Kaunas laikosi savo: sprendimo dėl vaikų darželių mokesčio ne kauniečiams neatšauks | Diena.lt

KAUNAS LAIKOSI SAVO: SPRENDIMO DĖL VAIKŲ DARŽELIŲ MOKESČIO NE KAUNIEČIAMS NEATŠAUKS

Vyriausybės atstovas pratęsė terminą iki vasario tam, kad Kauno miesto savivaldybė galėtų atšaukti sprendimą dėl vaikų darželio mokesčio ne miesto gyventojams. Tačiau savivaldybės atstovai atšaukti sprendimo neketina ir teigia, kad nėra diskriminacijos, jei ne Kaune gyvenantys tėvai už vaikų darželius mieste mokės daugiau.

Siūlys vėliau naikinti sprendimą

Vyriausybės atstovas Kauno ir Marijampolės apskrityse Andrius Cechanavičius nurodė, kad Kauno tarybos sprendimas ne miesto gyventojams už vaikų darželį mokėti daugiau, galimai yra diskriminacinis. Jis nurodė, kad taryba sprendimą turėtų pakisti arba atšaukti.

„Prieš kelias savaites parašiau, kad sprendimą naikintų. Jie paprašė mėnesiui atidėti teikimo įgyvendinimą, motyvuojant tuo, kad nori padiskutuoti ir dėl to, kad sausio mėnesį nenumatomi tarybos posėdžiai, tad mes savos teikimą atidėjome iki vasario pradžios“, – teigė A.Cechanavičius.

Kauno miesto tarybos posėdis (2019 gruodis)

Laimio Steponavičiaus nuotr.

Pasak jo, sprendimą reikėtų naikinti, nes jis gali turėti diskriminacijos požymių. Jis nurodė, kad buvo gauti atsakymai ir iš Švietimo ministerijos, ir vaikų teisių apsaugos kontrolieriaus.

„Patys išnagrinėjome įstatymus ir priėjome tokios išvados, kad teisės aktas yra diskriminacinis. Todėl ir parašėme raštą naikinti sprendimą. Norime išnaudoti visas galimybes. Paprašė atidėti, atidėjome. Jei ne, tada ginčas persikels į teismą. Teismo būtų prašoma įvertinti šio teisės akto teisėtumą“, – sakė Vyriausybės atstovas Kauno ir Marijampolės apskrityse.

Kaina visiems yra ta pati, tačiau mes nekompensuojame kitų savivaldybių vaikų paslaugų.

Miesto pozicija

Kauno vadovai jokios diskriminacijos neįžvelgia ir sprendimo atšaukti kol kas neketina. Anot vicemerės Rasos Šnapštienės, Vyriausybės atstovas įpareigojo informuoti tarybos narius apie galimą diskriminavimą, tačiau, pasak jos, atšaukti sprendimo nėra pagrindo.

„Kol kas sprendimo mes nepersvarstysime ir neatšauksime. Vyriausybės atstovas gali sprendimą apskųsti teismui. Šioje vietoje mes nematome diskriminacijos, kadangi kaina už darželius visiems vaikams vienoda. Biudžetas formuojamas didžiąja dalimi iš Kaune deklaruotų gyventojų mokesčių. Tai mes ir sprendžiame, kad dalį mokesčio už darželį kauniečiams už jų pinigus mes galime kompensuoti. Kyla klausimas, ar mes turime teisė ir privilegiją visiems kitiems kompensuoti už šias paslaugas? Išanalizavę visas galimybes, priėmėme sprendimą, kad kaina visiems yra ta pati, tačiau mes nekompensuojame kitų savivaldybių vaikų paslaugų“, – aiškino mero pavaduotoja.

Pasak R.Šnapštienės, dabar darželiai kompensuojami iš Kauno biudžeto toms šeimoms, kurių abu tėvai savo gyvenamąją vietą deklaravę Kaune. Taip pat kompensaciją gauna negalią turintys vaikai, kurie kitoje savivaldybėje neturi galimybės gauti reikiamų paslaugų. Numatytos lengvatos ir emigrantų šeimoms.

„Kompensavimo tvarkoje taip pat yra numatyta, kad šeimos, kurių vienas iš narių yra ne mažiau kaip pusmetį yra oficialiai deklaravęs išvykimą į užsienį, ir esant sunkiai ekonominei situacijai bei pateikę prašymus, gali gauti kompensaciją“, – teigė R.Šnapštienė. Ji pridūrė, kad emigravęs asmuo prieš tai turėjo būti deklaruotas Kaune. Jei asmuo prieš išvykimą buvo deklaravęs savo gyvenamąją vietą kitoje savivaldybėje, kompensacija nepriklauso.

Opozicija nepritaria

Opozicijos atstovai kritiškai vertino miesto pasirinkimą ne Kauno gyventojams taikyti kitokią kainodarą už darželius.

„Tokį siūlymą vertinu labai blogai. Kreipiausi į Vyriausybės atstovą su prašymu įvertinti tokį sprendimą. Tikėjausi, kad antradienio posėdyje šis klausimas bus iš naujo svarstomas, nes buvo pasiūlyta sprendimą atšaukti. Manau, kad diskriminacijos pagal gyvenamąją vietą neturėtų būti. Labai reikia, kad Kaune kurtųsi verslai ir žmonės, gyvenantys rajone, taip pat galėtų čia dirbti. Šie žmonės taip pat atneša Kaunui pajamų“, – pasisakė opozicijos narė Jurgita Šiugždinienė.

Ji tikino, kad prioritetas miesto darželiuose galėtų būti kauniečiams, tačiau, esant laisvoms vietoms, už tą pačią kainą galėtų darželį lankyti ir kitų savivaldybių vaikai.

Portalas kauno.diena.lt primena, kad miesto taryba kiek anksčiau priėmė sprendimą taikyti kompensavimo už darželius tvarką tik Kaune gyvenamąją vietą deklaravusiems asmenims. Pagal naująją tvarką nustatytas atlygio už ikimokyklinio ugdymo paslaugas dydis siekia 9,20 eurų už kiekvieną vaiko lankytą ar nelankytą, bet nepateisintą dieną. Jei abudu vaiko tėvai yra kauniečiai, taikoma 8,62 eurų lengvata. Taigi mokėtina suma kauniečiams išlieka nepakitusi – 0,58 euro.

Jeigu vienas iš tėvų deklaravęs gyvenamąją vietą ne Kaune, lengvata bus perpus mažesnė – 4,31 eurų, o mokestis už ugdymo paslaugas kainuos 4,89 eurus. Jeigu abudu tėvai ne kauniečiai, kompensacijos netaikomos, tad viena diena darželyje atsieis 9,20 eurų.

Rašyti komentarą
Komentarai (14)

cioce

o Kauno savivaldybės darbuotojai už vaikus kiek moka, nes nemažai gyvena rajone, ar "persikraustė" į Kauną

MARIJA

Dėl darželių Kad krabas- milicininkas, nes jam vis mažai, bet kad Norvaišienė inteligentė... po krabo padu, purvini pinigai nesmirdi. Gal krabo pilį reikėtų patraukti iš rajono.... greičiausiai žmonių šnekos apie.... teisybė, krabui nieko švento nėra.

EXPERT

kAUNO RAJONO BEBRYNAS VISAI ACHUJIELINO,SIANDIEN RADAU PRIE LAIPTINES PROKLAMACIJA-AGITACIJA PRIES KAUNA!!!!REIKS NUNEŠT I MIESTO SAVIVALDYBE,KAD PARODYTU ŽURNALISTAMS,KAIP UZ VISU PINIGUS VYKDOMA BEBRU REKLAMA,KAD APSAUGOTI JU SILTAS VIETELES!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! TEN PARASYTA,JEI JUS PRISIJUNGSIT PRIE MIESTO JUMS KAIMIECIAI PIPIEC,JUS MATIJOSAITIS SUES SU ŠUDAIS.VIENU ŽODŽIU,LAIŽYKIT DIDŽIOJO0 BEBRO BATUS IR NĖMASTYKIT.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS