'Kaizeris Vilhelmas' įsitvirtino Obelynėje | Diena.lt

'KAIZERIS VILHELMAS' ĮSITVIRTINO OBELYNĖJE

Obelynė yra vienintelis paveldo sodas Lietuvoje, kuriame auga 'Kaizeris Vilhelmas' obuolių veislė. Tokią išvadą pateikė mokslininkai, atlikę Lietuvos ir Latvijos paveldo sodų tyrimus.

Kauno rajono muziejaus (KRM) direktorius Zigmas Kalesinskas džiaugėsi, kad baigiamas įgyvendinti tarptautinis projektas suteikė galimybę atskleisti ir parodyti Tado Ivanausko sodo unikalumą ir reikšmingumą. "Būtent T.Ivanauskas atvežė šią veislę ir pradėjo platinti Lietuvoje, nes turėjo obelų daigų mokyklą. Žinoma, pavienių 'Kaizeris Vilhelmas' obelų ir šiandien galima atrasti kai kuriuose Kauno rajone soduose, tačiau jos giliausiai savo šaknis įleido ir iki mūsų dienų įsitvirtino Obelynėje", – sakė Z.Kalesinskas.

Dvišalio projekto "Senųjų tradicinių sodo, daržo ir dekoratyvinių augalų bei jų produktų atgavimas: kelionė po paveldo sodus" partneriai Lietuvos ir Latvijos kaimo turizmo asociacijos, Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro (LAMMC) Sodininkystės ir daržininkystės institutas, KRM, Rundalės pilis ir kitos organizacijos tyrinėjo T.Ivanausko įveistą Obelynės sodą. Mokslininkai nustatė visų čia augančių obelų DNR genetinius kodus, taip pat atliko 25 paveldo sodų tyrimus Lietuvoje ir 22 sodų Latvijoje.

Kitas projekto kraitis: sudaryti 7 turistiniai maršrutai po Lietuvos ir Latvijos paveldo sodus, išleistas šių maršrutų žemėlapis ir knygelė "Obelynės istorija ir dabartis". "T.Ivanauskas yra kilęs iš Lebiodkos, Varanavo valsčiaus, Lydos apskrities, tuometėje Rusijos imperijoje (dabar Baltarusija). Daug kam jo šeimos istorija yra paini ir neaiški. T.Ivanauskas turėjo tris brolius ir seserį Heleną. Ježis Ivanovskis (Jerzy Iwanowski, 1878–1965) buvo Lenkijos visuomenės veikėjas, Vidurinės Lenkijos užsienio reikalų ministras; Vaclavas Ivanauskis (Wacław Iwanowski, 1880–1943) – Baltarusijos Liaudies Respublikos švietimo ministras, 1941–1943 m. Minsko burmistras; Stanislovas Ivanovskis (1862–1912) Vilniaus advokatas, vėliau išvykęs į Varšuvą ir ten gyvenęs iki mirties. Skyrėsi ne tik brolių pavardės, bet ir tautybė. Knygelėje išdėstytos visos šios peripetijos", – pasakojo KRM direktorius.

Čia galima surengti šeimos pikniką, tačiau erdvės nepritaikytos masiniam lankymui, todėl KRM lankyti Obelynę kviečia labai atsargiai.

1923 m. profesorius kartu su žmona Honorata Lietuvoje organizavo pirmąją "Nacionalinę paukščių dieną" ir Medžių sodinimo šventes, kurių metu buvo pasodinti Petrašiūnų, Panemunės ir Lampėdžių pušynai, apželdinti Nemuno šlaitai.

Po karo Obelynėje prieglobstį rado sovietų valdžios persekiojami asmenys. Čia kurį laiką slapstėsi diplomatas, užsienio reikalų ministras Petras Klimas, vėliau – iš Sibiro grįžusi Birutė Vileišytė Tursienė su vaikais.

"T.Ivanauskas laikomas gamtosaugos pradininku ne tik Lietuvoje, bet ir Europoje. Jis buvo vienas pirmųjų, prakalbusių apie žmonių daromą žalą gamtai, būtinumą saugoti retas rūšis, neniokoti aplinkos. Nepamirškime, kad tai buvo XX a. pradžia, jo požiūris į valstybę, visuomenę, supančią aplinką, ateitį daugiau negu stebina, manau, kad tų įžvalgų gelmę ir plotį padiktavo tai, kad T.Ivanauskas buvo plačių pažiūrų laisvas žmogus, baigęs mokslus Sankt Peterburge, Sorbonos universitete", – mano Z.Kalesinskas.

Kol kas finišavo tik vienas

Tenka tik apgailestauti, kad iš kelių sumanytų projektų, kol kas finišavo tik vienas – "Senųjų tradicinių sodo, daržo ir dekoratyvinių augalų bei jų produktų atgavimas: kelionė po paveldo sodus".

"Patys gražiausi užmojai buvo, kai Obelynė buvo patikėta Kauno rajono savivaldybei ir perduota Kauno rajono muziejui. Buvo pradėta daug įspūdingų darbų, tačiau jie užstrigo. Pirmiausia galbūt dėl to, kad dalis visuomenės ir akademinės bendruomenės nepatikėjo, kad KRS bus tokia atvira Tado Ivanausko idėjai, kad savivaldybė ir muziejus turi tik gerus tikslus", – neslėpė Z.Kalesinskas.

Norint išsaugoti šį žaliosios gamtos perlą pakaunėje, buvo parengti parko pritaikymo visuomenės reikmėms projektai. Pasak pašnekovo, istorijoje yra daug materialinių ir dvasinių dalykų, tad ją reikia skelti į dvi dalis.

Po Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo, 2005 m., prof. T.Ivanausko Obelynės sodyba su 8 ha vaismedžių sodu ir dendrologiniu parku nuosavybės teise grąžinti įdukrai Eleonorai Baltuškevičienei ir sūnui Algiui Ivanauskui. 2006 m. A.Ivanauskas pardavė 4 ha Obelynės (dalį vaismedžių sodo ir pusę dendrologinio parko) privatiems turto vystytojams, o E.Baltuškevičienė kiek vėliau savo dalį patikėjo KRS.

Nepasitikėjimas nyksta

Visuomenės susipriešinimas, kilęs po 2006 m., tęsėsi iki to laiko, kai savivaldybė perėmė E.Baltuškevičienei priklausiusią dalį. "Teikiamas projektas buvo derinamas su Kultūros paveldo departamentu, buvusio Aleksando Stulginskio universiteto akademine bendruomene, kuri dalyvavo Obelynės puoselėjime sovietmečiu. Būtent akademinė bendruomenė sukilo ir apskundė projektą, sukliudė gauti dalinį finansavimą. Dabar su šia bendruomene, atrodo, viskas išsiaiškinta, muziejus su ja palaiko ryšį. Jei bus paskelbtas kvietimas, galėsime pateikti jau parengtą projektą ir plėtoti šį pradėtą darbą", – situaciją apibūdino Z.Kalesinskas.

Kitas niuansas – Obelynę po E.Baltruškevičienės mirties prieš metus paveldėjo du jos sūnūs. "Tado ir Raimundo nuomonės skiriasi iš esmės: vienas norėjo paveldėtą turtą parduoti, kitas – ne. Bet dabar, atrodo, kad jie abu sutiks perduoti Obelynę KRS, ir tuomet ji taps teisėtu kultūriniu ir rekeaciniu objektu. KRM galės saugoti viską, kas yra išlikę iki šių dienų. Tai nešlifuotas deimantas, kuris turi didžiulę vertę. Akademijos, aplinkinių seniūnijų bei visos pakaunės bendruomenės galės džiaugtis unikaliomis T.Ivanausko sukurtomis galimybėmis: sportuoti, bėgioti, medituoti, pažinti gamtą, galų gale – ragauti šio sodo obuolius", – įsitikinęs KRM direktorius.

"Kauno rajono savivaldybės taryba dar nepriėmė galutinio sprendimo dėl Obelynės, tačiau jau yra padaryti tinkami žingsniai pakaunės visuomenės naudai. Jaunimui tai – puiki pažinties su gamta vieta, vyresniems – atsipalaiduoti, stiprinti sveikatą. Širdis džiaugiasi, kai atvykęs į Obelynę ankstų rytą jau dabar matau čia bėgiojančius, besimankštinančius žmones", – sakė Z.Kalesinskas.

Pripažįsta net anglai

Pasak muziejaus vadovo, reiklieji anglai, apsilankę Obelynėje, pripažino, kad šis parkas yra patrauklus visuomenei. KRM telieka jį prižiūrėti ir leisti mėgautis tiems, kurie čia atvyksta. Užstrigusiame projekte buvo numatyta įrengti lankytojų terminalą, aikšteles, kitą infrastruktūrą, leidžiančią atvykusiems jaustis komfortabiliau ir apsaugoti parką nuo sutrypimo.

Nors infrastruktūra kol kas nesukurta, parko takais galima vaikščioti basomis kojomis, jauti žolę, sraigę, mėgautis gamtos teikiamais malonumais. "Čia galima surengti šeimos pikniką, tačiau erdvės nepritaikytos masiniam lankymui, todėl KRM lankyti Obelynę kviečia labai atsargiai", – pabrėžė pašnekovas.

Tiesiog lobynas

Prof. Tado Ivanausko dėka Obelynėje sukaupta viena turtingiausių šalies dendrologinių kolekcijų. Parko augalų kolekciją sudaro apie 250–300 rūšių ir formų medžių, krūmų: net 59 rūšių ir formų spygliuočiai: pilkieji, sibiriniai, europiniai, balzaminiai, kaukaziniai ir japoniniai kėniai, 15 rūšių svetimšalės eglės, 6 rūšių maumedžiai. Parko reliktai – europinis kukmedis ir jo hibridinės kūgiškos formos atmaina – dygusis kukmedis, kilęs iš Tolimųjų Rytų. Obelynėje taip pat auga vieni iš seniausių planetos medžių – dviskiautis ginkmedis ir 1959 m. pasodinta metasekvoja.

Obelynėje yra ne tik sodas, parkas, bet ir daug unikalios muziejinės medžiagos. Memorialinėje T.Ivanausko sodyboje yra saugoma 113 unikalių eksponatų, įrašytų į Lietuvos kilnojamųjų kultūros vertybių registrą.

GALERIJA

  • 'Kaizeris Vilhelmas' įsitvirtino Obelynėje
  • 'Kaizeris Vilhelmas' įsitvirtino Obelynėje
  • 'Kaizeris Vilhelmas' įsitvirtino Obelynėje
  • 'Kaizeris Vilhelmas' įsitvirtino Obelynėje
  • 'Kaizeris Vilhelmas' įsitvirtino Obelynėje
Arūno Gliaudžio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Rimas Plevokas

Valstybe turetu be dideliu skrupulu surasti padoria suma ispirkimui is paveldetoju. Gaila, kad taip nebuvo pasielgta pirmiau. Muziejui linkiu sekmes.

kaunietė

Gaila kad neišsaugotas sodas kiek obelų iškirsta nieks jau ir nesuskaičiuos.Per vėlai pamatė kas yra daroma su Obelyne.O kiek meilės ir triuso įdėta prof.Tado Ivanausko.

Studente

Dziaugiuos bendravusi su iskilia asmenybe,esu vienai is kmi studenciu,laikiusi pas profesoriu egzamina,klausiusi jo paskatu.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS