas džiaugėsi, kad šis sezonas išties buvo puikus, geresnis nei praėjęs.
  • Darbo vietas Vilkijoje kuria ir turizmas: autobusų stotelėje valgyti nebereikia
  • Darbo vietas Vilkijoje kuria ir turizmas: autobusų stotelėje valgyti nebereikia
  • Darbo vietas Vilkijoje kuria ir turizmas: autobusų stotelėje valgyti nebereikia
  • Įsitikinęs, kad picerija – per ankšta, „Sotaus kampo“ savininkas D.Dubinskas įsigijo buvusios parduotuvės patalpas ir jose rengia kavinę-piceriją.
  • Darbo vietas Vilkijoje kuria ir turizmas: autobusų stotelėje valgyti nebereikia
  • Darbo vietas Vilkijoje kuria ir turizmas: autobusų stotelėje valgyti nebereikia
  • Darbo vietas Vilkijoje kuria ir turizmas: autobusų stotelėje valgyti nebereikia
  • Darbo vietas Vilkijoje kuria ir turizmas: autobusų stotelėje valgyti nebereikia
  • Darbo vietas Vilkijoje kuria ir turizmas: autobusų stotelėje valgyti nebereikia
  • Darbo vietas Vilkijoje kuria ir turizmas: autobusų stotelėje valgyti nebereikia
  • Darbo vietas Vilkijoje kuria ir turizmas: autobusų stotelėje valgyti nebereikia
  • Darbo vietas Vilkijoje kuria ir turizmas: autobusų stotelėje valgyti nebereikia
  • Darbo vietas Vilkijoje kuria ir turizmas: autobusų stotelėje valgyti nebereikia
Laimio Steponavičiaus nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Janytė

Nelabai skanios tos picos ir kebabai vilkijiniai

Bronius

Kodėl būtent picerija? Normalaus Lietuviško maisto jau niekur negamina?

nuomonė

Vilkijoje reikėtų sutvarkyti apžvalgos aikšteles ant Nemuno skardžio- parengti architektūrinį projektą,pagal kurį pakeisti asfalto dangą trinkelėmis, baisią tinklinę tvorą- gražiu ažūru. Reikėtų pėsčiųjų tako Vydūno alėjoje nuo kapinių žemyn.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS