Į vasaros stovyklas – norinčiųjų antplūdis | Diena.lt

Į VASAROS STOVYKLAS – NORINČIŲJŲ ANTPLŪDIS

Kasmetinis tėvų galvos skausmas šiemet dar aštresnis – kur dėti vasarojančius vaikus? Į iš dalies finansuojamas stovyklas pateks ne visi norintys, o komercinių kainos žvėriškos.

Sujaukė planus

Karantinui pakoregavus mokymosi procesą, keitėsi ir mokslo metų pabaigos data. Šią galėjo nustatyti pačios ugdymo įstaigos. Abiturientai su mokyklomis atsisveikino gegužės pabaigoje, dauguma pradinukų – birželio 4–5 d., o 5–11 klasių mokiniai mokslo metus baigė birželio 18-ąją. Tėvams, nuolat sukantiems galvas, kuo vasaros metu užimti savo vaikus, šiemet šis klausimas tapo dar aktualesnis.

"Karantinas sujaukė visus planus, todėl atostogos, kurių taip laukiau, nuplaukė. Buvau numačiusi dešimt laisvų dienų liepą ir tiek pat rugpjūtį. Galvojau apie pajūrį, o dabar teks eiti į darbą", – labiau nei dėl savęs, kaunietei Astai buvo apmaudu dėl dviejų vaikų, kurie visą vasarą turės leisti namuose.

Į panašią situaciją, anot moters, pateko daugiau tėvų, tiesa, kai kuriems jų pavyko rasti išeitis. Antai viena bičiulė vaikus veš į kaimą pas močiutę, kita – pas giminaičius prie jūros. Asta – vieniša mama, neturi artimųjų, kuriems galėtų palikti aštuonerių ir vienuolikos metų berniukus, todėl vienintelis jos išsigelbėjimas – vasaros stovyklos. Apie komercines stovyklas moteris net negalvoja. Jos esą pernelyg brangios.

"Radau kelis variantus, bet kainos pagal mūsų atlyginimus neadekvačiai didelės. Tikėjausi, kad visa šita situacija su pandemija bent šiek tiek jas sumažins, bet gavosi atvirkštinis variantas", – moteris neslėpė apmaudo.

Vaikai buvo užsidegę vykti į Klaipėdos rajoną, kur jau ne pirmus metus organizuojama jėgos aitvarų valdymo stovykla. Šios kaina virš 300 eurų, todėl šio pasiūlymo iš karto teko atsisakyti. Atkrito ir penkių dienų futbolo stovykla Kaune už 200 eurų.

"Nepamirškite, kad man viską reikia dauginti iš dviejų. Todėl ne 300 eurų, o 600 eurų, ne 200 eurų, o 400 eurų, – sūnums pareiškus norą vykti į savaitės trukmės plaukimo stovyklą, Asta paskaičiavo, kad daugiau nei 300 eurų už abu vaikus, jai taip pat per didelė suma. – Radome kitą plaukimo stovyklą – pigesnę ir penkių dienų, bet vis tiek už abu berniukus išeitų daugiau nei 250 eurų."

Budės prie kompiuterio

Praėjusiais metais Asta abu savo sūnus užrašė į iš dalies finansuojamas programos "Iniciatyvos Kaunui" stovyklas. Pirmoji – robotikos, jai atsiėjo po 20 eurų už vieną vaiką. Antroji, Kauno senamiestyje, prie Lietuvos sporto muziejaus, šiek tiek daugiau.

"Jei gerai pamenu, už abu vaikus mokėjau apie 70 eurų. Tiksliai nepasakysiu kaip vadinosi stovykla, tik žinau, kad joje buvo daug sporto ir pažintinių ekskursijų. Vaikai buvo pavalgydinti, užimti, o aš rami, kad jie ne prie televizoriaus, – Asta pasakojo, kad patekti į šią stovyklą jai pavyko tik dėl lemtingo atsitiktinumo. – Užsiregistravau, bet nepamačiau stovyklos vadovo laiško su užklausa, ar tikrai joje dalyvausime. Kai susigriebiau, vietų jau nebuvo. Bet tada visai netikėtai išsibraukė dvi sesės."

Tąkart Astai pavyko rasti laisvų vietų ir į trečią stovyklą. Tiesa, ši jai pasirodė per brangi. Už vieną vaiką Kauno tautinės kultūros centras paprašė apie 100 eurų.

Moteris juokavo, kad registracija į vaikų dienines ar išvažiuojamąsias stovyklas vyksta principu "kas greitesnis, tas gudresnis" – panašiai, kaip anksčiau vykdavo registracija į pirmąsias klases, todėl šiemet Asta žadėjo nesnausti.

"Praėjusiais metais per vėlai prisiminiau apie stovyklas, todėl registravau ten, kur mačiau laisvų vietų. Šiemet būsiu apdairesnė. Aišku, jei ir vėl nespėsiu, registruosiu bet kur. Geriau bent kažkokia veikla nei keturios namų sienos", – kompiuterį moteris žadėjo užgulti birželio 23-osios rytą. Tądien, kaip rašoma Kauno miesto savivaldybės puslapyje, startavo registracija į dienines ar išvažiuojamąsias stovyklas.

Šiemet maždaug 5 tūkst. vaikų gali rinktis iš daugiau kaip 200 veiklų, kurias organizuoja Kauno miesto biudžetinės neformalaus švietimo, kultūros ir sporto įstaigos.

Dengs dalį sumos

Jau ketvirtus metus iš eilės Kauno miesto savivaldybė pasirūpino mažųjų miestiečių vasaromis. Šiemet maždaug 5 tūkst. vaikų gali rinktis iš daugiau kaip 200 veiklų, kurias organizuoja Kauno miesto biudžetinės neformalaus švietimo, kultūros ir sporto įstaigos. Visą vasarą vyksiantys užsiėmimai bus rengiami atsižvelgiant į Sveikatos apsaugos ministerijos rekomendacijas ir nurodymus. Registracija į nemokamus užsiėmimus startavo birželio 2-ąją. Dar po savaitės prasidėjo vasaros stovyklos skirtos vaikams, augantiems socialiai jautrioje aplinkoje, mokyklose gaunantiems nemokamą maitinimą. Nuo birželio 23 d. prasidėjo antrasis projekto "Kauno vaikų vasara" registracijos etapas į miesto iš dalies finansuojamas programos "Iniciatyvos Kaunui" stovyklas. Šiemet jų numatyta 23. Anot Kauno miesto savivaldybės atstovų, nevyriausybinės organizacijos mažuosius kauniečius mokys gatvės šokių, programavimo ir baidarių navigavimo įmantrybių, supažindins su baltų kultūra, įvairiomis sporto šakomis, vykdys edukacines ir kūrybines dirbtuves. Nevyriausybinių organizacijų stovyklos vyks visą liepą ir rugpjūtį, tačiau pirmosios septynios penkiadienės stovyklos miestiečius pakvies dar birželio 29-ąją. Jose galės dalyvauti 1 198 vaikai. Iš jų 431, esantis jautresnėje socialinėje padėtyje, apsilankys visiškai nemokamai. Stovyklose gali dalyvauti Kauno miesto bendrojo ugdymo mokyklų auklėtiniai nuo 6 iki 18 metų. Kauniečių patogumui, visos veiklos registracijos platformoje sugrupuotos pagal seniūnijas, todėl galima rinktis atsižvelgiant į savo gyvenamąją vietą ir pageidaujamą laiką. Registruojant savo vaikus svarbu atminti, kad vienas vaikas gali dalyvauti vienoje ar keliose stovyklose, kurių bendra trukmė yra ne ilgesnė kaip aštuoniolika kalendorinių dienų, todėl tėveliai skatinami atsižvelgti į vaikų pomėgius, įvertinti jų fizinį pasiruošimą ir rinktis tik tas veiklas, kurias jų atžalos išties noriai lankys.

Pasiruošusi išlaidauti

Devynmetės Austėjos mama Žydrūnė apie iš dalies finansuojamas stovyklas nebuvo girdėjusi, todėl savo dukrą užrašė į komercines. Prie anūkės užimtumo finansiškai prisidėjo ir jos seneliai, todėl kaunietė trečiokės vasarai numatė skirti 400 eurų. Pirmoji – sportinių šokių stovykla vyko birželio pradžioje. Ji Žydrūnei atsiėjo 70 eurų.

"Šioje stovykloje dalyvaujame jau ne pirmus metus. Programa įdomi, kaina stabili", – moteris pasakojo, kad stovyklos įkainiai šiemet liko tokie patys kaip prieš metus. Būta tik šiokių tokių pokyčių stovyklos organizavime.

Ateinantiems vaikams kasdien buvo matuojamos temperatūros, o prieš stovyklą tėvai gavo aprašą, kuriame papunkčiui buvo surašyta naujoji tvarka.

Šiemet numatome priimti mažiau vaikų, kad išlaikytume saugumą ir laisvesnes erdves.

"Priimami tik sveiki vaikai, laikomasis grupių izoliacijos principo. Vengtinas kontaktas su pašaliniais, veiklose nedalyvaujančiais asmenimis", – moteris pasakojo, kad stovykloje buvo užtikrintos sąlygos vaikų ir darbuotojų rankų higienai, pastoviai vėdinamos patalpos, dezinfekuojami dažnai liečiami paviršiai.

Į valgyklą vaikai buvo vedami po vieną grupę, pagal iš anksto sudarytą grafiką. Maistas dalijamas porcijomis.

"Žinoma, reikėjo ir sveikatos pažymos – be jos negalima dalyvauti stovyklose. Tai šiemet netgi paprasčiau nei ankstesniais metais. Patekome be jokių eilių pas šeimos gydytoją. Tiesa, mokyklai ši pažyma netiks, nes ji dalinė", – odontologai, anot Žydrūnės, profilaktinių patikrų dar nevykdo.

Kaip išleis likusius 330 eurų, Žydrūnė dar nežino. Pasitarusi su dukra, per artimiausias dienas ji žada apsispręsti, rinktis kelias pigesnes ar vieną brangią stovyklą.

"Dukra labai myli šunis ir kaip tik radau stovyklą su haskiais. Kaina 240 eurų, tai tikiuosi, kad vietų dar bus", – svarstė moteris.

Koregavo programas

Anot stovyklų organizatorių, šiemet tėvai kaip niekad aktyvūs, o laisvos vietos pamainose tirpsta. Kai kur jų nebėra, todėl sudarinėjamos laukiančiųjų eilės. Tarkime, jei norėsite patekti į bent į vieną iš trijų stovyklos "Merkurijus" pamainų, vargu ar tai pavyks padaryti.

"Šiemet viskas kitaip, nes kiekvieną sezoną nuo kovo būna daug paruošiamųjų darbų, kurie netikėtai sustojo pačioje pradžioje ir nežinomam laikotarpiui. Registraciją pradėjome vėliau, susidomėjimas yra, klausimų – begalė", – kalbėjo stovyklos direktorė Asta Reingardienė.

Tokiam tėvų suaktyvėjimui, stovyklų organizatorių įsitikinimu, įtakos turėjo ne tik pasibaigęs karantinas, nutraukęs galimybę mažamečius prižiūrėti namuose, bet ir Sveikatos apsaugos ministerijos rekomendacijos, dėl kurių teko riboti stovyklautojų skaičių. Šiemet stovyklų organizatoriai visas veiklas privalo organizuoti ne didesnėmis nei penkiolikos vaikų grupėmis ir pasirūpinti, kad vienam vaikui veiklos vykdymo patalpose būtų skiriama ne mažesnis nei 5 kv. m plotas. Jei bendras vaikų skaičius stovyklos pamainoje didesnis nei penkiolika vaikų, organizatoriai turi juos suskirstyti ne didesnėmis kaip penkiolikos vaikų grupėmis ir užtikrinti, kad vaikai nuolat dalyvautų tik tos pačios grupės veiklose. Stovyklose gali dalyvauti tik sveiki vaikai, nesergantys jokiomis lėtinėmis ligomis, o jei vaikui stovyklos metu pasireiškia simptomai ar karščiavimas, jis turėtų būti nedelsiant izoliuojamas, pranešama jo tėvams ir konsultuojamasi Karštąja koronaviruso linija 1808 dėl tolimesnių veiksmų.

"Šiemet numatome priimti mažiau vaikų, kad išlaikytume saugumą ir laisvesnes erdves. Reaguodami į aktualijas, stovyklos programą taip pat pakoregavome kelis kartus", – taip, pasak A.Reingardienės, joje atsirado emocinės sveikatos, sveiko gyvenimo būdo, pozityvaus mąstymo ir netradicinio sporto veiklos.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS