Demokratams Kaune rinkimai dar nesibaigė | Diena.lt

DEMOKRATAMS KAUNE RINKIMAI DAR NESIBAIGĖ

Praėjusią savaitę kauniečiai keliavo prie balsadėžių ir rinko naują merą bei miesto tarybą. Demokratams „Vardan Lietuvos“ labai nedaug pritrūko, kad ir jų atstovai būtų taryboje, tad dabar partija siekia, jog būtų perskaičiuoti balsai.

Skundžia rezultatus

Į Kauno miesto tarybą pateko keturių politinių jėgų atstovai iš „Vieningo Kauno“, Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų, Lietuvos valstiečių ir žalių sąjungos bei socialdemokratų. „Vardan Lietuvos“ liko už borto.

Pagal Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) skelbiamus duomenis, savivaldybės tarybos rinkimuose Kaune „Vardan Lietuvos“ surinko 3,99 proc. arba 5321 rinkėjų balsą. Tam, kad partija patektų į tarybą reikėjo perkopti 4 proc. ribą.

Demokratai įsitikinę, kad apylinkėse galėjo būti neteisingai suskaičiuoti balsai, todėl Kauno rinkimų komisijos prašė juos perskaičiuoti. Vietinė komisija skundą atmetė, todėl „Vardan Lietuvos“ kreipėsi į VRK.

L. Balandžio / BNS nuotr.

„Kauniečiai rinkimuose išsakė labai aiškią poziciją ir vėl taryboje valdantiesiems nereikės jokios koalicijos. Dėl to nekyla jokių abejonių, tačiau mūsų atveju yra labai nedidelis balsų skirtumas. Kaune yra labai didelis rinkėjų skaičius, todėl tikėtina, kad rezultatai gali pasikeisti. Pavyzdžiui, Alytaus rajone kitų iniciatyva perskaičiavo ir atsirado papildomų aštuoniolika balsų. Tai Kaunas yra ženkliai didesnis, tas skaičius gali būti visai kitoks. Aišku, perskaičiavus gali balsai pasikeisti ir į kitą pusę.

Žmogus atidirbęs apylinkėse visą dieną ir jau būna pervargęs. Tikrai ne iš piktumo klaidos daromos, o natūraliai iš nuovargio.

Visgi, kai nėra nei 50 balsų skirtumo, balsai turėtų būti perskaičiuojami. Jei merų rinkimuose tokia nuostata galioja, ji turi būti taikoma ir tarybos rinkimuose. Suprantama, kad jei atsiras daugiau balsų, iš kažko teks perimti mandatus. Galvojame, kad galėtumėme taryboje gauti dvi ar net tris vietas. Jei VRK nesutiks perskaičiuoti balsų, kreipsimės į teismą, kuris galiausiai ir išaiškins standartus“, – sprendimą kreiptis dėl balsų perskaičiavimo Kaune komentavo demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ lyderis Saulius Skvernelis.

Žmogiška klaida?

Partijos Kauno skyriaus atstovai tikino, kad balsų perskaičiavimas būtinas dėl galimos žmogiškosios klaidos, kuomet rinkimų naktį nemažai žaidžia ir komisijos narių nuovargis.

„Štabas suskaičiavo, kad mums pritrūko dvylikos balsų arba vienos šimtosios procento, kad patektumėme į tarybą. Man atrodo realu, kad balsai galėjo būti netinkamai suskaičiuoti, nes man seniau pačiam ne kartą teko dalyvauti komisijose ir žinau, kad žmogus atidirbęs apylinkėse visą dieną ir jau būna pervargęs. Tikrai ne iš piktumo klaidos daromos, o natūraliai iš nuovargio.

Manau, kad čia galėjo būti žmogiška klaida. Šiaip esu įsitikinęs, kad būtų balsų daugiau, nes iš to ką man pasakojo štabo vadovas, rinkimų metu buvo daug nusiskundimų. Vieni du kartus neperskaičiavo, kiti jau pusiau miegodami darė, ne viską antspaudavo, dėl to galėjo atsirasti netikslumų“, – kalbėjo demokratų „Vardan Lietuvos“ Kauno skyriaus pirmininkas ir buvęs kandidatas į Kauno mero postą Gintautas Labanauskas.

Jis patvirtino, jei VRK nesutiks perskaičiuoti balsų, centrinės partijos atstovai ketina skųstis teismui. Jei visgi po perskaičiavimo paaiškėtų, kad „Vardan Lietuvos“ peršoko būtiną 4 proc. rinkimuose dalyvavusių rinkėjų balsų kartelę, miesto taryboje atsirastų du demokratų atstovai.

Pagal rinkėjų reitinguotus politikus, demokratų sąjungą „Vardan Lietuvos“ taryboje atstovautų G. Labanauskas ir Edita Gudišauskienė.

Gintautas Labanauskas/Vilmanto Raupelio nuotr.

Spręs dėl perskaičiavimo

VRK „Kauno dienai“ patvirtino, kad demokratų skundas yra gautas. Jį kaip tik penktadienį numatyta svarstyti.

„Galiu patvirtinti, kad Vyriausioji rinkimų komisija kovo 8 d., po pietų, gavo Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ skundą dėl Kauno miesto savivaldybės rinkimų komisijos sprendimo netenkinti atstovų prašymo perskaičiuoti visus Kauno miesto savivaldybės visų apylinkių rinkėjų balsus.

Gautas skundas, tikėtina, bus nagrinėjamas kovo 10 d. vyksiančiame Vyriausiosios rinkimų komisijos posėdyje“, – dienraščiui nurodė VRK atstovė spaudai Indrė Ramanavičienė.

GALERIJA

  • Demokratams Kaune rinkimai dar nesibaigė
  • Demokratams Kaune rinkimai dar nesibaigė
  • Demokratams Kaune rinkimai dar nesibaigė
  • Demokratams Kaune rinkimai dar nesibaigė
  • Demokratams Kaune rinkimai dar nesibaigė
  • Demokratams Kaune rinkimai dar nesibaigė
  • Demokratams Kaune rinkimai dar nesibaigė
  • Demokratams Kaune rinkimai dar nesibaigė
L. Balandžio / BNS nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (6)

gyvensim ir stebėsim

Lai perskaičiuoja, bus įvairesnė ir stipresnė opozicija. Socdemų lyderis Razmislevičius dirba savivaldybės įmonėje, įdomu ar socdemai rėkdami apie socilinį teisingumą nesusiporuos su krabistais. Bet kad juos palaikys - tai faktas, kitaip Dariuks skris iš to darbo. Nors iš kitos pusės, pats krabas cypavo, kad jau ko ko nedaleis, kad Tarybos nariai dirbtų savivaldybės įmonėse.

Amerikonas

Ir jūs dar tikite, kad renkate jūs??? :D

Jeigu svirneliniai turi daug finingų

balsai bus perskaičiuoti jų naudai. Koncstervatorijos daininykas jų jau nelabai tur, nes nusipirko barborą. Tai matomai ir neskūs.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS