Gyventojų kantrybė trūko: pažiūrėkite į gatvės kraštus, viskas toliau byra! | Diena.lt

GYVENTOJŲ KANTRYBĖ TRŪKO: PAŽIŪRĖKITE Į GATVĖS KRAŠTUS, VISKAS TOLIAU BYRA!

Biržų gatvės gyventojai jau keletą mėnesių baksnoja į nekokybišką darbą: keičiant tinklus, buvo sulaužyta danga, šalikelėse paliktas šiukšlynas. Pradėjus gatvę asfaltuoti, vėl lenda brokas.

Suniokojo gatvę

Dar pernai rudenį Biržų gatvėje prasidėjo lietaus nuotekų sistemos įrengimo darbai. Gyventojai piktinasi, kad sunkiasvorė darbininkų technika sulaužė tiek gatvės asfaltą, tiek šaligatvius.

Į „Kauno dieną“ vietos gyventojai nusprendė kreiptis po ilgų derybų su „Kauno vandenų“ samdytais rangovais – bendrove KRS. Kauniečiai pirštu baksnojo į sulaužytą asfaltą, sutrupintą šaligatvį.

Regimanto Zakšensko nuotr.

„Mūsų gatvė nebuvo geriausios būklės, bet dabar vien duobės, asfalto gabalus galima rankomis rinkti. Sunkvežimiai ir šaligatviais važinėjo, čia jie ir sustatyti buvo. Mano dukra paspirtuku bandė važiuoti tais šaligatvių likučiais, tai koją susižeidė. Kalbėjome, kad jie turi sutvarkyti, bet niekas mūsų negirdi“, – skundėsi Biržų gatvės senbuviai.

Žmonės rodė problemines vietas, o jų kelių šimtų metrų atkarpoje – apstu. Gatvėje yra nuokalnė, jos apačioje asfaltas labiausiai sulaužytas, pilna duobių, kelio danga byra gabalais. Vietiniai pasakojo, kad buvo atvažiavę nuotekas tiesę rangovai, kažkas iš savivaldybės ir apžiūrėjo gatvę. Po kelių dienų atsirado sužymėjimai, kur esą turės būti klojama nauja asfalto danga. Tačiau tos atkarpos labai keistai parinktos, nes numatyta asfaltuoti vieną gatvės pusę, o kitoje pusėje, nors ji taip pat sugadinta, nepažymėta, kad danga turi būti perklota.

„Pažiūrėkite į gatvės kraštus – viskas toliau byra. Šaligatviai irgi baisūs, neįmanoma vaikščioti. Paliktos duobės aplink šulinius. Neaišku, kada kas čia sutvarkys“, – stebėjosi vietiniai.

Kauniečiai tikino, kad iš naujos lietaus surinkimo sistemos bus mažai naudos, nes nuokalnėje nepadaryti nuolydžiai nuo kelkraščio, šioje atkarpoje nėra ir šaligatvių, todėl visą purvą vanduo, lyjant lietui, neš į šulinius ir jie greitai užsikimš. Žaliakalnio gyventojia ragino bent jau įrengti minimalius nuolydžius, tačiau darbininkai atsisakė, nes to esą nenumatyta projekte.

„Šiaip nežinau, kodėl jie čia sugalvojo tuos šulinius įrengti. Prieš kelerius metus „Kauno vandenys“ čia jau buvo įrengę siurblinę, šulinį,   nebuvo problemų dėl lietaus surinkimo. O dar kai tvarko viską taip atsainiai, tik pinigus mėto, nes nebus naudos iš tų šulinių“, – pastebėjimais dalijosi gyventojai.

Brokas: kol rangovai asfaltavo dalį Biržų gatvę, pakraščiuose jų technika toliau laužė asfaltą. („Kauno dienos“ skaitytojų nuotr.)

Paliko šiukšlyną

Dėl darbų nuolat kilusios dulkės – palyginti maža problema, tačiau darbininkų paliktos šiukšlės tapo gyventojų galvos skausmu.

Net keliose vietose matyti paliktų betono gabalų, kitoje gatvės vietoje mėtosi ir smulkios statybinės atliekos.

„KRS darbininkams sakėme, kad susirinktų šiukšles, betono ir armatūros atliekas, bet jokio atsakymo nesulaukėme. Dar reikia paieškoti, kas taip neatsakingai dirbtų. Kur prisiliečia, ten arba kas sulūžta, arba šiukšlynas lieka“, – pykčio neslėpė vietiniai.

Pažiūrėkite į gatvės kraštus, viskas toliau byra.

Žmonės supranta, kad netvarkomi šiukšlynai greitai pritraukia naujų atliekų, todėl baiminasi, kad po langais artimiausiu metu neatsirastų sąvartynų, kurių taip pat niekas nenorės tvarkyti.

Akmeniniai borteliai

Gyventojai buvo įsitikinę, kad nuotekų sistemos teisiamos pagal 2018 m. parengtą projektą. Jame buvo numatyta, kad turi būti įrengti šulinėliai, įeinantys į šaligatvio bortelius, tačiau darbininkai įrengė apvalius šulinius.

„Mums darbininkai pašiepiamai pasakė, kad jau prisipirko apvalių šulinių, tad nebeturi kur jų dėti, todėl ir sudėjo. Neaišku, pagal kokį projektą jie tai padarė, bet, atrodo, kad niekam neįdomu“, – stebėjosi vietiniai.

Negana to, kad šulinėliai ne tokie, kokie turėjo būti, dėl apvalių šulinių darbininkams teko improvizuoti su medžiagomis. Biržų gatvės dalyje buvo sudėti senoviniai akmeniniai borteliai, tačiau jų priderinti prie apvalių lietaus surinkimo šulinėlių rangovams nepavyko.

„Aplink šulinius sudėjo betoninius bortus. Dabar dalis – rausvų akmeninių, dalis – nykiai pilkų. Kažkokią mišrainę padarė. Nežinia, ar tie borteliai nesaugomi paveldo, nes tikrai nedaugelyje Žaliakalnio vietų jie buvo, bet kur dingo – nežinia“, – problemas vardijo vietiniai.

Naujos bėdos

„Kauno dienai“ pradėjus dėmėtis Biržų gatvės remonto darbais, į šią Žaliakalnio vietą vėl sugrįžo darbininkai. Kaip pasakojo gyventojai, bendrovės KRS atstovai buvo kelis kartus atvykę, vėl pažymėjo gatvę. Po kelių dienų prasidėjo asfaltavimo darbai, tačiau ir jie gyventojus varo į neviltį.

„Išasfaltavo lopais, bet gatvės kraštuose toliau byra asfaltas. Kol asfaltavo vieną vietą, vėl sulaužė kitą. Tokia darbų kokybė – apverktina“, – apmaudo neslėpė vietiniai.

Be to, šiomis dienomis miestą skalavo lietus. Žaliakalnio gyventojai spėjo įvertinti ir naujai įrengtus nuotekų šulinius.

„Keli šuliniai padaryti taip, kad vanduo juos aplenkia ir į vidų nesubėga. Tai kam jie reikalingi, jei nesurenka vandens?“ – baisėjosi kauniečiai.

Viskas pagal projektą?

Darbus užsakiusios bendrovės „Kauno vandenys“ atstovai gynė rangovus ir tikino, kad KRS darbus atlieka pagal projektą.

Beje, specialistai patikslino, kad darbai atliekami ne pagal 2018 m. projektą, kuriuo rėmėsi gyventojai, o pagal 2022 m. balandžio 25 d. pasirašytą sutartį „Paviršinių nuotekų tinklų Širvintų 2-as tak., Eigulių g., Širvintų g., Anykščių g., Zanavykų g., Jonavos g., Biržų g., Kapsų g. Kauno mieste statybos ir rekonstravimo darbų sutartis“.

„Rangos darbai vykdomi pagal parengtą techninį darbo projektą. Dangas rangovai atstato į prieš darbų pradžią buvusią padėtį. Šiuo metu darbai dar nebaigti, žemės darbų leidimas yra galiojantis ir per gegužę darbus planuojama užbaigti“, – komentavo „Kauno vandenų“ specialistai ir pridūrė, kad pagal pačią sutartį visi darbai turi būti baigti iki liepos 1 d.

Pasiteiravome ir dėl nuolydžių įrengimo, ir dėl akmeninių bortelių, ir apvalių, o ne integruotų į šaligatvius šulinių. „Kauno vandenų“ atstovai kartojo, kad viskas – pagal projektą, o nuožulnumai pagal techninį darbo projektą nebuvo numatyti.

„UAB „Kauno vandenys“ bortelių neįrenginėja“, – pridurta dienraščiui atsiųstame komentare.

„Pagal projektą ir pakeitimus nuspręsta įrengti apvalias lietaus surinkimo groteles, dėl esamų akmeninių bortų sudėti aplink apvalias lietaus surinkimo groteles technologiškai buvo neįmanoma. Sprendimas dėl grotelių įleidimo į šaligatvius turėtų būti priimtas su gatvės rekonstrukcijos projektu. Pagal gatvės bortelių tipą ir esamą jų aukštį tai padaryti technologiškai taip pat neįmanoma“, – aiškino „Kauno vandenų“ specialistai.

Regimanto Zakšensko nuotr.

Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas Aloyzas Pakalniškis pakartojo „Kauno vandenų“ atstovų pasakymus, kad akmeninių bortelių įrengti techniškai negalima, o gatvėje tinka ir apvalūs šuliniai, nes taip esą buvo nuspręsta po atliktų projekto korekcijų.

„Iki darbų pradžios šioje gatvėje paviršinių tinklų sistemos nebuvo. Po atliktų darbų rangovai privalės visas dangas atstatyti į savo vietas. Artimiausiu metu didesnis šios gatvės remontas nenumatytas. Kaip įprastai, Kaune gatvės tvarkomos atsižvelgus į eismo intensyvumą ir naudingumą visuomenei“, – nedaugžodžiavo A. Pakalniškis.

GALERIJA

  • Gyventojų kantrybė trūko: pažiūrėkite į gatvės kraštus, viskas toliau byra!
  • Gyventojų kantrybė trūko: pažiūrėkite į gatvės kraštus, viskas toliau byra!
  • Gyventojų kantrybė trūko: pažiūrėkite į gatvės kraštus, viskas toliau byra!
  • Gyventojų kantrybė trūko: pažiūrėkite į gatvės kraštus, viskas toliau byra!
  • Gyventojų kantrybė trūko: pažiūrėkite į gatvės kraštus, viskas toliau byra!
Skaitytojų, Regimanto Zakšensko nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (22)

Nuobodoka

Nugi būkit žmonė atjaučiantys, juk reikia ir kažkieno stiklainius papildyti ir gatvę remontuoti iš tų pačių lėšų. Pirma stiklainiai, tada asfaltui kiek lieka?

senis

svarbiausia kad visokių viršininku ir įstaigu prikurta kurios tai mato algas ima bet pinigai skirti remontui išvaistyti tu viršininku poreikiam.

Onė

O tai turit parodyti savo merui ir dar ministeriui gal sutvarkys iš tų lėšų kur nu.....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS