Grupės „16 Hz“ dovana Lietuvai – himno aranžuotė | Diena.lt

GRUPĖS „16 HZ“ DOVANA LIETUVAI – HIMNO ARANŽUOTĖ

Karaliaus Mindaugo karūnavimo dienos proga kauniečių grupė „16 Hz“ pristatė dovaną – Lietuvos himno aranžuotę. Naują himno versiją grupė kviečia giedoti ir 21 val., kuomet Tautiška giesmė suskambės visame pasaulyje.

Šiuolaikinis himnas

Graži Liepos 6-osios tradicija – suburti visus lietuvius, išsibarsčiusius po pasaulį, ir kartu sugiedoti Tautišką giesmę. Ta proga grupė „16 Hz“ pristatė himno aranžuotę bei specialiai nufilmuotą vaizdo klipą, kuriame užfiksuota, kaip naujoviška Tautiška giesmė sklinda nuo populiariausių šalies piliakalnių.

„Nusprendėme Lietuvai padaryti dovaną, nes jau ne pirmus metus Liepos 6-ąją giedame himną. Mes studijoje įrašėme modernią, šiuolaikišką himno aranžuotę ir norime ją paskleisti po pasaulį. Jau sukurtas toks akademinis himno giedojimas, bet šiuolaikiškai skambančio dar nebuvo, todėl norėjosi užpildyti himną, kad jis skambėtų drąsiai. Paprastai himnas giedamas iškilmingomis progomis, o mums norisi, kad neatrodytų, jog jį gali giedoti tik chorai“, – idėją pristatė grupės „16 Hz“ narys Petras Jucevičius.

Pasak pašnekovo, trūksta himno versijų, kurio tiktų ir renginių metu. Todėl grupė pristato kelis himno variantus – su žodžiais ir tik melodiją. Būtent pastarąją versiją galima lengviau pritaikyti prie tam tikros progos.


Jis tikino, kad iki pat Mindauginių buvo montuojamas ir vaizdo klipas, kuris filmuotas ant šalies piliakalnių. „Lietuvos valstybingumas kūrėsi ant piliakalnių, todėl ir norėjosi čia įamžinti tautos šaknis“, – pridūrė P.Jucevičius.

Grupės „16 Hz“ nuotr.

Svarbiausia – nesugadinti

Lietuviams ypač svarbūs valstybės simboliai, tad paklausėme grupės narių, ar šie nesibaimina, kad himno aranžuotė kai kuriems gali pasirodyti netinkama, nes neatitinka tradicinių gairių. Tačiau „16 Hz“ patikino, kad tikrai nebuvo noro sugadinti visiems svarbios Tautiškos giesmės, todėl aranžuotė kurta labai atsakingai.

„Buvo stengtasi padaryti tiksliai taip, kaip eina alto, soprano, tenoro ar boso balsai. Pagal tai ir sugiedojome, tik aranžuotė yra labiau šiuolaikiška. Šioje vietoje labai svarbus momentas – nesugadinti himno. Yra labai slidi riba, nes jei viena kita neta nuskamba ne taip, jau ir atrodo blogai“, – kabėjo grupės „16 Hz“ narys P.Jucevičius.

21 val. Lietuvos laiku įvairiose pasaulio vietose bus giedamas himnas. Kaune didžiausias renginys laukia prie Kauno pilies. Šiemet lietuviai galės sutartą valandą giedoti ir grupės „16 Hz“ sukurtą himno versiją.

GALERIJA

  • Grupės „16 Hz“ dovana Lietuvai – himno aranžuotė
  • Grupės „16 Hz“ dovana Lietuvai – himno aranžuotė
  • Grupės „16 Hz“ dovana Lietuvai – himno aranžuotė
Grupės „16 Hz“ nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Anonimas

o sovietiniai sujudo,dainos perdainuot negalima,o gal ten graziau pergrojo ir perdainavo

vargšiukai

nepykit, juk ir durniai nori dalyvaut pakasynose

Liudvika

Baikit tyčiotis net iš mūsų himno.Tikrai jau toje Lietuvoje nesuprasi kas dedasi tikra pekla. Dieve pasigailėk tų nepretėlių. Kuo greičiau uždrauskit himno išniekinimą tai visai pasiektas dugnas šalyje.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS