D. Dargis pasakos apie kriminalinį Kauną: noriu atiduoti duoklę kauniečiams | Diena.lt

D. DARGIS PASAKOS APIE KRIMINALINĮ KAUNĄ: NORIU ATIDUOTI DUOKLĘ KAUNIEČIAMS

Po ilgai trukusios tylos į Kauną vienai pavakarei sugrįžtantis rašytojas Dailius Dargis surengs išskirtinį savo kūrybos pristatymo renginį, kurį ves populiarių knygų autorė kaunietė Kamilė Birgė.

Vizualizuotas pasakojimas

Kaune gimęs ir augęs žinomas šalies kriminalinių knygų autorius, dokumentinių serialų ir vaizdo turinio kūrėjas D. Dargis po beveik penkerių metų sugrįžta į gimtąjį Kauną su išskirtiniu renginiu, pavadinimu „Kriminalinis Kaunas 1990–2024-ieji”.

Noriu vieno tikrai gero ir itin kokybiško renginio savo gimtajame Kaune.

„Tai pirmas renginys po beveik penkerių metų. Pastarą kartą su skaitytojais buvau susitikęs 2019 m. lapkričio pabaigoje. Paskui visus ištiko pandemija, dalyvavau „Knygų mugėse“ ir laikas praskriejo nejučiomis. Šiemet „Knygų mugėje“ nedalyvausiu kaip savo kūrybą pristatantis autorius, neketinu važiuoti į turą po mažesnius Lietuvos miestelius. Bet noriu vieno tikrai gero ir itin kokybiško renginio savo gimtajame Kaune. Mieste, kuriame daugiausia yra mano ištikimų skaitytojų ir kiekvienas pristatymas sulaukia nemenko publikos susidomėjimo“, – sprendimą pakviesti į susitikimą kauniečius aiškina rašytojas.

D. Dargis žada per jo parašytų knygų prizmę papasakoti apie gana ilgą Kauno kriminalinio pasaulio tarpsnį. Rašytojas šypsosi: jo parašytos ir išleistos knygos daugiausia yra apie Kauno kriminalines žvaigždes.

Eksperimentinis debiutas Ąžuolyno bibliotekos Žvaigždžių salėje žada neapsiriboti vienintele fonui skirta nuotrauka. D. Dargis planuoja renginį pristatyti stilingomis nuotraukomis, vaizdo instaliacijomis. Vizualizuotas rašytojo pasakojimas žada įtraukti žiūrovus į to meto Kauno gyvenimą.

Remsis knygomis

Nors gal kam nors ir labai nesinori, pasak D. Dargio, tenka pripažinti, kad Kaunas turi kriminalinę etiketę. Kaune buvo garsiausios gaujos, Kauną visi prisimena dėl Henriko Daktaro, kuris iki šiol apie save primena dalindamas interviu žiniasklaidai, ir žmonėms vis dar įdomu, ką jis pasakys, nors eilę metų kartoja tą patį. Muštynės Laisvės alėjoje, apie kurias Lietuva kalbėjo mažiausiai kelis mėnesius, ir vėl atkreipė visų dėmesį į Kauną.

„Norime to ar nenorime, Kaunas yra siejamas su kriminaliniu pasauliu. Aišku, palyginus su 1990-aisiais, kai išties buvo pavojinga, kai iš viešojo transporto stotelių merginas grobdavo nusikalstamo pasaulio berniukai, šiandien Kaunas yra stipriai išsivalęs, – pastebi D. Dargis. – Negalėčiau paaiškinti, kodėl būtent Kaune nutinka patys didžiausi nusikaltimai, prikaustantys visos Lietuvos dėmesį. Aš tai matau ir manau, kad tai mato nemaža Lietuvos dalis.“

D. Dargis išduoda, kad pasakojimą apie kriminalinį Kauną pradės nuo nusikalstamo pasaulio legendos H. Daktaro, remdamasis pirmąja knyga „Kriminalinė Daktarų istorija“.

Ši knyga, anot rašytojo, sulaukė didžiausio skaitytojų susidomėjimo. 2010 m. jis parašė pirmąją iš septynių kriminalinės dokumentikos knygų „Tikroji Daktarų istorija“, kuri buvo išparduota net 50 tūkst. egzempliorių tiražu.

Vėliau į perkamiausiųjų dešimtukus pateko jo bestseleriai  „Kruvinasis mafijos maršrutas“ (2011 m.), „Vilniaus bomberio išpažintis“ (2013 m.), „Mafijos kronikos“ (2014 m.), „13 tamsaus lietuviško verslo paslapčių“ (2015 m.), „Juodosios mafijos našlės“ (2016 m.), „Kriminalinė Agurkinių odisėja“ (2018 m.), „Holivudo monstras iš Lietuvos“ (2020 m.).

Sentimentai ir archyvai

„Noriu atiduoti duoklę kauniečiams, nes būtent jie yra pagrindiniai mano knygų skaitytojai. Noriu, kad kauniečiams būtų įdomu“, – nedvejoja D. Dargis.

Rašytoją maloniai stebina tai, kad 1990-ųjų kriminalais ypač domisi jauni žmonės: „Jiems tai lyg kokia egzotika, mistika apaugusios istorijos, tačiau tai yra mūsų gyvenimo istorija“.

Renginys vyks atnaujintoje, modernioje Ąžuolyno bibliotekoje, Žvaigždžių salėje, kovo 5 d., 18.15 val. Šią vietą D. Dargis pasirinko neatsitiktinai: „Ši Kauno vieta man yra labai ypatinga. Kadaise čia praleisdavau nemažai laiko senų laikraščių ir kitų spaudinių skyriuje. Varčiau, analizavau, tikslinausi tai, ką gerokai iki manęs parašė kiti ano meto kriminalinėmis temomis rašę kolegos žurnalistai. Tuometinės publikacijos buvo daug įdomesnės ir išsamesnės nei tai, ką pateikia dabartinė kolegų žurnalistų karta. Patikėkite, kalbant apie kriminalines Kauno istorijas – sena, bibliotekoje saugoma spauda visuomet kur kas patikimesnė ir išsamesnė nei visagalis gūglas.

Rašyti komentarą
Komentarai (31)

Arvi

Dargis turi toki darba apie kuri komentatoriu burundukams tik pasvajot. Taip kad cyc bukiai :) patinka ar netinka Jis jums, bet jis vienintelis geriausiai ir kieciausiai stumia is zurnalistu dabartineje Lietuvoje. Bent jau neparsidaves ir nedalyvauja disovoj politikoj. Jis niekad neina su tais ale “ant bangos” ir jo knygos vienos perkamiausiuju. Taigi, loja tik pigios komentaru marioneteS…

Rašytojas...

Jis rašo tik tai ka visi žino seniausiai ka per žinias rodė,spaudoj rašė,internete...

i

vėmalai tos istorijos, kam gali but idomu tokiu asmenu gyvenimas, slykstu net skaityt butu tas jo knygas. Gal laikas susirast normalu darba, o ne šuda malt.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS