Karšta Zapyškio vasara: triūsia kelininkai ir statybininkai | Diena.lt

KARŠTA ZAPYŠKIO VASARA: TRIŪSIA KELININKAI IR STATYBININKAI

Zapyškio seniūnija – tai ne tik abipus kelio Kaunas–Šakiai nusidriekęs to paties pavadinimo miestelis, bet ir dar aštuoniolika kaimų, turinčių netgi egzotiškus pavadinimus. Turistai ir kiti Zapyškio svečiai, kaskart čia užsukę išvysta vis ką nors naujo. Tačiau permainų gausu ir kitose seniūnijos vietovėse, kuriose gyventojų skaičius vis auga ar bent jau nelinkęs mažėti. Daugiausia veiksmo šiuo metu – Kluoniškių kaime, kuris tapo statybų aikštele.

Reveransas gimtinei

Parke šalia seniūnijos, kur tyvuliuoja tvenkinukas, rymo ne vieną dešimtį metų skaičiuojantys medžiai, įrengta lauko scena su suoleliais, netrukus meniškai įsikomponuos Antano Sutkaus galerija, kurioje bus eksponuojami Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato darbai. Galerijos projektą parengė architektas Gintaras Prikockis, įmonės „Erdvės norma“ vadovas.

Pasaulinį pripažinimą pelniusio fotografo nuotraukų yra įsigijęs Oscaro Niemeyerio muziejus Brazilijoje, Tarptautinis fotografijos centras Niujorke, Dresdeno galerija, Nacionalinė biblioteka Paryžiuje, atlikėjas Eltonas Johnas, kiti žinomi asmenys. Tai, kad fotomenininko darbai bus eksponuojami lauko galerijoje, Zapyškio seniūnijai – didžiulė garbė.

„Dėkoju Dievui, kad man teko užaugti Kluoniškių kaime. Su močiute Uršule siejo ypatingas ryšys – dėkoju jai už įskiepytas vertybes. Šis kraštas man yra labai brangus. Brangus žmonėmis ir vietomis“, – yra sakęs A.Sutkus. Jo žodžių nuoširdumą liudija tvirtas apsisprendimas geriausius savo darbus palikti gimtinėje.

Atitiks pavadinimą

Riedant link Zapyškio pagrindinės mokyklos ir vaikų darželio, pirmiausia pasitinka atnaujinama Šviesos gatvė. Ji neilga – 0,5 km, čia intensyviai kasdien triūsia kelių statybininkai. Darbininkai jau pastatė naujus apšvietimo stulpus, sujungė elektros kabelius, šiuo metu įrengiami lietaus nuotekų tinklai.

Problemų nuolat iškyla, bet jos visuomet greitai išsprendžiamos.

„Problemų nuolat iškyla, bet jos visuomet greitai išsprendžiamos, – šypsojosi seniūnas Sigitas Imbrasas. – Netrukus prasidės šaligatvio, važiuojamosios gatvės dalies įrengimo darbai.“ Rangovai objektą užbaigti pažadėjo iki rugsėjo 1-osios. Tuomet ji išties labiau atitiks pavadinimą, bus patogesnė ir saugesnė eismo dalyviams.

Rudenį planuojama asfaltuoti maždaug 1 km kelio atkarpą per mišką Vilemų kaime, o žvyro dangos gatvėmis šiemet seniūnijoje jau pasirūpinta. „Investavome į Smėlio, Nendrių, Giminių, Pavarių, Kanavos, Šiulių, Ramiąją ir Erdvės gatves. Vienoms užteko kelių, kitoms prireikė ir keliolikos sunkvežimių žvyro. Žvyro dangos gatvėms reikia nuolatinio dėmesio, jos gadinasi priklausomai nuo oro sąlygų. Geriau tvarkyti, kol problema maža, nei laukti, kol būklė bus prasta“, – sakė S.Imbrasas.

Triūsia keliuose objektuose

Kluoniškių kaime šiuo metu triūsia ne tik kelių statybininkai. Prie Zapyškio pagrindinės mokyklos statomas priestatas, kuris jungsis su dabartine mokykla. Priestate numatyta šiuolaikiška sporto salė, bus įrengti modernūs technologijų, pagalbos mokiniui specialistų kabinetai. Projektą užbaigti numatyta iki naujų mokslo metų pradžios.

Vyksta ir ikimokyklinio ugdymo grupių pastato renovacijos darbai. Juos atlikus, bus įsteigta viena papildoma ikimokyklinio ugdymo grupė.

Pastate, kuriame įsikūrusi seniūnija, taip pat triūsia statybininkai. Antrame aukšte jie įrengia patalpas būsimam vaikų dienos centrui. „Vaikų dienos centras seniūnijoje jau veikia, dabar lankytojai turės gerokai erdvesnes patalpas“, – patikslino seniūnas.

Šiuolaikiški akcentai

Artimųjų kapus Zapyškio kapinėse lankantys žmonės džiaugiasi šiemet trinkelėmis išgrįstu pagrindiniu taku. Permainų čia esama ir daugiau – netrukus kapinėse bus pastatytas kolumbariumas.

Pagal bendrovės „AV Architektūros studija“ parengtą projektą kolumbariume bus 31 niša su integruotu rūdinto metalo kryžiumi ir greta esančiais dviem betono suolais, pelenų barstymo laukeliu.

Terminas: Šviesos gatvės rekonstrukciją rangovai pažadėjo baigti iki rugsėjo 1-osios. / V. Šulinsko nuotr.

Kiekviena niša suprojektuota kaip atskiras segmentas, iš kurių ant gelžbetonio pamato bus surenkamas kolumbariumas. Dalis nišų turės lentynėles žvakėms ir gėlėms padėti.

Aplink kolumbariumą ir pelenų barstymo laukelį projektuojama kvadratinio profilio betoninių trinkelių danga. Pelenų barstymo laukelis bus užželdintas veja ir aptvertas neaukšta tvorele. Nuo kapinių teritorijos pelenų barstymo vietą numatyta atskirti naujai pasodintais dekoratyviniais želdiniais – tujomis.

Gražėja Braziūkų bažnyčia

Gražėja ir šiemet 90 metų jubiliejų švęsianti Braziūkų Švč.Mergelės Marijos Nekaltojo Prasidėjimo bažnyčia. Ji unikali tuo, kad pastatyta gyventojų rankomis ir lėšomis, vadovaujant vietos meistrui P.Valaičiui. „Žemės čia nederlingos, žmonės vertėsi sunkiai, vos išgyveno, tačiau jie sugalvojo, kad reikia įkurti parapiją. 1930 m. pradėjo statyti bažnyčią, per dvejus metus pabaigė, kreipėsi į vyskupą, per didelį vargą gavo leidimą kurti parapiją. Prieš porą dešimtmečių bažnyčios vidus buvo gana niūrus: tamsios sienos, rudi, nepatogūs suolai“, – pasakojo seniūnaitis Laimas Šileika.

Bažnyčios renesansas prasidėjo 2015 m., vadovavimą parapijai perėmus klebonui Andriui Vaitkūnui. Pirmiausia parapijos lėšomis išdažytas bažnyčios vidus, o langų, durų pakeitimo darbus 2016 m. finansavo Kauno rajono savivaldybė. Su šios institucijos pagalba 2017 m. bažnyčioje įrengta nauja elektros instaliacija, restauruoti sietynai, pakeisti nauji suolai.

Tais pačiais metais per Velykas buvo pašventintas ir naujas varpas, pakeitęs iki tol bažnyčios bokšte kabojusį automobilio ratlankį. Varpui aukojo vietos bendruomenė ir bažnyčia. Jis pagal užsakymą buvo išlietas Lenkijoje.

Šiuo metu atnaujinama bažnyčios išorė. „Artimiausias darbas – nukelti bokštelius, nuimti seną skardos dangą, pakeisti lotas. Iš Suomijos jau pargabenta speciali skarda, skirta bažnyčių stogams. Ji jungiama jungtimis, tad stogas bus vientisas, jo nedarkys varžtai“, – teigė L.Šileika.

Darbai vyksta iš anksto suderintais etapais: uždėjus naujus stogelius, bus dažomi bokštai, tuomet – dengiamas stogas ir dažomos sienos. „Bažnyčios išorė dažyta palyginti neseniai, prieš dešimt metų, tačiau darbai atlikti nekokybiškai, o bokštai iš viso liko nedažyti, skiriasi spalvos. Šis darbas nebuvo numatytas, bet meras paakino, kad jei daryti, tai daryti iki galo, o savivaldybė tam skyrė lėšų“, – džiaugėsi seniūnaitis.

Bažnyčia neturi sargo, todėl labai džiaugiamės, kad aplinkos priežiūros darbų šiemet ėmėsi seniūnija.

Iki jubiliejaus rudenį planuojama sutvirtinti šventovės pamatus, sutvarkyti šventorių: išlyginti reljefą, iškirsti senus buksmedžius, takus išgrįsti trinkelėmis. Parapijiečiai tikisi, kad asfalto danga bus padengta į bažnyčią vedančio keliuko atkarpa. Šv.Mišios aukojamos kas antrą sekmadienį, jauki bažnyčia būna pilna.

„Bažnyčia neturi sargo, todėl labai džiaugiamės, kad aplinkos priežiūros darbų šiemet ėmėsi seniūnija. Taip tvarkinga dar niekada nebuvo: žolė nupjauta ne tik šventoriuje, bet ir kapinėse, tarpuose tarp kapaviečių, ideali tvarka – ir senosiose kapinaitėse“, – džiaugėsi L.Šileika. Kad negadintų bendro gražėjančio vaizdo, ketinama nuardyti seną tvorą, juosiančią kapines, ir pakeisti nauja.

Unikali: gyventojų rankomis ir lėšomis pastatyta Braziūkų bažnyčia šiuo metu atnaujinama. / V. Šulinsko nuotr.

Darbai prie upių tėvo

Darbai verda ir pačiame Zapyškyje, upių tėvo Nemuno pakrantėje. Ruošiantis tarptautiniam aitvarų festivaliui, kurio metu atvertas ir naujas kultūros objektas – amfiteatras ir laivas-žemkasė „Nemuno7“, miestelyje ir jo prieigose sutvarkytos gatvės, pėsčiųjų ir dviračių takai, apželdinta krantinė.

Šiuo metu amfiteatras, atsižvelgus į išsakytas pastabas, dar tobulinamas. „Jau išliejome keturias amfiteatro pakopas, šiuo metu įrengiame penktą. Dar liko įrengti sienutę, prie kurios bus tvirtinamas neįgaliųjų keltuvas, ir šoninius laiptus patekti į amfiteatrą“, – vardijo Tadas Beresnevičius, bendrovės „Veba“ darbų vadovas. Jis patikino, kad darbams užbaigti mėnesio tikrai neprireiks.

Netrukus prie vandenvalos įrenginių prasidės dar vieno objekto statyba. „Rangovai darbams yra pasirengę, laukiama geresnių orų ir kol nuslūgs vanduo Nemune, nes kol kas jis gana aukštas“, – sakė S.Imbrasas.

GALERIJA

  • Naujiena: parke šalia seniūnijos netrukus meniškai įsikomponuos Antano Sutkaus galerija.
  • Tobulina: darbai amfiteatre prie laivo-žemkasės „Nemuno7“ vis dar vyksta.
  • Karšta Zapyškio vasara: triūsia kelininkai ir statybininkai
  • Laimas Šileika
  • Sigitas Imbrasas
  • Unikali: gyventojų rankomis ir lėšomis pastatyta Braziūkų bažnyčia šiuo metu atnaujinama.
  • Vizija: taip atrodys Zapyškio kapinių kolumbariumas.
V. Šulinsko nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS