„Giraitės vandenų“ suplanuoti darbai sparčiai juda į priekį | Diena.lt

„GIRAITĖS VANDENŲ“ SUPLANUOTI DARBAI SPARČIAI JUDA Į PRIEKĮ

Nors suplanuotus darbus bendrovė „Giraitės vandenys“ gali pradėti tik pavasarį, kai išeina pašalas ir pradžiūsta žemė, keletas objektų jau rikiuojasi užbaigtų darbų sąraše.

Šiemet užbaigta nuotekų tinklų plėtra Karmėlavos aglomeracijoje, vandentiekio tinklų rekonstrukcija Piliuonos k., Taikos pl. (Taurakiemio seniūnija), nuotekų tinklų rekonstrukcija Užliedžių k., Ledos g. (Užliedžių seniūnija). Girionių k., Piliuonos g. (Taurakiemio seniūnija), suremontuota nuotekų siurblinė, o Giraitės k. (Užliedžių seniūnija) vandenvietėje įrengtas papildomas vandens filtras ir automatizuoti vandens gerinimo įrenginiai.

Dirbama keliose seniūnijose

Tuo darbai Užliedžių seniūnijoje nesibaigė: Užliedžių k., Erdvės g., plečiami vandens gerinimo įrenginiai, toje pačioje gatvėje klojami nuotekų tinklai iki nuotekų valymo įrenginių, Giraitės k. gręžiami arteziniai gręžiniai.

Nauda: nuotekų valymo įrenginiai į aplinką grąžina išvalytą vandenį. / KRS nuotr.

Šiuo metu darbai verda ir kitose Kauno rajono seniūnijose. Bubių k. (Batniavos seniūnija) rekonstruojami vandens tinklai, nuotekų tinklų plėtra vykdoma Ežerėlyje, Miško g. ir Juodalksnių g., bei Voškonių k., Taikos g. (Domeikavos seniūnija). Pastarajame objekte darbus planuojama baigti iki šių metų liepos. Tuomet prie naujai įrengtų tinklų galės prisijungti net 32 būstai.

Vandentiekio tinklų rekonstrukcija šiuo metu vyksta Ilgakiemio k. (Garliavos apylinkių seniūnija) ir Piliuonos k., Klevų g. (Taurakiemio seniūnija).

Ramučių k. Parko g. (Karmėlavos seniūnija) plečiami vandentiekio ir nuotekų tinklai, sužiedinamas vandentiekis. Siekiant užtikrinti reikiamą vandens kiekį Karmėlavos, Ramučių ir LEZ poreikiams Karmėlavos miestelyje įrengiamas artezinis gręžinys.

„Giraitės vandenų“ darbų poligonu tapo ir beveik dešimt Raudondvario gatvių. Vandentiekio ir nuotekų tinklų plėtra vykdoma Karnavės, Prokupio, Kanapyno ir Paberupio g., o Pakalnės, Lakštingalų take, M.Valančiaus, Kalnų g. ir Taikos take – nuotekų tinklų plėtra.

Sąrašas – ilgas

Bendrovė jau padėjusi pamatus ir kitiems darbams. Pagirių k. (Čekiškės seniūnija) baigti vandentiekio tinklų, artezinio gręžinio ir vandens gerinimo įrenginių ir nuotekų tinklų rekonstrukcijos Daugėliškių k. (Vilkijos apylinkių seniūnija) projektavimo darbai. Rengiamas Bubių k. (Batniavos seniūnija) nuotekų valymo įrenginių rekonstrukcijos ir nuotekų tinklų plėtros šio kaimo Parko g. ir Darbininkų g. techniniai darbo projektai.

Kadangi nuotekų tinklų plėtra numatyta ir Neveronių k. Ramučių g., Davalgonių g., Daugėlių g., Akacijų g., taip pat vykdomi šio objekto projektavimo darbai. Šio kaimo Šlamučių g. ir Purienų g. suplanuota įrengti paviršinių (lietaus) nuotekų tinklus – darbai tokioje pat stadijoje, kaip ir prieš tai minėtame objekte.

Pasak UAB „Giraitės vandenys“ direktoriaus Andriaus Dzevyžio, šiemet vandens tiekimo ir nuotekų surinkimo tinklai taip pat bus plečiami Vandžiogaloje, Vilkijoje, Vilkijos apylinkių ir kitose seniūnijose. Iš viso 2022 m. planuojama įrengti 4,1 km vandens tiekimo ir 9,4 km nuotekų šalinimo tinklų.

Skaičiuojama, kad, atlikus šiuos darbus, centralizuotai tiekiamu geriamuoju vandeniu galės naudotis 79 būstų gyventojai, o 472 būstų gyventojai turės galimybę prisijungti prie nuotekų šalinimo tinklų. Be to, šiemet užsibrėžta rekonstruoti 1,6 km vandens tiekimo ir 1,8 km nuotekų surinkimo tinklų.

Nauda: nuotekų valymo įrenginiai į aplinką grąžina išvalytą vandenį. / KRS nuotr.

A.Dzevyžis sakė, kad pagal darbų apimtis ir investicijas šiemet  didžiausi bus Raudondvaryje vykdomas Viešųjų investicijų plėtros agentūros, Kauno rajono savivaldybės ir bendrovės „Giraitės vandenys“ finansuojamas projektas ir Bubiuose (Batniavos seniūnija) vykdoma vandens nuotekų tinklų plėtra. Būtent ši seniūnija patenka tarp keturių, kuriose šiemet numatyta daugiausia darbų. Kitos trys – Ežerėlio, Vandžiogalos, Raudondvario.

Šiuo metu bendrovė eksploatuoja 71 vandenvietes, 154 artezinių gręžinių, 30 nuotekų valymo įrenginių, 123 nuotekų siurblines, 45 geriamojo vandens gerinimo stotis.


Komentaras

Antanas Nesteckis, Kauno rajono mero pavaduotojas:

Vandentvarkos infrastruktūros plėtrai pakaunėje šiemet skirta net 5 mln. eurų, arba beveik 50 proc. daugiau nei 2021 m. Žymų padidėjimą lėmė ne išaugusios darbų ir medžiagų kainos, nes tvirtindami Kauno rajono savivaldybės biudžetą apie tai nekalbėjome.

Didinti investicijas į šią sritį verčia didžiulė plėtra, nuolat kylantys nauji gyvenamieji kvartalai. Be to, infrastruktūra dėvisi ir sensta, ją reikia atnaujinti. Lėšų poreikis yra didžiulis, tačiau daugiau dėmesio norime skirti ne tik vandentiekio ir nuotekų tinklams plėsti ir atnaujinti, bet ir keliams.

Gyvenvietės plečiasi labai sparčiai, o naujakuriai nori gerų gyvenimo sąlygų. Nepamirštame ir atokiau nuo miesto esančių vietovių; gerindami čia gyvenančių žmonių buities sąlygas, kartu atliepiame ir ES raginimus ir reikalavimus saugoti ir tausoti gamtą.

GALERIJA

  • Nauda: nuotekų valymo įrenginiai į aplinką grąžina išvalytą vandenį.
  • Vanduo: bendrovė eksploatuoja 45 geriamojo vandens gerinimo stotis.
  • Nauda: nuotekų valymo įrenginiai į aplinką grąžina išvalytą vandenį.
  • Antanas Nesteckis
  • Dydis: pagal darbų apimtis ir investicijas šiemet bus didžiausi Raudondvaryje vykdomas projektas ir Bubių k. vandens nuotekų tinklų plėtra.
KRS nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Aras

Darbas Giratitėje neužbaigtas iki galo - dėl padidėjusių valymo apimčių padidėjo oro tarša - kvapai su vakarų ir pietryčių vėjais atplaukia į Kuluatuvą, tad kurortas "pasidabino" naujais akcentais,kurių tikrai neturėtų būti, todėl Giraitės vandenys turėtų darbus atlikti sąžiningai ir profesionaliai iki galo

konsultantas

su naujo pavaduotojo atėjimu ''sėkmė garantuota''.

To mh

Aha, Muniškių kaime tikrai neaišku kas vyksta
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS