Kaunas laikinai stabdo vakcinavimo procesą | Diena.lt

KAUNAS LAIKINAI STABDO VAKCINAVIMO PROCESĄ

Nuo kovo 17 dienos Kaune laikinai stabdomas vakcinavimas nuo COVID-19 infekcijos. Miestas šiuo metu skiepijo „AstraZeneca“ vakcina, tačiau ją laikinai sustabdžius, kitų gamintojų vakcinų teks laukti iki kitos savaitės.

Atšaukti skiepai

Antradienį Sveikatos ministerija pranešė, kad laikinai stabdomas skiepijimas „AstraZeneca“ vakcina. Toks sprendimas priimtas, kol nebus išsiaiškinta, ar nuo jos nesusidaro kraujo krešulių. O būtent šia vakcina trečiadienį ir turėjo būti skiepijami kauniečiai.

„Sveikatos apsaugos ministerijos sprendimu, Lietuvoje stabdant vakcinaciją „AstraZeneca“ vakcina, kovo 17 dienai paskirti kauniečių vizitai taip pat atšaukti. Apie tai dar išvakarėse registruotiems gyventojams pranešta trumposiomis SMS žinutėmis. Apie paskirtą naują vakcinacijos laiką jiems bus pranešta papildoma žinute. Dėl tolesnio skiepijimo atnaujinimo šia vakcina daugiau informacijos turėtų paaiškėti ketvirtadienį, sulaukus Europos vaistų agentūros (EVA) vertinimų bei išvadų“, – pranešė Kauno mero patarėjas Tomas Jarusevičius.

Trečiadienį Kauno vakcinavimo centre „AstraZeneca“ skiepijimui buvo užregistruota 1290 gyventojų.

„Sulaukėme nemažai skambučių ir pasiteiravimų, kada žmonės galės skiepytis. Jaudintis nereikia, prioriteto grupės niekur nedingo. Skiepysime žmones tomis vakcinomis, kurias tuo metu turėsime ir bus leidžiamos ministerijos nustatyta tvarka. Tačiau noriu pažymėti, kad net ir tokiu atveju, jei „AstraZeneca“ būtų leidžiama skiepyti, ketvirtadienį mes ir taip būtumėme darę pertrauką, nes jau išskiepijome visas turėtas vakcinas“, – komentavo Kauno miesto poliklinikos vadovas Paulius Kibiša.

Paulius Kibiša/Vilmanto Raupelio nuotr.

Laukia naujos siuntos

Specialistai pažymėjo, kad Kauno vakcinavimo centre veiksmas nėra pilnai sustabdytas. Trečiadienį buvo vykdoma revakcinacija „Pfizer-BioNTech“ vakcina. Kitą savaitę Kaunui bus pristatyta nauja šio gamintojo siunta, tad skiepijimo procesas bus atnaujintas ir kauniečiai bus kviečiami gauti pirmąją vakciną.

„Šiuo metu Kauno vakcinavimo centre skiepijimas „Pfizer-BioNTech“ vakcina yra tęsiamas, bet tik iš anksčiau registruotiems pacientams. Kai kurie jų gaus antrąjį skiepą, todėl nebuvo galimybės trečiadienį registruotus kauniečius skiepyti „Pfizer-BioNTech“ vakcina. Kovo 17-ąją skiepijimui turėjusiems atvykti kauniečiams bus paskirtas naujas laikas“, – aiškino T.Jarusevičius.

„Kitai savaitei Kauno miestui paskirta per 6,7 tūkst. „Pfizer-BioNTech“ vakcinų. Revakcinavimas „AstraZeneca“ skiepais numatytas gegužės pradžioje“, – apie tai, kad laukiama kito gamintojo siuntos, informavo miesto atstovai.

Skiepijimo tempai

Pasak P.Kibišos, Kaune vakcinavimo procesas vyksta sklandžiai. Lyginant su kitais šalies miestais, Kaune jau paskiepytas bene didžiausias gyventojų skaičius.

„Galima pasidžiaugti, kad Kaune tiek vienu, tiek dviem skiepais paskiepytų gyventojų procentas tarp didžiųjų Lietuvos miestų yra pats didžiausias. Kitus miestus lenkiame keliais procentiniais punktais. Kauniečiai kol kas skiepijami sparčiausiai“, – teigė Kauno poliklinikos vadovas.

Kovo 16-osios duomenimis, Kaune vieną vakcinos dozę jau gavo 11,45 proc. gyventojų, dvi dozes – 4,2 proc., kai tuo tarpu Lietuvos vidurkis – 9,92 proc. viena vakcina ir 3,58 proc. – dviem.

Kauniečiai kol kas skiepijami sparčiausiai.

Šiuo metu Kaune vakcinuojami asmenys, sulaukę 65 metų.

Galima registruotis internetu

Miesto atstovai priminė, kad nuo praeitos savaitės pradėjo veikti elektroninė registravimo sistema, tad norintys gauti COVID-19 skiepą, gali patogiau užsiregistruoti ir laukti savo eilės. Toks sprendimas esą ypač pasiteisino.

„Kaune sėkmingai įsibėgėja kol kas vienintelės Lietuvoje funkcionuojančios elektroninės registracijos sistemos skiepams nuo COVID-19 veikla. Net ir garbaus amžiaus kauniečiai su artimųjų pagalba atranda galimybę užsiregistruoti greičiau ir patogiau. Pirmoji savaitė nuteikia gana optimistiškai – sulaukus visuotinės vakcinacijos, būsime tam pasirengę.

Darbą pradeda didžiausias vakcinavimo centras Lietuvoje – Kauno ledo rūmai

Vilmanto Raupelio nuotr.

Žinoma, jei tik vakcinacijos procesai po stabtelėjimo bus atnaujinti ir, įsibėgėjus vakcinų tiekimui, vyks pakankamu tempu“, – pažymėjo T.Jarusevičius.

Registruotis galima adresu vakcinavimas.kaunas.lt.

Rašyti komentarą
Komentarai (16)

Taip

Skiepyti Kaune turi poliklinikose, žmonės preliminariai turi žinoti kada maždaug gaus skiepą, kad prieš tai esant būtinybei galėtų pasikonsultuoti su gydytoju.

Jo jo

Skiriu Marytei, tiksliau potencialiam pasipinigautojui, vagiui, pasislėpusiam po Marytės vardu. Matomai pats potencialus psichoneurologinės įstaigos pacientas jei diagnozėm žarstaisi. Labai gerai pastebėjau, vadinasi pataikiau į dešimtuką. Grobuonys esat, tokie kaip tu, jei nesuvokiat tai, kas SAM teisinėje informacijoje parašyta. O jei pats dar Žiegždriuose neišsigydei, vadinasi esi pavojingas visuomenei, reikalinga griežta izoliacija.

Marytė

Jo, jo, aha, aha, tai štai kur tu pabėgęs mūsų paciente. Nebaigei gydytis nuo psichozės ir vėl suaktyvėjimas. Kol dar nevėlu, grįžk į Žiegždrius, pratęsim gydymą.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS