Gamtoje – raudonos linijos: nežinantiems ribų gresia baudos | Diena.lt

GAMTOJE – RAUDONOS LINIJOS: NEŽINANTIEMS RIBŲ GRESIA BAUDOS

Atbudusi gamta traukia keliauti į miškus, paupius ir paežeres, tačiau reikia žinoti ir ribas. Ypač tiems, kurie pernelyg prisirišę prie automobilių.

Pažeidėjų nemažėja

Aplinkos apsaugos departamento (AAD) atstovė Lina Lapėnaitė „Kauno dienai“ sakė, kad nemažėja į gamtą automobiliais atvažiuojančių pažeidėjų.

„Nors dėl neteisėto automobilių statymo nustatoma nemažai pažeidimų, teigti, kad žmonės ignoruoja ar nežino automobilių statymo gamtoje taisyklių, negalime. Daugiau asmenų laikosi taisyklių, nei nesilaiko“, – tvirtino specialistė.

Į redakciją skambinusi „Kauno dienos“ skaitytoja turėjo kitokią nuomonę. Jos pastebėjimu, vos tik atšilus orams ir suvešėjus žalumai, kai kurias vietas prie Nemuno tiesiog užplūdo automobiliai.

„Kai kurie privažiuoja taip arti, kad iš automobilio salono būtų galima žvejoti. Gal jie taip ir daro. Ne visi suvokia, kad su automobiliu braudamasis prie pat upės netenki galimybės pamatyti viso gamtos žavesio ir, kas svarbiausia, trukdai kitiems ne vietoje pastatęs savo metalo dėžę“, – išsakė savo priekaištus ilgus pasivaikščiojimus gamtoje mėgstanti moteris.

Apsaugos juostos

AAD atstovė L.Lapėnaitė pabrėžė: jei prie vandens telkinio vykstama automobiliu, svarbu nepamiršti pakrančių apsaugos juostų.

Pakrančių apsaugos juostose draudžiama statyti motorines transporto priemones arčiau kaip 25 m iki vandens telkinio kranto. Kai šlaitas status, atstumas skaičiuojamas nuo kranto linijos. Be to, jei vandens telkinys yra saugomoje teritorijoje, atstumas iki vandens turi būti dvigubas, t.y. ne mažiau kaip 50 m.

Už pakrančių apsaugos juostų pažeidimą gali būti skiriamas įspėjimas arba 30–140 eurų bauda.

Taisyklių svarbu laikytis ir žvejams, kurių pastarosiomis dienomis prie upių ir ežerų itin daug.

Ribojimai miškuose

Aplinkosaugininkai primena, kad prieš pradėdami žvejybą ir žvejybos metu, išskyrus atvejus, kai žvejojama nuolat keičiant žvejybos vietą arba žvejojama iš vandens transporto priemonės, asmenys privalo visas komunalines atliekas, esančias 5 m spinduliu nuo žvejybos vietos, surinkti ir išvežti į komunalinių atliekų surinkimo konteinerius.

Vos tik atšilus orams ir suvešėjus žalumai, kai kurias vietas prie Nemuno tiesiog užplūdo automobiliai.

Už tokių reikalavimų ignoravimą skiriamas įspėjimas arba 10–60 eurų bauda.

Atkreipiamas dėmesys į lankymosi miške taisykles. Jos nustato, kad motorinėmis transporto priemonėmis įvažiuoti į mišką ir po jį važinėti galima tik keliais. Statyti transporto priemones miškuose galima tik tam skirtose transporto priemonių stovėjimo (parkavimo) aikštelėse arba kelio pakraštyje, užtikrinant galimybę keliu važiuoti kitoms transporto priemonėms. Statant transporto priemonę kelio pakraštyje, būtina stengtis neužvažiuoti ant samanų, kerpių, uogienojų.

Žolė – saugoma

Už neteisėtą važiavimą per žolės dangą, miško paklotę motorinėmis transporto priemonėmis skiriamas įspėjimas arba 20–140 eurų bauda.

Jei žolės danga ar miško paklotė buvo sužalota arba sunaikinta, bauda didėja iki 300 eurų.

„Taip pat vairuotojai turi žinoti, kad teritorija, kurioje, sprendžiant iš tam tikrų požymių, dažnai važinėjama ar statomos motorinės transporto priemonės, nelaikoma keliu ar aikštele. Taigi, išvažinėta pieva ar miško paklotė – nėra kelias“, – priduria aplinkosaugininkė.

Lankantis miške svarbu nepamiršti, kad taisyklės fiziniams asmenims draudžia kurti laužus ir naudoti atvirą ugnį, išskyrus viešojo naudojimo poilsio objektuose įrengtas ir atitinkamai pažymėtas laužavietes, mėtyti neužgesintus degtukus, nuorūkas ir kitus daiktus, galinčius sukelti gaisrą.

Pažeidus šiuos reikalavimus asmenims taikoma atsakomybė – įspėjimas arba 20–50 eurų bauda.

„Atsakingiems poilsiautojams nereikia kalbėti apie tai, kad negalima šiukšlinti. Deja, šiukšlintojų vis tiek yra. Jiems gresia bauda nuo 20 iki 50 eurų“, – pabrėžė L.Lapėnaitė.

Rašyti komentarą
Komentarai (18)

Anonimas

Kodėl motorinėmis valtimis ,kateriais galima plaukioti vandens telkiniuose ,o automobilius reikia statyti 25m.iki vandens ,ar kas tikrina laivininkus.

Abc

Na taip lengviausia yra nubausti paprasta zmogeliuka,o kai kerta miska,tai viskas gerai

Turistas

Nežinau Lietuvoje paežerės,kad laisvai galėtum privažiuoti,viskas prixvatizuota
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS