Lankytojai nustėro: kino teatre „Cinamon“ alkoholis liejasi laisvai | Diena.lt

LANKYTOJAI NUSTĖRO: KINO TEATRE „CINAMON“ ALKOHOLIS LIEJASI LAISVAI

Įpusėjus antriesiems metams, kai parduotuvėse apribotas prekybos alkoholiu laikas, nepašykštėta ir kitų draudimų, kauniečiui įtarimų sukėlė kino teatre "Cinamon" veikiančio baro veikla.

Nustebino prekybos vieta

Dienraščio atliktas tyrimas nuogąstavimus patvirtino – specialistai aptiko galimų pažeidimų. Kavinės-baro atstovai sulauks įspėjimo.

Sekmadieniais, kai jau po pietų alkoholiniai gėrimai prekybos centrų skyriuose neparduodami, lankytojų iki vėlumos laukia restoranai, kavinės, barai, kur parduodamas pilstomas alkoholis, vartojamas vietoje.

"Sekmadienį buvau "Cinamon" kine, "Megoje". Nustebau pamatęs, kad prie kasos, kur prekiaujama bilietais į kiną ir spragėsiais, maždaug apie 21.30 val. parduodamas ir alus, įdėtas į plastikinę tarą, tačiau neišpilstytas", – pasakojo su redakcija susisiekęs kaunietis.

Pasak jo, ši situacija gerokai suglumino ir privertė sunerimti dėl dvigubų standartų, kurie, jei ir galioja vieniems, nebūtinai galios kitiems.

Keista, juk sekmadieniais svaigiaisiais gėrimais leista prekiauti tik iki 15 val.

"Priėjau prie alų pirkusių vyrų ir pasiteiravau: gal nealkoholinis? Tačiau šie patvirtino – alkoholinis. Keista, juk sekmadieniais svaigiaisiais gėrimais leista prekiauti tik iki 15 val. Įdomu, tai juk – vieša erdvė, kurioje galima sutikti nemažai nepilnamečių. Pavyzdžiui, per sporto rungtynes salėje neleidžiama vartoti alkoholio, o čia galima netgi kine?" – nuostabos neslėpė skaitytojas.

Skaitytojo nuotr.

Primename, kad Seimo priimtose Alkoholio kontrolės įstatymo pataisose, įsigaliojusiose nuo 2018 m., nutarta, jog alkoholio vartojimas uždraustas sporto varžybų metu salėse, kuriose jos vyksta. Tačiau mugėse ir mokamuose bei nemokamuose masiniuose renginiuose gali vykti prekyba tik silpnais alkoholiniais gėrimais iki 7,5 proc. etilo alkoholio koncentracijos.

Parduoda skardinėse

Kaip dienraščiui paaiškino kino centro "Cinamon" vadovė Asta Norvilienė, kino centro baro zonoje ne tik prekiaujama bilietais į kino filmų seansus, bet ir kitomis prekėmis, esančiomis asortimente, įskaitant ir silpnuosius alkoholinius gėrimus.

"Visus lankytojus, nepaisant to, įsigijo jie bilietus į kino seansus ar ne, aptarnauja "Cinamon" kasų darbuotojai. Taip, čia galima įsigyti ir alkoholio kaip ir kitose kavinėse – iki 22 val. Įsigytą alkoholio pakuotę atidarome. Tad, atsižvelgiant į reikalavimus, žmogus negali jos išsinešti. Tačiau gali prisėsti ir atsigerti prie staliukų. Garantuojame – tikrai laikomės visų taisyklių", – tikino pašnekovė.

Šioje kavinės statusą turinčioje vietoje alkoholis į bokalus, stiklines ar taures nepilstomas. Jei klientas neįnoringas – gerti teks tiesiai iš skardinės.

Shutterstock nuotr.

"Alkoholio į papildomą tarą neišpilstome, nes mums galioja tokios taisyklės, kurios taikomos gausaus susirinkimo objektams, kur nėra stiklinių alaus butelių. Tačiau pakuotę pirkėjui atidarome. Kaunietis, pastebėjęs, kad klientui buvo duota papildoma tara alkoholiniam gėrimui įpilti, neturėtų interpretuoti to kaip kažko blogo. Ne visi juk mėgsta gerti iš skardinės. Jei lankytojas paprašė papildomos taros, darbuotojas prie šaldytuvo atidaręs skardinę, ant viršaus uždėjo papildomą puodelį. Mūsų aptarnavimo taisyklės to nedraudžia", – aiškino A.Norvilienė.

Į salę su gėrimais

Pasidomėjus, kaip pavyksta kontroliuoti alkoholinių gėrimų įsigijusių klientų srautus, kad šie nusipirkę tiesiog neišsineštų svaigalų, kino centro "Cinamon" vadovė užsiminė, kad klientų nesivaiko.

"Nemanau, kad atidarytą pakuotę kažkas kažkur neštųsi. Žmonėms tai tiesiog nepatogu. Visi žiūrovai, kurie ateina į kino centro "Cinamon" zoną, dažniausiai apsiperka prie pat įėjimo ir eina į kino salę", – įsitikinusi ji.

Kauniečio pastebėjimas pasitvirtino, kaip teigė A.Norvilienė, į kino salės vidų galima įsinešti ne tik spragėsių ar kitų užkandžių, gaiviųjų gėrimų, bet ir lengvųjų svaigalų, įsigytų prie baro.

Paklausta, ar skiriamas papildomas dėmesys tiems atvejams, kai žiūrovas į kino salę įžengia nešinas skardine alkoholinio gėrimo, atsižvelgiant į tai, kad laisvalaikį leisti čia ateina ir nepilnamečiai, "Cinamon" atstovė į klausimą atsakė klausimu.

Skaitytojo nuotr.

"O restorane, kai suaugusieji užsisako alaus, vaikai šalia nebesėdi? Mes užtikriname, kad, atsižvelgiant į įstatymus, alkoholis nebūtų parduodamas nepilnamečiams. Tačiau kino seansų specialiais skiriamaisiais ženklais, kad vienas ar kitas lankytojas nusipirko alaus ir, pavyzdžiui, dėl to turėdamas šeimos bilietą negalės patekti į salę, nežymime", – akcentavo ji.

A.Norvilienė teigia pastebinti, kad klientai tampa sąmoningesni, nes, lyginant kelerių pastarųjų metų statistiką, alkoholio vartojimas smarkiai sumažėjo, išaugo nealkoholinių gėrimų paklausa.

Baras be stalelių?

Klausimų sukėlė kino centro vadovės teiginys, kad "Cinamon" priklausančioje zonoje nusipirkę užkandžių, gaiviųjų gėrimų ar alkoholio lankytojai gali prisėsti prie stalelių užkąsti ar atsigerti. Kauniečio atsiųstose nuotraukose stalelių, deja, nematyti, išskyrus tuos, kurie stovi netoli įsikūrusios greitojo maisto užkandinės.

"Stalelių, deja, neturime – tik minkštasuolius", – paklausta apie galimybę prisėsti, pečiais gūžtelėjo "Cinamon" kino centro darbuotoja.

"Staleliai yra. Zona naudojamės bendrai su "Hesburger", nes esame jų patalpų nuomininkai. Todėl tiek šios greitojo maisto užkandinės lankytojai, tiek žmonės, atėję į kino seansus, turi galimybę ten prisėsti. "Hesburger" priklauso tik prekystaliai, o sėdimoji zona – bendra", – pareiškė A.Norvilienė.

Nieko nelaukdama "Cinamon" kino centro vadovė suskubo ginti ir personalą, neva jie nesuklydo pasiūlydami prisėsti ant minkštasuolių. Esą sėdimomis vietomis prie stalelių "Hesburger" užkandinėje nepiktnaudžiaujama.

Skaitytojo nuotr.

"Nesame suinteresuoti, kad "Hesburger" zonoje laukdami kino seanso sėdėtų daug žmonių, nes šią erdvę mes dalijamės kartu. Todėl nesistengiame, kad žiūrovai prie stalelių praleistų daug laiko. Mūsų tikslas, kad žmogus ateitų, nusipirktų ir eitų į kino salę. Tačiau, jei tokių atsiranda, jie tikrai gali sėdėti, jų niekas nepakelia iš vietos", – meistriškai iš situacijos bandė išsisukti pašnekovė.

Sulauks įspėjimo

Aiškinantis, ar kino centrui "Cinamon" priklausančiame bare nebuvo pažeisti įstatymai, dienraštis uždavė klausimų Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento (NTAKD) atstovams.

NTAKD Tabako ir alkoholio kontrolės skyriaus vedėjas Rokas Daknys, įsigilinęs į kauniečio pastebėtas detales, aptiko tikėtinų pažeidimų.

"Aprašytu atveju, kai sekmadienį, apie 21.30 val., įmonė pardavė alų ar kitą alkoholinį gėrimą, turėjo juos išpilstyti iš skardinės į vartoti skirtą tarą – bokalą, stiklinę ir užtikrinti, kad alkoholiniai gėrimai būtų vartojami kavinės-baro patalpose. Todėl galimai buvo pažeistos įstatymų nuostatos", – pabrėžė jis.

Pašnekovo teigimu, kino teatro "Cinamon" kavinėje pirmadieniais–šeštadieniais alkoholiniai gėrimai gali būti parduodami vartoti vietoje ar išsinešti nuo 10  iki 20 val., o nuo 20 iki 2 val. – leidžiama parduoti tik pilstomus alkoholinius gėrimus, t. y., išpilstytus iš gamyklinės taros ir tik vartoti vietoje, o sekmadieniais – nuo 10 val. iki 15 val. vartoti vietoje ar išsinešti, nuo 15 val. iki 2 val. – tik pilstomus ir tik vartoti vietoje.

Fiasko patyrė ir užtikrintas kino centro "Cinamon" vadovės A.Norvilienės teiginys, kad į kino salę galima įsinešti įsigytus svaigalus, nepaisant to, jei filmo seansą tuo pat metu stebės ir nepilnamečiai asmenys.

Kaip teigė NTAKD atstovas, kino teatro salė nėra kavinės-baro patalpa, tai yra vieša vieta, kurioje vartoti alkoholinius gėrimus draudžiama bet kuriuo paros metu.

"Siekiant išvengti tokių pažeidimų, ateityje įmonė privalės užtikrinti, kad kino teatro klientai, įsigiję alkoholinių gėrimų, juos suvartotų kavinės-baro patalpose – erdvėje prie kino salės, kurioje prekiaujama alkoholiniais gėrimais. Atsižvelgę į pateiktą informaciją, įspėsime įmonę dėl galimai daromų teisės aktų pažeidimų", – patikino pašnekovas.

Pasiteiravus, kaip reaguojama į faktą, kad kavinės statusą turinčioje vietoje nėra atskirų stalelių, o jais dalijamasi, R.Daknys dėl to priekaištų nepažėrė. "Įmonės viešojo maitinimo patalpas, kuriose teikiamos paslaugos, įsirengia savo nuožiūra. Kitaip tariant, to teisės aktai nereglamentuoja", – pridūrė jis.

GALERIJA

  • Lankytojai nustėro: kino teatre „Cinamon“ alkoholis liejasi laisvai
  • Lankytojai nustėro: kino teatre „Cinamon“ alkoholis liejasi laisvai
  • Lankytojai nustėro: kino teatre „Cinamon“ alkoholis liejasi laisvai
Skaitytojo nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (18)

Paprastas

MAN nekyla noro paziureti i zmogaus stikline ir isitikinti, kad skardine yra atidaryta. Nera tokio poreikio. Cia zmogui yra problemu su galvos neuronais - ju nera pas ji.

Kaunietis

Gaidzio asara nepatinka uostik pimpa!

Pilietis

Ožys
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS