Kauno socialdemokratų vadas manipuliavo paskolomis? | Diena.lt

KAUNO SOCIALDEMOKRATŲ VADAS MANIPULIAVO PASKOLOMIS?

Neseniai buvęs Kauno tarybos narys Židrūnas Garšva kariavo su Valstybine mokesčių inspekcija dėl "Dexteros" nesumokėtų mokesčių. Dabar bendrovė užkliuvo dėl galimo didelės vertės turto iššvaistymo.

Tiriama veikla

Kauno vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos ekonominių nusikaltimų tyrimo valdyboje pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl bendrovės "Dextera" iš banko paimto kredito galimo perskolinimo. Tyrimas pradėtas pagal faktą, dėl kurio į teisėsaugą kreipėsi kreditą išdavęs bankas.

"Jūsų minimas ikiteisminis tyrimas pradėtas, atliekami ir planuojami įvairūs proceso veiksmai", – esamą situaciją patvirtino ikiteisminiam tyrimui vadovaujanti Kauno apygardos prokuratūros antrojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokurorė Svetlana Zabelinienė.

Pasak prokurorės, daugiau vykstančio tyrimo detalių šiuo metu negalima atskleisti, kad  nebūtų pakenkta vykstantiems procesams. Kriminalinės policijos ekonominių nusikaltimų tyrimo valdybos viršininkė Rima Zieniuvienė taip pat susilaikė nuo išsamesnio komentaro apie bendrovei "Dextera" pradėtą ikiteisminį tyrimą.

"Įtariamųjų kol kas nėra. Reikia atlikti įmonės ūkinės-finansinės veiklos tyrimą, paskirti reviziją. Tyrimas pradėtas pagal standartinius Baudžiamojo kodekso straipsnius – turto iššvaistymą ir dokumentų klastojimą. Tačiau kol neatliktas įmonės veiklos tyrimas, nepareikšti įtarimai negalime mesti šešėlio niekam", – paaiškino R.Zieniuvienė.

Daugiau nei 20 metų rinkoje gyvuojančios bendrovės "Dextera" generalinis direktorius yra Socialdemokratų partijos Kauno skyriaus pirmininkas, buvęs Kauno miesto tarybos narys Ž.Garšva. Registrų centro duomenimis, Ž.Garšva bendrovei vadovauja nuo 2015 m. Oficialiai "Dexterai" keletą metų vadovavo kitas asmuo. Vis dėlto didžiąją bendrovės gyvavimo dalį nuo 1996 iki 2008 m. "Dexteros" generaliniu direktoriumi buvo tas pats Ž.Garšva.

Ž.Garšva vengia klausimų dėl ikiteisminio tyrimo, susijusio su jo vadovaujama bendrove "Dextera".

Viešojoje erdvėje minima, kad Ž.Garšva buvo ir "Dexteros" akcininkas. Oficialiai nurodoma, kad bendrovės "Dextera" akcininkas nuo 2013 m. yra bendrovė "Dextera holding". 2012 m. įregistruotos bendrovės valdybos pirmininkas nurodomas ir vėl Ž.Garšva. Oficialiai vieną darbuotoją turinti bendrovė "Dextera holding" viešai savo veiklos nenurodo.

2015 m. dalyvaudamas savivaldybių tarybų rinkimuose Ž.Garšva nurodė esantis įmonės "Dextera holding" akcininkas ir valdybos pirmininkas. Ši bendrovė valdo 100 proc. žaliuzėmis ir ritininėmis užuolaidomis prekiaujančios bendrovės "Dextera" akcijų.

Skolino direktoriui?

"Kauno dieną" nustebino itin lakoniškas politiko, Kauno tarybos nario, bendrovės "Dextera" generalinio direktoriaus atsakymas dėl pradėto ikiteisminio tyrimo. "Tai yra fizinių asmenų veikla ir su "Kauno diena" visiškai..." – nebaigęs sakinio Ž.Garšva padėjo telefono ragelį.

"Kauno dienos" žiniomis, aiškinamasi bendrovės "Dextera" paimtų kreditų ir tos pačios bendrovės suteiktų paskolų vingiai. Bendrovei suteikto finansavimo limito ir kredito linijos sutartis verčia sugrįžti į 2016 m. Tais metais vienas Lietuvos bankas bendrovei "Dextera" suteikė 750 tūkst. eurų kreditą. Sutartyje buvo nustatytos fiksuotos 3,2 proc. palūkanos ir 2,9 banko marža.

Pagal pirminį susitarimą po dvejų metų banko ir bendrovės atstovai vieni kitiems turėjo paspausti rankas ir atsisveikinti. Tačiau taip neįvyko. 2018 m. pabaigoje pasirašytas papildomas susitarimas tarp banko ir bendrovės atstovų dėl kredito linijos sutarties pakeitimo. Jame nurodyta, kad panaudotas ir bankui negrąžintas kredito likutis sutarties pasirašymo dieną yra tie patys 750 tūkst. eurų. Kredito sutartis buvo pratęsta iki 2020 m.

Lyg ir viskas gerai. "Dextera" tikrai ne vienintelė Lietuvos įmonė, imanti kreditą iš banko. Toli gražu ir ne vienintelė, kuri kredito grąžinimo terminą pratęsia papildomu susitarimu. Tačiau abejonių sukėlė bendrovės finansiniai viražai.

Užkliuvo tai, kad bendrovė "Dextera" 2015, 2016, 2017 m. sudarė paskolos sutartis su bendrovės direktoriumi Ž.Garšva ir jo sutuoktine. "Dextera" jiems bendrai paskolino 250 tūkst. eurų. Nustatytos 2,4 ir 2,5 proc. metinės palūkanos.

Tyrimas pradėtas pagal standartinius Baudžiamojo kodekso straipsnius – turto iššvaistymą ir dokumentų klastojimą.

Neoficialiomis žiniomis, identiška sutartis pasirašyta ir su bendrovės "Dextera" (akcininku), vienu valdybos nariu ir jo sutuoktine. Paskolos pradėtos grąžinti 2018 m. trečią ketvirtį iki kredito grąžinimo bankui likus kiek daugiau nei pusmečiui.

Kritikos dozės

Tačiau įdomioji dalis visai ne ta, kad "Dextera" nespėjo grąžinti bankui pasiskolintos sumos. Įdomioji dalis, kad už iš banko paimtą kreditą "Dextera" moka bendras 6,1 proc. metines palūkanas. Užkliuvo tai, kad įmonės viršūnėlei "Dextera" suteikia paskolas už mažesnes 4,9 proc. metines palūkanas.

Galbūt kilo abejonių dėl bendrovės geranoriškumo grąžinti paimtą kreditą. Juolab kad "Dextera" nors ir mažesnes, tačiau vis tiek gaunamas palūkanas už Ž.Garšvos ir A.Šidlausko šeimoms suteiktas paskolas galbūt galėjo panaudoti kredito daliniam padengimui paskolų laikotarpiu. Tokį pačių įmonės viršiausių asmenų veikimą pareigūnai pagal Baudžiamąjį kodeksą traktuoja kaip galimą bendrovės "Dextera" didelės vertės turto iššvaistymą.

Viešojoje erdvėje bendrovės "Dextera" atžvilgiu liejamą kritiką jų atliekamų darbų kokybei ir galimai darbuotojų nekompetencijai iš dalies kompensuoja bendrovės darbuotojų greita reakcija į pareikštą kritiką, o kartais net nepasitenkinimą.

Šių metų liepos 4 d. įrašas rekvizitai.lt: "Šiandien taip pat teko nusivilti "Dextera" įmone. Į namo langus tinkliukai su rėmais ir į terasos duris plisas buvo pagaminti nekokybiškai, sumontavus meistrui gaminius teko išmontuoti ir išsivežti, gaminiai atrodė klaikiai, tinkliukai buvo banguoti, plisas per trumpas, kreivarankių kontora, meistras žadėjo, kad brokas bus ištaisytas, bet baisu, kad rezultatas bus toks pats ir vėl teks nusivilti, buvo sugaištas laikas ir sugadinta nuotaika, nerekomenduoju šios "auksarankių" įmonės" (kalba netaisyta – red.past).

"Dexteros" atstovai neliko abejingi išsakytai nuomonei:"Sveiki, atsiprašome už patirtus nepatogumus. Išsiaiškinsime situaciją ir jūsų gaminius sutvarkysime". Panašiai taip kultūringai "Dextera" atsako į kiekvieną aprašymą apie klientų patirtus nepatogumus.

Perskaičius aibę atsiliepimų, trūksta tik finalinės dalies – ar klientų nuoskaudos buvo sumažintos geranoriškomis "Dexteros" pastangomis. Žinoma, atsiliepimuose galima rasti ir pagiriamųjų žodžių bendrovei.

Mokestinis ginčas

Bendrovei "Dextera", kuriai vadovauja vienu turtingiausių tituluotas buvęs Kauno miesto tarybos narys Ž.Garšva, 2016 m. nepavyko įtikinti Vilniaus apygardos administracinio teismo, kad šis panaikintų Mokestinių ginčų komisijos prie Vyriausybės sprendimą, palikusį galioti mokesčių inspektorių atlikto patikrinimo išvadas.

"Kauno diena" rašė, kad mokesčių inspektoriai metė rimtą šešėlį Ž.Garšvai ir jo valdomai bendrovei: mokestinės naudos gavimas piktnaudžiaujant mokesčių įstatymais. Bendrovę "Dextera", kurios vienas akcininkų ir generalinis direktorius yra Ž.Garšva, Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) įpareigojo sumokėti valstybei daugiau kaip 2,4 mln. litų (695 tūkst. eurų) gyventojų pajamų mokesčio, baudų ir delspinigių.

Tikrintojams tąsyk užkliuvo ne vienas įmonės vadovo sandoris su jo paties vadovaujama įmone. Mokesčių administratorius bendrovės "Dextera" 2008 m. spalio 9 d. komercinės paskirties 0,6469 ha ploto žemės sklypo pirkimo-pardavimo sandorį vertino kaip mokestinės naudos siekį, esą galimai jis buvo apsimestinis, sudarytas tik dėl akių, nes sklypą "Dextera" pirko iš generalinio direktoriaus.

Mokesčių administratorius kritiškai vertino vadovo ir jo šeimos narių komandiruotes į Jungtines Amerikos Valstijas, Turkiją ir Vietnamo Socialistinę Respubliką kaip neva susijusias su įmonės veikla.

Mažesnė, bet skola

Ž.Garšva niekaip nepripažino, kad "Dexteros" veikla ir jis gali būti siejami. "Kaip gali sutrukdyti man, fiziniam asmeniui, juridinio asmens ne įsiskolinimas, o ginčas su Valstybine mokesčių inspekcija, kuriame aš net nedalyvauju? Yra žmonių, kuriems mano veikla nepatinka. Esu girdėjęs pačių įvairiausių mitų apie save. Mano sąžinė rami, nes mitai nėra tikrovė. Iniciatyvūs ir matomi žmonės sulaukia įvairių nuomonių", – anuomet priminus apie bendrovės "Dextera" skolas valstybei, Ž.Garšva dėjosi, kad su tuo neturi nieko bendro.

Dėl Mokesčių inspekcijos paskaičiuotų nesumokėtų mokesčių, delspinigių ir baudų "Dexteros" atstovai ėmė minti teismų slenksčius, kol 2017 m. Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas nutarė: "Pareiškėjo uždarosios akcinės bendrovės "Dextera" apeliacinį skundą tenkinti iš dalies."

Valstybinės mokesčių inspekcijos ir Mokestinių ginčų komisijos sprendimus minėtas teismas panaikino ir "Dexteros" skundą perdavė Valstybinei mokesčių inspekcijai nagrinėti iš naujo.

Dar anksčiau buvo pripažinta, kad "Dextera" turi sumokėti 280 tūkst. eurų nesumokėtų mokesčių, delspinigių ir baudų.

Vis dėlto galutinis sprendimas nebuvo palankus Ž.Garšvos vadovaujamai įmonei. "2018 m. Kauno apskrities valstybinė mokesčių inspekcija (AVMI) atliko pakartotinį šios bendrovės patikrinimą, kurio rezultatų pagrindu priimtas sprendimas, kad mokesčių mokėtojas papildomai į valstybės biudžetą turi sumokėti 280 tūkst. eurų mokesčių, delspinigių ir baudų", – "Kauno dieną" informavo Kauno AVMI Kontrolės departamento direktorė Ligita Brazlauskienė.

Minėtas Valstybinės mokesčių inspekcijos ir bendrovės "Dextera" mokestinis ginčas šiuo metu yra baigtas.

GALERIJA

  • Sprendimas: dar anksčiau buvo pripažinta, kad „Dextera“ turi sumokėti 280 tūkst. eurų nesumokėtų mokesčių, delspinigių ir baudų.
Artūro Morozovo, Evaldo Šemioto nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (22)

toli nuves

socdemu vedlys :)

na matai

prisidirbo

Iš šalies...

Graudu skaityti tokius politinius žemo lygio straipsnius. Kauno dienos žurnaliūkščiai vėl žemai ritasi. Nepirko reklamos per be muilo siūlomos turbūt...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS