Kauno vaikų darželiuose – bakterijomis užkrėsta mėsa | Diena.lt

KAUNO VAIKŲ DARŽELIUOSE – BAKTERIJOMIS UŽKRĖSTA MĖSA

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Neseniai Valstybinei maisto veterinarijos tarnybai (VMVT) Alytuje įkliuvo maisto tiekėja „Riamona“, nesaugią mėsą vežusi ir į du Kauno lopšelius-darželius. Su ja sutartys jau nutrauktos.

Mažyliai nenukentėjo

„Kauno diena“ pasidomėjo, į kokias Kauno miesto švietimo įstaigas „Riamona“ tiekė nesaugią mėsą. Taip pat pasiteiravome, ar nuo jos nenukentėjo mažiausieji kauniečiai.

Kauno miesto savivaldybės administracijos Sveikatos skyriaus vedėja Milda Labašauskaitė dienraščiui nurodė, jog bendrovė „Riamona“ pagal centralizuoto pirkimo preliminariąją sutartį tiekė vištieną į du lopšelius-darželius – „Daigelį“ ir „Vilnelę“.

„VMVT nustačius grubius pažeidimus, nedelsiant susisiekta su abiejų darželių maitinimo organizavimo specialistais. Jiems pateiktos rekomendacijos laikytis higienos reikalavimų, o vištienos produktus grąžinti arba utilizuoti. Kauno miesto savivaldybės administracija gegužės pabaigoje pradėjo vienašališką vištienos centralizuoto pirkimo preliminariosios sutarties nutraukimą su bendrove „Riamona“ dėl grubių sutarties ir garantijų pažeidimų“, – teigė M. Labašauskaitė.

„Švietimo ir Sveikatos apsaugos skyriai nesulaukė informacijos apie vaikų apsinuodijimo maistu atvejus šiuose lopšeliuose-darželiuose“, – pridūrė miesto sveiktos specialistė.

Ji aiškino, kad švietimo įstaigos pagal centralizuoto pirkimo preliminariosios sutarties sąlygas gali pasirinkti kitą tiekėją.

„Vaikai be maitinimo nelieka, nes galimi valgiaraščio pakeitimai, jei atliekami nereikšmingi vienkartiniai keitimai: vienas maisto produktas ar patiekalas pakeičiamas tos pačios maisto produktų grupės kitu maisto produktu ar patiekalu, todėl maistinė vertė nepablogėja, pvz., šiuo atveju vištiena pakeičiama kalakutiena“, – nurodė Sveikatos skyriaus vedėja.

Pasisekė: Kauno darželinukai neapsinuodijo nuo bakterijomis užkrėstos mėsos. / E. Cickevičiaus nuotr.

Kaip apsisaugoti?

Kadangi švietimo įstaigos vaikų maitinimo paslaugas perka per centralizuoto pirkimo sistemą, kartais į viešumą iškyla ir daugiau tokių kaip „Riamona“ istorijų. Paprastai viešuosius pirkimus laimi įmonės, pasiūliusios mažiausią kainą, bet nebūtinai ji dera su kokybe. Kaip išvengti tokių situacijų ir užtikrinti, kad vaikus pasiektų tinkamas maistas?

„Jei tiekėjai turi visus leidimus ir garantijas, atitinka Viešųjų pirkimų įstatymo nuostatas, nėra įtraukti į nepatikimų tiekėjų sąrašą – jie gali dalyvauti viešųjų pirkimų procedūrose. Šalims reikia griežtai laikytis sutarties sąlygų, o kilus įtarimams dėl maisto produktų kokybės ar nustačius neatitikimų – imtis veiksmų: įtraukti į nepatikimų tiekėjų sąrašą“, – aiškino M. Labašauskaitė.

Ji pažymėjo, kad maisto produktų centralizuotų pirkimų preliminarioji sutartis dėl esminio pažeidimo su vienu iš tiekėjų vienašališkai nutraukiama pirmą kartą.

Pažeidimai: inspektoriai rado bakterijomis užkrėstos, nepaženklintos mėsos. / VMVT nuotr.

Pažeidimų gausa

Primename, kad gegužės 8–10 dienomis VMVT Alytaus apygardos priežiūros skyrius atliko planinį patikrinimą mėsos perdirbimo įmonėje „Riamona“, esančioje Alytaus rajone. Ši bendrovė maistą tiekė ir Kauno darželiams. Tai, kas patikrinimo metu buvo rasta, atima žadą.

Šioje įmonėje, tiekiančioje produkciją į vaikų ugdymo įstaigas ir socialinės globos namus, inspektoriai aptiko netvarką, nešvarą, o visą tai ir maisto saugos pažeidimus patvirtino ir laboratoriniai tyrimai.

Įmonės veikla sustabdyta, visa nesaugi ir nekokybiška produkcija sunaikinta.

Atrinkus valstybinius šviežios paukštienos ir patalpų, įrangos nuoplovų mėginius, paukštienoje aptikta salmonelių, o patalpų ir įrangos nuoplovų mėginiuose – monocitogeninė listerija, kuri yra viena iš pavojingiausių bakterijų, galinti sukelti įvairius sveikatos sutrikimus žmonėms.

Inspektoriai taip pat aptiko kito gamintojo pagamintų dešrelių, kurios buvo perženklinamos ir realizuojamos kaip įmonės „Riamona“ pagaminta produkcija, vartotojams pateikiant klaidingą informaciją apie produkto sudėtį, maistinę ir energetinę vertę – dešrelės pagamintos iš vištienos, tačiau ženklinamos kaip pagamintos iš kiaulienos.

Higiena: „Riamonos“ patalpose dalis nuotekų bėgo ant grindų, paviršiai buvo padengti apnašomis. / VMVT nuotr.

VMVT konstatavo – dalis įmonėje pagamintų mėsos gaminių neatitinka jiems taikomų kokybės reikalavimų – pagaminta produkcija parduodama kaip aukščiausios rūšies mėsos gaminiai, tačiau jų gamybai buvo naudojama mechaniškai atskirta mėsa, kurios neleidžiama naudoti aukščiausios rūšies mėsos gaminių maisto gamyboje.

Be šiurkščių produkcijos ženklinimo ir gamybos pažeidimų, įmonėje taip pat nustatyti daugybiniai ir grubūs higienos pažeidimai. Patikrinimo metu maisto ruošimo patalpos buvo nešvarios ir netvarkingos: įrenginių paviršiai padengti įsisenėjusiomis apnašomis, ant sienų ir lubų pastebėtos pelėsio apnašos, susikaupęs kondensatas.

Be to, įsisenėjusiomis apnašomis padengti inventorius ir įranga, paviršiai paveikti korozijos. Patalpose buvo tik šaltas vanduo, dalis plautuvių nefunkcionavo. Dalyje gamybinių patalpų nuotekų sistema nesandari, nuotekos bėgo tiesiai ant grindų.

VMVT nuotr.

„Įmonėje neužtikrinama transportavimo taros higieninė būklė, netinkamai tvarkomos atliekos, neužtikrinama darbuotojų asmens higiena, ant įrengimų taip pat pastebėta kenkėjų pėdsakų (voratinkliai, vorai, graužikų išmatos, skraidantys vabzdžiai), nustatyta kryžminės taršos galimybė“, – dėstoma VMVT išvadoje.

Ir šis higienos pažeidimų sąrašas nėra baigtinis – jų buvo ir dar daugiau. Produkcijos gamybai buvo naudojami maisto produktai, kurių tinkamumo vartoti terminas pasibaigęs. Patikrinimo metu rasta neaiškios kilmės, neženklintų žaliavų ir produkcijos, kurių atsekamumas negalimas. Įmonės veikla sustabdyta, visa nesaugi ir nekokybiška produkcija sunaikinta (iš viso – daugiau nei 4 tonos).

Atsakingiems asmenims bus taikomos administracinės priemonės.

VMVT nurodė, kad šiuo metu tyrimas tęsiamas.

GALERIJA

  • Kauno vaikų darželiuose – bakterijomis užkrėsta mėsa
  • Kauno vaikų darželiuose – bakterijomis užkrėsta mėsa
  • Kauno vaikų darželiuose – bakterijomis užkrėsta mėsa
  • Kauno vaikų darželiuose – bakterijomis užkrėsta mėsa
  • Kauno vaikų darželiuose – bakterijomis užkrėsta mėsa
VMVT, Edgaro Cickevičiaus nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (24)

???Pas??? \\\\\.../////

???Auustėjąą???....Nenuostabu,lietuviukus reikai naikinti,kitai Gavryla nesuspės "gaminti" litvąkų.

Anonimas

Ir kodėl visokie sutriai prie maisto gamybos lenda?

BAISŪS ŽMONES

JIE SAVO SĄŽINĘ TURĖTŲ GYDYTI TIK KALĖJIME.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS