Kaltinimai ir sumaištis daugiabučių bendrijoje: gyventojams trūko kantrybė | Diena.lt

KALTINIMAI IR SUMAIŠTIS DAUGIABUČIŲ BENDRIJOJE: GYVENTOJAMS TRŪKO KANTRYBĖ

Šilainiuose esančios gausios daugiabučių bendrijos kasdienybė nepatvirtina išminties, kad viena rykštelė lūžta, o į šluotą surištos neperlauši. Tarp gyventojų verda audringos diskusijos.

Rimti įtarimai

„Kauno diena“ gavo skundą apie neva neskaidrią ir daugiabučių gyventojams nenaudingą daugiabučių bendrijos ir jos administracijos veiklą.

Skunde minima 226-oji daugiabučių namų savininkų bendrija yra labai gausi ir veikia kelis dešimtmečius. Jai priklauso nemaža dalis Kuršių ir Šarkuvos gatvėse esančių daugiabučių – iš viso 21 namas.

Butų savininkų yra keli šimtai ir jų bendras tikslas – rūpintis, kad apie 1987 m. statyti daugiabučiai nesunyktų, išlaikytų savo vertę, būtų patogūs gyventi.

Skundo redakcijai autoriai tvirtina, esą šie tikslai neįgyvendinami, bendrijos vadovai nedemokratiški, bendrija susiskaldžiusi, todėl tarp jos narių neva esama nepasitikėjimo ir net konfliktų.

Uždaviniai: daugiabučių būklės gerinimas reikalauja išlaidų ir pastangų. / Regimanto Zakšensko nuotr.

Įžvelgia nederamą elgesį

Nepatenkintų bendrijos narių interesams siekianti atstovauti Kuršių gatvės gyventoja Ieva Bagdonavičienė tvirtino, kad bendrijos pirmininkas Vidmantas Ardzijauskas nekviečia susirinkimų, kuriuose butų aptariamos gyventojams aktualios temos, nepateikia veiklos ataskaitų, o su kritiškai pasisakančiais bendrijos nariais elgiasi nederamai.

Priežastys, kodėl kilo nepasitenkinimas pirmininku ir kitais bendrijos darbuotojais, raštu buvo išdėstytos ne tik „Kauno dienai“, bet ir Kauno miesto savivaldybės Būsto modernizavimo, administravimo ir energetikos skyriui (BMAE).

Paaiškėjo, kad bendrijos vadovo veikla kelia nesusipratimų ne tik kai kuriems gyventojams, bet ir savivaldybės atstovams, kurių iniciatyva bendrijos pirmininkas V. Ardzijauskas gavo administracinę nuobaudą.

BMAE vadėja Karolina Sakalauskienė „Kauno dieną“ informavo, kad nuobauda buvo skirta, kai pirmininkas atsisakė pateikti bendrijos veiklai patikrinti reikalingus dokumentus.

Nežinome visų įdarbintų žmonių, nesame matę nei darbo sutarčių, nei informacijos apie atlyginimus – žodžiu, nieko, nors visa tai turėtų būti tvirtinama visų gyventojų.

Kad aplink bendriją ir jos viduje esama chaoso ir akis badančio nesusikalbėjimo, patvirtino ir paties bendrijos pirmininko V. Ardzijausko „Kauno dienai“ išsakyti patikinimai, neva bendrijoje viskas yra puiku, jam skirti priekaištai – nesąmonė, o administracinė nuobauda – nesusipratimas.

Pastabos dėl giminaičių

Skunde rašoma, kad bendrijos veiklos skaidrumu abejojantys gyventojai negali gauti bendrijos narių sąrašo, nežino duomenų, kiek iš bendrijos narių ir butų savininkų kas mėnesį surenkama lėšų, kaip jos panaudojamos bendrijos labui.

„Nežinome visų įdarbintų žmonių, nesame matę nei darbo sutarčių, nei informacijos apie atlyginimus – žodžiu, nieko, nors visa tai turėtų būti tvirtinama visų gyventojų“, – kalbėjo bendrijos veikla nepatenkinta Šarkuvos gatvėje esančio daugiabučio gyventoja.

Skundo autoriai atkreipia dėmesį, kad bendrijos administracijoje dirba V. Ardzijausko giminaičių.

Daug dėmesio skunde skirta birželį vykusiam visuotiniam narių susirinkimui, kuriame dalyvavo bendrijos nariai ir norintys jais tapti. Tvirtinama, kad susirinkimas vyko ne pagal reglamentą, kad neva buvo slepiama informacija, o bandantiems prieštarauti pagrasinta policijos pareigūnais.

Priežastis: skundo autoriai tvirtino, kad kantrybės taurę perpildė nesklandumai dėl laiptinės. / Regimanto Zakšensko nuotr.

Dvi stovyklos

„Žmonės yra susiskirstę į dvi stovyklas. Viena susirinkime dalyvavusi moteris skambino policijai, bet pareigūnai atsisakė reaguoti aiškindami, kad tai ne toks pranešimas, dėl kurio reikėtų vykti“, – sakė I. Bagdonavičienė.

Ji pabrėžė, kad kitas susirinkimas turėtų vykti netrukus, tačiau, anot pašnekovės, tiksli data galbūt specialiai slepiama, tikintis, kad ateis mažiau administracijai neparankių gyventojų.

„Mes net nežinome, ar vyks tas antras susirinkimas, nes skelbimai nuplėšti“, – tvirtino I. Bagdonavičienė.

Pasak skundo iniciatorės, kantrybės taurė baigėsi, kai Šarkuvos gatvėje esančio daugiabučio gyventojai negalėjo sulaukti bendrijos administracijos pagalbos dėl užsikertančių durų ir trupančių laiptų.

Mojuoja vėliava

„Kauno diena“ pateikė klausimus V. Ardzijauskui. Paprašėme pateikti savo komentarus, svarbią informaciją.

– Žmonės priekaištauja dėl blogos ar net nulinės komunikacijos su daugiabučių gyventojais ir bendrijos nariais. Kaip netikusio bendravimo pavyzdys nurodoma, kad bendrijos administracija net neskelbia savo elektroninio pašto adreso“, – kalbėdamasi su V. Ardzijausku „Kauno diena“ užsiminė apie jam skiriamus gyventojų priekaištus.

– Gyventojus priimame dvi savaitės dienas, po darbo, kad jiems būtų patogu. Tokia tvarka yra 30 metų. Bendrauti paštu nėra poreikio, nes kiekvienas namas turi savo valdytoją, su kuriuo galima išspręsti visus klausimus vietoje, taip pat susirinkimo metu. Dėl elektroninio pašto iš gyventojų nesame sulaukę jokių pageidavimų. Norime su žmonėmis bendrauti gyvai. Bendrauti raštu, kai nematai žmogaus, nėra jokio reikalo.

– Savo skunde gyventojai pabrėžia, kad negali gauti informacijos, kaip naudojamos lėšos.

– Dirbame vadovaudamiesi įstatymais, rūpinamės, kad namo būklė nepablogėtų, vamzdynus keičiame, viskas daroma su namo savininkų pritarimu.

Ankšta: tipiška problema – vietos automobiliams trūkumas. / Regimanto Zakšensko nuotr.

– Anot skundo, bendrijos administracija nieko nėra nuveikusi bendrijos labui…

– Tai yra nesąmonė ir, be to, apie tai rašo moteris, kuri net nėra bendrijos narė. Net turiu buvusio mero Andriaus Kupčinsko įteiktą vėliavą kaip pavyzdinei bendrijai už gerą darbą. Kas sako, kad nieko nedarome dėl žmonių, nieko nežino ir žinoti nenori.

– Teigiama, kad birželio 28 d. surengtas susirinkimas vyko ne pagal protokolą, be to, neskelbiama, kada vyks kitas susirinkimas.

– Kipišą sukėlė ne bendrijos nariai, nors mes jiems leidome dalyvauti. Neleido vesti, šaukė, rėkė, net ir balsavimą sutrukdė. Teko susirinkimą nutraukti, nedaug truko, kad būtume iškvietę policiją.

– Koks tikslas būtų kelti kipišą?

– Kad išardytų bendriją. Mes jau turime naujus pavyzdinius įstatus… Pasakysiu pavyzdį, kaip sunku su žmonėmis priimti sprendimus: laiptinėse nesugebama susitarti net dėl laiptinės valymo.

– Gyventojai išsakė priekaištų, kad jų nuomonės neišklausoma, kad jie negauna informacijos apie išlaidas, net negali sužinoti, kokią dieną planuojamas susirinkimas.

– Susirinkimuose, aišku, gali dalyvauti ir ne bendrijos nariai. Gerai, kad žmonės turi savo požiūrį, svarbu, kad leistų dirbti. Žmonės apie pinigus, išlaidas gali sužinoti bet kada atėję į valdybą. Apie planuojamą susirinkimą skelbimuose informuojama, bet juos dažnai nuplėšo, gal, kad parsineštų namo ir perskaitytų.

– Kai savivaldybės atstovai surengė planinį patikrinimą, nepateikėte prašomų dokumentų ir todėl jums buvo skirta administracinė nuobauda…

– Ataskaita buvo pateikta... Nežinau, už ką paskyrė…Tiesiog vienas stalas nežino, ką daro kitas stalas…

– Kalbama, kad bendrijoje įdarbinote savo giminių.

– Mes ne valstybinė įstaiga ir tokio pobūdžio apribojimų nėra. Dirba marti, o brolis viename name samdomas kaip santechnikas ir ne aš jį priėmiau.

– Kokius bendrijai svarbius darbus galėtumėte išskirti?

– Bendradarbiaujame su policija, yra įrengtos stebėjimo kameros, saugu. Yra problemų dėl automobilių aikštelių.


Komentaras

Karolina Sakalauskienė

Kauno miesto savivaldybės Būsto modernizavimo, administravimo ir energetikos skyriaus vedėja

Teisės aktų nustatyta tvarka 2021 m. atliktas 226-osios daugiabučių namų savininkų bendrijos (toliau – bendrija) neplaninis veiklos patikrinimas. Už teisės aktų pažeidimus atsakingam asmeniui paskirta administracinė nuobauda. 2022 m. pradėtas planinis bendrijos valdymo organų veiklos patikrinimas. Bendrijos pirmininkas informacijos ir dokumentų kopijų nepateikė. Atsakingam asmeniui skirta administracinė nuobauda.

Gavus gyvenamojo namo Kuršių g. 32, Kaune, gyventojų (toliau – pareiškėjai) skundą, pakartotinai nustatyta, kad bendrijos valdymo organų kadencija pasibaigusi. Įstatai nesuderinti su Daugiabučių gyvenamųjų namų ir kitos paskirties pastatų savininkų bendrijų įstatymo reikalavimais. Bendrija per penkerius metus neatnaujino savo duomenų juridinių asmenų registre, bendrijoje nesuformuoti juridinio asmens valdymo organai ir dėl to jie negali priimti sprendimų ilgiau negu šešis mėnesius. Pareiškėjai informuoti, kad, atsižvelgiant į tai, kad bendrijoje nesuformuoti juridinio asmens valdymo organai, nėra galimybės kreiptis dėl informacijos pateikimo skunde nurodytais klausimais, ir nurodyta, kad yra kreiptasi į VĮ Registrų centrą dėl bendrijos likvidavimo inicijavimo. Savivaldybės pateikto siūlymo pagrindu pradėta juridinio asmens likvidavimo procedūra.

Bendrijos pirmininkas atsako už metinių finansinių ataskaitų rinkinio ir bendrijos veiklos metinės ataskaitos parengimą ir informacijos pateikimą butų ir kitų patalpų (pastatų) savininkams.

Jei gyventojų netenkina bendrijos valdymo organų veikla, jie turi teisę juos pakeisti Daugiabučių gyvenamųjų namų ir kitos paskirties pastatų savininkų bendrijų įstatyme nustatyta tvarka.

GALERIJA

  • Kaltinimai ir sumaištis daugiabučių bendrijoje: gyventojams trūko kantrybė
  • Kaltinimai ir sumaištis daugiabučių bendrijoje: gyventojams trūko kantrybė
  • Kaltinimai ir sumaištis daugiabučių bendrijoje: gyventojams trūko kantrybė
  • Kaltinimai ir sumaištis daugiabučių bendrijoje: gyventojams trūko kantrybė
  • Kaltinimai ir sumaištis daugiabučių bendrijoje: gyventojams trūko kantrybė
  • Kaltinimai ir sumaištis daugiabučių bendrijoje: gyventojams trūko kantrybė
  • Kaltinimai ir sumaištis daugiabučių bendrijoje: gyventojams trūko kantrybė
  • Kaltinimai ir sumaištis daugiabučių bendrijoje: gyventojams trūko kantrybė
  • Kaltinimai ir sumaištis daugiabučių bendrijoje: gyventojams trūko kantrybė
  • Kaltinimai ir sumaištis daugiabučių bendrijoje: gyventojams trūko kantrybė
  • Kaltinimai ir sumaištis daugiabučių bendrijoje: gyventojams trūko kantrybė
  • Kaltinimai ir sumaištis daugiabučių bendrijoje: gyventojams trūko kantrybė
  • Kaltinimai ir sumaištis daugiabučių bendrijoje: gyventojams trūko kantrybė
  • Kaltinimai ir sumaištis daugiabučių bendrijoje: gyventojams trūko kantrybė
  • Kaltinimai ir sumaištis daugiabučių bendrijoje: gyventojams trūko kantrybė
  • Kaltinimai ir sumaištis daugiabučių bendrijoje: gyventojams trūko kantrybė
  • Kaltinimai ir sumaištis daugiabučių bendrijoje: gyventojams trūko kantrybė
  • Kaltinimai ir sumaištis daugiabučių bendrijoje: gyventojams trūko kantrybė
Regimanto Zakšensko nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (52)

To tam

Kabo visos ataskaitos 226, patys nusipleso, po to patys rekia

Tam apgailėtina

Ne apie tą bendriją rašai, nėra jokių ataskaitų pakabintų. 216 gal ir yra...

apgailetina

akivaizdu, kad nepatenkintieji gyventojai dirba Rubikonui. Nepatinka, tai eini i visas keturias puses, o ne uzsiimi ardymu!!! Konkreciais pavyzdziais lyginant administruojama nama bendrijos ir privaciu bendroviu, tai 216 bendrijos islaidos ir namo prieziura nepalyginamai geresne, net nezinau ar galetu buti dar geresne. Ataskaitos taip pakabintos kiekvienais metais nuo 2020m.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS