Kauno rajoną apraizgė kelininkų technika: vairuotojų prašo kantrybės | Diena.lt

KAUNO RAJONĄ APRAIZGĖ KELININKŲ TECHNIKA: VAIRUOTOJŲ PRAŠO KANTRYBĖS

Įvairiose Kauno rajono vietose užvirė gatvių tvarkymo darbai. Kai kuriuos naujus kelius gyventojai jau spėjo įvertinti ir važiuodami jais sutaupo nemažai laiko. Kitur prireiks šiek tiek daugiau kantrybės, tačiau rezultatas atpirks dabar patiriamus laikinus nepatogumus.

Prašo kantrybės

Pakaunėje vyksta intensyvūs gatvių ir kelių tvarkymo darbai. Pasak rajono savivaldybės atstovų, kai kuriems gyventojams šis laikas gali sukelti nepatogumų, nes aplink namus nuolat sukasi kelininkų technika. Tačiau tai tik laikini nepatogumai. Netrukus gyventojai į namus galės važiuoti ne dulkėtu žvyro keliu, o nauja asfalto danga.

Kauno rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Mantas Rikteris supažindino su dabar vykstančiais darbais. Iš visos eilės kelininkų tvarkomų vietų, panašu, kad daugiausia kantrybės prireiks Ramučių gyventojams.

"Karmėlava ir Ramučiai yra labai svarbios strateginės vietos. Ramučiuose kyla nemažai susisiekimo problemų dėl laisvosios ekonominės zonos. Gyventojams pabloginamos sąlygos dėl intensyvaus sunkiasvorių automobilių eismo, todėl čia skiriamas didesnis dėmesys", – aiškino direktoriaus pavaduotojas.

M.Rikteris džiaugėsi, kad prie kai kurių kelių tvarkymo darbų prisidėjo ir rajono verslininkai.

Ramučiuose kai kurios vidinės gatvelės bus praplatintos, įrengti šaligatviai. Tai pagerins eismo saugumą.

M.Rikteris nurodė, kad šiuo metu rekonstrukcijos darbai vyksta Ramučiuose esančioje K.Bielinio gatvėje. Netrukus darbai turėtų prasidėti Kauno ir Gėlių gatvėse, tad kelininkų Ramučiuose bus dar daugiau.

"K.Bielinio gatvė buvo neasfaltuota. Ją sutvarkius atsiras ne tik asfalto danga, bet ir šaligatviai, apšvietimas. Kitose Ramučių gatvėse darbai jau buvo seniau suplanuoti, parengtas Kauno ir Gėlių gatvės techninis projektas. Taip sutapo, kad dabar Vyriausybė skyrė papildomų lėšų, tad galėjome atlikti pirkimus ir pradėti tvarkyti ir kitas gatves. Suprantame, kad gyventojams šis laikas taps tikru išbandymu ir reikės daug kantrybės, nes bus nemažai dulkių, triukšmo, bet paskui bus sutvarkytos vietinės gatvelės ir namus pasiekti taps gerokai patogiau", – teigė vienas Kauno rajono vadovų.

Šiemet Kauno rajone bus paklota net apie 35 km naujos asfaltbetonio dangos.

Naujos statybos

Nors daugiausia tvarkomos jau esamos rajono gatvės, tačiau tiesiami ir nauji keliai. Vienas jų sujungė Ežerėlį su Viliamų kaimu ir "Via Baltica". Čia liko sudėlioti tik paskutinius akcentus, tačiau vietos gyventojai jau spėjo įvertinti naujo kelio pranašumus.

"Ši atkarpa yra neįtikėtinas bendradarbiavimo su verslu pavyzdys. Ežerėlyje yra UAB "Klasmann-Deilmann" Ežerėlis, didelė bendrovė, kuri prisidėjo tiesiant šį kelią. Jis tapo aplinkkeliu, kuris automobilių srautą nukreipia nuo miestelio. Ežerėlio gyventojams taip pat žymiai pagerėjo susisiekimas su Kauno miestu. Vairuotojai yra skaičiavę, kad važiuodami šiuo aplinkkeliu gali sutaupyti apie 15 min., nes nereikia važiuoti pro gyvenvietes, tokias kaip Kačerginė, Ringaudai, kur eismas ir taip yra intensyvus, o gali tiesiai išlįsti ties keliu Marijampolė–Kaunas. Šiuo keliu patogiai dabar gali naudotis ir sunkiasvorių automobilių vairuotojai", – apie svarbią kelio atkarpą kalbėjo M.Rikteris.

Jis nurodė, kad šiuo metu kelyje nuo Ežerėlio iki Viliamų kaimo dar vietomis tvarkomi šlaitai, atliekami paskutiniai darbai, tačiau gyventojai jau laisvai juo gali naudotis.

Darbų gausa

Be jau minėtų tvarkymo darbų, rajono savivaldybės prioritetų sąraše surikiuoti ir kiti objektai. Vieni gerokai nutolusiose gyvenvietėse, kiti – ypač svarbiuose transporto mazguose.

Štai kelininkų vizito sulaukė Linksmakalnis. Čia remontuojamos Liepų ir Stadiono gatvės. Dėmesio sulaukė ir Samylai.

"Linksmakalnis yra nedidelė ir kompaktiška gyvenvietė, bet nepamiršome ir jos. Dabar gyventojai turės normalią jungtį iki stadiono, nes seniau iki čia vedė duobėtas kelias. Mūsų savivaldybė labai plačiai išsidėsčiusi, todėl reikia įvairiose vietose tvarkyti dviračių takus, gatves ir gerinti susisiekimą su miestu, todėl šiemet darbai vykdomi ir Samylų seniūnijoje", – pasakojo rajono savivaldybės atstovas.

Pasak savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojo, labai svarbi jungtis, kurioje taip pat vyksta remonto darbai, yra Ringauduose.

"Buvo atkarpų, kur gatvėse buvo duobė ant duobės. Šiemet iš esmės bus sutvarkytos Margirio ir Pilėnų gatvės. Prie šių gatvių remonto prisideda ir čia veikiantis verslas. Džiugu, kad verslininkai atsakingai žiūri ir stengiasi prisidėti prie infrastruktūros gerinimo darbų bei sumažinti savivaldybei tenkančią finansinę naštą", – pridūrė M.Rikteris.

Kauno rajono savivaldybės užsakymu, šiemet remontuojamose gatvėse vykdomi lietaus nuotekų ir apšvietimo tinklų įrengimo darbai, įrengiami pėsčiųjų ir dviračių takai.

Įvairiose Kauno rajono vietose pluša kelininkai.

Žinoma, kaip ir kiekvienais metais, po žiemos sezono Kauno rajone stengiamasi sutvarkyti atsivėrusias duobes, o vėliau tvarkomos svarbios gatvės. Intensyviai rajone tirpsta ir žvyrkelių kilometrai.

"Mes stengiamės kasmet sumažinti po procentą žvyrkelių. Atrodo, kad vienas procentas yra nedaug, bet jį pavertus kilometrais, susidaro gana reikšmingas skaičius. Žiūrint į visos Lietuvos statistiką, pas mus žvyrkelių yra mažiau nei kitose savivaldybėse, tačiau vis tiek stengiamės kasmet juos mažinti ir kuo daugiau pakloti asfalto dangos", – pasakojo M.Rikteris. Jis atkreipė dėmesį, kad jau minėta K.Bielinio gatvė Ramučiuose taip pat buvo neasfaltuota, o rekonstravus ją gyventojai namus galės pasiekti žymiai patogiau.

"Tikimės, kad oro sąlygos leis pabaigti visus suplanuotus darbus. Džiaugiamės, kad šiemet jų yra gerokai daugiau, nei būdavo ankstesniais metais", – pridūrė rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas.

Finansavimo šaltiniai

Kauno rajono savivaldybės Kelių ir transporto skyriaus vedėjo pavaduotojas, vykdantis vedėjo funkcijas Tautvydas Tamošiūnas "Kauno dienai" patikslino, kad šiemet suplanuota remontuoti rekordiškai daug kelių ir gatvių – bus paklota net apie 35 km naujos asfaltbetonio dangos.

"Keliai ir gatvės tvarkomi Kauno rajono savivaldybės iniciatyva, nemažą dalį darbų (apie 70 proc.) finansuoja Kelių direkcija, likusią dalį (apie 30 proc.) – Kauno rajono savivaldybė", – pažymėjo specialistas.

Šiemet Kauno rajono keliams ir gatvėms skirta apie 13 mln. eurų, iš jų – apie 5 mln. iš Ekonomikos skatinimo ir koronaviruso (COVID-19) plitimo sukeltų padarinių mažinimo priemonių plano, apie 3 mln. – Kauno rajono savivaldybės biudžeto lėšos ir dar apie 5 mln. skirta iš Kelių priežiūros ir plėtros programos lėšų.

Tikimasi, kad visus suplanuotus kelių remonto darbus pavyks įgyvendinti iki šių metų lapkričio 30 d.

GALERIJA

  • Pagalba: M.Rikteris džiaugėsi, kad prie kai kurių kelių tvarkymo darbų prisidėjo ir rajono verslininkai.
  • Intensyvu: įvairiose Kauno rajono vietose pluša kelininkai.
  • Mažėja: kasmet rajone stengiamasi sumažinti žvyru dengtų kelių.
Justinos Lasauskaitės, Laimio Steponavičiaus nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (20)

"Klausimėlio" kaimynas

Kada kelią iki Lepšiškių sutvarkys.į kalną įvaziuot neįmanoma per duobes ir siaurumą,nors ir asfaltas..Lapių seniūnijai po barabanu..

Boniškių gyventoja

Prieš rinkimus Makūno kompanija reklamuojasi,o toliau nieko nemato.Boniškių kaimo gyventojai dulkėtu keliu jau daug metų važiuoja iki namų.Kelias Vandžiogala-Jonava baisus duobėtas.Važiuoja ir mokylinis autobusa ir keleivinis išasfaltuotas kelias tik Jonavos rajono,o kur prasideda Kauno r. siaubas.

Karmėlavos gyventojas

Galėtų kuo greičiau prijungti tas 13 rajono seniūnijų prie Kauno miesto ir užsibaigtų tie cirkai. Girias Makūnas kiek visko pridaręs, bet gaunas, kad šūdą nieko. Atkarpėlę paasvaltuoja vienur kitur ir čia jau tipo daug pridarė. Pažiūrėkim, kiek Kauno mieste naujai gatvių perasvaltuota ir kaip miestas tvarkos.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS