Vasario 16-ąją Kaune – dviguba šventė: pradėtas senjorų skiepijimas nuo COVID-19 | Diena.lt

VASARIO 16-ĄJĄ KAUNE – DVIGUBA ŠVENTĖ: PRADĖTAS SENJORŲ SKIEPIJIMAS NUO COVID-19

Kaune pradėti skiepyti vyresni nei 80 metų gyventojai. Senjorai džiaugėsi vakcina ir tikino, kad ši diena ne mažesnė šventė nei Vasario 16-oji.

Sąmoningumo ženklas

Įprastai vasario 16-ąją senjorai būriuodavosi Karo muziejaus sodelyje. Giedodavo tautišką giesmę, o prie krūtinės spausdavo nedidukes trispalves. Karantinui pakeitus Nepriklausomybės atkūrimo renginių scenarijų, Kauno senjorai šventinę dieną kulniavo į buvusį centrinio pašto pastatą.

Kaune pradėjus masinį senjorų vakcinavimą, pirmiausia buvo pakviesti  80 metų ir vyresni miestiečiai. Antradienio vidudienį, vilties dozei vieni jų ėjo savarankiškai, sparčiu žingsniu, kiti – pasiramstydami lazdomis, treti – įsikibę artimiesiems į parankes.

Grįšiu namo ir švęsiu. Ne tik Vasario 16-ąją, bet ir dieną, kai gavau skiepą.  Turiu pasiruošęs net mėgiamo pyrago gabalėlį.

„Dvejonių neturėjau. Sužinojęs, kad bus skiepijami tokie senukai kaip aš, iškart sutikau, – 81-erių Vidmantas vylėsi, kad savo pavyzdžiu įkvėps ir kitus bendraamžius. – Žmonės pilni baimių. Viena kaimynė paklausė žinias, kad kažkurioje šalyje po skiepų mirė daugiau nei 80 senelių namų gyventojų ir viskas. Sakė, su šautuvu jos niekas čia neatvarys. Kiti bijo šalutinio arba jokio vakcinos poveikio.“

Pats Vidmantas į centrinį paštą ėjo ramiai širdimi, o po gauto skiepo namo keliavo dar ir ramia sąžine. Garbaus amžiaus miestietis tikino, kad pandemijos akivaizdoje privalome galvoti ne tik apie save, bet ir apie aplinkinius. Skiepai, anot jo, būdas įrodyti, kad nesi abejingas.

„Grįšiu namo ir švęsiu. Ne tik Vasario 16-ąją, bet ir dieną, kai gavau skiepą.  Turiu pasiruošęs net mėgiamo pyrago gabalėlį“, – šypsojosi senjoras.

Kaune pradėta senjorų vakcinacija

Laimučio Brundzos nuotr.

Nuskriaustas vyras

Sulaukusi skambučio iš šeimos daktarės, o vėliau žinutės iš poliklinikos, 82-ejų Marija apsidžiaugė,  kad skiepo neteks ilgai laukti. Garbaus amžiaus miestietei kiek apmaudu tik dėl 94 metų vyro, kuris jokių žinių iš šeimos daktaro dar negavo.

„Mes priklausome skirtingoms poliklinikoms. Nepatiko kažkas vyrui, tai nusprendė pakeisti. Turbūt be reikalo“, – palinkusi virš popieriaus lapo, akinius iš kišenės traukė Marija.

Paklausta, ar nebijo skiepo, kaunietė tik šyptelėjo – kai nugyventa tiek daug metų, bijoti reikia mirties, o ne bakstelėjimo į ranką.

Žinau, kalbų yra visokių, tačiau kiekvienas galime rinktis. Aš renkuosi skiepą ir ramų gyvenimą.

„Žinau, kalbų yra visokių, tačiau kiekvienas galime rinktis. Aš renkuosi skiepą ir ramų gyvenimą. Bendravimą su artimaisiais ir pasivaikščiojimus parke su kaimynėmis“, – atsisveikinusi su „Kauno diena“ kaunietė pasuko link skiepų kabinų.

Kiek vėliau Mariją sutikome stebėjimui skirtoje patalpoje, į kurią 15 min. buvo siunčiami visi senjorai. Garbaus amžiaus moteris šypsojosi ir tikino laukianti, kada gaus antrą skiepą. Dirstelėjusi į lapelį delne, kaunietė prasitarė, kad tai įvyks gana greit –  kovo 9 dieną.

Skiepijami „Pfizer/BioNTech

„80+“ grupei priklauso apie 18 tūkst. miestiečių. Kiek jų bus paskiepyta, parodys laikas. Anot Kauno poliklinikos atstovų, dalis senjorų jau yra persirgę, kiti – tebeserga. Žinoma, yra ir tokių, kurie į skiepus žiūri skeptiškai.

„Šiai dienai mes turime 2,5 tūkst. laisvų vakcinų, todėl pradėjome skiepyti asmenis, sulaukusius 80-ies ir daugiau metų. Procesas vyksta sklandžiai, žmonės renkasi, visi šypsosi, yra mandagūs, sveikina  su švente“, –  Kauno poliklinikos skiepijimo koordinatorius Justinas Dzidzevičius vylėsi, kad vasario 16-ąją  „Pfizer/BioNTech“ vakcina bus paskiepyti apie 500 senjorų. 

Senjorams nereikia rūpintis dėl registracijos – poliklinikos darbuotojai individualiai telefonu praneš, kada, kur ir kaip jie bus skiepijami. Bus paskirta vakcinacijos data ir laikas, nurodyta vieta. Kauno miesto poliklinikos pacientai užsiregistruoti skiepui gali ir savarankiškai, portale.

„Mūsų poliklinikos ir kitų įstaigų pacientų kiekis vienodas. Nėra daugiau ar mažiau mylimų, nes miesto valdžiai visi žmonės vienodai svarbūs“, – kalbėjo J. Dzidzevičius.

„80+“ amžiaus grupei priklausančius miestiečius tikimasi paskiepyti per kelias savaites. Netrukus po to, bus pradėtas ir kitų amžiaus grupių vakcinavimas.

„Stebime vakcinų tiekimą. Jei jis išliks stabilus ir ateinančiomis savaitėmis, artimiausiu metu bus aktyvuotas ir antrasis vakcinavimo centras“, –  Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojo Pauliaus Kero priminė apie naujosios ledo arenos erdves.

Žmonės persigalvoja

Manau, kad didžiausias iššūkis – vakcinų kiekis. Norisi jų gauti kuo daugiau ir vakcinuoti kuo daugiau gyventojų.

Paklaustas apie vakcinavimo iššūkius, P. Keras tikino, kad procesas vysta pakankamai sklandžiai. „Manau, kad didžiausias iššūkis – vakcinų kiekis. Norisi jų gauti kuo daugiau ir vakcinuoti kuo daugiau gyventojų“, –  Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas neslėpė, kad procesui dar labiau įsibėgėti trukdo žmonių sąmoningumo stoka. Užsiregistravę skiepui, jie persigalvoja ir neatvyksta. Tokių skaičiuojama maždaug 7 proc. Neapsisprendusieji  į juoduosius sąrašus neįtraukiami – jie turi teisę  vėliau kreiptis dėl vakcinos.

„Turiu pastebėti, kad tokių atsiranda vis daugiau. Tiek pedagogų, tiek medicinos personalo, kurie pradžioje skeptiškai žiūrėjo į šį procesą“, – kalbėjo Kauno miesto savivaldybės atstovas. Kauno centriniame pašte iki šiol buvo skiepijami medikai, pirminės sveikatos priežiūros specialistai, slaugos namų darbuotojai, mobilaus koronaviruso tyrimų punkto darbuotojai.

Praėjusi savaitė buvo skirta švietimo įstaigų darbuotojų vakcinacijai. Turimais duomenims, iki šiol skiepytis neatvyko apie 15 proc. iš 5 tūkst. pedagogų, kurie buvo ištestuoti dėl antikūnų ir pakviesti. Kokie tokio pasirinkimo motyvai, P. Keras negalėjo atsakyti. Kol kas sunku spręsti ar tai kaip nors paveiks ugdymo proceso atnaujinimą. 

Lygiagrečiai su senjorais vasario 16-ąją buvo skiepijami ir onkologiniai ligoniai. Prieš tai jiems buvo atlikti greitieji testai. Pastarieji senjorams nebuvo daromi.

Rašyti komentarą
Komentarai (24)

marazmas

jeigu jau skiepijimas yra šventė. Eina peklon, kaip vaidinime sakė žymi aktorė.

Sutema

Astra Zeneca skiepus Pirko Lietuva beveik visus. Nors vakcina ši neištirta, Bet lietuviams ne bėda. Pasaulio šalims neturtingoms Astra Zeneca tiktų vakcinoms, O turtingoms ne bėda - Pfizer – vakcina gera. PSO naudoti leis: Astra Zeneca – biedniems, O turtingiems ir gudriems Tiktai Pfizer ir BioNTech. Lietuvoj Astra Zeneca skiepus Paprastas pajus žmogus, O seimūnai ir valdžia Džiaugsis Pfizer vakcina gera.

Tai kur

tie profesoriai, mokslininkai, išradėjai jei tik moka Afrikoje nurašytą vakciną rekomenduoti, o vaistų ligai gyditi paieškot, neapsimoka?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS