Kaunas tvarkosi: ko laukti 2020-aisiais? | Diena.lt

KAUNAS TVARKOSI: KO LAUKTI 2020-AISIAIS?

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Kauno miesto savivaldybė rikiuoja naujus šių metu darbus. Planuose – ir didžiųjų gatvių remontas, ir grandiozinių statybų pradžia. "Kauno diena" pasidomėjo pagrindiniais 2020 m. darbais.

Didieji projektai

Šiais metais kauniečių vėl laukia iššūkiai ir teks apsišarvuoti kantrybe, nes ne vienoje Kauno vietoje atsiras naujų statybos aikštelių.

"Vienas ryškesnių projektų – prasidėsianti "Mokslo salos" statyba. Tarptautiniame architektūriniame konkurse nugalėjusi vizija netrukus taps realybe. Finansavimas jau užsitikrintas, rengiamas rangos darbų konkursas. Jau turime statybos leidimą ir Nemuno saloje iškilsiančiam 50 m ilgio, dešimties takų baseinui su SPA zona. Kaip tik su premjeru ir vidaus reikalų ministre dėl šio objekto finansavimo vyksta derybos", – "Kauno dienai" pasakojo Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.

Šiemet taip pat bus pradėta tilto į Nemuno salą statyba, kuri bus baigta kitąmet. Pavasarį bus paskelbta ir Ąžuolyno rekonstrukcijos pradžia. Istoriniame parke žadama atnaujinti apšvietimo sistemą, įrengti naujas vaizdo stebėjimo kameras. Atsiras ir mažosios architektūros objektų – suoliukų, informacinių stendų, atitvarų. Bus pagerinta esamų takų ir aikštelių danga, naujai įrengiamas dviračių takas, tualetas, atnaujinamos esančios skulptūros, remontuojamas tiltelis ir atraminė sienutė. Numatyta įrengti ir vaikų žaidimų, edukacines bei sporto aikšteles.

Projektas finansuojamas iš ES fondų ir savivaldybės biudžeto lėšų. Jo vertė – apie 5 mln. eurų.

Kauno vicemeras Andrius Palionis atkreipė dėmesį į kitą projektą – Aleksoto inovacijų pramonės parką, esantį buvusioje aviacijos gamyklos teritorijoje. "Teritorijoje jau pradedami infrastruktūros įrengimo darbai (gatvės su inžineriniais tinklais), rengiamas angaro rekonstrukcijos projektas. Jis nesibaigs šįmet, bet bus vienas reikšmingiausių projektų mieste netolimoje ateityje", – pridūrė jis.

Gatvių rekonstrukcija

Tačiau ne vien naujų objektų statybų vajus užlies Kauną, nemažai darbų bus vykdoma ir miesto gatvėse. Šįmet miestas imsis vienos pagrindinių miesto arterijų – Taikos prospekto.

Taikos prospektas bus tvarkomas etapais, bet vis tiek ši eismo arterija taps iššūkiu vairuotojams.

"Pirmiausia bus kapitališkai remontuojama atkarpa nuo Ateities plento iki Pramonės prospekto, vėliau – nuo Savanorių prospekto iki A.Baranausko gatvės", – pasakojo vicemeras A.Palionis.

Pasak jo, šį rudenį turėtų prasidėti Vilniaus gatvės rekonstrukcija. Ši pagrindinė Senamiesčio gatvė turėtų pasikeisti neatpažįstamai. Anksčiau skelbta, kad Vilniaus gatvėje bus nuimta tašytų akmenų danga ir, pakeitus požemines komunikacijas, grąžinta. Rekonstrukcijos metu planuojama atnaujinti viršutinę šviestuvų dalį, paliekant apatinę dalį nepakitusią. Planuojama atnaujinti kanalizacijos sistemą, įrengti normalų gatvės pagrindą ir sutvarkyti mažosios architektūros elementus.

"Vilniaus gatvės rekonstrukciją tikimės pradėti rudenį, kai baigsis lauko kavinių sezonas. Lygiagrečiai bus ruošiamas Rotušės aikštės techninis projektas. Dar vienas šių metų tikslas – užbaigti Santakos parko rekonstrukciją", – teigė A.Palionis.

Išgražėjusi Laisvės alėja verčia savivaldybės atstovus atkreipti dėmesį ir į jos prieigas.

"Remonto sulauks Kęstučio, L.Sapiegos, S.Daukanto gatvės. Kartu bus tvarkomi ir šaligatviai. Šįmet planuojame startuoti ir kapitališkai atnaujinant Muzikinio teatro prieigas. Kitaip sakant, turime gražią rekonstruotą Laisvės alėją, tad ir jos prieigos privalo būti sutvarkytos", – pastebėjo mero pavaduotojas.

Miesto sodelyje turėtų būti paklota tokia pat danga, kaip ir Laisvės alėjoje.

Dėmesys rajonams

Kelininkai imsis ne tik didžiųjų miesto arterijų, bet įžengs ir į mažesnes Kauno gatves.

Pasak Miesto tvarkymo skyriaus vedėjo Aloyzo Pakalniškio, bus tvarkomos Mosėdžio, Tyrulių, Gurguolių, Dūkšto, Naujadvario, Kanalo, Pagirėnų, Griškabūdžio gatvės, Bruknių ir Aktinidijų takai.

A.Baranausko, Ukmergės, S.Žukausko, J.Basanavičiaus, Linkuvos gatvėse, Raudondvario plente, taip pat Pramonės ir Šiaurės prospektuose bus atnaujinami šaligatviai.

"Kompleksiškai pėsčiųjų takai bus atnaujinti Šilainių ir Eigulių kvartaluose. Šilainiuose – prie Vėtrungės gatvės, Eiguliuose – prie Sukilėlių, Ukmergės, P.Plechavičiaus gatvių", – pasakojo A.Pakalniškis.

Toliau bus plečiamas dviračių takų tinklas. Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas pažymėjo, kad šįmet bus užbaigtas Panerių gatvės takas. Naujas dviračių takas bus tiesiamas Tvirtovės alėjoje, Nuokalnės, Eigulių iki Jonavos gatvėse (apie 1,8 km). Prie Taikos prospekto bus įrengiamas atskiras dviračių takas, kuris tęsis apie kilometrą.

Artėja pabaiga

Nemažai darbų prasidėjo dar praėjusiais metais, tad šiemet planuojama skelbti jų pabaigtuves ir pakviesti kauniečius pasimėgauti naujomis erdvėmis.

"Per pastaruosius kelerius metus nemažai nuveikta, bet dar toli gražu ne viskas. Miestas ir toliau tęs svarbius projektus. Jau įsibėgėjo darbai ledo arenos statybos aikštelėje, sporto halės rekonstrukcija. Tęsime ir įvairių miesto erdvių, taip pat ir gatvių tvarkymą. Pagrindinis tikslas yra, kad žmonėms būtų patogu ir patrauklu gyventi Kaune", – teigė V.Matijošaitis.

Nors Laisvės alėjos nebejuosia tvoros, rekonstrukcijos darbai atkarpoje nuo A.Mickevičiaus gatvės iki Senamiesčio pradžios dar nebaigti, tad šiemet bus sudėlioti paskutiniai akcentai.

Miestas tikisi, kad nestrigs Kauno sporto halės rekonstrukcija ir jau šiais metais ji galės lankytojams atsiverti visiškai atsinaujinusi. Be to, šiais metais šalia Lampėdžio ežero bus užbaigta irklavimo bazės statyba (pastatas), taip pat bus tęsiami irklavimo trasos įrengimo darbai.

Gerins socialines paslaugas

Jau keletą metų Kaune veikia Nakvynės namai. Šiemet bus atliktas jų kapitalinis remontas. Taip pat laukia dar vienas projektas, kurio metu bus sutvarkytas bendrabučio tipo namas ir pritaikytas įvairių socialinių poreikių turinčių kauniečių gyvenimui.

"Nuo pat Nakvynės namų įsteigimo pradžios pastatas nebuvo iš esmės renovuotas, jame nėra tinkamai pritaikytos įeigos neįgaliesiems. Norime sutvarkyti pastatą taip, kad būtų užtikrintos orios gyvenimo sąlygos, asmenims su negalia jose būtų lengviau judėti.

Nakvynės namai – tikrai reikalinga ir pasiteisinusi paslauga, nes praėjusiais metais neturėjome nė vieno lauke mirtinai sušalusio benamio. Tai ne tik laikinas stogas virš galvos, bet ir intensyvi socialinė pagalba, atkuriant tiek socialinius, darbinius įgūdžius, tiek ir kovojant su priklausomybėmis, kurias įveikusių yra tikrai ne vienas, o net vienas yra tapęs tokios organizacijos vadovu", – pasakojo Kauno mero pavaduotoja Rasa Šnapštienė.

Dar vienas socialinių poreikių gerinimo projektas vykdomas Lampėdžių g. 10. Tai bendrabučio tipo pastatas, kuris apsivilks naują drabužį, ir jame taip bus galima užtikrinti kokybiškesnes socialines paslaugas.

"Pastatą ketinama pritaikyti skirtingus poreikius turintiems asmenims. Tai bus savarankiško gyvenimo namai visiems, kuriems dėl tam tikrų laikinų ar tęstinių sunkumų reikalinga epizodinė specialisto pagalba. Pagrindinis šio projekto tikslas – pažeidžiamiems kauniečiams padėti įgyti pagrindinius socialinius, darbinius ir kitus įgūdžius.

Šiuose namuose bus siekiama, kad, kiek įmanoma, jame gyvenantys asmenys būtų savarankiški, jeigu ko nemokėtų – būtų išmokyti, ko negalėtų padaryti – jiems būtų suteikta pagalba. Tikimasi padėti ir šalia gyvenantiems, ugdyti bendruomeniškumo jausmą. Tikimės, kad šis projektas startuos dar šįmet, o įsibėgės kitąmet", – vylėsi R.Šnapštienė.

Per pastaruosius kelerius metus nemažai nuveikta, bet dar toli gražu ne viskas.

Kauno vadovai pažymėjo, kad dėmesio sulauks ne tik infrastruktūros gerinimo, bet ir švietimo bei kultūros projektai.

"Ne nuošalyje lieka ir kultūrinė dalis – vis didesnį pagreitį įgauna pasirengimas 2022-iesiems, kai Kaunas taps Europos kultūros sostine, ir ne tik Lietuva, bet ir pasaulis pamatys, kad mūsų miestas yra pilnas kultūros", – teigė miesto meras.

Kiti specialistai tikino, kad šiais metais bus plečiamas vaikų, turinčių specialiųjų ugdymo poreikių, nuolatinės asmens sveikatos priežiūros paslaugų tinklas, ikimokyklinio ugdymo įstaigose ir bendrojo ugdymo mokyklose steigiami ambulatoriniai kabinetai.

Miestas toliau finansuos mokytojų rengimo programos studijas. Spręsdama mokytojų trūkumo problemą, Kauno savivaldybė ėmėsi motyvacinių priemonių, kad būtų užtikrintas reikiamas skaičius pedagogų, todėl miestas finansuoja aukštųjų mokyklų dėstytojams vienų metų edukologijos studijas, kad šie įgytų pedagogo kvalifikaciją.

GALERIJA

  • Darbai: Kęstučio gatvėje bus tvarkoma ir važiuojamoji kelio dalis, ir šaligatviai
  • Vientisa: Miesto sodelyje turėtų būti paklota tokia pat danga, kaip ir Laisvės alėjoje.
  • Eismas: Taikos prospektas bus tvarkomas etapais, bet vis tiek ši eismo arterija taps iššūkiu vairuotojams.
  • Kaunas tvarkosi: ko laukti 2020-aisiais?
  • Kaunas tvarkosi: ko laukti 2020-aisiais?
  • Kaunas tvarkosi: ko laukti 2020-aisiais?
  • Kaunas tvarkosi: ko laukti 2020-aisiais?
  • Kaunas tvarkosi: ko laukti 2020-aisiais?
  • Kaunas tvarkosi: ko laukti 2020-aisiais?
  • Kaunas tvarkosi: ko laukti 2020-aisiais?
  • Kaunas tvarkosi: ko laukti 2020-aisiais?
  • Kaunas tvarkosi: ko laukti 2020-aisiais?
  • Kaunas tvarkosi: ko laukti 2020-aisiais?
  • Kaunas tvarkosi: ko laukti 2020-aisiais?
  • Kaunas tvarkosi: ko laukti 2020-aisiais?
  • Kaunas tvarkosi: ko laukti 2020-aisiais?
  • Kaunas tvarkosi: ko laukti 2020-aisiais?
  • Kaunas tvarkosi: ko laukti 2020-aisiais?
  • Kaunas tvarkosi: ko laukti 2020-aisiais?
  • Kaunas tvarkosi: ko laukti 2020-aisiais?
  • Kaunas tvarkosi: ko laukti 2020-aisiais?
  • Kaunas tvarkosi: ko laukti 2020-aisiais?
  • Kaunas tvarkosi: ko laukti 2020-aisiais?
  • Kaunas tvarkosi: ko laukti 2020-aisiais?
  • Kaunas tvarkosi: ko laukti 2020-aisiais?
  • Kaunas tvarkosi: ko laukti 2020-aisiais?
  • Kaunas tvarkosi: ko laukti 2020-aisiais?
  • Kaunas tvarkosi: ko laukti 2020-aisiais?
  • Kaunas tvarkosi: ko laukti 2020-aisiais?
Rašyti komentarą
Komentarai (136)

Andrius

Gerbiu merą,jo komandą,bet noriu paprašyti,kad su daug žadančiu Pakalniškiu pervažiuotų Šlaito gatve.Sovietmečiu tokių neprižiūromų gatvių nebuvo.Sunku suvokti,kad dar taip yra ir ten gyvena dar žmones.

BAISI BETVARKE TOLIAU NUO CENTRO

KVIECIU PONA MERA po lietaus atvykti i Romainiu gatve ties ,,RIMI,, parduotuve ir palaukti autobuso tiek i centra ir tiek griztancio is centro,kaip gera bus kai jus iki galvos aplies purvinas vanduo ,nes nera jokio jo surinkimo.O taip neseniai yra irengtos stovejimo aiksteles.Dirba darbus atmestinai,o priimantys siuos darbus dar labiau abejingi zmonems.O jau apie Lubinu gatve tai ir kalbeti nesinori,visa gatve nuolatinai pagal asfalta duobeta,asfaltas irgi duobetas,kai kur gatve po lietaus nepraeinama,nes visa apsemta. Sitokia gatve vaikai skuba i mokykla,kai lenkiasi masinos jos aptasko zmones..Nusileidziant Lubinu gatvei i Romainiu islipus is autobuso niekaip negalima be nuotykiu pereiti i Lubinu gatve.KADA pagaliau prades dirbti savivaldybes klerkai.

mumu

Reikia suskaicuoti grindinio akmenis,kad Kupcinskas nepavogtu.Zaliakalni jis daug kur tasytus akmenis uzasvaltavo
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS