Kauno rajono savivaldybės dovanos Lietuvos futbolo šimtmečiui | Diena.lt

KAUNO RAJONO SAVIVALDYBĖS DOVANOS LIETUVOS FUTBOLO ŠIMTMEČIUI

100-metį šiemet švenčiančiam Lietuvos futbolui Kauno rajono savivaldybė turi net tris dovanas. Tai – atnaujinti Karmėlavos Balio Buračo, Čekiškės Prano Dovydaičio gimnazijų ir Kulautuvos pagrindinės mokyklos stadionai. Pirmasis itin įspūdingai penktadienį jau atvertas visuomenei.

Įspūdinga pradžia

Tiesa, pirmiausia iškilmingai atidaryta renovuota gatvė, vedanti į Karmėlavos Balio Buračo gimnazijos stadioną. Vos tik perkirpus simbolinę juostelę, gatvę išbandė baikeriai su savo griausmingais motociklai, iš paskos pajudėjo pėsčiųjų kolona, vedama Karinių oro pajėgų orkestro ir žaviųjų šokėjų.

„Atrodo, taip neseniai, pernai gegužę, startavo darbai, o šiandien atidarome labai modernų, nacionalinius futbolo reikalavimus, keliamus amžiaus grupei iki 16 metų, atitinkantį stadioną. To reikia gimnazijos ir Karmėlavos bendruomenei“, – sakė Kauno rajono meras Valerijus Makūnas.

Kauno apskrities futbolo federacijos prezidentas Dainius Šumauskas pasidžiaugė, kad naujajame stadione galės treniruotis jaunųjų futbolininkų rengimu besirūpinančios „Hegelmann Akademijos“ auklėtiniai.

Sveikindamas susirinkusius į šventę, V.Makūnas pabrėžė, kad Karmėlavoje užaugo ne vienas žymus sportininkas, ir priminė, kad būtent čia, buvusiame „Neries“ kolūkyje, 1976 m. įsikūrė pirmasis rajone futbolo klubas „Neris“, gyvuojantis iki šiol, o 2003 m. pelnęs Lietuvos aukščiausios lygos vicečempionų titulą.

„Jau buvau atėjęs apžiūrėti naujojo stadiono, tačiau jo išbandyti dar neteko. Šiandien vakare teisėjausiu jaunimo ir veteranų varžybose“, – šypsojosi vienas iš futbolo klubo „Neris“ atstovų Lionginas Ambrusevičius.

Kad atnaujintame stadione būtų kuo mažiau traumų, jį pašventino Karmėlavos Šv.Onos bažnyčios klebonas Virginijus Veprauskas. Po šio sakralaus veiksmo sekė kvapą gniaužiantis pramoginis: kelis ratus virš stadiono apsukęs sraigtasparnis nusileido – jis atgabeno sportinę ugnį, kaitinančią žiūrovų aistras ir kurstančią besivaržančiųjų kovinę dvasią.

Kai šia ugnimi buvo įžiebtas aukuras, visi šventės dalyviai buvo pakviesti apsukti garbės ratą aplink stadioną. Tai nebuvo paskutinis įspūdingas šventės reginys: savo pasirodymais stebino ištvermingieji gimnastai ir žaviosios šokėjos.

Atnaujinto stadiono veją pirmosios išbandė merginos – atidarymo metu vyko Lietuvos futbolo federacijos merginų elitinės lygos U15 diviziono rungtynės tarp klubo HC „Hegelman Akademija“ ir viešnių iš sostinės FK „Vilnius“.

Šis stadionas yra panašaus lygio kaip Garliavoje, tik šiek tiek mažesnis. Dėl sudėtingos stadiono sklypo konfigūracijos nebuvo galima projektuoti tarptautinius standartus atitinkančio futbolo stadiono, tačiau išspaustas maksimumas: stadione paklota dirbtinė danga, aplink jį įrengti bėgimo takai, šuoliaduobė, rutulio stūmimo sektorius, tribūnos žiūrovams, krepšiniui, tinkliniui ir lauko tenisui pritaikytos aikštelės, lauko treniruokliai, aptverta vaikų žaidimo aikštelė, apšvietimas.

Karmėlavos Balio Buračo gimnazijos stadiono rekonstrukcija kainavo beveik 800 tūkst. eurų. Darbus atliko statybų bendrovė „Dylas“.

Programa: susirinkusius į šventę sužavėjo gimnastų pasirodymas. / Vyčio Šulinsko nuotr.

Dar dvejos pabaigtuvės

Pabaigtuvių nuotaikomis jau gyvena ir Kulautuvos pagrindinės mokyklos bendruomenė. Čia taip pat jau baigiama stadiono rekonstrukcija: įrengtas bėgimo takas, šuolio į tolį sektorius, lauko treniruokliai ir nedidelės tribūnos.

Projektas pradėtas įgyvendinti norint atnaujinti stadiono žolę, tačiau vadovai ryžosi didinti savivaldybės skiriamas lėšas ir įrengti dirbtinę stadiono dangą, apšvietimą, vandens gertuvę.

Darbų vertė – 420,6 tūkst. eurų, iš kurių 130,9 tūkst. eurų skyrė Sporto rėmimo fondas pagal projektą „Sporto bazių atnaujinimas Kauno rajono Kulautuvos ir Zapyškio seniūnijose“.

Kulautuvos pagrindinės mokyklos stadiono atidarymas, pasak Kauno rajono savivaldybės administracijos direktoriaus Manto Rikterio, planuojamas pirmą spalio savaitę.

Panašiu metu pradėti naudotis stadionu galės ir Čekiškės Prano Dovydaičio gimnazijos bendruomenė. Atnaujinant stadioną, įrengtas drenažas, suformuotos natūralios žolės dangos laistymo sistema, stacionarūs futbolo vartai ir kamuolių gaudyklė. Aplink stadioną įrengti dviejų juostų bėgimo takai su sintetine danga, žiūrovų suoliukai, šuoliaduobė.

Karmėlavos Balio Buračo gimnazijos stadiono rekonstrukcija kainavo beveik 800 tūkst. eurų.

Čekiškės Prano Dovydaičio gimnazijos sporto infrastruktūra kainavo 420 tūkst. eurų. Į šią sumą įeina ir greituminių modelių trasa, kuri veikti pradėjo jau pernai. Ji atitinka visus tarptautinių varžybų reikalavimus. Trasa aptverta metaline 1,8 m aukščio segmentine tvora su apsauga (skaidriu polikarbonatu), įrengta starto zona su apsaugine tvorele ir stogeliu. Greituminų modelių įsibėgėjimo ir pagrindinis takelis įrengtas iš pluoštinio betono su apsauginiu borteliu.

Darbai įsibėgėja

Ryškėja ir sporto komplekso Užliedžiuose kontūrai. Šiuo metu šalia Užliedžių daugiafunkcio centro triūsia UAB „Sūduvos statyba“ darbininkai. Pagal parengtą techninį projektą Užliedžių sporto kompleksą sudarys futbolo aikštė, bėgimo takai, daugiafunkcė krepšinio, teniso ir badmintono aikštelė, lauko gimnastikos įrenginiai, vaikų žaidimų aikštelė. 500 tūkst. eurų vertės darbus rangovai įsipareigojo atlikti iki šių metų pabaigos.

„Kauno rajono savivaldybės administracija ir UAB „Kelminta“ rugpjūtį pasirašė rangos darbų sutartį dėl Šlienavos pagrindinės mokyklos sporto infrastruktūros. Čia atsiras futbolo aikštė ir bėgimo takeliai, stadionas bus apšviestas, įrengtos stebėjimo kameros, pastatyti sporto ir kiti įrenginiai. Į šį projektą, kurį iš dalies finansuoja Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM), planuojama investuoti apie 700 tūkst. eurų. Darbus planuojama baigti iki kitų metų vasaros“, – pasakojo M.Rikteris.

Startas Raudondvaryje

„Šį rudenį pradėsime darbus ir Raudondvaryje“, – dar viena gera žinia pasidalijo administracijos direktoriaus pavaduotojas. Šiuo metu Kauno rajono savivaldybės administracija rengia Raudondvario futbolo stadiono statybos darbų pirkimo dokumentus.

Nors su Didžiąja ir Atgimimo gatvėmis besiribojantis sklypas yra gana sudėtingas, tačiau jame specialistams pavyko suprojektuoti tarptautinius reikalavimus atitinkantį stadioną.

Projektas bus įgyvendintas dviem etapais: per pirmą bus įrengta futbolo aikštė su dirbtine danga ir atviromis tribūnomis 1 tūkst. žiūrovų, per antrą – pastatytas dengtas tribūnų pastatas 500 žiūrovų su pagalbinėmis patalpomis, sutvarkyta aplinka, pasodinti želdiniai.

Patogumas: Kauno apskrities futbolo federacijos prezidentas D.Šumauskas pasidžiaugė, kad naujajame stadione galės treniruotis jaunųjų futbolininkų rengimu besirūpinančios „Hegelmann akademijos“ auklėtiniai. / E. Mališausko nuotr.

Taip pat šalia statomame pastate bus įrengta treniruoklių salė, persirengimo kambariai ir visa kita infrastruktūra, kuri yra reikalinga varžyboms (teisėjų, trenerių kambariai, med. punktas, delegato kambarys, dopingo patalpa ir kt.). Visa infrastruktūra atitiks reikalavimams, keliamus aukščiausio lygio Lietuvos ir tarptautinėms futbolo varžyboms. Stadionas bus visiškai pritaikytas žiūrovams, turintiems negalią.

Šį 3,5 mln. eurų vertės objektą planuojama pabaigti iki 2023 m. rudens.

Pasak M.Rikterio, šiuo metu rengiami Panevėžiuko mokyklos-daugiafunkcio centro, Babtų, Vandžiogalos gimnazijų stadionų rekonstrukcijos techniniai projektai. Planuojama, kad šie stadionai bus pradėti tvarkyti kitais metais.

Šiuo metu Kauno rajone yra 5 lauko futbolo maniežai, 60 daugiafunkcių sporto aikštelių, kuriose galima žaisti tinklinį, krepšinį, kvadratą. Dauguma jų – apie 90 proc. – yra renovuotos, su sintetine gumine danga, kai kurios aptvertos ir apšviestos. Naujai renovuota 12 bendrojo ugdymo įstaigų stadionų.

GALERIJA

  • Vyksmas: ryškėja ir sporto komplekso Užliedžiuose kontūrai.
  • Nespėjo: futbolo klubo „Neris“ atstovas L.Ambrusevičius naujosios dangos dar neišbandė.
  • Programa: susirinkusius į šventę sužavėjo gimnastų pasirodymas.
  • Misija: kelis ratus virš stadiono apsukęs sraigtasparnis nusileido  – jis atgabeno sportinę ugnį.
  • Atnaujinta: pirmiausia iškilmingai atidaryta renovuota gatvė, vedanti į Karmėlavos Balio Buračo gimnazijos stadioną.
  • Patogumas: D.Šumauskas pasidžiaugė, kad naujajame stadione galės treniruotis jaunųjų futbolininkų rengimu besirūpinančios „Hegelmann akademijos“ auklėtiniai.
  • Ceremonija: sportinę ugnį aukure įžiebė Kauno rajono meras V.Makūnas ir Karmėlavos Balio Buračo gimnazijos direktorė Rima Kuktienė.
  • Finišas: baigiama ir Kulautuvos pagrindinės mokyklos stadiono rekonstrukcija.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

vilnietis

Ne Vilnius, o Kaunas kaip sostinė veikia ir atrodo

SUSIJUSIOS NAUJIENOS