Kačerginėje atsiras dar daugiau kankorėžių | Diena.lt

KAČERGINĖJE ATSIRAS DAR DAUGIAU KANKORĖŽIŲ

Tarp pušynų išsidėsčiusi Kačerginė seniūnijos herbui jau seniai pasirinko kankorėžius. Jų miestelyje netrukus bus dar daugiau, bet tai nereiškia, kad niekas nesušluos nukritusių nuo medžių. Kankorėžis pasirinktas vienijančia naujos miestelio atnaujinimo vizijos grandimi.

Tarp pušynų išsidėsčiusi Kačerginė seniūnijos herbui jau seniai pasirinko kankorėžius. Jų miestelyje netrukus bus dar daugiau, bet tai nereiškia, kad niekas nesušluos nukritusių nuo medžių. Kankorėžis pasirinktas vienijančia naujos miestelio atnaujinimo vizijos grandimi.

Kankorėžio luobelę primenanti rombo forma atsikartos ir bus naudojama kaip pagrindas klojant šaligatvius, atsispindės mažojoje architektūroje. Stilizuotais kankorėžiais taps ir aplinką darkantys bei nuobodūs inžineriniai statiniai: siurblinė, ESO apskaitos tinklas ir kiti.

Beje, atnaujinant miestelį, nebus nukirsta nė viena pušis. Organiškai susiklosčiusi jauki gamtinė aplinka bus estetiškai sutvarkyta ir apipavidalinta paslepiant tai, kas šiandien yra nepatrauklu akiai.

Lems visuomenės balsas

"Studija Archispektras" vadovas Aidas Kalinauskas neseniai bendrovės architektų parengtą viziją pristatė Kauno rajono savivaldybės vadovams. Ne kartą nacionaliniu ir tarptautiniu lygiu įvertintos patyrusių architektų komandos darbas, pasak A.Kalinausko, sutiktas palankiai, esminių pastabų nepareikšta.

Aidas Kalinauskas

Urbanistikos skyriaus vedėjo pavaduotoja-savivaldybės vyriausioji architektė Jurgita Kalvinskaitė pabrėžė: "tai – parengiamieji "namų darbai". Koncepciją pristatysime visuomenei ir ji išsakys galutinį verdiktą, ar jai tinka toks Kačerginės atnaujinimo sumanymas".

Pasak savivaldybės vyriausiosios architektės, A.Kalinausko idėja – originali ir organiška, labai tinkanti gamtiškai aplinkai, kur pušų kamienai ir laja daro įtaką kraštovaizdžiui. "Projektas tikrai vertas dėmesio. Jeigu jam pritars visuomenė ir viską pavyks įgyvendinti, projektas bus vienas iš tų, kurie gauna aukščiausius apdovanojimus", – taip ne kartą nacionaliniu ir tarptautiniu lygiu įvertintos patyrusių architektų komandos darbą įvertino J.Kalvinskaitė.

Daugiausia permainų – J.Janonio gatvėje

Pasak A.Kalinausko, projekte "Kačerginės miestelio teritorijos erdvinės plėtros urbanistinės vizijos sukūrimo ir teritorijos kompleksiško sutvarkymo studijos parengimas" dėmesys sukoncentruotas į J.Janonio gatvę. Ją numatyta tvarkyti pirmiausia.

"J.Janonio gatvės važiuojamąją dalį planuojama paplatinti iki 6 m., pakeisti šaligatvio dangą, sutvarkyti žaliąją skiriamąją juostą. Čia numatytos atokvėpio aikštelės su suoleliais, dviračių stovais, šiukšliadėžėmis", – pasakojo architektas.

Visoje miestelio mažoje architektūroje pagal viziją užkoduotos betono ir medžio kompozicijos. Ar architektas nebijo, kad dėl betono naudojimo bus užsipultas kaip Zapyškio miestelio teritorijos pritaikymo bendruomenės poreikiams projektą rengęs architektas Gintaras Prikockis? "Betonas – ilgalaikė ir patvari medžiaga, be to – jos bus labai nedaug", – šypsojosi A.Kalinauskas.

Kačerginėje – daugiau chaoso, yra nemažai liaudiškos architektūros, visą tai suvaldyti gerokai sunkiau.

Siekiant užtikrinti estetiškesnį vaizdą bei kokybišką, patikimą ir saugų elektros energijos tiekimą, elektros oro linijas numatyta pakeisti požeminėmis kabelių linijomis, pakabinti naujus šviestuvus.

Atsiras scena ir amfiteatras

Permainos neišvengiamai ateis ir į Liepų parką. Čia numatyta įrengti amfiteatrą su scena. Tai bus lengvos puikiai šioje aplinkoje derančios medžio konstrukcijos. Šis objektas, pasak savivaldybės vyriausiosios architektės, yra ypač svarbus Kačerginei, nes čia vyks nemažai 2022-ųjų "Kauno – Europos kultūros sostinės" renginių.

Jau kitais metais Kačerginė bus Lietuvos mažąja kultūros sostine. A.Kalinauskas neprognozavo, ar miesteliui iki 2020 m. bus spėta suteikti bent kiek naujo vaizdo. "Tai – ne mano kompetencija, čia jau reikia klausti Kauno rajono savivaldybės. Juk sprendinius reikės derinti su visuomene, parengti techninį projektą, organizuoti viešųjų pirkimų konkursą. Žinoma, visi nori, kad Kačerginės miestelio viešųjų erdvių atnaujinimo projektas būtų įgyvendintas kuo greičiau", – tvirtino architektas.

Kačerginėje ketinama rekonstruoti autobusų stovėjimo aikštelę ir čia įrengti nediduką informacijos centrą. Ateityje, panašiai kaip ir Kulautuvoje, J.Biliūno aikštėje galėtų atsirasti mineralinio vandens biuvetė.

Naujas įvaizdis – pakaunės trijulei

"Mūsų idėja yra sutvarkyti ne tik Kačerginę, bet visą kurortinę teritoriją, kuriai taip pat priklauso Kulautuva ir dalis Zapyškio. Šių miestelių atnaujinimo vizijos rengiamos atskirai, tačiau yra bendras matymas ir jungtis, tuo pačiu išsaugant kiekvienos šios seniūnijos savitumą", – sakė J.Kalvinskaitė.

A.Kalinauskas yra parengęs ir Kulautuvos miestelio viešųjų erdvių atnaujinimo projektą. Čia urbanistine jungtimi turėtų tapti rūdintas metalas – iš jo būtų daromi unikalūs, specialioms paskirtims pritaikyti ir architektūriškai išraiškingi statiniai: autobusų stotelės, minėtas turgaus paviljonas, pavėsinės ir mažosios architektūros elementai: suoliukai, dviračių laikikliai, gėlių vazonai, gatvių pavadinimų lentelės ir kita.

Kulautuvai, kaip dera kurortinės teritorijos statusą turinčiai vietovei, projektuojama ir mineralinio vandens biuvetė. Ji atsiras miestelio centre, Akacijų alėjoje, šalia Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikų filialo Kulautuvos reabilitacijos ligoninės. "Kulautuvoje yra išgręžtas mineralinio vandens gręžinys, ištirta, kad jis turi labai daug naudingų savybių. Birštono ir Druskininkų biuvetės veikia tik vasarą. Mes planuojame, kad biuvetė veiks visus metus, žinoma, kol kas tai tik vizija", – prisipažino architektas.

Šiemet Kauno rajono savivaldybei buvo perduotas pastatas valgykla-klubas, esantis Akacijų alėjoje. Didžiulis šiuo metu nenaudojamas ir apleistas statinys prie Kauno klinikų reabilitacinės ligoninės tikrai nepuošė miestelio centro. Dar labiau buvusios valgyklos-klubo skurdas išryškėjo šalia iškilus moderniam ligoninės pastatui. Dabar statinys jau uždengtas laikinu tentu ir taip pat laukia permainų. Atsižvelgiant į Kauno rajono savivaldybės numatomus planus rekonstruoti šį pastatą ir į sutvarkytas bei paruoštas patalpas perkelti keturias šiuo metu senuose ir poreikių nebeatitinkančiuose pastatuose įsikūrusias įstaigas ruošiama dokumentacija valgyklos-klubo rekonstrukcijai. Jai pasibaigus čia persikels VšĮ Pakaunės PSPC Kulautuvos šeimos gydytojo kabinetas, Kauno rajono Raudondvario kultūros centro Kulautuvos laisvalaikio salė, Kauno rajono viešosios bibliotekos filialas Kulautuvos biblioteka ir Kulautuvos seniūnija. Pastatas didžiulis, net ir įsikūrus minėtoms įstaigoms, dar liks laisvas visas antras aukštas. Jį žadama išnuomoti verslininkams. A.Kalinausko nuomone, savivaldybės perimtame pastate galėtų atsirasti ir nedidelis SPA centras.

Kulautuvoje gyvenantis architektas teigė jaučiąs didesnę atsakomybę ir norintis, kad miestelio vizija įtiktų visai bendruomenei: "Man labai svarbu išpuošti, pagražinti miestelį, kad jis būtų modernus, šiuolaikinis ir darnus, ateities kurortas pakaunei, Kaunui, o gal ir visai Lietuvai. Todėl labai svarbu atgaivinti vandens transportą, kad būtų įrengiamos ne laikinos prieplaukos, o mini uostai ir kulautuviečiai turėtų katerį, galėtų plaukti į darbą", – sakė A.Kalinauskas.

Architektas neslėpė: rengti viziją Kačerginei buvo sunkiau. "Kulautuvos vizija – šiek tiek modernesnė. Kačerginėje – daugiau chaoso, yra nemažai liaudiškos architektūros, visa tai suvaldyti gerokai sunkiau", – sakė A.Kalinauskas.

GALERIJA

  • Kačerginėje atsiras dar daugiau kankorėžių
  • Kačerginėje atsiras dar daugiau kankorėžių
Bendrovės "Studija Archispektras" nuotraukos ir vizualizacijos
Rašyti komentarą
Komentarai (21)

spyglys

Biliuno aikstes visus reikalus slopina ten gyvenanti viena persona

Anonimas

J.Biliūno aikštė Kačerginėje yra ideali vieta amfiteatrui bei scenai ir erdve, ir akustiškai. Ne šiaip sau Kauno dainų slėnis yra slėnyje. Parkas yra jau įrengta ir sutvarkyta visuomenei erdvė. Jame nėra pakankamai vietos ir tinkamos akustikos muzikai. Jei ateityje būtų planuojamas muzikinis renginys panašaus masto kaip "akacijų alėja" Kulautuvoje - to Kačerginės parke nebūtų įmanoma padaryti dėl vietos stokos. Atrodo, kad projektuotojai projektą bando "pritempti" nežiūrint, kad erdvė funkciškai nebus panaudojama.Tai prasilenkia su siekiu pritraukti daugiau lankytojų į Kačerginę.

Anonimas

Kam gadinti tai, kas padaryta pačių žmonių, ne valdžios? Reikia tvarkyti ir investuoti ten kur apleista, pvz. sutvarkyti Biliūno aikštę. Ji tiek metu palikta apleista, netvarkoma. Tikriausiai jau numatytas naujam "savininkui"....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS