Geri norai apkarto: organizuojama akcija Romainius paskandino šiukšlėse | Diena.lt

GERI NORAI APKARTO: ORGANIZUOJAMA AKCIJA ROMAINIUS PASKANDINO ŠIUKŠLĖSE

Kauno savivaldybei internete paskelbus informaciją, kad rugpjūčio 6 dieną Šilainių seniūnijos teritorijoje apvažiavimo būdu bus surenkamos specifinės atliekos, Romainių gyventojai tikėjosi apsivalyti namus nuo nereikalingų šiukšlių. Tačiau atliekomis tenykščiai nemenkai užvertė pagrindinės mikrorajono gatvės teritoriją, kuri nuo šiukšlių vaduojama itin vangiai.

Gyventojai spėja, jog bendrovės „Kauno švara“ darbuotojus gerokai nustebino Romainių gatvėje prieš posūkį į Medekšinės gatvę esančioje vaikų žaidimų aikštelėje paliktų specifinių atliekų gausa.

Šiukšlių krūva nuolat didėja

Praėjus dienai nuo vakar vykdytos švarinimosi akcijos, šiandien minėtoje vietoje teberiogso didžiulė krūva gyventojų čia paliktų nereikalingų šiukšlių: antrinių žaliavų, didžiųjų, elektros ir elektroninės įrangos bei statybinių ir tekstilės atliekų.

„Šiukšlių privežtas visas kalnas, kuris vis pildomas. Tačiau „Kauno švaros“ automobilis teritorijoje buvo pastebėtas tik antradienį, šiandien darbai kol kas nevykdomi. Kyla klausimas, ar tinkamai organizuota ši akcija, ar gerai parinkta jos vieta, ar sparčiai vykdomas šiukšlių išvežimas?“, – piktinosi į portalo kauno.diena.lt redakciją kreipęsi romainiškiai.

Papiktino parinkta vieta

Šalia vaikų žaidimų aikštelės smarvė didžiausia. Reikėjo bent skelbimą parašyt, kad čia bus šiukšlynas!

Nemenkas sujudimas dėl to kilo ir socialiniame tinkle. Kol vieni gyventojai plūdosi matydami bjaurų šiukšlynu paverstos Romainių gatvės vaizdą, kiti reagavo ramiau, ramindami, kad visa tai – laikina situacija. „Gerai, kad bent per akciją ir ne į pamiškę. Kuriam laikui pagadinti vaizdą nėra blogiausia dalis“, – komentavo Paulius.

Tačiau pastarieji žodžiai nenuramino prie diskusijos prisijungusios Vytautės. Gyventoja toliau laidė kritikos strėles dėl netinkamai parinktos vietos šiukšlėms krauti ir prastos komunikacijos tarp gyventojų bei iniciatyvos sumanytojų.

„Šalia vaikų žaidimų aikštelės smarvė didžiausia. Reikėjo bent skelbimą parašyt, kad čia bus šiukšlynas! Nes, pavyzdžiui, aš apie šitą „akciją“ sužinojau tada, kai važiuodama pro šalį iškviečiau policiją, pamačiusi, kai iš sunkvežimio pilamos šiukšlės“, – pasakojo ji.

Gyventojai nesilaiko nurodymų?

Pasak bendrovės „Kauno švara“ atstovų, kartu su miesto savivaldybės žinia pirmą kartą vykdžiusių šią švarinimosi akciją, Šilainių seniūnijoje buvo surinkta virš 70 tonų atliekų. Iniciatyva, jų teigimu, pasiteisino su kaupu.

Nepaisant to, šis skaičius nuolatos auga, dalis gyventojų esą nesilaiko specialiųjų atliekų surinkimo akcijos taisyklių ir sukuria savavališkus „sąvartynus“.

„Šilainių seniūnijoje, į kurią buvo įtraukti ir Romainiai, buvo nustatyti ir viešai paskelbti 26 atliekų surinkimo adresai ir, nepaisant to, kad gyventojai atliekas galėjo palikti tik nurodytose vietose, vien Šilainių seniūnijoje sukrovė virš 50 savavališkų ir surinkimo sąraše nenurodytų atliekų krūvų“, – detales apie suskaičiuotus rezultatus detalizavo „Kauno švaros“ viešųjų ryšių specialistas Jonas Tumpa.

Kaip teigė pašnekovas, buvo skelbta, kad atliekos turi būti suneštos iki 11 val. surinkimo dieną arba paliktos iš vakaro. Tačiau esą pastebėta, kad gyventojai nesilaiko nurodytų grafikų – jau išvežus atliekų krūvas, ar net kitą dieną po numatytos akcijos. 

Skųs pareigūnams

„Būtent Romainių g. 15, prie vaikų žaidimų aikštelės, akcijos dieną buvo važiuota tris kartus, tačiau pastebima, kad ši atliekų krūva nuolatos pildoma ne akcijos metu suneštomis atliekomis. Visi tokie atvejai, kurie yra užfiksuoti ne akcijoje nurodytu laiku, yra siunčiami Viešosios tvarkos skyriui, Šilainių seniūnijai ir Kauno miesto policijai. Už atitinkamus viešosios tvarkos nusižengimus bus taikoma administracinė nuobauda ir skiriama piniginė bauda iki kelių tūkstančių eurų“, – įspėjo bendrovės atstovas.

Paklaustas, kokiu tikslu pirmą kartą sumanyta suorganizuoti tokio tipo švarinimosi akciją, J. Tumpa akcentavo, kad tokiu būdu siekta padėti gyventojams, kurie neturi savo transporto priemonių ar fizinių galimybių nuvežti susikaupusias atliekas į atliekų surinkimo aikšteles.

„Tikimės, kad ateityje miestiečiai laikysis duotų nurodymų ir išlaikys švarią aplinką“, – vylėsi jis.

Kaip ketvirtadienio popietę portalui kauno.diena.lt pranešė J. Tumpa, šiuo metu atliekų surinkimo taškas Romainiuose – sutvarkytas.

Rašyti komentarą
Komentarai (15)

Anonimas

įleisk kipšą į bažnyčią, jis ir ant altoriaus užlips. Parašyta kur ir iki kada vežti galima.

Laura

Nemokama akcija, o atsiranda žmonių kuriems netinka. Taisyklės tikrai buvo skelbiamos. Visada galima šiukšles vežti NEMOKAMAI į atliekų surinkimo aikšteles, tačiau visi nori, kad viskas būtų padėta ant lėkštutės.

Anonimas

Lietuvis yra kaip kiaulė. Tik kiaulė švaresnė.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS