Kaip per Kalėdas pasipuoš Kaunas? | Diena.lt

KAIP PER KALĖDAS PASIPUOŠ KAUNAS?

Tradiciškai artėjant didžiausioms metų šventėms puošiama ne tik pagrindinė Kauno eglė, bet ir kitos miesto erdvės. Šiais metais Kaune bus galima išvysti ir dar nematytų dekoracijų.

Kas naujo?

Kauno miesto savivaldybės administracijos Kultūros skyriaus vedėja Agnė Augonė „Kauno dienai“ sakė, kad daugiausia dėmesio skiriama Rotušės aikštei, kur tradiciškai stovės pagrindinė miesto eglė.

„Naujomis dekoracijomis pasipuoš Rotušės aikštė. Šių metų eglutės pavadinimas – Stebuklingas Kalėdų sodas, tad ir dekoracijos bus orientuotos į šią tematiką“, – apie tai, kad šioje erdvėje tikrai bus dar nematytų dekoracijų, užsiminė A.Augonė.

Rotušės aikštė – ne vienintelė vieta, kurioje atsiras naujų kalėdinių puošmenų. Pašnekovė atskleidė, kad šviesų bus daugiau ir kitose Kauno erdvėse.

„Per pastaruosius penkerius metus įsigyta nemažai kalėdinių dekoracijų, kurios tradiciškai ir papuošia miesto erdves. Pernai Steigiamojo Seimo aikštėje buvo papuošti penki medžiai, šiais metais planuojama papuošti dar vieną – didelį vienišių prie J.Jablonskio gatvės. Bus atnaujintos Parodos gatvės apšvietimo atramų puošmenos, dekoracijos Baltų prospekte ir Tunelio gatvėje“, – vardijo A.Augonė.

„Kauno dienos“ skaitytojai pasidalijo keliomis nuotraukomis, kuriose matyti dar neregėtos dekoracijos ant stulpų. Nuotraukos darytos netoli savivaldybės. Paaiškėjo, kad čia naujosios puošmenos buvo tik išbandomos. Tąkart stebėta, kurios gražiau atrodo, tad praeiviai galėjo pamatyti tiek baltų, tiek geltonų lempučių instaliacijas.

„Kauno dienos“ skaitytojo nuotr.

Matytos švieselės

Nors ties savivaldybe trumpam buvo atsiradę naujų dekoracijų, švenčių laikotarpiu čia bus pakabintos senosios.

„Senosios kalėdinės dekoracijos papuoš ir Kauno miesto gatves, tiltus, parkus, aikštes: Laisvės al. nuo 2020 m. papuošta 250 medžių, juose per šventes žiba 1 250 lempučių. Dar 2,5 tūkst. lempučių puoš Rotušės aikštės medžius. Prie savivaldybės gėlių klombose praeivius džiugins apie 100 šviečiančių eglučių ir naujiena – tarp eglučių bus įkurdintos naujos dekoracijos – maži elniukai raudonomis nosytėmis“, – pasakojo Kultūros skyriaus vedėja.

Vienybės aikštėje nušvis ąžuolas, kurį puoš net 900 m šviečiančių girliandų, kurias sudaro 5,4 tūkst. mažų lempučių. Tradiciškai pasipuoš  Laisvės alėjos fontanas, visi miesto tiltai: P.Vileišio, Varnių, M.K.Čiurlionio, S.Daukanto, Panemunės, Kauno hidroelektrinės ir Jiesios tiltelis netoli Napoleono kalno.

Skirtingos dekoracijos papuoš Vytauto, A.Juozapavičiaus, Baltų prospektus. Suspindės ir istorinės miesto vietos – Kauno pilis, Steigiamojo Seimo ir Nepriklausomybės aikštės. Tradiciškai šventine nuotaika alsuos Santakos parkas. Nors jame šiuo metu vis dar vyksta remonto darbai, tačiau iki didžiųjų metų švenčių čia tikimasi sukurti jaukią aplinką, kad būtų malonu pasivaikščioti.

Ankstesniais metais matyti lempučių ornamentai kabės Tunelio, L.Sapiegos, S.Daukanto, M.Daukšos, Kurpių, Naugardo, L.Zamenhofo, Muitinės, Papilio, M.Valančiaus, A.Jakšto gatvėse. Kalėdų puošmenos džiugins A.Smetonos alėjoje, ant Parodos kalno ir Utenos gatvės viaduko. Numatyta šventinę nuotaiką sukurti ir Santarvės parke.

„Kauno dienos“ skaitytojo nuotr.

Kalėdų sodas

„Kauno diena“ skelbė, kad pagrindinę miesto eglę puoš gerai kauniečiams pažįstama menininkė Jolanta Šmidtienė, jau padovanojusi Kaunui ne vieną įspūdingą eglutę. Šiemet tekstilininkė pasiryžusi kauniečius ir miesto svečius kalėdiniu laikotarpiu perkelti į Rojaus sodą.

„Bus netikėtumų, nes žmonės tarsi pateks į Rojaus sodą, kur vyrauja ne žiema ir šaltis, o tarsi vasara. Bus tikrai daug žalumos ir gyvybės“, – kiek anksčiau dienraščiui kalbėjo J.Šmidtienė.

Tiesa, kaip visas sodas atrodys, dar anksti kalbėti, nes yra tik idėja, o dabar prasidėjo pats gamybos procesas, tad kokios nors konstrukcijos gali ir pasikeisti. Tačiau J.Šmidtienė tikino, kad šiemet erdvė tikrai bus kitokia, dar nematyta.

160 tūkst. eurų – tiek šiemet bus išleista Kalėdų eglutei ir Rotušės aikštei papuošti.

Menininkė teigė, kad šiais metais bus naudojamos standartinės medžiagos. Reikės nemažai techninio darbo įvairioms dekoracijų konstrukcijoms įrengti.

„Reikės virinimo darbų, naudosime skaidrias medžiagas, pirksime organinio stiklo. Šiemet naudosime tokias medžiagas, kurios puikiai tinka lauko sąlygomis. Rotušės aikštėje atsiras kupolų, kuriuose vyks mugė ar kitos veiklos, tad juose, manau, bus įgyvendinta ir nestandartinių sprendimų“, – apie tai, kad dabar laukia techninis darbas, o tik vėliau konstrukcijos bus kūrybiškai papuoštos, pasakojo menininkė.

Šiais metais Kalėdų eglutei ir Rotušės aikštei papuošti miestas skirs iki 160 tūkst. eurų.

GALERIJA

  • Kaip per Kalėdas pasipuoš Kaunas?
  • Kaip per Kalėdas pasipuoš Kaunas?
  • Kaip per Kalėdas pasipuoš Kaunas?
  • Kaip per Kalėdas pasipuoš Kaunas?
„Kauno dienos“ skaitytojo nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (10)

Vika

Tie,kas taip pasigedo naturaliu egliu, tegul vaziuoja i Kleboniskio miska, ten ju ne viena ir ne dvi. Be to, egles puosiamos ne tik Rotuses aiksteje, yra daug, kaip cia svaigsta kai kas, ir naturaliu,pvz. miesto iv.rajonuose,pvz. Baltu pr. ir kitur. Eikite ir grozekites. Be to,manau, galite naturalia pasipuosti ir namie,bet itariu,kad daugelis puosia dirbtines plastikines eglutes ir laaabai pasiilge naturaliu (?). Tai prasome i Kleboniski, ten pilna tokiu egluciu!

kodel

eile metu Kaledine egle puosia ta pati autore? Ir kas nusprende, kad tai grazu?

kaunas

šlovė žilvinui ručiui
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS