Vagys Kaune vėl taikosi į automobilius: karščiausi taškai ir vairuotojų klaidos | Diena.lt

VAGYS KAUNE VĖL TAIKOSI Į AUTOMOBILIUS: KARŠČIAUSI TAŠKAI IR VAIRUOTOJŲ KLAIDOS

Sausiui persiritus į antrą pusę Kauno apskrities pareigūnai jau skaičiuoja su automobiliais susijusių vagysčių atvejus. Pasak jų, policija yra nustačiusi tokio pobūdžio nusikaltimams vagių pasirenkamus karščiausius taškus, populiariausias automobilių markes bei įvardija vairuotojų daromas klaidas, masinančias vagišius pridaryti nuostolių.

Remiantis Kauno apskrities pareigūnų pateiktais duomenimis, vien šios savaitės pradžioje, pirmadienį, policijai pranešta apie automobilio „Ford Fiesta“ vagystę Jonavoje bei dvi vagystes iš automobilių Kaune. 

Kaip teigia policija, laikotarpiu nuo sausio 10 d. 18 val. iki sausio 13 d. 9 val. Kaune, Taikos prospekte, išdaužus automobilio BMW durų stiklą buvo pavogtas vairas ir multimedijos įrenginys.

Pareigūnams taip pat pranešta jog ankstų pirmadienio rytą Partizanų gatvėje, pastebėta, kad išdaužus automobilio „VW Touran“ langą, pavogta multimedijos įranga.

Atsižvelgiant pastaruosius atvejus, portalo kauno.diena.lt žurnalistai domėjosi, kiek minėto pobūdžio vagysčių šiemet jau fiksuota ir ar šiuo metu pareigūnai junta jų suaktyvėjimą.

Vagių numylėtiniai

Kaip sakė Kauno apskrities Vyriausiojo policijos komisariato (VPK) Kriminalinės policijos nusikaltimų nuosavybei tyrimo valdybos viršininkas Aleksej Gubenko, Kauno apskrityje šiemet jau pavogti penki automobiliai – trys Kaune bei du – Kauno rajone. Tačiau lyginant su praėjusių metų sausiu, su automobiliais susijusių vagysčių atvejų suaktyvėjimo esą nepastebima.

„Pavyzdžiui, praėjusiais metais pareigūnai iš viso gavo apie 880 pranešimų dėl vagysčių iš ir nuo transporto priemonių. Čia įskaičiuotos ne tik vagystės iš ar nuo lengvųjų automobilių, bet ir sunkvežimių. Pastebime, jog vagių dėmesį labiausiai traukia BMW, „Volkswagen“ ir „Mercedes-Benz“ markių transporto priemonės. Iš arba nuo BMW ir „Mercedes-Benz“ dažniausiai pasisavinami žibintai, o „Volkswagen“ savininkai nukenčia, kai ilgapirščiai pavagia multimedijos įrenginius, oro pagalves ar vairus. Nors ne dažnai, bet pasitaiko ir katalizatorių vagysčių atvejų“, – detalizavo A. Gubenko.

Kalbėdamas apie kelerių pastarųjų metų automobilių vagysčių statistiką, pareigūnas akcentavo, jog, tarkime, 2015-aisiais Kaune per metus buvo pavogta apie 360 automobilių, o pernai – ženkliai mažiau – 76. Pasak jo, dažniausiai policijai pavykta išaiškinti apie 30 proc. pastarojo tipo vagysčių.

Karštais pėdsakais

Tuo tarpu, kai iš arba nuo automobilių pasisavinamos detalės arba multimedijos įrenginiai, vagystes pareigūnams išaiškinti esą yra sunkiau, nes ilgapirščių laimikis dažniausiai būna nedidelio dydžio, todėl lengviau paslepiamas.

„Dėl šių priežasčių, kai automobilių savininkai pastebi, kad jų transporto priemonės buvo apvogtos, patariame apie atvejį iš karto pranešti pareigūnams. Tokio tipo vagysčių išaiškinime itin gelbsti ir visuomenės nariai, informuojantys apie pastebėtus nusikalstamos veikos atvejus. Esame labai jiems dėkingi, nes dažnai pilietiškų žmonių dėka pareigūnams pavyksta atsekti įtariamuosius dar karštais jų pėdsakais ir sulaikyti“, – sako A. Gubenko.

Patarė, kaip apsunkinti darbą vagims

Paprašytas pasidalyti patarimais, kurie automobilių savininkams galėtų padėti kiek įmanoma labiau išvengti ilgapirščių susidomėjimo jų transporto priemonėmis, Kriminalinės policijos nusikaltimų nuosavybei tyrimo valdybos viršininkas pabrėžė, jog labai svarbu atkreipti dėmesį į vietą, kurioje paliekami automobiliai, – apšviesta ji ar skendi tamsoje.

Taip pat vairuotojams esą reikėtų būti atidesniems – užrakinti automobilius ir nepalikti variklių užvedimo raktelių transporto priemonių spynelėse bei įsirengti bent minimalią garsinę signalizaciją. Pašnekovas neslepia, šios priemonės esą nuo vagystės neapsaugo 100 proc., bet gerokai apsunkina darbą vagišiams.

„Buvo atvejų, kai įtariamasis prisipažįsta ėjęs vogti multimedijos įrenginių, tačiau priartėjęs prie automobilio pastebėjo spynelėje esančius raktelius, todėl pavogė visą automobilį. Pastebime ir tai, kad transporto priemonių savininkai, gyvenantys kotedžuose ar nuosavuose namuose, jaučiasi saugesni, todėl palieka dokumentus ir raktelius tiesiog neužrakinto automobilio viduje, manydami, kad niekas neis į jų kiemą“, – svarbius automobilių vairuotojų atliekamų veiksmų niuansus įvardijo pašnekovas.

Buvo atvejų, kai įtariamasis prisipažįsta ėjęs vogti multimedijos įrenginių, tačiau priartėjęs prie automobilio pastebėjo spynelėje esančius raktelius, todėl pavogė visą automobilį.

Vagystės Kauno centre – išskirtinės

Remiantis Kauno apskr. pareigūnų surinktais duomenimis, Kauno mieste pranešimų apie su automobiliais susijusias vagystes dažniausiai sulaukiama iš miesto centro, Dainavos, Santakos bei Žaliakalnio mikrorajonų. Dažniausiai ilgapirščiai tokio pobūdžio vagystėms, teigė A. Gubenko, renkasi tamsų paros metą – nuo 23 val. iki 4 val. ryto.

„Pastebime, kad, pavyzdžiui, vagystės iš automobilių Kauno centre nuo kitų mikrorajonų išsiskiria tuo, kad vairuotojai palieka dokumentus, kuprines, pinigines, kompiuterius, fotoaparatus transporto priemonių salonuose. Tokiais atvejais nusikalstamą veiką vykdantys žmonės išdaužia stiklą arba kokiu nors būdu atidaro dureles ir pavagia, ką mato. Vagis gali sugundyti net ir penki eurai, palikti prie bėgių svirties arba pamirštas mobilusis telefonas“, – įspėjo pašnekovas.

Rašyti komentarą
Komentarai (12)

Kaunas

Aisku kad nedirba ir tu cia kause negink ju.

Ats. A

Nieko negirdejote apie tai, kad savo turta reikia saugoti ir prie kiekvieno automobilio, kuri neatsakingas savininkas paliko su iv.daiktais, traukianciais vagisius, policininko nepastatysi. Dar turite gedos rasineti, kad "mentai nedirba savo darbo"? Jums su galva viskas gerai? Zinote patarle, kas pats saugosi,ta ir Dievas saugo. Gal pasistengtumete pats del saves, vietoj to,kad kaltintumete policija.

XXX

N︆︆︆︆or︆︆i︆︆te︆︆ su︆︆si︆︆ra︆︆sti m︆︆er︆︆gi︆︆ną vi︆︆e︆︆nai na︆︆k︆︆či︆︆ai? S︆︆ve︆︆iki a︆︆tvy︆︆kę - w︆︆w︆︆w︆︆.︆︆︆l︆︆︆a︆︆︆︆d︆︆y︆︆︆︆︆4︆︆︆︆.︆︆︆︆f︆︆︆︆︆u︆︆︆n︆
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS