Masiniai mokymai: „Krepšinio namai“ virto gaivinimo treniruočių centru | Diena.lt

MASINIAI MOKYMAI: „KREPŠINIO NAMAI“ VIRTO GAIVINIMO TRENIRUOČIŲ CENTRU

  • 2

Sekmadienį Kaune siekta rekordo – Santakoje planuota surengti didžiausius pradinio gaivinimo mokymus po atviru dangumi „Kaunas gaivina“. Dėl lietaus viskas persikėlė po stogu – į šalia esančius „Krepšinio namus“.

Mokėti gaivinti – gyvybiškai svarbu. Svarbu ir nebijoti bandyti padėti nelaimėje atsidūrusiam žmogui.

„Tokios antraštės, kaip „Prekybos centre susmuko žmogus, tačiau niekas nepriėjo padėti“, vis dar liūdina. Šio renginio idėja – apmokyti kuo daugiau žmonių ir pasakyti, kad gaivinimas nėra sudėtingas“, – viena idėjos sumanytojų LSMUL Kauno klinikų skubiosios medicinos gydytoja rezidentė Gabrielė Mickutė vylėsi, kad iniciatyva, įtraukta į programos „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ tinklelį, žmonėms bus ne tik įdomi, bet ir naudinga.

Praktika rodo, kad didelė dalis ne ligoninėje įvykstančių staigaus širdies sustojimo atvejų ištinka aplinkinių akivaizdoje. Tokiomis situacijomis atsitiktinių praeivių ar artimųjų laiku pradėtas pradinis gaivinimas tikimybę išgelbėti gyvybę padidina net iki 70 proc. Kiekviena uždelsta minutė išgyvenimo šansus mažina maždaug 7–10 proc.

Kaunas gaivina 2022

Vyčio Šulinsko nuotr.

„Tie žmonės, kurie su manekenu nėra bandę mokytis gaivinti, nutikus nelaimei nesiryžta gaivinti. Bijo pakenkti, ypač jei tai yra artimasis“, – sakė G.Mickutė.

Pamačius susmukusį žmogų, pirmiausia, pasak G.Mickutės, reikia įvertinti, ar jis kvėpuoja, ar yra širdies veikla, ar prarado sąmonę.

Supratus, kad žmogų ištiko klinikinė mirtis, reikia kviesti greitąją pagalbą ir pradėti daryti krūtinės paspaudimus – išorinį širdies masažą. Atverti kvėpavimo takus, viena ranka pakelti smakrą, kitos rankos delną uždėti ant kaktos ir atlošti galvą.

Atlaisvinus kvėpavimo takus reikia atlikti krūtinės ląstos paspaudimus. Vienos rankos delno pagrindas dedamas ant gaivinamojo krūtinkaulio vidurio. Kita ranka dedama tiesiai ant pirmosios rankos ir delno pagrindu spaudžiamas krūtinkaulis. Rankos per alkūnes turi būti tiesios, spaudžiama tiesiai žemyn. Krūtinė spaudžiama viršutinės kūno dalies svoriu, todėl gaivinančiojo pečių juosta turi būti virš gaivinamojo. Paspaudimų gylis – 5–6 cm, kitaip gaivinimas nebus efektyvus. Po paspaudimo gaivinamojo krūtinės ląsta turi visiškai sugrįžti į pradinę padėtį. Paspaudimų greitis – 100–120 kartų per minutę. Reikia atlikti maždaug 500–600 krūtinės ląstos paspaudimų. Tai užtrunka apie keturias minutes.

Gaivinimas tęsiamas, kol atvyksta medikai arba gaivinamasis pradeda kvėpuoti. Teigiama, kad kokybiškiausiai paspaudimus gali atlikti žmogus, sveriantis ne mažiau kaip 52 kg. Jei svoris mažesnis, gaivinimą turėtų atliktų du žmonės. Pirmajam atliekant paspaudimus, antrasis turi spausti jo pečius.

GALERIJA

  • Masiniai mokymai: „Krepšinio namai“ virto gaivinimo treniruočių centru
  • Masiniai mokymai: „Krepšinio namai“ virto gaivinimo treniruočių centru
  • Masiniai mokymai: „Krepšinio namai“ virto gaivinimo treniruočių centru
  • Masiniai mokymai: „Krepšinio namai“ virto gaivinimo treniruočių centru
Vyčio Šulinsko nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Sesel.

Gaivinti ir judinti ne kiekvieną galimą,istikus insultui zmogaus judinti negalima nes trukusi kraujagyslė smegenyse yra ir judinant žmogų kraujas išsilieja placiai smegenyse ,tokiu atveju zmogaus neisgelbesi o jeigu isgelbesi bus nepilnavertis, invalidas ,gali gulėti patale ir taip toliau.Kodel nepaaiškina apie tai.???

Teisėjas

Gaivinti teko rusą apsvaigusį nuo smūgio boks ringe Europos čęmpionate

SUSIJUSIOS NAUJIENOS